Βρίσκεστε στον Ιστότοπο του Πανελληνίου Σωματείου Εκτάκτου Προσωπικού του Υπουργείου Πολιτισμού.
Ο Ιστότοπος αυτός, ευελπιστούμε να λειτουργήσει ως πόλος ενημέρωσης και συσπείρωσης των μελών του Σωματείου. 

Ο Ιστότοπος βρίσκεται σε διαδικασία ανάπτυξης, σταδιακά θα ολοκληρωθεί.

 Ημερίδα

Αφιερωμένη σε αρχειακά τεκμήρια
εμβληματικών μορφών
της ελληνικής αρχαιολογίας


Αμφιθέατρο Κτηρίου επί των οδών
Ασωμάτων 33 & Ψαρομηλίγκου 21

Παρακευή 29 Ιουνίου 2018
9.30 μ.μ.

Ημερίδα αφιερωμένη σε αρχειακά τεκμήρια εμβληματικών μορφών της ελληνικής αρχαιολογίας  διοργανώνει το Τμήμα Διαχείρισης Ιστορικού Αρχείου Αρχαιοτήτων και Αναστηλώσεων, την Παρασκευή 29 Ιουνίου, στις 9:30 μ.μ.. Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο του κτηρίου όπου στεγάζεται η Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών, στη συμβολή των οδών Ασωμάτων 33 και Ψαρομηλίγκου 21.
Στην ημερίδα θα παρουσιασθούν τα προσωπικά αρχεία των αρχαιολόγων Ευαγγελίας Πρωτονοταρίου-Δεϊλάκη και Ηούς Ζερβουδάκη, που αποκτήθηκαν πρόσφατα από το Ιστορικό Αρχείο Αρχαιοτήτων και Αναστηλώσεων, καθώς και το Αρχείο του Απόστολου Σ. Αρβανιτόπουλου, το οποίο παραχωρήθηκε από την Ελληνική Επιγραφική Εταιρεία.
Η διοργάνωση της ημερίδας επιδιώκει, μέσα από την αξιοποίηση των προσωπικών και υπηρεσιακών αρχειακών τεκμηρίων (έγγραφα, σημειώματα, φωτογραφίες, σχέδια κ.ά.) των τιμώμενων αρχαιολόγων, να αναδειχθούν άγνωστες πτυχές και όψεις του προσωπικού και υπηρεσιακού βίου τους, αλλά και γεγονότα που καθόρισαν την πορεία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας μέσα στο χρόνο.

Πρόγραμμα ημερίδας

Είσοδος ελεύθερη

Περισσότερες πληροφορίες στον ιστότοπο του Υπ.Πο.Α.


Επιστημονική ημερίδα

Συντηρητές σε κίνδυνο:
Προστατεύοντας την πολιτιστική κληρονομιά,
καταστρέφουμε το περιβάλλον;


Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων
Αεριοφυλάκιο 1 - Αμφιθέατρο

Σάββατο 9 Ιουνίου 2018

 

O Σύλλογος Συντηρητών Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Σ.Σ.Α. & Ε.Τ.Τ.Ε) εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος διοργανώνει επιστημονική ημερίδα με αντικείμενο την επίδραση της χρήσης των υλικών συντήρησης στο περιβάλλον και τις δυνατότητες υποκατάστασης των υλικών αυτών με "πράσινα" υλικά και μεθόδους. Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018.
Η ημερίδα αποτελεί συνέχεια της επιτυχημένης ημερίδας που είχε διοργανωθεί το 2014 με τίτλο "Συντηρητές σε κίνδυνο: Προστατεύοντας την πολιτιστική κληρονομιά προστατεύουμε τον εαυτό μας;" και αντικείμενο την υγεία και την ασφάλεια στο χώρο της εργασίας. Στόχος της είναι η ενημέρωση και ο προβληματισμός σχετικά με την ανάγκη για ορθή διαχείριση των χημικών απορριμμάτων που δημιουργούνται κατά τις εργασίες συντήρησης τόσο σε υπαίθρια μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους όσο και σε εργαστήρια συντήρησης. Επίσης επιδιώκει να προτείνει πρακτικές και μεθοδολογίες για τη στροφή προς την "πράσινη συντήρηση" μέσω της αποφυγής χρήσης ή υποκατάστασης χημικών ουσιών.
Στην ημερίδα συμμετέχουν ομιλητές από αρμόδιους φορείς και σχετικά επιστημονικά πεδία (συντηρητές αρχαιοτήτων και έργων τέχνης, χημικοί, μηχανικοί περιβάλλοντος κ.ά.), ενώ θα παρουσιαστούν παραδείγματα πρακτικών που εφαρμόζονται σε Εφορείες Αρχαιοτήτων και Μουσεία της Ελλάδας.
Η ημερίδα πραματοποιείται με την υποστήριξη του Ελληνικού Ινστιτούτου Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας.

Για εγγραφή θα πρέπει να αποστείλετε αίτημα στο email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
 
H συμμετοχή στην ημερίδα είναι δωρεάν.

Περισσότερες πληροφορίες καθώς και το πρόγραμμα της ημερίδας στην ιστοσελίδα του ΣΣΑ&ΕΤΤΕ https://www.ssaette.gr/node/1589


 Ημερίδα

Υλικά καλλιτεχνικών έργων
Ιδιότητες, τοξικότητα, πρόληψη, αντοχή

Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών
Αίθουσα Ντε Κίρικο
Πειραιώς 256, Ταύρος

Κυριακή 3 Ιουνίου 2018
10.00 π.μ. - 6.00 μ.μ.

 

 

Το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας διοργανώνει ημερίδα με τίτλο  «ΥΛΙΚΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ - Ιδιότητες, τοξικότητα, πρόληψη, αντοχή». Τα θέματα που αναπτύσσονται στο πλαίσιο της εκδήλωσης αφορούν τα ποικίλα καλλιτεχνικά υλικά διαχρονικά και τα χαρακτηριστικά τους με άξονα τους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν από την εφαρμογή τους για τον δημιουργό, το χρήστη και το περιβάλλον.

 

Πρόγραμμα Ημερίδας

9.30 – 10.00   Προσέλευση
10.00  Άνοιγμα εργασιών από την Εύα Μελά Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος
10.10 Παρουσίαση από τη Μάρθα Κορίτσογλου, Έφορο ζωγραφικής
 
1ος πρωινός κύκλος εισηγήσεων, συντονιστής  Διονύσης Βαλάσης

10.20 «Επιγραφές κινδύνων πάνω στα Καλλιτεχνικά Υλικά», Σταμάτης Μεταξάς, Ζωγράφος, Ομότιμος καθηγητής Α.Σ.Κ.Τ.
10.35 «Η τέχνη στην υπηρεσία του ανθρώπου», Γιώργος Βακουφτσής, Αγιογράφος
10.50 «Τέχνη και Τεχνική στον Μεσαίωνα και την Αναγέννηση», Μαρίβα Ζαχάρωφ, Ζωγράφος  
11.05 «Τα Υλικά της Παλέτας από το Μεσαίωνα μέχρι σήμερα» Νίκος Καπετανίδης, Χημικός Βιομηχανίας χρωμάτων, π. διδάσκων Α.Π.Θ
11.20  Ερωτήσεις

11.45-12.15  Διάλειμμα για καφέ,
(Θα υπάρχει μπουφές με καφέ, αναψυκτικά και βουτήματα, προσφορά του ΕΕΤΕ στους συμμετέχοντες στην ημερίδα.)

2ος πρωινός κύκλος  εισηγήσεων, συντονίστρια Μάρθα Κορίτσογλου

12.15 «Αχ! Τα Βιβλία», Διονύσης Βαλάσης, Καθηγητής της Τέχνης του Βιβλίου, Καλλιτέχνης Βιβλιοδέτης
12.30 «Επεξεργασία Υλικών Γλυπτικής», Μάνος Γρηγοριάδης, Γλύπτης-Συντηρητής της Εθνικής Πινακοθήκης
12.45 «Από τη Δαγκεροτυπία στην Ψηφιακή Εκτύπωση: Μια ιστορική αναδρομή στην τεχνική εξέλιξη της Φωτογραφίας», Ντέση Γρίβα, Φωτογράφος – Συντηρήτρια στο Μουσείο Μπενάκη
13.15-13.45  Ερωτήσεις

13.45-14.45 Διάλειμμα για μεσημεριανό φαγητό
(Το εστιατόριο της Α.Σ.Κ.Τ. θα είναι ανοικτό για όσους επιθυμούν να γευματίσουν, με συμβολικό κόστος.)
 
1ος απογευματινός κύκλος εισηγήσεων, συντονιστής Διονύσης Βαλάσης

14.45 «Υλικά και τεχνικές στη Ζωγραφική και Αγιογραφία-Ιδιότητες, Αντοχή, Επικινδυνότητα»,  Ιωάννης Π. Κωτσαλάς, Αγιογράφος, Δρ Φυσικής και Χημείας
15.00 «Το Χαρτί στην Τέχνη», Ιωάννα Κωνσταντίνου, Ζωγράφος-Συντηρήτρια χαρτιού
15.15 «Δημιουργία Έργων Τέχνης με Υλικά της Φύσης - Τέχνη και Οικολογία», Ελένη Πολυχρονάτου, Εικαστικός-Διδάκτωρ Θεωρητικού Τμήματος Α.Σ.Κ.Τ.
15.30-16.00 Ερωτήσεις

16.00-16.15 Διάλειμμα για καφέ (Προσφορά του ΕΕΤΕ)

 2ος απογευματινός κύκλος εισηγήσεων, συντονίστρια Μάρθα Κορίτσογλου

16.15 «Επαγγελματική έκθεση των καλλιτεχνών σε τοξικές ουσίες - Επιπτώσεις στην Υγεία - Πρόληψη Δηλητηριάσεων», Μαρία Στεφανίδου-Λουτσίδου, Καθηγήτρια Τοξικολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
16.30 «Υλικά Κεραμικής, ασφαλή για την υγεία του δημιουργού αλλά και του χρήστη», Βέρα Σιατερλή, Κεραμίστρια
16.45 «Επαγγελματικές Πνευμονοπάθειες Εικαστικών Καλλιτεχνών - Το Πρόβλημα και η Πρόληψη», Δρ Κωνσταντίνος Γρηγοριάδης, Φυσικοθεραπευτής ΜΕΘ Π.Γ. Νοσοκομείου Αττικόν, Κλινικός Εκπαιδευτής/Εργαστηριακός Συνεργάτης, Πανεπιστήμιο Δυτ. Αττικής, Σχολή Φυσιοθεραπείας
17.00-17.30 Ερωτήσεις

Είσοδος ελεύθερη

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του ΕΕΤΕ http://www.eete.gr/


 Ημερίδα

Αποθήκευση συλλογών:
Συσκευασία αντικειμένων πολιτιστικής κληρονομιάς

Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών
Αγίων Ασωμάτων 33 & Ψαρομηλίγκου, Θησείο

Τετάρτη 23 Mαΐου 2018
9 π.μ. - 4 μ.μ.

 

 

Η Επιτροπή Συντήρησης του Ελληνικού Τμήματος του ICOM και η Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων του ΥΠ.ΠΟ.Α διοργανώνουν ημερίδα με θέμα: "Αποθήκευση Συλλογών: οργάνωση, πρόληψη και προστασία" την Τετάρτη 23 Μαΐου 2018 στο αμφιθέατρο του κτηρίου της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών. Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών σεμιναρίων που απευθύνονται σε επαγγελματίες των μουσείων με θέμα τη συσκευασία αντικειμένων πολιτιστικής κληρονομιάς.
Η ημερίδα διοργανώνεται στο πλαίσιο των δράσεων του ΥΠ.ΠΟ.Α για το Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018.

Πηγή: https://www.ssaette.gr/node/1596

Πρόγραμμα ημερίδας


Αρχαιολογικοί Διάλογοι 2018

 «Πόλεις /Αστικό τοπίο»

31 Μαΐου - 3 Ιουνίου 2018


Η 4η συνάντηση των Αρχαιολογικών Διαλόγων θα διεξαχθεί στην Αθήνα από τις 31 Μαΐου έως τις 3 Ιουνίου 2018 με τίτλο «Πόλεις/Αστικό τοπίο». Η θεματική συνδέει την έρευνα της αρχαιολογίας, της αρχιτεκτονικής και της πολεοδομίας, της ιστορίας, της ανθρωπολογίας και των κοινωνικών επιστημών, της τέχνης και της ιστορίας της, φέρνοντας κοντά διαφορετικά γνωστικά πεδία. Ο κριτικός αναστοχασμός και ο διάλογος για το αστικό τοπίο αποκτά δημόσιο χαρακτήρα μέσα από 30 συνεδρίες και στρογγυλά τραπέζια, 150 ανακοινώσεις και πληθώρα αστικών δράσεων, εργαστηρίων και in situ καλλιτεχνικών έργων.
Επιπλέον, οι Αρχαιολογικοί Διάλογοι περιλαμβάνουν φέτος και μια σειρά αστικών περιπάτων και δημόσιων συζητήσεων, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τις ημερομηνίες του συνεδρίου, σε τόπους σημαντικούς όσο και αφανείς στη σύγχρονη Αθήνα, όπως η Ακαδημία Πλάτωνος, η Δεξαμενή και το Αδριάνειο Υδραγωγείο, ο Ηριδανός ποταμός, τα ίχνη της Οθωμανικής Αθήνας κ.ά.

Εναρκτήρια εκδήλωση
Η εναρκτήρια εκδήλωση των Αρχαιολογικών Διαλόγων θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 31 Μαΐου 2018 στις 7.00 μ.μ. στον Κήπο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (Ερμού 134-136, Θησείο). Θα έχει θέμα «Η πόλη ως πεδίο διαχρονικών μετασχηματισμών και συγκρούσεων» και συντονιστής της θα είναι ο Γιάννης Χαμηλάκης (Καθηγητής Αρχαιολογίας, Joukowsky Institute, Πανεπιστήμιο Brown).
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα μιλήσουν η Ρωξάνη Καυταντζόγλου (Κοινωνική Ανθρωπολόγος, Διευθύντρια Ερευνών στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών – ΕΚΚΕ), η Τούλα Μαρκέτου (αρχαιολόγος, πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων), ο Πάνος Χαραλάμπους (Πρύτανης της ΑΣΚΤ, Καλλιτέχνης) και η Ελένη Τζιρτζιλάκη (Διδάκτωρ Αρχιτεκτονικής, Καλλιτέχνης στη Δημόσια Σφαίρα, Νομαδική Αρχιτεκτονική).

Ημερομηνίες συνεδρίου: 31 Μαΐου – 3 Ιουνίου 2018.
Προσυνεδριακές δράσεις στην Ακαδημία Πλάτωνος: 19-27 Μαΐου 2018.
Μετασυνεδριακές δράσεις στην Ακαδημία Πλάτωνος, στη Δεξαμενή κ.α.: 4-10 Ιουνίου 2018.
Βασικοί χώροι διεξαγωγής: Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, ICOM, Ινστιτούτο των Ελληνικών Μύλων.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ

Πρόγραμμα προσυνεδριακών και μετασυνεδριακών δράσεων

Αναλυτικό Πρόγραμμα Αρχαιολογικών Διαλόγων 2018