Βρίσκεστε στον Ιστότοπο του Πανελληνίου Σωματείου Εκτάκτου Προσωπικού του Υπουργείου Πολιτισμού.
Ο Ιστότοπος αυτός, ευελπιστούμε να λειτουργήσει ως πόλος ενημέρωσης και συσπείρωσης των μελών του Σωματείου. 

Ο Ιστότοπος βρίσκεται σε διαδικασία ανάπτυξης, σταδιακά θα ολοκληρωθεί.

Hμερίδα Συντήρησης

ΨΗΦΙΔΩΤΟ

Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
Αίθουσα «Μ. Ανδρόνικος»
Μ. Ανδρόνικου 6
Θεσσαλονίκη

Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2019
9 π.μ.


Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης παρουσιάζει στις 15 Νοεμβρίου 2019 την έβδομη ημερίδα συντήρησης αρχαιοτήτων κι έργων τέχνης με τίτλο “Ψηφιδωτό”. Οι κύριες θεματικές ενότητες της ημερίδας μέσω των οποίων επιδιώκεται μία σφαιρική προσέγγιση των ζητημάτων που άπτονται της συντήρησης και έρευνας των ψηφιδωτών, είναι οι εξής:


Μελέτες περίπτωσης επεμβατικής και προληπτικής συντήρησης αρχαίων ψηφιδωτών.
• Εφαρμογές διαγνωστικών τεχνικών στη διερεύνηση των υλικών κατασκευής αρχαίων ψηφιδωτών καθώς και της διάβρωσής τους.
• Ιστορία, χρήσεις και τεχνολογία κατασκευής του ψηφιδωτού.

Η ημερίδα του ΑΜΘ διοργανώνεται από το τμήμα Συντήρησης, Χημικών και Φυσικών Ερευνών και Αρχαιομετρίας του Μουσείου.

To Σωματείο μας έχει ζητήσει από το ΥΠ.ΠΟ.Α τη χορήγηση άδειας διευκόλυνσης συμμετοχής των ΙΔΟΧ συναδέλφων (όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων και ειδικοτήτων) στην ημερίδα, ως εξής:
- Μία (1) ημέρα (15/11/2019) για τους εργαζόμενους ΙΔΟΧ σε φορείς και υπηρεσίες του ΥΠ.ΠΟ.Α που εδρεύουν εντός της Περιφέρειας Θεσσαλονίκης και σε απόσταση μικρότερης των 200 χλμ. από αυτή.
- Δύο (2) ημέρες (14-15/11/2019) για τους εργαζόμενους ΙΔΟΧ σε φορείς και υπηρεσίες του ΥΠ.ΠΟ.Α που εδρεύουν εκτός της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, και σε απόσταση μεγαλύτερης των 200 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη, ή/και στα νησιά του Αιγαίου, του Ιονίου, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη.

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης καθώς και στις ιστοσελίδες του μουσείου στα ηλεκτρονικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης.


Διάλεξη

«Πορφύρα: η χρωστική των Βασιλέων.
Από την προϊστορία μέχρι και τους υστεροβυζαντινούς χρόνους»

Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
Μ. Ανδρόνικου 6
Θεσσαλονίκη

Τετάρτη 26 Ιουνίου 2019
12:30 μ.μ. – 1:30 μ.μ.

 

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης εγκαινιάζει έναν νέο θεσμό με τίτλο «Αρχαιο-μετρώντας τον Πολιτισμό» - Η μελέτη αρχαιοτήτων από τη σκοπιά των φυσικών επιστημών.
Διακεκριμένοι φυσικοί επιστήμονες (Χημικοί, Φυσικοί, Μηχανικοί, Γεωλόγοι, Βιολόγοι κ.ά.) θα πραγματοποιήσουν ομιλίες για τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουν τη μελέτη αρχαιοτήτων, κειμηλίων και πολιτισμικού υλικού γενικότερα και θα παρουσιάζουν, με εύληπτο τρόπο, τα αποτελέσματα των ερευνών τους. 
Στόχος είναι η ανάδειξη της συνεισφοράς των φυσικών επιστημών στην καλύτερη κατανόηση υλικών, τεχνολογιών και μηχανισμών του παρελθόντος και η προσέγγιση, με έναν ακόμη τρόπο, των αρχαίων κοινωνιών.

Η έναρξη του κύκλου ομιλιών θα γίνει με την εισήγηση του Αν. Καθηγητή – Χημικού Μηχανικού Ιωάννη Καραπαναγιώτη, με τίτλο «Πορφύρα: η χρωστική των Βασιλέων.  Από την προϊστορία μέχρι και τους υστεροβυζαντινούς χρόνους».
Ο ομιλητής θα περιγράψει τη συμβολή των φυσικών επιστημών στη μελέτη της πορφύρας και θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα των ερευνών της τελευταίας δεκαετίας, προσφέροντας νέα σημαντικά στοιχεία που καταρρίπτουν τους μύθους που συνοδεύουν την ιστορία της.

Χώρος: Αίθουσα Μανόλης Ανδρόνικος
Είσοδος ελεύθερη

Συνδιοργάνωση: Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Σύνδεσμος Φίλων Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης

 Περισσότερες πληροφορίες στον ιστότοπο του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης


Διάλεξη

Αντίπαρος:
τα ευρήματα των Κρασάδων και του Αγριόκαστρου

Εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία
Πανεπιστημίου 22
Αθήνα

Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2018
7.00 μ.μ.


                                                           Άποψη του νεκροταφείου στη θέση Αγριόκαστρο (φωτ.: ΕΦΑ Κυκλάδων).

Διάλεξη της δρος Ζώζης Παπαδοπούλου (Τμηματάρχης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και Μουσείων Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων) με θέμα «Αντίπαρος: από το Πρωτοκυκλαδικό νεκροταφείο των Κρασάδων στην Μεσοκυκλαδική/Υστεροκυκλαδική Ι θέση του Αγριόκαστρου». Η διάλεξη πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Κυκλαδικού Σεμιναρίου της Αρχαιολογικής Εταιρείας που διοργανώνει η κα Μαρίζα Μαρθάρη.

Περισσότερες πληροφορίες στον ιστότοπο της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας


Διεπιστημονική Διημερίδα

Πολιτισμός για όλους:
Μουσεία και μνημεία χωρίς αποκλεισμούς

Aμφιθέατρο της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης & Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών
Αγίων Ασωμάτων & Ψαρομηλίγκου 33
Θησείο


29  -  30 Νοεμβρίου 2018

Το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Επικοινωνίας της Διεύθυνσης Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων διοργανώνει, στις 29-30 Νοεμβρίου 2018, Διεπιστημονική Διημερίδα, με τίτλο «Πολιτισμός για όλους: Μουσεία και μνημεία χωρίς αποκλεισμούς».

Σκοπός της Διημερίδας είναι να δημοσιοποιηθούν στους ειδικούς επιστήμονες αλλά και στο ευρύ κοινό τα αποτελέσματα των ποικίλων επικοινωνιακών και εκπαιδευτικών δράσεων οι οποίες σχεδιάστηκαν τα τελευταία χρόνια από τα Μουσεία και τις Εφορείες Αρχαιοτήτων του ΥΠ.ΠΟ.Α., με σκοπό να απευθυνθούν σε κοινωνικά αποκλεισμένες κατηγορίες (ΑμΕΑ, πρόσφυγες, οικονομικούς μετανάστες, κρατούμενους σε καταστήματα κράτησης, ψυχικά ασθενείς, τοξικοεξαρτημένα άτομα κ.ά.), οι οποίες λόγω των κοινωνικών, γνωστικών, ψυχολογικών ή άλλων ιδιαιτεροτήτων τους βρίσκονται συνήθως έξω από τις πολιτικές διαχείρισης και «ανάγνωσης» του πολιτιστικού αγαθού. Παράλληλα, στόχος της Διημερίδας είναι να αξιοποιηθεί η εμπειρία που αποκτήθηκε από την υλοποίηση των παραπάνω δράσεων, προκειμένου να δημιουργηθεί η βάση για την ανάπτυξη συστηματικών πρωτοβουλιών που θα απευθύνονται στις ομάδες κοινού με το στίγμα του κοινωνικού αποκλεισμού, επιδιώκοντας τη μείωση του καταλυτικού αισθήματος απομόνωσης που αυτές βιώνουν.

Η Διημερίδα θα είναι ανοικτή στο κοινό.

Πρόγραμμα Διημερίδας 29 - 30/11/2018

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του Υπ.Πο.Α.


Ετήσια Ημερίδα 2018
Συντηρητών Αρχαιοτήτων & Έργων Τέχνης

Oscar Hotel
Φιλαδελφείας 25 & Σάμου
Σταθμός Λαρίσης
Αθήνα

30/11/2018
9.30 π.μ.

Η Πανελλήνια Ένωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων (Π.Ε.Σ.Α.) διοργανώνει, για δέκατη χρονιά, την Ετήσια Ημερίδα (2018) των Συντηρητών Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης του Υπουργείου Πολιτισμού.

* Το ΥΠ.ΠΟ.Α, ικανοποιώντας αίτημα του Σωματείου μας με θέμα την παροχή διευκόλυνσης συμμετοχής των συντηρητών μελών του στην Ετήσια Ημερίδα της ΠΕΣΑ , παρέχει στις Υπηρεσίες του τη δυνατότητα χορήγησης άδειας στους Συντηρητές ΙΔΟΧ για την παρακολούθηση της ημερίδας ως εξής: 1 μέρα (30/11/2018)  για εργαζόμενους σε απόσταση ως 200 χλμ., και 2 μέρες από 200 χλμ. και άνω, καθώς και για τα νησιά, -για τις 29 και 30/11/2018.

Περισσότερες πληροφορίες στη σελίδα της ΠΕΣΑ στο facebook