Βρίσκεστε στον Ιστότοπο του Πανελληνίου Σωματείου Εκτάκτου Προσωπικού του Υπουργείου Πολιτισμού.
Ο Ιστότοπος αυτός, ευελπιστούμε να λειτουργήσει ως πόλος ενημέρωσης και συσπείρωσης των μελών του Σωματείου. 

Ο Ιστότοπος βρίσκεται σε διαδικασία ανάπτυξης, σταδιακά θα ολοκληρωθεί.

Περιοδική Έκθεση

Από τον Νότο στον Βορρά:
Αποικίες των Κυκλάδων στο Βόρειο Αιγαίο

Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
 Μανόλη Ανδρόνικου 6
Θεσσαλονίκη

12 Ιουλίου 2019 – 31 Αυγούστου 2020

 

Η περιοδική έκθεση «Από τον Νότο στον Βορρά: αποικίες των Κυκλάδων στο βόρειο Αιγαίο» αποπειράται να αφηγηθεί μία από τις πολλές σελίδες που συνθέτουν τη συναρπαστική ιστορία του Ελληνικού Αποικισμού. Η έκθεση επικεντρώνεται στο φαινόμενο του αποικισμού του βόρειου Αιγαίου από τους Κυκλαδίτες, λίγο πριν από τα μέσα του 7ου αι. π.Χ. όταν οι Άνδριοι σε συνεργασία με τους Χαλκιδείς ίδρυσαν αποικίες στην ανατολική Χαλκιδική και τον Στρυμονικό κόλπο και οι Πάριοι εγκαταστάθηκαν στη Θάσο και στη Θασιακή Περαία.
Στόχος της εκθεσιακής αφήγησης είναι να διερευνηθούν τα αίτια, οι συνθήκες και τα κίνητρα της εκδήλωσης του αποικιακού ρεύματος από την Πάρο και την Άνδρο στο βόρειο Αιγαίο, τα ιδιαίτερα αλλά και τα κοινά χαρακτηριστικά των μητροπόλεων και των αποικιών τους, η συμβολή των θαλάσσιων δρόμων στη διαμόρφωση πολιτιστικών και εμπορικών δικτύων στον αιγαιακό χώρο και ευρύτερα, η επαφή και η αλληλεπίδραση των αυτόχθονων πληθυσμών με τους αποίκους, οι απαρχές της διαμόρφωσης της κοινής ελληνικής πολιτιστικής παράδοσης.

Συνολικά, παρουσιάζονται, για πρώτη φορά μαζί, 478 αντικείμενα των συλλογών του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, των Εφορειών Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, Χαλκιδικής και Αγίου Όρους, Σερρών, Καβάλας - Θάσου, της Νομισματικής Συλλογής Alpha Bank και του Μουσείου Εκμαγείων του ΑΠΘ μαζί με κείμενα, εικόνες και αναπαραστάσεις.

Καινοτομία της έκθεσης αποτελεί η δημιουργία ενός δεύτερου επιπέδου αφήγησης που απευθύνεται σε παιδιά. Σε συγκεκριμένα σημεία της έκθεσης αναπτύσσονται παιδικές γωνιές όπου με ειδικό εποπτικό υλικό και hands-on εκθέματα τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία μέσω διάδρασης να γνωρίσουν πτυχές της καθημερινότητας των αρχαίων, όπως η χρήση της γραφής, η μαγειρική και ο αθλητισμός.

Η έκθεση, θα διαρκέσει ένα έτος, κατά τη διάρκεια του οποίου θα διεξαχθούν εκπαιδευτικές δράσεις, πειραματικό εργαστήριο και οργανωμένες ξεναγήσεις.


Ωράριο (θερινό από 15/5 ως 31/10/2019)
Καθημερινά 08:00 – 20:00

Περισσότερες πληροφορίες στον  ιστότοπο του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης


Έκθεση Φωτογραφίας

Σμίλη και Μνήμη.
Η συμβολή της μαρμαροτεχνίας
στην αναστήλωση των μνημείων της Ακρόπολης

Μουσείο Ακρόπολης
 Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων
Διονυσίου Αρεοπαγίτου 15

11 Ιουνίου 2019 – 31 Οκτωβρίου 2019

 

Στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση των 10 χρόνων λειτουργίας του, το Μουσείο Ακρόπολης παρουσιάζει την περιοδική έκθεση: “Σμίλη και Μνήμη. Η συμβολή της μαρμαροτεχνίας στην αναστήλωση των μνημείων της Ακρόπολης”.
Πρόκειται για μια φωτογραφική έκθεση για το έργο των μαρμαροτεχνιτών της Ακρόπολης που έστησαν η Επιτροπή και η Υπηρεσία Συντήρησης των Μνημείων της Ακρόπολης. Oι φωτογραφίες, τεκμήρια των επί σαράντα και πλέον ετών αναστηλωτικών εργασιών, ομαδοποιούνται σε έξι θεματικές ενότητες (αυταπάρνηση, μόχθος, συνεργασία, μεράκι, καμάρι, συναδέλφωση) που προβάλλουν τον ανθρώπινο παράγοντα και αναδεικνύουν τα συναισθήματα που βιώνουν οι εργαζόμενοι στην αποκατάσταση των μνημείων.

Η έκθεση, που θα διαρκέσει  έως τις 31 Οκτωβρίου 2019, παρουσιάζεται στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων στο ισόγειο του Μουσείου της Ακρόπολης με ελεύθερη είσοδο για τους επισκέπτες.

Οι οικογένειες με παιδιά από 8 ετών, μπορούν να ακολουθήσουν το δικό τους μονοπάτι εξερεύνησης στην φωτογραφική έκθεση μέσα από ένα ειδικά σχεδιασμένο φυλλάδιο στην ελληνική και αγγλική γλώσσα.

Ωράριο
Δευτέρα: 08:00 – 16:00
Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη, Σάββατο και Κυριακή: 08:00 – 20:00
Παρασκευή: 08:00 – 22:00       

Περισσότερες πληροφορίες στον  ιστότοπο του Μουσείου Ακρόπολης


Έκθεση Ζωγραφικής 

 Στέφανος Ρόκος
Stefanos Rokos: Nick Cave & The Bad Seeds’ No More Shall We Part,
14 paintings 17 years later 

Μουσείο Μπενάκη - κτήριο Πειραιώς 138
Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου
Αθήνα

Ως τις  19 Μαΐου 2019

 

Τo Μουσείο Μπενάκη φιλοξενεί την ατομική έκθεση του ζωγράφου Στέφανου Ρόκου με τίτλο "Stefanos Rokos: Nick Cave & The Bad Seeds’ No More Shall We Part, 14 paintings 17 years later" σε επιμέλεια του ιστορικού τέχνης Σταύρου Καβαλλάρη.
Η νέα σειρά έργων του καλλιτέχνη συνιστά μια εικαστική προσέγγιση του άλμπουμ "No More Shall We Part" του Nick Cave και των Bad Seeds. Η έκθεση, που περιλαμβάνει δεκατέσσερα ζωγραφικά έργα (διαστάσεων 150Χ100 εκ., μεικτή τεχνική σε χαρτί), ένα κέντημα της Αντιόπης Πανταζή και ένα τρίπτυχο, πλαισιώνεται από ένα εικοσάλεπτο making of video του project.

Ωράριο
             Πέμπτη, Κυριακή: 10:00 – 18:00
             Παρασκευή, Σάββατο: 10:00 – 22:00
        

Περισσότερες πληροφορίες στον ιστότοπο του Μουσείου Μπενάκη


Ομαδική Έκθεση Γλυπτικής

Εργαστήριο Γ. Χουλιαρά.
Δουλεύοντας στην ύλη

EPsilon Art Gallery
Ελευθερίου Βενιζέλου 46
Λουτράκι

 

 12 Μαρτίου  -   29 Μαρτίου 2019

 

H EPsilon Art Gallery παρουσιάζει την ομαδική έκθεση γλυπτικής "Εργαστήριο Γ. Χουλιαρά. Δουλεύοντας στην ύλη". Τα έργα της έκθεσης δημιουργήθηκαν από 12 αποφοίτους της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, οι οποίοι προέρχονται από το Εργαστήριο Γλυπτικής του Γ. Χουλιαρά.
Στα έργα τους οι καλλιτέχνες ενσωματώνουν ισοδύναμα, πνευματική εργασία, αισθητική καλλιέργεια και τεχνική δεξιότητα και μεταφέρουν τη φρέσκια ματιά δια της οποίας πραγματεύονται τα θέματά τους, βασισμένοι σε αρχές και αξίες που διαχρονικά προσδιορίζουν τη γλυπτική.
Η ορθή διαχείριση του υλικού, η συγκρότηση της δομής, η ανάπτυξη της κλίμακας και του ρυθμού, η διάπλαση της φόρμας, η ερμηνεία του φωτός, αποτελούν τη βάση επί της οποίας καθένας καλλιεργεί ένα προσωπικό ιδίωμα που τον εξελίσσει και τον αυτονομεί από το δάσκαλό του.

Συμμετέχουν οι:
- ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΟΥΛΙΑΡΑΣ - ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΡΑΠΑΚΗΣ - ΑΝΔΡΕΑΣ ΒΕΡΝΑΡΔΑΚΗΣ
- ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΛΑΚΑΛΛΑΣ - ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΩΣΤΑΣ- ΣΠΥΡΟΣ ΛΙΣΓΑΡΑΣ
- ΜΑΡΙΑ ΜΕΘΥΜΑΚΗ - ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ - ΛΗΔΑ ΠΑΥΛΗ
- ΧΑΡΑ ΠΛΑΤΑΚΗ - ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΣΟΥΒΑΤΖΟΓΛΟΥ- ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΙΑΝΤΖΗΣ
- ΑΜΑΛΙΑ ΦΛΩΡΟΥ
Επιμέλεια έκθεσης: Μαρία Σφενδουράκη, ιστορικός τέχνης


Eγκαίνια Έκθεσης
Τρίτη 17 Μαρτίου 2019, 12 μ.

Ωράριο: Τρίτη: 10:00 – 14:00 & 18:00 – 20:00
             Πέμπτη:10:00 – 14:00 & 18:00 – 20:00
             Παρασκευή: 10:00 – 14:00 & 18:00 – 20:00
             Σάββατο: 11:00 – 14:00 

Περισσότερες πληροφορίες στον ιστότοπο της γκαλερί


Έκθεση Ζωγραφικής

Βασίλης Σελιμάς
Reality
 

Εικαστικός Κύκλος ΔΛ
Aκαδημίας 6
Αθήνα
 

 12 Φεβρουαρίου   -   8 Μαρτίου 2019


Ο Εικαστικός Κύκλος ΔΛ παρουσιάζει την ατομική έκθεση του Βασίλη Σελιμά με τίτλο «Reality». Η έκθεση αποτελείται από είκοσι έργα μικρών και μεγάλων διαστάσεων, ακρυλικά σε καμβά και χαρτί, σχέδια με μολύβι. Πρόκειται για ανθρωποκεντρική ζωγραφική, σκοτεινές συνθέσεις που εναλλάσσονται με έργα όπου υπερτερεί το φως και το έντονο χρώμα. Τα περισσότερα έργα δημιουργήθηκαν τα τελευταία τρία χρόνια και αποτελούν ένα προσωπικό ιδιότυπο ημερολόγιο. Ο τίτλος προέκυψε από το ομότιτλο έργο Reality όπου συνυπάρχουν το λογικό με το παράλογο.

Ο Βασίλης Σελιμάς γεννήθηκε στο Αγρίνιο το 1983. Σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από το 2003-2008. Έχει πραγματοποιήσει δύο ατομικές εκθέσεις. Ζει κι εργάζεται στην Αθήνα.

Η είσοδος στην έκθεση είναι ελεύθερη για το κοινό.

Eγκαίνια Έκθεσης
Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2019, 8 μ.μ.

Ωράριο:   Δευτέρα κλειστά
             Τετάρτη - Σάββατο 11:00 - 16:00
             Τρίτη - Πέμπτη - Παρασκευή 11:00 - 20:00