Βρίσκεστε στον Ιστότοπο του Πανελληνίου Σωματείου Εκτάκτου Προσωπικού του Υπουργείου Πολιτισμού.
Ο Ιστότοπος αυτός, ευελπιστούμε να λειτουργήσει ως πόλος ενημέρωσης και συσπείρωσης των μελών του Σωματείου. 

Ο Ιστότοπος βρίσκεται σε διαδικασία ανάπτυξης, σταδιακά θα ολοκληρωθεί.

Ἴδια ἡ μνήμη γινάμενη παρόν...
Το αρχαιολογικό έργο των Εφορειών Αρχαιοτήτων
κατά τη χρονική περίοδο 2011-2019

25 - 30 Νοεμβρίου 2019
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Λεωφ. Βασ. Σοφίας

 

Η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς και το Αυτοτελές Τμήμα Γραμματείας Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και Συμβουλίου Μουσείων διοργανώνουν επιστημονικές συναντήσεις με τίτλο: «“Ἴδια ἡ μνήμη γινάμενη παρὸν”. Το αρχαιολογικό έργο των Εφορειών Αρχαιοτήτων κατά τη χρονική περίοδο 2011-2019», που θα παρουσιαστούν από 25 έως 28 Νοεμβρίου 2019 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Περισσότεροι από 250 αρχαιολόγοι, αρχιτέκτονες, μηχανικοί και συντηρητές, από όλες τις Υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, θα παρουσιάσουν το έργο τους στην τελευταία δεκαετία.

Πρόγραμμα

Με εντολή της Υπουργού του ΥΠΠΟΑ παρέχεται η δυνατότητα χορήγησης άδειας απουσίας τεσσάρων (4) ημερών στις 25, 26,27 και 28/11/2019 στο επιστημονικό προσωπικό των υπηρεσιών της ΓΔΑΠΚ προκειμένου να συμμετάσχει και να παρακολουθήσει τις επιστημονικές συναντήσεις. Αντιφασιστικό Φεστιβάλ «Παύλος Φύσσας Killah P»

Χώρος διεξαγωγής: Πρώην Εργοστάσιο Καχραμάνογλου
Κωνσταντινουπόλεως 51
Κερατσίνι

Παρασκευή 13/9/2019    –    Tετάρτη 18/9/2019

Στις 18 Σεπτεμβρίου συμπληρώνονται έξι χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τη νεοναζιστική οργάνωση Χρυσή Αυγή. Η oικογένεια Φύσσα διοργανώνει ένα εξαήμερο φεστιβάλ πολιτισμού, πληροφόρησης κι αντιφασιστικής δράσης, από την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου έως και την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου, οπότε και θα πραγματοποιηθεί πορεία από την οδό Παύλου Φύσσα στα γραφεία της ΧΑ στον Πειραιά.

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ διοργανώνονται συζητήσεις, προβολές, συναυλίες και εκθέσεις σκίτσων, street art και φωτογραφίας, στο Πρώην Εργοστάσιο Καχραμάνογλου, στο Κερατσίνι, με ελεύθερη είσοδο.

 

Ανακοίνωση των διοργανωτών του Φεστιβάλ

Έξω οι φασίστες από τις γειτονιές μας
«6 Χρόνια χωρίς τον Παύλο. Στις 18 του Σεπτέμβρη συμπληρώνονται έξι χρόνια από την εν ψυχρώ δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τάγμα εφόδου της ΧΑ. Επιλέγουμε να μην ξεχνάμε, επιλέγουμε να τσακίσουμε το φόβο, επιλέγουμε να δημιουργούμε. Επιλέγουμε να στήσουμε έναν Σεπτέμβρη Αντιφασιστικό όπως αρμόζει στον Παύλο.
6 Μέρες για τον Παύλο. Απέναντι στη βία και τη βαρβαρότητα του φασισμού, απέναντι στο μίσος που σπέρνουν ο ρατσισμός και ο εθνικισμός, αλλά κυρίως απέναντι στο συνεχόμενο εκφασισμό της καθημερινότητας μας, απαντάμε με την κινητοποίηση μας και προτάσσουμε το δικό μας πολιτισμό.
Δίνουμε τη δική μας μάχη με μόνα όπλα μας τους αγώνες, τη μουσική, την καλλιτεχνική δημιουργία, την αλληλεγγύη, τον πολιτισμό και την μνήμη. Για έξι μέρες θέλουμε να ηχήσουν δυνατά αυτά τα όπλα, στο δρόμο, στη γειτονιά, στο σχολείο, στη δουλειά, στην καθημερινότητα μας, για να σπάσουμε το φόβο και να τσακίσουμε το φασισμό.
Έχουμε δρόμο ακόμα. Με τη δίκη της ΧΑ να πλησιάζει προς το τέλος της, το αντιφασιστικό κίνημα πρέπει να δώσει το τελειωτικό χτύπημα στους ναζί δολοφόνους. Παράλληλα όμως δίνουμε και τον καθημερινό αγώνα για να ανακόψουμε την πορεία του καθημερινού εκφασισμού της κοινωνίας. Το πιο δύσκολο ίσως καθήκον για όλους και όλες μας, να σαρώσουμε το φασισμό με τις παλιές ή με τις νέες μορφές του».

Πηγή: info-war.gr
Αναλυτικό πρόγραμμα και περισσότερες πληροφορίες: https://www.facebook.com/antifa.september/


Ευρωπαϊκή Ημέρα Συντήρησης

7 – 13 Οκτωβρίου 2019

Από τις 7 μέχρι τις 13 Οκτωβρίου 2019 πραγματοποιούνται οι εκδηλώσεις της Ευρωπαϊκής Ημέρας Συντήρησης, με κεντρική ημερομηνία των εορτασμών την Κυριακή, 13/10. Στόχος των εκδηλώσεων είναι η ανάδειξη της συμβολής της συντήρησης στη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και η γνωριμία του κοινού με την αθέατη πλευρά του επαγγέλματος του συντηρητή.
Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Συντήρησης αποτελεί μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Οργανισμών Συντήρησης (European Confederation of Conservator-Restorers' Organisations - ECCO) και εορτάστηκε για πρώτη φορά το 2018, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Στην Ελλάδα, η ΔΣΑΝΜ, ο ΣΣΑΕΤΤΕ και το Ελληνικό Τμήμα του ICOM συνεργάζονται για τον συντονισμό των εορτασμών, έπειτα από πρόσκληση του ΣΣΑΕΤΤΕ, επίσημου εκπροσώπου της ECCO στη χώρα μας. Προγραμματίζονται ποικίλες εκδηλώσεις σε όλη την Eλλάδα, σε μουσεία, μνημεία και εργαστήρια συντήρησης, όπου το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει εργασίες συντήρησης και να γνωρίσει τη δουλειά του συντηρητή αρχαιοτήτων και έργων τέχνης.

Πηγή: Υπουργείο Πολιτισμού https://www.culture.gr/

Αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων (pdf)


 Διεθνής Ημέρα Μουσείων

Τα Μουσεία ως κόμβοι πολιτισμού:
το μέλλον της παράδοσης

Εκδηλώσεις
18/5 - 23/5/2019

Η 18η Μαΐου έχει οριστεί από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) ως Διεθνής Ημέρα Μουσείων. Εορτάζεται σε όλο τον κόσμο με διάφορες εκδηλώσεις και είναι αφιερωμένη σε ένα συγκεκριμένο θέμα που αφορά τα μουσεία και το ρόλο τους στη σύγχρονη κοινωνία.
Για το 2019, το ICOM έχει επιλέξει το θέμα «Τα Μουσεία ως κόμβοι πολιτισμού: το μέλλον της παράδοσης», ενώ ως τιμώμενο ίδρυμα για το 2019 επιλέχθηκε από το Ελληνικό Τμήμα του ICOM το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς.
Στο πλαίσιο των εορτασμών θα πραγματοποιηθούν, από τις 18/5 έως τις 23/5, σε όλη την Ελλάδα ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις και δράσεις -εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, εργαστήρια κ.ά.- για μικρούς και μεγάλους, από τα μουσεία καθώς και άλλους πολιτιστικούς φορείς.

Στις 18 Μαΐου η είσοδος σε όλα τα μουσεία της χώρας είναι ελεύθερη.

Πρόγραμμα εκδηλώσεων

Περισσότερες πληροφορίες στον ιστότοπο του ελληνικού τμήματος του ΙCOM