Βρίσκεστε στον Ιστότοπο του Πανελληνίου Σωματείου Εκτάκτου Προσωπικού του Υπουργείου Πολιτισμού.
Ο Ιστότοπος αυτός, ευελπιστούμε να λειτουργήσει ως πόλος ενημέρωσης και συσπείρωσης των μελών του Σωματείου. 

Ο Ιστότοπος βρίσκεται σε διαδικασία ανάπτυξης, σταδιακά θα ολοκληρωθεί.

Master Class
 

«Η συντήρηση των διάφανων χαρτιών»

Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού

24-28 Σεπτεμβρίου 2018

Το Ερευνητικό Εργαστήριο Προηγμένων διεπιστημονικών Εφαρμογών στη Συντήρηση – Ανάδειξη Εικαστικών Έργων & Βιβλιακού-Αρχειακού Υλικού- «ARTICONLab» διοργανώνει εργαστήριο υψηλού επιπέδου (Master Class) με θέμα «Η συντήρηση των διάφανων χαρτιών».
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την παρουσίαση των γνώσεων και των τεχνικών συντήρησης που εφαρμόζονται σήμερα διεθνώς στην ειδική αυτή κατηγορία αρχειακού υλικού, αλλά και τη διερεύνηση εφαρμογής σε νέα πεδία με βάση τα επιτεύγματα της σύγχρονης έρευνας.
Στο Master Class θα θιγούν θεωρητικά ζητήματα σχετικά με την τεχνολογία κατασκευής, τη χρήση των διάφανων χαρτιών και θα πραγματοποιηθούν επεμβάσεις συντήρησης πάνω σε αυθεντικά αντικείμενα. Ακόμη, θα αναφερθούν θέματα ορθής φύλαξης και αποθήκευσης των αρχιτεκτονικών σχεδίων σε διαφανή χαρτιά.
Το Master Class θα διεξάγει o Antonio Mirabile, εξειδικευμένος συντηρητής χαρτώου υλικού του Υπουργείου Πολιτισμού της Γαλλίας, σύμβουλος της UNESCO και συμμετέχων στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Nano Rest Art.

Ενδεικτικές Θεματικές Ενότητες
- Ταυτοποίηση, εξέταση και κατανόηση των αλλοιώσεων που εμφανίζουν τα διάφανα χαρτιά
- Χρήση κατάλληλων διαλυμάτων για την σταθεροποίηση των διάφανων χαρτιών
- Επεμβάσεις συντήρησης σύμφωνα με τον κώδικα ηθικής δεοντολογίας
- Οργάνωση και ακριβής τεκμηρίωση της κατάστασης των διάφανων χαρτιών
- Ένταξη-επιστροφή του συντηρημένου αντικειμένου στη συλλογή του ιδρύματος

Τα μαθήματα θα καλύψουν 32 διδακτικές ώρες, θα διεξαχθούν την εβδομάδα 24 – 28 Σεπτεμβρίου 2018, εργάσιμες ημέρες από τις 09:00 – 13:00 και 14:00 – 18:00 στους χώρους του εργαστηρίου συντήρησης Βιβλιακού – Αρχειακού Υλικού του Τμήματος Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (πρώην ΤΕΙ Αθήνας).
Το κόστος του σεμιναρίου είναι 290 ευρώ και περιλαμβάνει την παροχή εργαστηριακού εξοπλισμού, αναλωσίμων και εκπαιδευτικού υλικού σε ηλεκτρονική μορφή.

Καταληκτική Ημερομηνία εγγραφών 15 Μαΐου 2018
Πληροφορίες - εγγραφή: http://articon.lab.teiath.gr/masterclass/


Eργαστήριο καλλιγραφίας

Από τα τεκμήρια του παρελθόντος
στις αναμνήσεις του μέλλοντος

Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ
Δωρίδος 2 & Λεωφόρος Ειρήνης 14, Ταύρος

 30 Ιανουαρίου   6 Φεβρουαρίου  13 Φεβρουαρίου
17:00-19:00

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) διοργανώνει εργαστήριο καλλιγραφίας για ενήλικες, στο Ιστορικό Αρχείο του, στον Ταύρο. Σκοπός του εργαστηρίου είναι να γνωρίσει το ευρύ κοινό την ιστορία των ελληνικών καλλιγραφικών γραμματοσειρών και να επαναπροσδιορίσει τη σχέση του με το χειρόγραφο, σε μια εποχή που η χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών μάς έχει απομακρύνει από τη γραφή.
Οι συμμετέχοντες θα χρησιμοποιήσουν παλαιά εργαλεία όπως κάλαμο, φτερό και κονδυλοφόρο για να γράψουν σε αντίστοιχες γραμματοσειρές. Θα γνωρίσουν την καθημερινότητα και τις δυσκολίες του γραφέα χειρογράφων που συναντάμε σε αρχεία, ενώ θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν μοντέρνες τεχνικές για να δημιουργήσουν δικά τους καλλιγραφημένα χειρόγραφα.
Το εργαστήριο, που πραγματοποιείται από την καλλιγράφο Μαρία Γενιτσαρίου, περιλαμβάνει:
     - παρουσίαση των εργαλείων, τεχνικών, υλικών και ειδών γραφής που χρησιμοποιήθηκαν στην Ελλάδα από τη μετα-επιγραφική εποχή (1ος αι. μ.Χ.) έως την εμφάνιση της   τυπογραφίας
     - εκμάθηση αντιπροσωπευτικών γραφών και γραφή με τα αντίστοιχα εργαλεία (κάλαμος-φτερό-κονδυλοφόρος)
     - τεχνικές καλλιγραφίας για καθημερινή χρήση
Οι συναντήσεις του εργαστηρίου πραγματοποιούνται κάθε Τρίτη (17:00-19:00), κατά τις ακόλουθες ημερομηνίες: 30 Ιανουαρίου, 6 Φεβρουαρίου και 13 Φεβρουαρίου.

Η συμμετοχή στο εργαστήριο είναι δωρεάν.
Απαραίτητη η έγκαιρη δήλωση συμμετοχής λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων στο τηλ.: 210 3418070 (Δευτέρα - Παρασκευή 9:00-17:00).

Περισσότερες πληροφορίες εδώ


Eργαστήριο

Αρχές διατήρησης αρχειακού υλικού

Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ
Δωρίδος 2 & Λεωφόρος Ειρήνης 14, Ταύρος

Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2017
09:00    -    17:00

   Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), τα Γενικά Αρχεία του Κράτους και η Ελληνική Αρχειακή Εταιρεία συνδιοργανώνουν την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου, το πρώτο εργαστήριο με αντικείμενο τις αρχές διατήρησης αρχειακού υλικού, στο Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ, στην Αθήνα.
   Το εργαστήριο απευθύνεται σε αρχειονόμους και εργαζόμενους σε φορείς που φυλάσσουν αρχειακό ή βιβλιακό απόθεμα και φιλοδοξεί να συμβάλει στη διαρκή κατάρτισή τους όσον αφορά τη φύλαξη, διατήρηση, συγκέντρωση, ανάδειξη και διάθεση προς μελέτη του αρχειακού υλικού. Στόχος του εργαστηρίου είναι η  ευαισθητοποίηση και εξοικείωση με ζητήματα που αφορούν την προληπτική συντήρηση και τη διάγνωση των φθορών, των αιτιών και των μηχανισμών που τις προκαλούν, όσον αφορά μάλιστα τα διαφορετικά υποστρώματα αρχειακού υλικού. Παράλληλα, η εξοικείωση με την ορολογία και τις βασικές αρχές συντήρησης αρχειακού υλικού θα συνεισφέρει στην αρμονικότερη συνεργασία αρχειονόμων και συντηρητών με αποτέλεσμα τις πρακτικότερες και αποδοτικότερες λύσεις στη διαχείριση αρχειακού αποθέματος. Οι διοργανωτές ευελπιστούν ότι η πρώτη αυτή διοργάνωση, ως μέρος μιας ευρύτερης σχετικής πρωτοβουλίας τους, θα συμβάλει στην αποτελεσματικότερη διαφύλαξη και διατήρηση του αποθέματος και, τελικώς, της πρόσβασης του κοινού σε αυτό.
   Οι βασικές ενότητες του προγράμματος του εργαστηρίου είναι οι εξής:
1.    Εισαγωγή-κατηγορίες αρχειακού υλικού, υλικά κατασκευής. Παράγοντες φθοράς του αρχειακού υλικού. Αναγνώριση βασικών τύπων φθοράς. Παρουσίαση χαρακτηριστικών περιπτώσεων. Σχέδιο διατήρησης, σχεδιασμός και διαχείριση. Αρχές σχεδιασμού και προτεραιότητες. Κλιματικός έλεγχος και συνθήκες φύλαξης παραδοσιακών υποστρωμάτων.
2.    Μέτρα ασφάλειας. Προληπτική συντήρηση. Διαχείριση της συντήρησης.

Η συμμετοχή είναι δωρεάν. Για την εγγραφή των συμμετεχόντων θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας (τηλ.: 210 3418072, Δευτ. - Παρ.: 9:00 - 17:00).

Πρόγραμμα του Εργαστηρίου

Περισσότερες πληροφορίες εδώ