Βρίσκεστε στον Ιστότοπο του Πανελληνίου Σωματείου Εκτάκτου Προσωπικού του Υπουργείου Πολιτισμού.
Ο Ιστότοπος αυτός, ευελπιστούμε να λειτουργήσει ως πόλος ενημέρωσης και συσπείρωσης των μελών του Σωματείου. 

Ο Ιστότοπος βρίσκεται σε διαδικασία ανάπτυξης, σταδιακά θα ολοκληρωθεί.

Σεμινάριο
αρχαιολογικού ντοκιμαντέρ

Κτήριο Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων
Ερμού 134-136
Θησείο

Από 29 Νοεμβρίου 2018

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων διοργανώνει για τέταρτη χρονιά το ετήσιο σεμινάριο αρχαιολογικού ντοκιμαντέρ. Το σεμινάριο-εργαστήριο απευθύνεται σε όσους επιθυμούν να ασχοληθούν με τη μεθοδολογία και την τεχνική δημιουργίας μιας ταινίας τεκμηρίωσης, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη γλώσσα του ντοκιμαντέρ ως εργαλείο στη δουλειά τους, αλλά και για να εκφραστούν μέσω αυτής με δημιουργικό τρόπο.
Οι εκπαιδευτές του σεμιναρίου, Aggelos Kovotsos και Γιώργος Πιτσάκης, είναι κινηματογραφιστές με σημαντική εμπειρία στον κλάδο τους και στην οπτικοακουστική εκπαίδευση ερασιτεχνικών ομάδων.
Το σεμινάριο θα είναι δομημένο σε τρίωρες εβδομαδιαίες συναντήσεις από τον Νοέμβριο έως τον Ιούνιο. Μέσα στις συνολικά περίπου 100 ώρες μαθημάτων και εργαστηρίων, θα καλυφθούν βασικά θέματα τεχνικής και θεωρητικής κατάρτισης στην κινηματογραφική γλώσσα και τις τεχνικές του ντοκιμαντέρ. Ατομικές και ομαδικές ασκήσεις με στατικές φωτογραφίες, βίντεο και υπολογιστή θα προετοιμάσουν τους εκπαιδευόμενους για τη συμμετοχή τους στην τελική ταινία του σεμιναρίου. Από τις πρώτες κιόλας συναντήσεις θα αναπτυχθεί ένα σχέδιο παραγωγής ομαδικής ταινίας-ντοκιμαντέρ μικρού μήκους, με θέμα αρχαιολογικό, ως συλλογικής εργασίας από τους συμμετέχοντες, με την επίβλεψη των εκπαιδευτών τους. Μέχρι το τέλος του σεμιναρίου οι συμμετέχοντες θα παρακολουθήσουν επίσης το μοντάζ και την αποπεράτωση της αρχαιολογικής ταινίας, και θα προετοιμάζονται για τη διανομή της σε φεστιβάλ και εκπαιδευτικά ιδρύματα ανά την Ελλάδα και τον κόσμο.
Στο πλαίσιο του σεμιναρίου και εντός των διδακτικών ωρών θα γίνουν τρία master classes με περιεχόμενο την παραγωγή ενός ντοκιμαντέρ μέσα από διαφορετικές οπτικές: του σκηνοθέτη, του παραγωγού, του διευθυντή φωτογραφίας, του μοντέρ, στο οποίο θα συμμετέχουν γνωστοί Έλληνες ντοκιμαντερίστες.

Δηλώσεις συμμετοχής
Τηλ.: 210 3252214, 10.00 - 14.00
e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Πρώτο μάθημα γνωριμίας και ενημέρωσης για το σεμινάριο: Πέμπτη 29/11/2018 στις 17.00 στο κτήριο του ΣΕΑ, είσοδος ελεύθερη.

Περισσότερες πληροφορίες στη σελίδα της Κινηματογραφικής Ομάδας του ΣΕΑ στο facebook


Σεμινάριο
 

«Πολιτισμός χωρίς δεσμά»

Αμφιθέατρο Διεύθυνσης
Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών
Αγίων Ασωμάτων 33 & Ψαρομηλίγκου
Θησείο

Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2018

Πώς σχεδιάζουμε μια πολιτιστική δράση σε καταστήματα κράτησης; Ποια τα θεωρητικά και μεθοδολογικά εργαλεία τέτοιου είδους δράσεων; Ποια είναι η εμπειρία μας από την υλοποίηση σχετικών προγραμμάτων μέχρι σήμερα;
Αυτά και άλλα πολλά θέματα θα παρουσιαστούν και θα συζητηθούν στο σεμινάριο σχεδιασμού πολιτιστικών εκπαιδευτικών δράσεων σε καταστήματα κράτησης που διοργανώνει το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Επικοινωνίας της Διεύθυνσης Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων (ΔΑΜΜΕΠ) του ΥΠ.ΠΟ.Α. την Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2018 στην Αθήνα. Το σεμινάριο διοργανώνεται στο πλαίσιο της πολιτιστικής/επικοινωνιακής πολιτικής του ΥΠ.ΠΟ.Α απέναντι σε ομάδες κοινού που φέρουν το στίγμα του κοινωνικού αποκλεισμού και έχει ως στόχους:
α) να γνωρίσει στους/στις συμμετέχοντες/σες τις βασικές θεωρητικές και μεθοδολογικές αρχές σχεδιασμού αρχαιολογικών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων που θα απευθύνονται σε κρατουμένους/ες φυλακών από τις Εφορείες Αρχαιοτήτων και τα Μουσεία της επικράτειας
β) να θέσει τις βάσεις μιας πιο συστηματικής εκπαιδευτικής πολιτικής των υπηρεσιών του ΥΠ.ΠΟ.Α σε κοινωνικά αποκλεισμένες ομάδες, οι οποίες λόγω των κοινωνικών, γνωστικών και ψυχολογικών ιδιαιτεροτήτων τους βρίσκονται συνήθως έξω από τις πολιτικές διαχείρισης του πολιτιστικού αγαθού, ενώ προσεγγίζονται σπάνια από τους πολιτιστικούς φορείς.
Ενδεικτικοί στόχοι της βιωματικής αυτής επαφής των κρατουμένων με όψεις της υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς είναι η ενίσχυση της αυτοεικόνας τους, η άμβλυνση των προβλημάτων που δημιουργεί ο εγκλεισμός, η συμβολή στην κοινωνική τους επανένταξη.

Στο σεμινάριο
· Θα παρουσιαστούν από ειδικούς επιστήμονες του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και της Διεύθυνσης Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του ΥΠ.ΠΟ.Α. η θεωρία και η μεθοδολογία σχεδιασμού μουσειοπαιδαγωγικών δράσεων σε ομάδες κρατουμένων.
· Θα αναφερθούν συγκεκριμένες δράσεις-καλές πρακτικές που έχουν πραγματοποιηθεί από τις Υπηρεσίες του ΥΠ.ΠΟ.Α στο παρελθόν
· Θα συζητηθούν οι νέες προτάσεις των Εφορειών Αρχαιοτήτων και των Μουσείων και θα σχεδιαστεί ο πανελλαδικός προγραμματισμός τους
· Θα επιχειρηθεί, τέλος, στο πλαίσιο εργαστηρίου, ο σχεδιασμός από τους συμμετέχοντες μιας σχετικής πιλοτικής εκπαιδευτικής δράσης.

Περισσότερες πληροφορίες και το πρόγραμμα του σεμιναρίου στη σελίδα της εκδήλωσης στο facebook

Πώληση εισιτηρίων από το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων & Επικοινωνίας ΥΠ.ΠΟ.Α.


Eργαστήριο καλλιγραφίας

Από τα τεκμήρια του παρελθόντος
στις αναμνήσεις του μέλλοντος

Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ
Δωρίδος 2 & Λεωφόρος Ειρήνης 14, Ταύρος

 30 Ιανουαρίου   6 Φεβρουαρίου  13 Φεβρουαρίου
17:00-19:00

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) διοργανώνει εργαστήριο καλλιγραφίας για ενήλικες, στο Ιστορικό Αρχείο του, στον Ταύρο. Σκοπός του εργαστηρίου είναι να γνωρίσει το ευρύ κοινό την ιστορία των ελληνικών καλλιγραφικών γραμματοσειρών και να επαναπροσδιορίσει τη σχέση του με το χειρόγραφο, σε μια εποχή που η χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών μάς έχει απομακρύνει από τη γραφή.
Οι συμμετέχοντες θα χρησιμοποιήσουν παλαιά εργαλεία όπως κάλαμο, φτερό και κονδυλοφόρο για να γράψουν σε αντίστοιχες γραμματοσειρές. Θα γνωρίσουν την καθημερινότητα και τις δυσκολίες του γραφέα χειρογράφων που συναντάμε σε αρχεία, ενώ θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν μοντέρνες τεχνικές για να δημιουργήσουν δικά τους καλλιγραφημένα χειρόγραφα.
Το εργαστήριο, που πραγματοποιείται από την καλλιγράφο Μαρία Γενιτσαρίου, περιλαμβάνει:
     - παρουσίαση των εργαλείων, τεχνικών, υλικών και ειδών γραφής που χρησιμοποιήθηκαν στην Ελλάδα από τη μετα-επιγραφική εποχή (1ος αι. μ.Χ.) έως την εμφάνιση της   τυπογραφίας
     - εκμάθηση αντιπροσωπευτικών γραφών και γραφή με τα αντίστοιχα εργαλεία (κάλαμος-φτερό-κονδυλοφόρος)
     - τεχνικές καλλιγραφίας για καθημερινή χρήση
Οι συναντήσεις του εργαστηρίου πραγματοποιούνται κάθε Τρίτη (17:00-19:00), κατά τις ακόλουθες ημερομηνίες: 30 Ιανουαρίου, 6 Φεβρουαρίου και 13 Φεβρουαρίου.

Η συμμετοχή στο εργαστήριο είναι δωρεάν.
Απαραίτητη η έγκαιρη δήλωση συμμετοχής λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων στο τηλ.: 210 3418070 (Δευτέρα - Παρασκευή 9:00-17:00).

Περισσότερες πληροφορίες εδώ


Master Class
 

«Η συντήρηση των διάφανων χαρτιών»

Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού

24-28 Σεπτεμβρίου 2018

Το Ερευνητικό Εργαστήριο Προηγμένων διεπιστημονικών Εφαρμογών στη Συντήρηση – Ανάδειξη Εικαστικών Έργων & Βιβλιακού-Αρχειακού Υλικού- «ARTICONLab» διοργανώνει εργαστήριο υψηλού επιπέδου (Master Class) με θέμα «Η συντήρηση των διάφανων χαρτιών».
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την παρουσίαση των γνώσεων και των τεχνικών συντήρησης που εφαρμόζονται σήμερα διεθνώς στην ειδική αυτή κατηγορία αρχειακού υλικού, αλλά και τη διερεύνηση εφαρμογής σε νέα πεδία με βάση τα επιτεύγματα της σύγχρονης έρευνας.
Στο Master Class θα θιγούν θεωρητικά ζητήματα σχετικά με την τεχνολογία κατασκευής, τη χρήση των διάφανων χαρτιών και θα πραγματοποιηθούν επεμβάσεις συντήρησης πάνω σε αυθεντικά αντικείμενα. Ακόμη, θα αναφερθούν θέματα ορθής φύλαξης και αποθήκευσης των αρχιτεκτονικών σχεδίων σε διαφανή χαρτιά.
Το Master Class θα διεξάγει o Antonio Mirabile, εξειδικευμένος συντηρητής χαρτώου υλικού του Υπουργείου Πολιτισμού της Γαλλίας, σύμβουλος της UNESCO και συμμετέχων στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Nano Rest Art.

Ενδεικτικές Θεματικές Ενότητες
- Ταυτοποίηση, εξέταση και κατανόηση των αλλοιώσεων που εμφανίζουν τα διάφανα χαρτιά
- Χρήση κατάλληλων διαλυμάτων για την σταθεροποίηση των διάφανων χαρτιών
- Επεμβάσεις συντήρησης σύμφωνα με τον κώδικα ηθικής δεοντολογίας
- Οργάνωση και ακριβής τεκμηρίωση της κατάστασης των διάφανων χαρτιών
- Ένταξη-επιστροφή του συντηρημένου αντικειμένου στη συλλογή του ιδρύματος

Τα μαθήματα θα καλύψουν 32 διδακτικές ώρες, θα διεξαχθούν την εβδομάδα 24 – 28 Σεπτεμβρίου 2018, εργάσιμες ημέρες από τις 09:00 – 13:00 και 14:00 – 18:00 στους χώρους του εργαστηρίου συντήρησης Βιβλιακού – Αρχειακού Υλικού του Τμήματος Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (πρώην ΤΕΙ Αθήνας).
Το κόστος του σεμιναρίου είναι 290 ευρώ και περιλαμβάνει την παροχή εργαστηριακού εξοπλισμού, αναλωσίμων και εκπαιδευτικού υλικού σε ηλεκτρονική μορφή.

Καταληκτική Ημερομηνία εγγραφών 15 Μαΐου 2018
Πληροφορίες - εγγραφή: http://articon.lab.teiath.gr/masterclass/


Eργαστήριο

Αρχές διατήρησης αρχειακού υλικού

Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ
Δωρίδος 2 & Λεωφόρος Ειρήνης 14, Ταύρος

Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2017
09:00    -    17:00

   Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), τα Γενικά Αρχεία του Κράτους και η Ελληνική Αρχειακή Εταιρεία συνδιοργανώνουν την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου, το πρώτο εργαστήριο με αντικείμενο τις αρχές διατήρησης αρχειακού υλικού, στο Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ, στην Αθήνα.
   Το εργαστήριο απευθύνεται σε αρχειονόμους και εργαζόμενους σε φορείς που φυλάσσουν αρχειακό ή βιβλιακό απόθεμα και φιλοδοξεί να συμβάλει στη διαρκή κατάρτισή τους όσον αφορά τη φύλαξη, διατήρηση, συγκέντρωση, ανάδειξη και διάθεση προς μελέτη του αρχειακού υλικού. Στόχος του εργαστηρίου είναι η  ευαισθητοποίηση και εξοικείωση με ζητήματα που αφορούν την προληπτική συντήρηση και τη διάγνωση των φθορών, των αιτιών και των μηχανισμών που τις προκαλούν, όσον αφορά μάλιστα τα διαφορετικά υποστρώματα αρχειακού υλικού. Παράλληλα, η εξοικείωση με την ορολογία και τις βασικές αρχές συντήρησης αρχειακού υλικού θα συνεισφέρει στην αρμονικότερη συνεργασία αρχειονόμων και συντηρητών με αποτέλεσμα τις πρακτικότερες και αποδοτικότερες λύσεις στη διαχείριση αρχειακού αποθέματος. Οι διοργανωτές ευελπιστούν ότι η πρώτη αυτή διοργάνωση, ως μέρος μιας ευρύτερης σχετικής πρωτοβουλίας τους, θα συμβάλει στην αποτελεσματικότερη διαφύλαξη και διατήρηση του αποθέματος και, τελικώς, της πρόσβασης του κοινού σε αυτό.
   Οι βασικές ενότητες του προγράμματος του εργαστηρίου είναι οι εξής:
1.    Εισαγωγή-κατηγορίες αρχειακού υλικού, υλικά κατασκευής. Παράγοντες φθοράς του αρχειακού υλικού. Αναγνώριση βασικών τύπων φθοράς. Παρουσίαση χαρακτηριστικών περιπτώσεων. Σχέδιο διατήρησης, σχεδιασμός και διαχείριση. Αρχές σχεδιασμού και προτεραιότητες. Κλιματικός έλεγχος και συνθήκες φύλαξης παραδοσιακών υποστρωμάτων.
2.    Μέτρα ασφάλειας. Προληπτική συντήρηση. Διαχείριση της συντήρησης.

Η συμμετοχή είναι δωρεάν. Για την εγγραφή των συμμετεχόντων θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας (τηλ.: 210 3418072, Δευτ. - Παρ.: 9:00 - 17:00).

Πρόγραμμα του Εργαστηρίου

Περισσότερες πληροφορίες εδώ