Fax: 210 3816584, Κιν. 6977509501
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

Α ν α κ ο ί ν ω σ η ΣΕΚΑ

Καταγγέλλουμε τη νομική επίθεση της Κοινοπραξίας του Μετρό Θεσσαλονίκης
ενάντια σε απολυμένους συναδέλφους μας

Η Κοινοπραξία του Μετρό Θεσσαλονίκης επιθυμεί να συνεχίσει το έργο τής τρομοκράτησης των συμβασιούχων αρχαιολόγων, αποστολή την οποία δεν μπόρεσε να φέρει σε πέρας πριν ενάμισυ περίπου έτος ο υπουργός Μεταφορών κ. Σπίρτζης, με τις παράνομες εντολές απόλυσης που έδινε τότε σε βάρος δύο συναδέλφων μας στο έργο του Μετρό (μετά από όχι λίγες ημέρες κινητοποιήσεων και μια σημαντική συνδικαλιστική μάχη που δόθηκε, η Επιθεώρηση Εργασίας δικαίωσε τις δύο συναδέλφους μας, έκρινε παράνομες τις απολύσεις τους, και ζήτησε την εργασιακή αποκατάστασή τους).

Σήμερα, η Κοινοπραξία του Μετρό Θεσσαλονίκης επιτίθεται σε άλλη ομάδα συναδέλφων μας, οι οποίοι είχαν απολυθεί παρανόμως από το έργο στις αρχές του 2013, και οι οποίοι μάλιστα δικαιώθηκαν πρωτοδίκως, και παράλληλα τους καταβλήθηκαν από την Κοινοπραξία και τα ποσά που επιδικάστηκαν από την απόφαση ως προσωρινώς εκτελεστά.

Δυστυχώς, με μια απόφαση που πραγματοποιεί στροφή 180ο ως προς το αρχικό νομικό σκεπτικό, το Εφετείο Αθηνών δέχτηκε τις απίστευτες αιτιάσεις της Κοινοπραξίας του Μετρό Θεσσαλονίκης, και αναίρεσε την απόφαση του Πρωτοδικείου.

Τώρα, η Κοινοπραξία του Μετρό Θεσσαλονίκης (πλήρης επωνυμία με τη μορφή που είχε το 2013: «ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ ΑΕΓΕΚ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ - IMPREGILO - ANSALDO STS - SELI - ANSALDOBREDA») με στάση έμπλεη εκδικητικότητας, τρομοκρατίας, ίσως και σουρεαλισμού, «ζητάει και τα ρέστα» από τους 19 συναδέλφους μας που έλαβαν από αυτήν τα επιδικασθέντα ποσά ως προσωρινώς εκτελεστά, τα οποία η εργολάβος Κοινοπραξία επιτάχθηκε να τους καταβάλει από την Πρωτόδικη απόφαση.

Σήμερα, η εργολάβος Κοινοπραξία διεκδικεί να πάρει πίσω τα ποσά που τους επιδικάστηκαν, επιδίδοντας απόγραφα για την επιστροφή των χρημάτων, και επιδιώκοντας μάλιστα αναγκαστική εκτέλεση της απόφασης του Εφετείου, με κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, ίσως ακόμη και ακίνητης περιουσίας των συναδέλφων (!).

Και όλα αυτά την στιγμή που ήδη οι 19 συνάδελφοί μας έχουν καταθέσει αίτηση αναίρεσης στον Άρειο Πάγο κατά της εφετειακής απόφασης και έχει προσδιοριστεί σύντομα δικάσιμος για τη συζήτησή της στις 07-05-2019, ελπίζοντας ότι θα δικαιωθούν.

Άραγε αυτά τα χρήματα έχει ανάγκη η Κοινοπραξία και σπεύδει με τόσο βιασύνη απειλώντας με κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και ακινήτων να τα πάρει πίσω από τους συναδέλφους, εκ των οποίων πολλοί είναι άνεργοι, ενώ είναι κολοσσός και εισπράττει εκατοντάδες εκατομμύρια από το Ελληνικό Δημόσιο;

Ο ΣΕΚΑ θα στηρίξει τους συμβασιούχους αρχαιολόγους που βρέθηκαν «και απολυμένοι, και γδαρμένοι» υποχρεωμένοι τώρα να διεκδικήσουν νομικώς την αθώωσή τους στον Άρειο Πάγο, ζητώντας την αναίρεση της προκλητικής απόφασης του Εφετείου∙ θα διεκδικήσει αγωνιστικά τη δικαίωση των συναδέλφων, αποκαλύπτοντας τα πραγματικά αίτια της δίωξής τους.

Απαιτούμε από την Κοινοπραξία του Μετρό Θεσσαλονίκης να σταματήσει εδώ το νομικό της κυνήγι, το οποίο κυριότατο στόχο έχει, όχι την επιστροφή των αποζημιώσεων, αλλά την τρομοκράτηση των παλαιότερων και τωρινών εργαζομένων στο έργο του Μετρό Θεσσαλονίκης.

Καλούμε τους συναδέλφους του ΣΕΑ να σταθούν ξανά στο πλευρό μας, και να μην ανεχτούν από την πλευρά τους την πρωτοφανή αυτή νομική επίθεση.

Καλούμε τα σωματεία και ομοσπονδίες καταρχάς στον τομέα του Πολιτισμού να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους ενάντια στην εργοδοτική τρομοκρατία.

Καλούμε, τέλος, το ΥΠΠΟΑ να στηρίξει τους εργαζομένους και να πάρει σαφή θέση μπροστά στην προκλητική ενέργεια της Κοινοπραξίας.

Fax: 210 3816584, Κιν. 6977509501

Δ ε λ τ ί ο       Τ ύ π ο υ   ΣΕΚΑ

Aθήνα, 14/10/2018

Για το έργο της ψηφιοποίησης των κινητών μνημείων του ΥΠΠΟΑ

Ο ΣΕΚΑ καταγγέλλει τον φαρισαϊσμό του ΥΠΠΟΑ και τον εμπαιγμό σε βάρος τόσο των μελών του Διοικητικού του Συμβουλίου όσο και των εργαζομένων στο έργο της ψηφιοποίησης των κινητών μνημείων του ΥΠΠΟΑ, που υλοποιεί η Διεύθυνση Διαχείρισης Εθνικού Αρχείου Μνημείων (ΔΔΕΑΜ).

Πρέπει να σημειωθεί ότι ήδη από τα τέλη Ιουνίου 2018 κι έπειτα από τα μέσα Σεπτεμβρίου 2018, δίνονταν διαβεβαιώσεις από την πλευρά του Υπουργείου Πολιτισμού για ανανέωση των συμβάσεων εργασίας για το σύνολο του προσωπικού στο εν λόγω έργο, με προοπτική 4μηνη έως και 6μηνη. Οι διαβεβαιώσεις αυτές ήταν ξεκάθαρες, και δεν επέτρεπαν πεδίο παρερμηνειών. Ωστόσο, στις 30/9, ημερομηνία λήξης της σύμβασης, οι εργαζόμενοι βρέθηκαν στον αέρα για ακόμη μια φορά, έπειτα από αιφνιδιαστική στροφή της στάσης του ΥΠΠΟΑ, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή.

Την 01/10, ημέρα συνάντησης μελών του ΔΣ του ΣΕΚΑ με συμβούλους της νέας Υπουργού και του Υφυπουργού, στο πλαίσιο παράστασης διαμαρτυρίας στο ΥΠΠΟΑ των εργαζόμενων στο έργο, πραγματοποιήθηκε από την πλευρά της ηγεσίας του υπουργείου ενημέρωση για τα κωλύματα που είχαν οδηγήσει στην μη ανανέωση των συμβάσεων, μέχρι τη στιγμή εκείνη. Οι ευθύνες αποδόθηκαν όλες στο τεχνικό κομμάτι, υπεύθυνη για την εκτέλεση του οποίου είναι ανάδοχη εταιρεία, επιφορτισμένη με το σχεδιασμό και την παράδοση ενός υποέργου, διακυβεύοντας σκανδαλωδώς τη συνέχιση και επιτυχή ολοκλήρωση του συνόλου του Έργου. Ο ΣΕΚΑ είχε καταγγείλει ήδη πριν από την έναρξη του έργου της ψηφιοποίησης την εμπλοκή των ιδιωτικών εταιρειών στον πολιτισμό και στα έργα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, ανασκαφές, καταγραφές μνημείων, επιστημονική έρευνα κ.ά., που θα έπρεπε να έχουν καθαρά δημόσιο χαρακτήρα, ενώ έχει επισημάνει επανειλημμένα τον αρνητικό τους ρόλο.

Εντέλει μετά την παρέλευση αρκετών ωρών ήρθε η ενημέρωση για παράταση των συμβάσεων εργασίας του προσωπικού για δύο μήνες και παρά τις προηγούμενες διαβεβαιώσεις για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, το επόμενο στάδιο που σχετίζεται με τη συμπλήρωση ή ολοκλήρωση των εργασιών παρέμεινε αδιευκρίνιστο και θολό.

Το έργο της Ψηφιοποίησης με φορείς υλοποίησης διάφορα υπουργεία, στόχο έχει την εισαγωγή, διάσωση και διάχυση πληροφοριών, στοχεύοντας στην εύκολη πρόσβαση του κοινού σε αυτές. Το ΥΠΠΟΑ από την πλευρά του θα έπρεπε να υποστηρίζει και να ενισχύει την εκτέλεση ενός τέτοιου έργου που συμβάλλει στην προβολή, προστασία και ανάδειξη του αρχαιολογικού πλούτου της χώρας. Η καταγραφή, τεκμηρίωση και ψηφιοποίηση των κινητών μνημείων θα έπρεπε να υλοποιείται μόνιμα και σταθερά από μόνιμο προσωπικό στις κατά τόπους Εφορείες Αρχαιοτήτων και τα Μουσεία προκειμένου, μεταξύ άλλων, για την αντιμετώπιση των φαινομένων της αρχαιοκαπηλίας, της κλοπής και της φθοράς των αρχαιολογικών ευρημάτων. Πάγιο αίτημα του Συλλόγου, άλλωστε, είναι η μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους και η στελέχωση του ΥΠΠΟΑ με προσωπικό όλων των ειδικοτήτων.

Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων στηρίζει τους εργαζομένους και τις νόμιμες διεκδικήσεις τους για συνέχιση του ιδιαίτερης σημασίας έργου της ψηφιοποίησης των κινητών μνημείων του ΥΠΠΟΑ. Καταγγέλλει τον εμπαιγμό από τη μεριά του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και τη διγλωσσία στην ενημέρωση των μελών του ΔΣ και των εργαζομένων.

Όλοι στην 24ωρη πανελλαδική απεργία του ΣΕΚΑ
ενάντια στην εκποίηση
μνημείων, μουσείων και αρχαιολογικών χώρων

Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων προκηρύσσει 24ωρη πανελλαδική απεργία
για την Πέμπτη, 11 Οκτωβρίου 2018

Μαζί με τους μόνιμους και συμβασιούχους συναδέλφους μας στο Υπουργείο Πολιτισμού, μαζί με τα πρωτοβάθμια πανελλαδικά σωματεία αλλά και δευτεροβάθμιες ομοσπονδίες (ΣΕΑ, ΠΣΕΠ ΥΠΠΟ, ΠΟΕ ΥΠΠΟ, ΠΟΕΙΔΔ) απεργούμε ενάντια στη μεταβίβαση μνημείων, μουσείων, τόπων ιστορικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, απαλλοτριωμένων ακινήτων του ΥΠΠΟΑ, στο λεγόμενο “Υπερταμείο”, ενός φορέα με “ευελιξία” ανώνυμης εταιρίας στη διεξαγωγή των συναλλαγών του. Το υπερταμείο, αλλιώς “Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας" έρχεται να αναλάβει τη διαχείριση της δημόσιας περιουσίας με στόχο την "αξιοποίηση και εξυγίανσή” της, με όλους τους μνημονιακούς τρόπους (εκποίησης της χώρας) τους οποίους γνωρίσαμε εξάλλου την τελευταία 8ετία σε όλο τους το μεγαλείο.

Ο αγώνας μας για την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, ενάντια στις πολιτικές της φτώχειας, της εξάρτησης και της υποτέλειας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, θα στηριχτεί τόσο στην υπεράσπιση των μνημείων της χώρας, όσο και και στην προάσπιση των κεκτημένων δικαιωμάτων των εργαζομένων, στον χώρο του Πολιτισμού και ευρύτερα.

Συνεχίζουμε με αποφασιστικότητα και πεποίθηση, προασπίζοντας τα αρχαία μνημεία και το επιστημονικό προσωπικό στην Αρχαιολογία και τον Πολιτισμό! Υπερασπιζόμαστε τα κεκτημένα μας, περιφρουρούμε το δικαίωμά μας στην απεργία!

Απαιτούμε:

- Καμία εκποίηση/εκχώρηση μνημείου, μουσείου, τόπου ιστορικού ή αρχαιολογικού ενδιαφέροντος!

-  Όχι στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, όχι στη λεηλασία της χώρας!

- Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους!

- Άμεσα μαζικές προσλήψεις όλων των ειδικοτήτων στο ΥΠΠΟΑ για να αντιμετωπιστεί το γιγαντωμένο πρόβλημα της υποστελέχωσής του, για να διασφαλιστεί η ανάδειξη και η προστασία των κινητών και σταθερών μνημείων της χώρας!

- Υπογραφή νέας ΣΣΕ!

- Ενιαίοι αγώνες εργαζομένων στον Πολιτισμό, ενιαίοι κοινωνικοί αγώνες!

Σημεία συγκέντρωσης ΣΕΚΑ, στις 11:00:

Αθήνα: Είσοδος Ακρόπολης Αθηνών

Θεσσαλονίκη: Λευκός Πύργος

Κρήτη: Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου

Πανελλαδική 24ωρη απεργία ΣΕΚΑ
την Πέμπτη 11 Οκτωβρίου

Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων προκηρύσσει για την Πέμπτη, 11 Οκτωβρίου, 24ωρη πανελλαδική απεργία.

Μαζί με τους μόνιμους και συμβασιούχους συναδέλφους μας στο Υπουργείο Πολιτισμού απεργούμε ενάντια στη μεταβίβαση μνημείων, μουσείων, τόπων ιστορικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, απαλλοτριωμένων ακινήτων του ΥΠΠΟΑ, στο Υπερταμείο. Υπερασπιζόμαστε τον δημόσιο χαρακτήρα των μνημείων! Στις επόμενες ώρες θα ακολουθήσει αναλυτική ανακοίνωση του ΣΕΚΑ για την 24ωρη απεργία της Πέμπτης.

Διεθνής
αντιφασιστική και αντιρατσιστική συνάντηση
της ΚΕΕΡΦΑ

13 Οκτώβρη 2018
Κλειστό γήπεδο μπάσκετ Ρουφ
Πειραιώς 121 & Πέτρου Ράλλη

Στις 13 Οκτώβρη η ΚΕΕΡΦΑ οργανώνει Διεθνή αντιφασιστική και αντιρατσιστική Συνάντηση στο γήπεδο μπάσκετ στο Ρουφ, για μια συντονισμένη πανευρωπαϊκή απάντηση στην άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη.

Πρόγραμμα

12.00 - 1.00 μ.μ.:   Προσέλευση

1.00 μ.μ. - 3.30 μ.μ: Η αντίσταση στο ρατσισμό και την ακροδεξιά απειλή θα νικήσει!

4.00 μ.μ. - 5.30 μ.μ. Συναντήσεις εργασίας
• Αίθουσα A:  Η αλληλεγγύη στους πρόσφυγες
• Αίθουσα Β:  Δίκη - καταδίκη της Χρυσής Αυγής
• Αίθουσα Γ:  Διεθνής συντονισμός