www.eka.org.gr
email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Αθήνα, 12/11/2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας καταδικάζει την παραβίαση του πανεπιστημιακού ασύλου στην ΑΣΟΕΕ από την κυβέρνηση της ΝΔ και τις δυνάμεις των ΜΑΤ τη Δευτέρα 11 Νοέμβρη, ενάντια σε φοιτητές που αντέδρασαν στην απόφαση της Συγκλήτου να σφραγιστεί το πανεπιστήμιο μέχρι τις 17 Νοέμβρη.

Η απόφαση της Συγκλήτου να κλείσει το πανεπιστήμιο και να διώξει τους φοιτητές από τα μαθήματά τους δε συνάδει με τη δημοκρατική δυνατότητα των φοιτητών και των συλλόγων τους εκτός από τα μαθήματα τους που χάθηκαν, να κάνουν γενικές συνελεύσεις, εκδηλώσεις και οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα επιθυμούν οι ίδιοι για να τιμήσουν τον εορτασμό από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Η επέμβαση των ΜΑΤ κατ’ εντολή της κυβέρνησης στέλνει σαφές μήνυμα ενάντια σε όσους αγωνίζονται για τα δικαιώματα τους στη μόρφωση και στη δουλειά. Το δόγμα του «νόμος και τάξη» επιδιώκει να διαμορφώσει σιγή νεκροταφείου στους χώρους δουλειάς, στα πανεπιστήμια, στο σχολεία. Πάει παράλληλα με την προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση να βάλει τα συνδικάτα στο γύψο με το ηλεκτρονικό φακέλωμα, να περιορίσει το απεργιακό δικαίωμα και τις λαϊκές κινητοποιήσεις.

Απέναντι στον αυταρχισμό και την καταστολή απαντάμε με ενδυνάμωση του αγώνα για μόρφωση, δουλειά με δικαιώματα, ζωή με αξιοπρέπεια.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας καταγγέλλει τις προκλητικές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου και τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης της ΝΔ για περιορισμό και απαγόρευση των διαδηλώσεων.

Μετά τα εμπόδια για την προκήρυξη απεργίας στο επίπεδο του επιχειρησιακού σωματείου που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση και τις αντιδραστικές διατάξεις που υπήρχαν στο πρόσφατο πολυνομοσχέδιο για το ηλεκτρονικό μητρώο και την ηλεκτρονική ψηφοφορία, που οδηγούν στο φακέλωμα των εργαζομένων, η κυβέρνηση σχεδιάζει ένα νέο αντιδραστικό μέτρο για να χτυπήσει τους αγώνες των εργαζομένων, να δυναμώσει την καταστολή και την τρομοκρατία και να καλλιεργήσει ακόμα παραπέρα την αντιδραστική λογική του κοινωνικού αυτοματισμού.

Η πολιτική που οδηγεί στη συρρίκνωση δικαιωμάτων και κατακτήσεων, που διαλύει τις ΣΣΕ, που οδηγεί στην εντατικοποίηση και στις μειώσεις μισθών, που κλείνει νοσοκομεία και διαλύει τις αστικές συγκοινωνίες, που μεγαλώνει τη φοροληστεία και τη μείωση του λαϊκού εισοδήματος, ευθύνεται για τα βάσανα του λαού και όχι οι αγώνες των εργαζομένων.
Όμως ό,τι και να κάνουν, οι εργαζόμενοι δε θα υποστείλουν τη σημαία των αγώνων τους και των διεκδικήσεων τους, δε θα σταματήσουν την πάλη για να κατακτήσουν το δίκιο και τα αιτήματά τους.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας εκφράζει τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια και τους συγγενείς του 55χρονου εργάτη της ΛΑΡΚΟ, πατέρα τριών παιδιών, που έχασε τη ζωή του σε εργατικό δυστύχημα που προκλήθηκε από έκρηξη στο χώρο του εργοστασίου.

Ο θάνατος ενός ακόμη εργάτη στη ΛΑΡΚΟ, που έρχεται να προστεθεί στο μακρύ κατάλογο των νεκρών εργατών και των εκατοντάδων σακατεμένων που μετρούν χρόνο με το χρόνο οι εργαζόμενοι σε όλη την Ελλάδα, δεν αποτελούν τυχαία γεγονότα. Είναι αποτέλεσμα της διαρκούς υποβάθμισης των συνθηκών υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, της συνεχούς εντατικοποίησης και της εργοδοτικής ασυδοσίας.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα της «δίκαιης ανάπτυξης» και της «επιστροφής στην κανονικότητα» που διαφημίζουν οι εκάστοτε κυβερνήσεις. Μιας «ανάπτυξης» και μιας «κανονικότητας» που εξυπηρετεί την κερδοφορία του κεφαλαίου και βασίζεται στην ακραία εκμετάλλευση του εργαζόμενου που δεν ξέρει αν θα επιστρέψει στο σπίτι του από τη δουλειά.

Ως Εργατικό Κέντρο Αθήνας θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για συνθήκες υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, για αξιοπρεπείς συνθήκες δουλειάς και αμοιβής.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας εκφράζει τη συμπαράστασή του στο σωματείο (ΕΝΕΔΕΠ) εργαζομένων στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ της COSCO και στον αγώνα που κάνει για να υλοποιηθεί η ένταξη των λιμενεργατών στα ΒΑΕ. Είναι ένα αίτημα που κατακτήθηκε με πολυήμερους αγώνες, υπήρξε σαφής γνωμοδότηση του ΕΦΚΑ και Υπουργική Απόφαση που δικαιώνει τους λιμενεργάτες εδώ και έναν χρόνο. Όμως, και παρά το γεγονός ότι οι τοπικές επιτροπές του ΕΦΚΑ έχουν απορρίψει κατ’ επανάληψη τις ενστάσεις της COSCO και των εργολάβων, οι τελευταίοι αρνούνται να συμμορφωθούν.

Κερασάκι στην τούρτα της εργοδοτικής ασυδοσίας είναι η προσφυγή που κατέθεσε ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων στο Συμβούλιο της Επικρατείας με αίτημα να εξαιρεθούν οι λιμενεργάτες στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ από τα ΒΑΕ με το επιχείρημα ότι «οι συγκεκριμένες προβλήτες δεν είναι λιμάνι». Προσφυγή που εκδικάζεται στις 2 Δεκέμβρη.

Πρόκειται για εξέλιξη που φωτογραφίζει το καθεστώς τον «ελεύθερων οικονομικών ζωνών» που θέλει η κυβέρνηση να επιβάλει, ζωνών που δεν θα έχουν ισχύ τα συλλογικά δικαιώματα των εργαζομένων αλλά και προάγγελο όσων θα ακολουθήσουν με το νέο αντιλαϊκό νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό.

Εκφράζουμε τη συμπαράσταση μας στους αγώνες των λιμενεργατών της COSCO για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους.

Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων
Τ.Θ. 30084, Τ.Κ. 10033, ΑΘΗΝΑ
Fax: 210 3816584, Κιν. 6977509501
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

Aθήνα, 3/11/2019

Να αποσυρθεί τώρα η υπουργική απόφαση για το «Κεντρικό Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων» που φακελώνει και στοχοποιεί τα συνδικάτα!

Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να άφησε το κυβερνητικό τιμόνι για να αναλάβει η ΝΔ, απ’ ό,τι φαίνεται όμως οι «ουρές» της πολιτικής που επέβαλε εξακολουθούν να αφήνουν το αποτύπωμά τους. Σύμφωνα με τον νόμο 4557/2018 της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με τίτλο «Πρόληψη και καταστολή της νοµιµοποίησης εσόδων από εγκληµατικές δραστηριότητες και της χρηµατοδότησης της τροµοκρατίας (ενσωµάτωση της Οδηγίας 2015/849/ΕΕ) και άλλες διατάξεις» τα Διοικητικά Συμβούλια όλων ανεξαιρέτως των συνδικαλιστικών οργανώσεων υποχρεούνται να καταγράψουν σε ειδική πλατφόρμα, που φέρει τον τίτλο «Κεντρικό Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων» (ΚΜΠΔ), τα ατομικά στοιχεία (ονοματεπώνυμο, αριθμό ταυτότητας, ΑΦΜ, τηλέφωνα, κλπ.) των μελών των προεδρείων τους. Η κυβέρνηση της ΝΔ αναλαμβάνοντας τη σκυτάλη από τον ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζοντας επάξια την πολιτική αυτή, υπενθυμίζει στα σωματεία πως καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των δηλώσεων αυτών είναι η 1η Νοέμβρη. Έπειτα ακολουθεί ... η ράβδος και το πρόστιμο των 10.000€, ενώ για όσους επιμένουν να μη «συμμορφώνονται» με τις κυβερνητικές εντολές, τα πρόστιμα διπλασιάζονται.

Πρόκειται για μια απαράδεκτη και προκλητική ενέργεια τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και της κυβέρνησης της ΝΔ. Προκλητική και απαράδεκτη γιατί, ούτε λίγο ούτε πολύ, αντιμετωπίζει τα συνδικάτα ως εν δυνάμει «εγκληματικές οργανώσεις», χώρους στους οποίους γίνεται ξέπλυμα μαύρου χρήματος ή, πολύ περισσότερο, «οντότητες», όπως χαρακτηρίζονται από το νόμο, οι οποίες μπορεί και να χρηματοδοτούν την τρομοκρατία! Πρόκειται πραγματικά για μια απύθμενου θράσους πολιτική ενέργεια που τσουβαλιάζει τα συλλογικά όργανα των εργαζομένων, τα συνδικάτα και τα σωματεία τους, όπως επίσης και τα δημοκρατικά εκλεγμένα συμβούλιά τους, βάζοντάς τα στον ίδιο παρονομαστή με τους ανθρώπους της νύχτας και του υποκόσμου, τους σύγχρονους δουλεμπόρους, τους εμπόρους ναρκωτικών και όπλων, τους κάθε λογής μαφιόζους.

Η πολιτική αυτή επιβεβαιώνει πως τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η κυβέρνηση της ΝΔ τώρα, με το πολυνομοσχέδιο που προετοιμάζει, θέλουν να στοχοποιήσουν και να επιφέρουν καίρια πλήγματα στο οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα, να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους και όσους ασκούν τα δημοκρατικά τους δικαιώματα, όσους συνδικαλίζονται, όσους απεργούν και αγωνίζονται.

Επιβεβαιώνεται τελικά από τα πράγματα πως η προκλητική εισβολή στα γραφεία της ΕΛΜΕ Πειραιά πριν από έναν περίπου χρόνο και η κατάσχεση των περιουσιακών της στοιχείων (υπολογιστές κλπ.) από το ΣΔΟΕ μόνο μεμονωμένο περιστατικό δεν ήταν. Ούτε φυσικά η αντεργατική ρύθμιση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το καλοκαίρι του 2018 που χτυπούσε το δικαίωμα στην απεργία. Το κυβερνητικό επιχείρημα πως «πρόκειται για συμμόρφωση σε ευρωπαϊκή οδηγία» απλώς επιβεβαιώνει πως η ΕΕ αντιμετωπίζει εχθρικά τον κόσμο της εργασίας και την οργανωμένη πάλη και δράση του για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του και της ζωής του.

Η ΝΔ τώρα αναλαμβάνοντας τη σκυτάλη από το ΣΥΡΙΖΑ κλιμακώνει απότομα την αντεργατική πολιτική της για να καταστείλει την οργανωμένη πάλη των εργαζομένων για την υπεράσπιση των εργασιακών τους δικαιωμάτων.

Τα συνδικάτα και τα σωματεία των εργαζομένων δεν απολογούνται ούτε δίνουν λογαριασμό στην κυβέρνηση, στο κράτος και στην ΕΕ. Λογοδοτούν αποκλειστικά και μόνο στα μέλη τους και στους εργαζόμενους.

Απαιτούμε από την κυβέρνηση να αποσύρει τώρα την αντεργατική, απαράδεκτη, προσβλητική και προκλητική απόφαση που φακελώνει και στιγματίζει τα συνδικάτα.

Καλούμε κάθε σωματείο να πάρει θέση ενάντια στην εφαρμογή αυτής της πολιτικής.

Όλες οι Ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα, η ΑΔΕΔΥ και η ΓΣΕΕ οφείλουν να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί και να αντιπαρατεθούν με την πολιτική αυτή. Να καταγγείλουν ανοιχτά τις απαράδεκτες κυβερνητικές μεθοδεύσεις και να απαιτήσουν με αγωνιστικό τρόπο την άμεση απόσυρση της υπουργικής απόφασης που στοχοποιεί και συκοφαντεί τα σωματεία.

Κάτω τα χέρια από τα συνδικάτα!

Κανένας κρατικός έλεγχος στα σωματεία των εργαζομένων!