ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

22/04/2018
Αρ. Πρωτ.: 24

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

Τις τελευταίες βδομάδες, η νέα ηγεσία του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής διαμηνύει προς κάθε κατεύθυνση την πρόθεσή της να ενισχύσει την Υπηρεσία Ασύλου με επιπλέον προσωπικό, προκειμένου αυτή να αντεπεξέλθει στις υπάρχουσες ανάγκες, ενώ έχει ρητά μιλήσει δημόσια αλλά και στη συνάντηση της 15/03/18 με εκπροσώπους του Σωματείου και της ΑΔΕΔΥ για ανανέωση των ήδη υπαρχόντων συμβασιούχων ορισμένου χρόνου, «ώστε να μη χαθεί η τεχνογνωσία που έχουν αποκτήσει», σε μια καταρχήν αντίθεση με τη μέχρι τώρα λογική της «ανακύκλωσης» των εργαζομένων, την οποία ως Σωματείο επανειλημμένα έχουμε καταδικάσει και η οποία είχε οδηγήσει το Δεκέμβριο του 2017 στην απόλυση περίπου 100 έμπειρων συναδέλφων μας.

Ωστόσο, ενόψει της επικείμενης λήξης των συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνoυ που συνήφθησαν με δυνατότητα ανανέωσης ή παράτασης δυνάμει της υπ’ αρ. ΣΟΧ 1/2017 Ανακοίνωσης της Υπ.Ασύλου, οι συνάδελφοι/ισσες μας υφίστανται πραγματικό εμπαιγμό, αφού παρά την εκφρασμένη σχετική πολιτική βούληση του Υπουργού, τίθενται τώρα εκ μέρους της Διοίκησης έωλα και αμφισβητούμενα νομικά «κωλύματα», θέτοντας με αυτό τον τρόπο εμπόδιο στη  διαδικασία ανανέωσης του συνολικού αριθμού συμβασιούχων, προκειμένου να μείνουν εκτός οι πιο παλιοί και έμπειροι συνάδελφοι. Συναδέλφισσες και συνάδελφοι που εργάζονται στη Λέσβο, στη Χίο, στη Ρόδο, στην Αθήνα και στην Κόρινθο, μεταξύ αυτών και μέλη του Δ.Σ., κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους παρά τις υπάρχουσες ανάγκες της Υπ. Ασύλου και παρά τη συνέχεια του έργου για το οποίο είχαν προσληφθεί, ενώ μάλιστα τον τελευταίο μήνα οι προσφυγικές ροές πάλι αυξάνονται και βρισκόμαστε εν αναμονή των συνεπειών λόγω της μαινόμενης ιμπεριαλιστικής επέμβασης στη Συρία. Ο νέος Υπουργός φαίνεται πως προτίθεται να εγκαινιάσει την έλευση στο Υπουργείο με κάλπικες εξαγγελίες που καταλήγουν στην πράξη σε μαζικές απολύσεις.Καταγγέλλουμε αφενός την απαράδεκτη καθυστέρηση στην εξεύρεση λύσης για να πραγματοποιηθεί η ανανέωση όλων των συναδέλφων μας και αφετέρου τον αποκλεισμό συγκεκριμένων συναδέλφων από τη δυνατότητα να συνεχίζουν να εργάζονται , το  οποίο θα έχει επιζήμιο αποτέλεσμα τόσο για τις ζωές τους, όσο και για τις διαδικασίες διεκπεραίωσης των αιτημάτων διεθνούς προστασίας σε πανελλαδικό επίπεδο.

Κατόπιν των ανωτέρω, το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου Εργαζομένων Συμβασιούχων Υπηρεσίας Ασύλου, κατά την έκτακτη συνεδρίαση στις 19/04/2018, αποφάσισε την κήρυξη στάσης εργασίας την Τρίτη 24 Απριλίου 2018, με συμμετοχή όλων των εργαζομένων συμβασιούχων της Υπηρεσίας Ασύλου από όλες τις δομές της Υπηρεσίας Ασύλου ως εξής : στάση εργασίας τις τρεις τελευταίες ώρες της πρωινής βάρδιας κάθε υπαλλήλου και αντίστοιχη τις τρεις πρώτες ώρες της απογευματινής βάρδιας κάθε υπαλλήλου. Την ίδια μέρα θα πραγματοποιηθεί παράσταση διαμαρτυρίας στην πλατεία Κλαυθμώνος στη 13.30 μ.μ., και θα αιτηθούμε συνάντηση με τον κ. Υπουργό.

-    Απαιτούμε την ανανέωση όλων ανεξαιρέτως των συμβάσεων ορισμένου χρόνου των υπαλλήλων που προσλήφθηκαν με την υπ’ αρ. ΣΟΧ1/2017 Ανακοίνωση της Υπ. Ασύλου.
-    Καθήκον όλων είναι να υπερασπιστούμε τους/ις συναδέλφους/ισσες και τη δουλειά τους, η αλληλεγγύη μας είναι να αγωνιστούμε ενάντια στο νέο κύμα απολύσεων.

Η Πρόεδρος                                                         Ο Γραμματέας

Ε. ΖΑΝΝΗ                                                         Γ. ΜΑΡΙΑΣ

Πανελλαδική - πανοικοδομική απεργία
και συγκεντρώσεις για την υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ

Πανελλαδική - Πανοικοδομική απεργία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 14 Μάρτη 2018 από την Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας, για την υπογραφή Κλαδικής ΣΣΕ, αυξήσεις σε μεροκάματα και μισθούς, μέτρα για την προστασία των ανέργων και την αναθέρμανση της οικοδομικής δραστηριότητας με επίκεντρο τις λαϊκές ανάγκες και αναγνώριση και διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων. «Με τον αγώνα μας στέλνουμε μήνυμα ότι θα συνεχίσουμε μέχρι να βγούμε νικητές» ήταν το κεντρικό απεργιακό σύνθημα, ενώ απεργιακές συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν από τις 11 το πρωί στην Αθήνα, στην πλατεία Κάνιγγος, στη Θεσσαλονίκη στο υποκατάστημα του ΙΚΑ στην πλατεία Αριστοτέλους, καθώς και σε πολλές πόλεις της χώρας.

Στην Αθήνα οι οικοδόμοι του Λεκανοπεδίου, ανταποκρινόμενοι στο απεργιακό κάλεσμα της Ομοσπονδίας, του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας και των κατά τόπους παραρτημάτων, έκαναν συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος. Στη συγκέντρωση συμμετείχαν μεταξύ άλλων με τα πανό τους η Ομοσπονδία και το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, η Επιτροπή Εργαζομένων στο εργοτάξιο ανακαίνισης «Αστέρα» Βουλιαγμένης, οι εργαζόμενοι στο εργοτάξιο ανάπλασης του Φαλήρου, το Συνδικάτο Ηλεκτρολόγων Αττικής, το Πανελλήνιο Σωματείο Έκτακτου Προσωπικού του υπουργείου Πολιτισμού, που με απόφαση της Γενικής του Συνέλευσης είχε προκηρύξει πανελλαδική 24ωρη απεργία για τους ΙΔΟΧ εργαζομένους του υπουργείου.

Περισσότερες πληροφορίες και οπτικοακουστικό υλικό από την πορεία και τις συγκεντρώσεις στα γραφεία της εργοδοτικής οργάνωσης του κλάδου στην οδό Πινδάρου καθώς και στο Υπουργείο Εργασίας  εδώ.

Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων
Τ.Θ. 30084, Τ.Κ. 10033, ΑΘΗΝΑ
Fax: 210 3816584, Κιν. 6977509501
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

4ωρη τοπική στάση εργασίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Παρασκευή, 23 Φεβρουρίου 2018, 11:00 έως λήξη της βάρδιας

Αυτήν την Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου, στις 11:00, θα πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση (ΣΕΚΑ - ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ - εκπρόσωπος Υπ. Εργασίας) στο Υπουργείο Εργασίας, για να συζητηθούν οι όροι εργασίας των αρχαιολόγων που εργάζονται στο έργο κατασκευής του ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης.
Ο ΣΕΚΑ είχε ενημερώσει ήδη από το καλοκαίρι του 2017 για την πρόθεσή του να αναδείξει και στο επίπεδο αυτό, όσο περισσότερο μπορεί, το αντεργατικό καθεστώς που διαμορφώνεται (και) στο έργο κατασκευής του ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης, καταγγέλλοντάς το. Οι καταχρηστικοί έως ευθέως παράνομοι όροι των συμβάσεων των εργαζομένων διαμορφώνουν το πλαίσιο μέσα στο οποίο η κυβέρνηση και η υπεύθυνη κατασκευαστική κοινοπραξία υλοποιούν fast track αρχαιολογικές διαδικασίες, σταθερά σε βάρος των εργαζομένων, αλλά και των αρχαιοτήτων.
Θυμίζουμε ότι η εταιρία ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ (υπεύθυνη για την εκτέλεση του αρχαιολογικού κομματιού των εργασιών στο ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης) είναι ένα από τα σημαντικά μέλη του ΣΑΤΕ, τον οποίο ο Σύλλογός μας έχει προσκαλέσει από τον Δεκέμβριο του 2017 σε διαπραγματεύσεις για υπογραφή νέας ΣΣΕ. Αναβαθμίζοντας την πίεση μας προς την εταιρία ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ θέλουμε να στείλουμε ένα τριπλό μήνυμα:
• Διεκδικούμε αξιοπρεπείς, καταρχάς σύννομους, όρους εργασίας στο έργο τού ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης για τους τωρινούς εργαζόμενους αρχαιολόγους.
• Διεκδικούμε να σταματήσει το καθεστώς παραβίασης της αρχαιολογικής και εργατικής νομοθεσίας (και) στα μεγάλα έργα, εν όψει πιθανού νέου γύρου εργασιών στο ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης, εν όψει επέκτασης του δικτύου (γραμμή 4) στο ΜΕΤΡΟ της Αθήνας, εν όψει υλοποίησης των δρομολογημένων μεγάλων έργων σε όλη την επικράτεια.
• Διεκδικούμε υπογραφή νέας ΣΣΕ, με την αύξηση της πίεσης προς τον ΣΑΤΕ και τα μέλη του, προκειμένου να προσέλθουν σε διαπραγματεύσεις.

Καλούμε τα μέλη μας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη σε αγωνιστική κινητοποίηση και παράσταση διαμαρτυρίας στα πλαίσια 4ωρης στάσης εργασίας (11:00-λήξη βάρδιας) που κηρύσσει ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων (Σ.ΕΚ.Α.) για την Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου, με ορισμένα σημεία συνάντησης τα ακόλουθα:

• Αθήνα, Υπουργείο Εργασίας (Σταδίου 29), στις 11:30
• Θεσσαλονίκη, Γραφεία Κ/Ξ ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης, Μιχαήλ Καλού και Μοναστηρίου, στις 11:30

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

Αθήνα, 20/2/2018

Η ΔΑΣ καταγγέλλει το περιεχόμενο του ενημερωτικού δελτίου, που στάλθηκε ηλεκτρονικά από το προεδρείο του Δ.Σ. στις 10 /2/ 18 με τίτλο «Ενημέρωση για την τακτική γενική συνέλευση » και αφορά στους όρους συμμετοχής των εργαζομένων στη γενική συνέλευση και όπου ζητείται η πλήρης αποπληρωμή των συνδρομών τους.

Απαιτούμε:

- Τη συμμετοχή όλων των εργαζομένων στη συνέλευση χωρίς τους  εκβιασμούς της πλειοψηφίας του ΔΣ.
- Για όλους όσοι αδυνατούν να αποπληρώσουν το σύνολο των συνδρομών,  να καταβληθεί  «έναντι» του οφειλόμενου ποσού και να γίνει πλήρης αποπληρωμή με καταληκτική ημερομηνία την ημερομηνία των επερχόμενων εκλογών.
Επείγουσα σύγκληση Διοικητικού Συμβουλίου για το συγκεκριμένο θέμα καθώς και για την ημερήσια διάταξη της γενικής συνέλευσης.

Όχι σε συνελεύσεις πίσω από κλειστές πόρτες
Όχι αποφάσεις στο πόδι ούτε αποφάσεις τελεσίγραφα.

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η  ΔΑΣ-ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΥΠΠΟΑ

Μαζική συμμετοχή στη Γενική Συνέλευση του Σωματείου μας
τη Δευτέρα  26/2/2018

Συνάδελφοι
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μετά και την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου,  είναι  έτοιμη να συνεχίσει τις  «μεταρρυθμίσεις» και μετά την τυπική λήξη του μνημονίου. Πρόκειται για σχεδιασμό εμπέδωσης του τσακίσματος των εργατικών δικαιωμάτων, με μέτρα που έχουν ορίζοντα δεκαετιών, που κάνουν μόνιμες τις «προσωρινές» (σύμφωνα με την επίσημη προπαγάνδα) θυσίες της εργατικής τάξης για να περάσει η καπιταλιστική κερδοφορία σε μεγάλους ρυθμούς ανάκαμψης.

Τα ίδια σχέδια προβλέπουν την τροφοδότηση των μονοπωλίων και του τραπεζικού συστήματος  με «ζεστό» χρήμα και διευκολύνσεις, με κάθε είδους «κίνητρα» για επενδύσεις, όπως φοροαπαλλαγές, επιδοτήσεις «απασχόλησης», δηλαδή τζάμπα εργατικό δυναμικό, βγαλμένα όλα από τις θυσίες διαρκείας του λαού.

Η σκανδαλολογία των τελευταίων ημερών, αξιοποιείται για να φορτώσουν όλη την κακοδαιμονία που ζουν οι εργαζόμενοι τα τελευταία χρόνια, στα «σκάνδαλα», στη «διαφθορά», στις «μίζες» Όσο σημαντικό είναι για το λαό να διαλευκανθεί πλήρως αυτή η υπόθεση και κανένας υπεύθυνος να μην πέσει στα μαλακά, όπως συνήθως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, άλλο τόσο σημαντικό είναι να μη λειτουργήσει ως βολικό άλλοθι κάλυψης της αντιλαϊκής πολιτικής.

Στο φόντο της προετοιμασίας για την «επόμενη μέρα» του κεφαλαίου εντάσσεται και ο ρόλος πρωτοκαθεδρίας που αναλαμβάνει η κυβέρνηση στους πολιτικοστρατιωτικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην περιοχή. Εν μέσω  της όξυνσης των ανταγωνισμών στην  περιοχή και οι φιλοδοξίες ανάδειξης της χώρας σε κόμβο Ενέργειας και εμπορευμάτων, που εμπνέουν την αστική τάξη, περνάνε μέσα από τις διαπραγματεύσεις για το όνομα της ΠΓΔΜ, με κύριο στοιχείο τις βιασύνες για την «ευρωατλαντική ολοκλήρωση» στα Δυτικά Βαλκάνια, για την ενίσχυση του ΝΑΤΟ στην περιοχή.

Η στάση του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού.

Μπροστά σ αυτές τις εξελίξεις ο κυβερνητικός εργοδοτικός συνδικαλισμός εκτέθηκε ακόμα περισσότερο το τελευταίο διάστημα στα μάτια των εργαζομένων.  Έριξε και το τελευταίο φύλλο συκής με την ενεργό στήριξή του για να περάσει το χτύπημα στην απεργία, το χτύπημα στα Συνδικάτα. Οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, αλλά και σε δευτεροβάθμιες οργανώσεις, με την άθλια στάση τους διευκόλυναν την κλιμάκωση της επίθεσης και έβαλαν πλάτη για να χτυπηθεί παραπέρα το δικαίωμα στην απεργία, όπως απαιτεί η εργοδοσία. Τη στάση τους αυτή, ιδιαίτερα απέναντι στο απεργιακό δικαίωμα, που κατακτήθηκε με αίμα, θα πρέπει να την πληρώσουν ακριβά, χωρίς κανένα «ελαφρυντικό» από τους εργαζόμενους.

Συνάδελφοι
Οι εργαζόμενοι στο Υπ. Πολιτισμού, είμαστε αντιμέτωποι με ανυπέρβλητα προβλήματα της πολιτικής που υποστελεχώνει τις Εφορείες Αρχαιοτήτων, τα Μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους, ώστε να προετοιμάσει το έδαφος στο μεγάλο κεφάλαιο για νέους δρόμους κερδοφορίας.
Το υπουργείο Πολιτισμού για να καλύψει τις τεράστιες ανάγκες που προκύπτουν από  την έλλειψη προσωπικού, παγιώνει τις ελαστικές σχέσεις εργασίας. Η ψήφιση του ηλεκτρονικού μητρώου εργαζομένων στο πρόσφατο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης «επισφραγίζει»  τη διαιώνιση της  ομηρίας και της εκμετάλλευσης των εργαζομένων.
Την ίδια στιγμή που συρρέουν εκατομμύρια ευρώ από την  επισκεψιμότητα σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων παραμένουμε απλήρωτοι για μήνες και βιώνουμε τις απολύσεις, την τρομοκρατία, τον εμπαιγμό.

Συνάδελφοι
Στην προσπάθεια του αστικού κράτους, του κεφαλαίου και των κομμάτων του να υποτάξουν τους εργαζόμενους και τα Συνδικάτα στη στρατηγική του κεφαλαίου, απάντηση δίνει η άνοδος της οργάνωσης και των αγώνων των εργαζομένων απέναντι στον πραγματικό αντίπαλο, η μάχη για την αλλαγή των συσχετισμών, η πάλη για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος.
Διεκδικούμε:
- Σταθερή, μόνιμη δουλειά για όλους. Μόνιμοι διορισμοί, κατάργηση κάθε μορφής ελαστικής εργασίας, μονιμοποίηση των συμβασιούχων, ίσα δικαιώματα και ίση αμοιβή συμβασιούχων και μονίμων υπαλλήλων.
- Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού. Χορήγηση μισθολογικού κλιμακίου κάθε 2 χρόνια και για τους εργαζόμενους των ΔΕ και ΥΕ κατηγοριών κι όχι κάθε 3 χρόνια, που νομοθέτησε η κυβέρνηση, με τον 4354/2015. Πλήρης μισθολογική αναγνώριση της προϋπηρεσίας εκτός δημοσίου.
- Αυτόματη μισθολογική αναγνώριση της προϋπηρεσίας στους συμβασιούχους.
- Άμεση και τακτική καταβολή των δεδουλευμένων μας
- Καταβολή του ανθυγιεινού επιδόματος
Αγώνας ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και στην παράδοση του δημόσιου πλούτου και της πολιτιστικής κληρονομιάς στους επιχειρηματικούς ομίλους.

ΔΑΣ-ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΥΠΠΟΑ