AΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΤΑΞΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΚΑ

Αθήνα, 14/1/2018

Ανακοίνωση για την απεργία της 12ης Γενάρη
και τη στάση του υποταγμένου συνδικαλισμού στο ΕΚΑ

Η Αγωνιστική Ταξική Ενότητα χαιρετίζει τους χιλιάδες εργαζόμενους και εργαζόμενες που αψήφησαν την εργοδοτική τρομοκρατία και έδωσαν μαζικό απεργιακό «παρών» την Παρασκευή 12/01 ενάντια στην ψήφιση του αντιδραστικού πολυνομοσχεδίου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Στη μάχη μπροστά στην απεργία αποδείχτηκε ξεκάθαρα ότι το βασικότερο «εργαλείο» στα χέρια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τώρα, όπως και των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας παλιότερα, για να τσακίσουν το λαό και κάθε εργατικό δικαίωμα ήταν και είναι οι πεμπτοφαλαγγίτες της τάξης μας: ο υποταγμένος, ξεπουλημένος και ξεδιάντροπος εργοδοτικός-κυβερνητικός συνδικαλισμός.

Την ίδια ώρα που η εργατική τάξη χάνει όσα κερδήθηκαν με αίμα και αγώνες χρόνων, οι «εκπρόσωποί» της που πλειοψηφούν σε ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, δηλαδή η ΠΑΣΚΕ η ΔΑΚΕ και οι συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ, αποφάσισαν για μία ακόμη φορά να διαλέξουν την πλευρά των αφεντικών, της κυβέρνησης, της ΕΕ και του κεφαλαίου.

Στο Εργατικό Κέντρο της Αθήνας στην έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου -το οποίο συγκλήθηκε κατόπιν πρότασης της ΑΤΕ–ΕΚΑ αλλά και της ΔΑΣ- είδαμε την πιο άθλια και γελοία παράσταση υποταγής και αυτοεξευτελισμού.

Οι παρατάξεις της ΕΑΚ (Σύριζα-συνδικαλιστές που αναφέρονται στη ΛΑΕ- Φωτόπουλος) χέρι χέρι με την ΠΑΣΚΕ και τη ΔΑΚΕ ΑΡΝΗΘΗΚΑΝ να βάλουν σε ψηφοφορία την πρόταση για απεργία την Παρασκευή 12 του Γενάρη και ψέλλιζαν αντιπαραθετικά για κάποια απεργία κάπου αόριστα Φλεβάρη Μάρτη μαζί με τη ΓΣΕΕ για ένα νομοσχέδιο που το ψηφίζουν τη Δευτέρα 15 Γενάρη(!!!) με το πρόσχημα ότι είναι λίγες οι μέρες και δεν προλαβαίνουν να προετοιμαστούν. Να θυμίσουμε πως σαν ΑΤΕ ΕΚΑ από τον Οκτώβρη ακόμη καλούσαμε σε αγωνιστική ετοιμότητα, λήψη αποφάσεων και σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Άξιο αναφοράς της γελοιότητας και της χυδαιότητας είναι το γεγονός πως ο Γραμματέας του Εργατικού Κέντρου και επικεφαλής της ΠΑΣΚΕ, όπως και μέλος της ΕΑΚ καταψήφισαν την πρόταση για απεργία στο ΔΣ του ΕΚΑ και μόλις διαπίστωσαν πως εκατοντάδες πρωτοβάθμια σωματεία αλλά και πολλά εργατικά κέντρα και ομοσπονδίες αψήφησαν τους υποταγμένους και προχώρησαν σε 24ωρες απεργίες την Παρασκευή, δεχόμενοι και το χλευασμό των εργαζομένων, στα διοικητικά συμβούλια των σωματείων τους που είναι μέλη, ψήφισαν 24ωρη απεργία για τη Δευτέρα 15 Γενάρη!

Είναι σαφέστατος και ξεκάθαρος ο ρόλος τους. Γίνεται για μία ακόμη φορά φανερό ότι ο εργοδοτικός, κυβερνητικός και κρατικός συνδικαλισμός τόσο των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ όσο και του ΕΚΑ στηρίζει ανοιχτά και ολοφάνερα την εργοδοσία και τις πολιτικές ΕΕ, αστικού κράτους και κεφαλαίου. Προωθεί το αστικό σχέδιο εντός του εργατικού κινήματος κι επιδιώκει σιγή νεκροταφείου γιατί θέλει να κλείσει κάθε ρωγμή που απειλεί τα κέρδη των αφεντικών. Είναι με τη μεριά του ταξικού μας αντιπάλου και όχι με τους εργάτες και τους ανέργους. Γι’ αυτό και δίνει απόλυτη στήριξη στην κυβέρνηση και την πολιτική της.

Η απεργία της 12ης Γενάρη απέδειξε ότι οι εργάτες και οι εργάτριες μπορούν να απεργούν και χωρίς τον υποταγμένο εργοδοτικό συνδικαλισμό. Απέδειξε πως μπορούν να οργανωθούν μαχητικοί αγώνες από τους «κάτω», από τα πρωτοβάθμια σωματεία και τα ταξικά συνδικάτα και ανέδειξε νέες δυνατότητες στην οργάνωση της πάλης.

Η Αγωνιστική Ταξική Ενότητα από κοινού με τις παρεμβάσεις του δημοσίου και άλλα ταξικά σχήματα σε Εργατικά Κέντρα σε όλη τη χώρα κατέθεσε έγκαιρα πρόταση απεργιακής απάντησης σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα με λογική κλιμάκωσης και γενικευμένου πανεργατικού αγώνα. Με τη στάση μας αυτή συμβάλαμε ώστε η ηγεσία του ΠΑΜΕ –έστω και την τελευταία στιγμή- να τροποποιήσει την ηττοπαθή πρόταση για «απεργία την ημέρα ψήφισης του ν/σχεδίου», με βάση το κοινοβουλευτικό ημερολόγιο. Όμως, θα μπορούσαν να είχαν γίνει πολλά περισσότερα αν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ συνέβαλαν σε μια λογική απεργιακής συνέχειας και κλιμάκωσης μέσα από γενικές συνελεύσεις.

Καλούμε την εργαζόμενη πλειοψηφία και τους ανέργους να συμμετέχουν ενεργητικά στις συγκεντρώσεις, στις απεργίες της Δευτέρας 15/1 και να κλιμακώσουν με συνεχείς διαδηλώσεις και απεργίες για να καταργηθούν οι αντεργατικοί νόμοι.

Γιατί «νόμος είναι το δίκιο του εργάτη».

•    Καμιά ανοχή στην κυβέρνηση και την πολιτική της.

•     Κάτω τα χέρια από το δικαίωμα στην απεργία, τη συλλογική πάλη και δράση.

•     Να μην περάσει η 3η αξιολόγηση.

ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ Η ΩΡΑ, ΤΩΡΑ ΘΑ ΚΡΙΘΟΥΜΕ ΟΛΟΙ!