Βρίσκεστε στον Ιστότοπο του Πανελληνίου Σωματείου Εκτάκτου Προσωπικού του Υπουργείου Πολιτισμού.
Ο Ιστότοπος αυτός, ευελπιστούμε να λειτουργήσει ως πόλος ενημέρωσης και συσπείρωσης των μελών του Σωματείου. 

Ο Ιστότοπος βρίσκεται σε διαδικασία ανάπτυξης, σταδιακά θα ολοκληρωθεί.

 

Δημόσια Δήλωση ΑΠΟΧΗΣ
από τις εργασίες του 21ου Συνεδρίου της ΠΟΕΙΔΔ
των εκλεγμένων αντιπρόσωπων με το συνδυασμό «Οι Έκτακτοι» του ΠΣΕΠ-ΥΠΠΟ

Aθήνα, 1/8/2018

Την Παρασκευή 20 Ιούλη, εντελώς αιφνιδιαστικά, η Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Ιδιωτικού Δικαίου Δημοσίου (ΠΟΕΙΔΔ) ανακοίνωσε στα σωματεία της την απόφασή της για τη διοργάνωση του 21ου Συνεδρίου της την Πέμπτη 2 Αυγούστου στο ΕΚΑ.  Μάλιστα, έδωσε διορία 4 εργάσιμων ημερών (ως την Πέμπτη 26 Ιουλίου) για τη νομιμοποίηση των συνέδρων και την κατάθεση υποψηφιοτήτων. Πρόκειται για μια άκρως βεβιασμένη και επιπλέον αντικαταστατική διαδικασία, την οποία μόνο με όρους τελεσίγραφου μπορούμε να την εκλάβουμε.

Κατ' αρχάς, η απόφαση της Ε.Ε. της ΠΟΕΙΔΔ είναι αντίθετη στις προβλέψεις του καταστατικού της Ομοσπονδίας. Η απόφαση δίνει διορία 6 ημερών στα σωματεία - μέλη της ΠΟΕΙΔΔ για τη νομιμοποίηση των εκλεγμένων συνέδρων και την κατάθεση υποψηφιοτήτων, μεμονωμένων ή συνδυασμών. Επίσης, ανακοινώθηκε μόλις 2 εβδομάδες πριν από τη διεξαγωγή του Συνεδρίου.

Σύμφωνα με τις καταστατικές προβλέψεις το Συνέδριο πραγματοποιείται 45 μέρες τουλάχιστον από την ημερομηνία απόφασης της Ε.Ε. (άρθρο 17, παρ. 2α) και ανακοινώνεται στα σωματεία – μέλη το λιγότερο 1 μήνα πριν από την ημερομηνία του Συνεδρίου (άρθρο 16, παρ. 2ε). Οι δύο εβδομάδες διορία δεν καλύπτονται από πουθενά.

Επιπλέον, η νομιμοποίηση των συνέδρων και των σωματείων πραγματοποιείται την ημέρα του Συνεδρίου, πριν από την έναρξη των εργασιών του (άρθρο 16, παρ. 1γ), στην αρμόδια τριμελή επιτροπή, την οποία εκλέγει το Συνέδριο την ίδια ακριβώς ημέρα (άρθρο 16, παρ. 2β & 2γ). Η κατάθεση των υποψηφιοτήτων γίνεται την ημέρα του Συνεδρίου στην Εφορευτική Επιτροπή, ενώ έχει προηγηθεί απόφαση του χρόνου κατάθεσης των υποψηφιοτήτων από το σώμα του Συνεδρίου (άρθρο 19, παρ.4), το οποίο, σύμφωνα με το καταστατικό (άρθρο 16), είναι και το ανώτερο όργανο της Ομοσπονδίας.  Αντίθετα με όλα τα παραπάνω, η Ε.Ε. της ΠΟΕΙΔΔ ζητά η κατάθεση των υποψηφιοτήτων και η νομιμοποίηση των συνέδρων να γίνουν σε μη εκλεγμένα όργανα, προφανώς στην ίδια, και σε χρόνο προσυνεδριακό τον οποίο έχει αποφασίσει η ίδια.

Είναι προφανές ότι η διαδικασία που αποφασίστηκε από την Ε.Ε. της ΠΟΕΙΔΔ είναι αντικαταστατική.

Το βεβιασμένο της όλης διαδικασίας δεν αφήνει κανένα περιθώριο στην απαραίτητη οργανωμένη παρουσία, με συγκεκριμένο πολιτικό και συνδικαλιστικό πλαίσιο, ομάδων και συνδυασμών αντιπροσώπων των εργαζομένων, που θα προκύψει μέσω δημοκρατικής και ανοιχτής διαδικασίας, τόσο για την ουσιώδη παρουσία και τη διαμόρφωση συγκεκριμένου λόγου κατά τις εργασίες του Συνεδρίου, όσο και για τη διαμόρφωση εκλογικού συνδυασμού, αφού το χρονικό διάστημα 6 ημερών για την κατάθεση των υποψηφιοτήτων και 15 ημερών για την πραγματοποίηση του Συνεδρίου αποκλείει εν τω πραγμάτων την οποιαδήποτε απόπειρα διαλόγου και ζύμωσης μεταξύ των εκλεγμένων συνέδρων. Αντίθετα, ευνοεί αποκλειστικά διαμορφωμένες από τα πριν παρατάξεις ή παρατάξεις, συνέδρους και συνδυασμούς που μέσω ενδεχόμενης εσωτερικής πληροφόρησης διέθεταν τον απαραίτητο χρόνο προετοιμασίας για την πραγματοποίηση του Συνεδρίου. Αποκλείει από την εκπροσώπηση στο Συνέδριο νέα Σωματεία, τα οποία δε θα προλάβουν να εγγραφούν στη δύναμη της Ομοσπονδίας, ή σωματεία – μέλη της που βρίσκονται σε εκλογικές διαδικασίες ή διαδικασίες Γενικών Συνελεύσεων, αποδυναμώνοντας το δυναμικό, τη μαζικότητα και την ανταλλαγή απόψεων και προτάσεων δράσης του Συνεδρίου και της ίδιας της ΠΟΕΙΔΔ.

Η αιτιολογία του εσπευσμένου του Συνεδρίου για οικονομικούς λόγους, καθώς λήγει η θητεία της Διοίκησης, μπορεί να είναι κατανοητή, αλλά δεν μας καλύπτει. Αφενός η Διοίκηση γνώριζε πολλούς μήνες πριν ότι λήγει η θητεία της και δεν πήρε καμία πρωτοβουλία για να πραγματοποιήσει το Συνέδριο σύμφωνα με τις καταστατικές προβλέψεις. Αφετέρου υπάρχει ακόμα χρόνος, καθώς η θητεία της απελθούσας Διοίκησης λήγει στα τέλη του Αυγούστου. Για εμάς η οικονομική ζημιά που μπορεί να προκληθεί αν δεν πραγματοποιηθεί το Συνέδριο με τη μορφή του κατεπείγοντος, δε συνιστά δυνατό επιχείρημα. Από τη μία συνιστά ομολογία αδράνειας της απελθούσας Διοίκησης σχετικά με την οικονομική διαχείριση της Ομοσπονδίας και από την άλλη θεωρούμε πως το τεράστιο πλήγμα στο κύρος της Ομοσπονδίας από την πραγματοποίηση μιας τέτοιας απαράδεκτης διαδικασίας θα έχει σαφώς πολλαπλάσιο κόστος.

Τέλος, η πραγματοποίηση του Συνεδρίου τον Αύγουστο, εν μέσω διακοπών, θα λειτουργήσει αποσυσπειρωτικά για το ίδιο το Συνέδριο. Η δικαιολογία, από μέρους της Διοίκησης της ΠΟΕΙΔΔ, ότι ενδεχόμενη πραγματοποίηση του Συνεδρίου στο τέλος του Αυγούστου δεν είναι εφικτή επειδή σύνεδροι θα απουσιάζουν λόγω άδειας, δε στέκει. Και στις αρχές Αυγούστου θα απουσιάζουν σύνεδροι λόγω άδειας, και μάλιστα εκείνοι που δεν είχαν ενημερωθεί για την πραγματοποίηση του Συνεδρίου. Δεν μπορούμε καν να διανοηθούμε ότι η Διοίκηση της ΠΟΕΙΔΔ μπήκε στη διαδικασία διαλογής ποιων εκλεγμένων συνέδρων την παρουσία θα ήθελε στο συνέδριο και ποιων όχι.

Από τη μεριά μας, ως εκλεγμένοι αντιπρόσωποι του Πανελληνίου Σωματείου Εκτάκτου Προσωπικού του ΥΠΠΟ με το συνδυασμό των «Εκτάκτων», ζητήσαμε την αναβολή του Συνεδρίου και την πραγματοποίησή του με βάση τις προβλέψεις του καταστατικού της Ομοσπονδίας. Η άρνηση της Διοίκησης στο αίτημά μας μας υποχρεώνει να απέχουμε από τις εργασίες του 21ου Συνεδρίου, καθώς αρνούμαστε να νομιμοποιήσουμε με τη συμμετοχή μας σε αυτό μια καταφανώς αντικαταστατική, ανοργάνωτη και βεβιασμένη, εκβιαστική διαδικασία.

Δεν μπορούμε να μη σχολιάσουμε τη συναίνεση σ’ αυτή τη διαδικασία που προσφέρει στη Διοίκηση της ΠΟΕΙΔΔ η παράταξη η οποία στις διεργασίες του Σωματείου μας δρα υπονομευτικά, ανακαλύπτοντας διαρκώς προσκόμματα και δήθεν παρατυπίες στην αγωνιώδη προσπάθειά της να μας συκοφαντήσει στα μάτια των συναδέλφων μας, ενώ προσφέρει την κάλυψή της στην αντικαταστατική και ανοργάνωτη διαδικασία του 21ου συνεδρίου της Ομοσπονδίας.

Δηλώνουμε ότι δεν παραιτούμαστε και θα τιμήσουμε την ψήφο των συναδέλφων μας, όπως ακριβώς κάνουμε στους χώρους δουλειάς και στο Σωματείο μας. Θα παλέψουμε μέσα στην Ομοσπονδία για μια ΠΟΕΙΔΔ μαζική σε μέλη, δυνατή οργανωτικά και οικονομικά, που θα βάζει μπροστά τα εργατικά συμφέροντα κόντρα στην εργοδοσία και τις επιθέσεις κυβερνήσεων και αφεντικών, θα υποστηρίζει αταλάντευτα τα σωματεία - μέλη της, θα αναλαμβάνει πρωτοβουλίες δράσης, συντονισμού και μαζικής απεύθυνσης, με διαμορφωμένο και συγκεκριμένο διεκδικητικό πλαίσιο, με πολύμορφη αγωνιστική και απεργιακή δράση.

Σ’ αυτή την προοπτική θα δώσουμε όλες μας τις δημιουργικές και αγωνιστικές δυνάμεις.

Οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι στην ΠΟΕΙΔΔ με το συνδυασμό «Οι Έκτακτοι» του Πανελληνίου Σωματείου Εκτάκτου Προσωπικού του Υπουργείου Πολιτισμού

ΖΕΡΒΟΣ ΜΙΧΑΗΛ   
ΚΡΙΘΑΡΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ   
ΣΚΑΡΠΕΛΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ   
ΝΤΟΓΚΑ ΕΥΓΕΝΙΑ   
ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΕΥΓΕΝΙΑ   
ΤΑΓΑΡΙΔΗ ΕΡΑΤΩ   
ΤΣΕΛΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ