Βρίσκεστε στον Ιστότοπο του Πανελληνίου Σωματείου Εκτάκτου Προσωπικού του Υπουργείου Πολιτισμού.
Ο Ιστότοπος αυτός, ευελπιστούμε να λειτουργήσει ως πόλος ενημέρωσης και συσπείρωσης των μελών του Σωματείου. 

Ο Ιστότοπος βρίσκεται σε διαδικασία ανάπτυξης, σταδιακά θα ολοκληρωθεί.

 

«Οι Έκτακτοι»
Παράταξη του ΠΣΕΠ-ΥΠΠΟ

Ποιοι τελικά θέλουν τις καρέκλες;

Αθήνα, 13/8/2018

Την Πέμπτη 2/8/2018 διεξήχθη το 21ο συνέδριο της ΠΟΕΙΔΔ. Οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι του Πανελληνίου Σωματείου Εκτάκτου Προσωπικού του ΥΠΠΟ με το συνδυασμό των «Εκτάκτων» είχαν ζητήσει την αναβολή του και την πραγματοποίησή του με βάση τις προβλέψεις του καταστατικού της Ομοσπονδίας. Έπειτα από την  άρνηση της Διοίκησης στο αίτημα οι επτά αντιπρόσωποι της παράταξής μας αποφάσισαν να απέχουν από τις εργασίες του, αρνούμενοι να νομιμοποιήσουν με τη συμμετοχή τους μια καταφανώς αντικαταστατική, ανοργάνωτη και βεβιασμένη διαδικασία, κοινοποιώντας Δημόσια Δήλωση Αποχής από αυτό.

Το Συνέδριο – παρωδία είχε όλα τα χαρακτηριστικά μιας αποσυσπειρωτικής, θλιβερής γραφειοκρατικής διοργάνωσης: ξεκίνησε με μεγάλη καθυστέρηση λόγω μη προσέλευσης ικανού αριθμού συνέδρων και ήταν εμφανές το άγχος της διοίκησης να ολοκληρωθούν όσο το δυνατόν πιο σύντομα οι διαδικασίες και χωρίς αντίλογο.
Επρόκειτο για μια άνευ προηγουμένου συμπαιγνία, με την πειθήνια σύμπραξη της ΔΑΣ, η οποία με τη συμμετοχή της νομιμοποίησε το συνέδριο-φιάσκο, σύμφωνα με τους εδώ και 2 μήνες σχεδιασμούς της. Το δε υπόμνημα που κατέθεσε η ΔΑΣ δύο μέρες πριν από το συνέδριο -απευθύνοντάς το ΟΧΙ στο σώμα του συνεδρίου, αλλά στα… όργανα της Διοίκησης της ΠΟΕΙΔΔ- ήταν για τα μάτια του κόσμου και επειδή κάποιοι τους «σφύριξαν» ότι οι Έκτακτοι έχουν ανακινήσει ζήτημα εγκυρότητας του συνεδρίου και ότι έχουν εντοπίσει πλήθος παρατυπιών.

Το τονίζουμε: Αυτό το συνέδριο προετοιμάστηκε και πραγματοποιήθηκε με τη συναίνεση, την αγαστή συνεργασία και τις πλάτες της ΔΑΣ, της παράταξης η οποία, διϋλίζοντας τον κώνωπα, δε διστάζει να δημιουργήσει με προσχηματικές αιτιάσεις κλίμα αποσταθεροποίησης σε πρωτοβάθμια σωματεία, ενώ καταπίνει την κάμηλο όταν πρόκειται για δευτεροβάθμια όργανα, στηρίζοντας διεργασίες εμφανώς αντικαταστατικές και στην ουσία αντεργατικές, λειτουργώντας με τον μόνο τρόπο που γνωρίζει: καιροσκοπικά και πάντα για ίδιον όφελος. Και το όφελος από τη συμμετοχή τους στη διοίκηση ενός δευτεροβάθμιου οργάνου είναι στ' αλήθεια υπολογίσιμο: 9 ως 15 εργάσιμες μέρες συνδικαλιστική άδεια το μήνα ( ν.1264/1982, άρθρο 12, παρ.2,β)! Δε διστάζουν, λοιπόν, οι κατά φαντασίαν επαναστάτες της ΔΑΣ να συμπράξουν σε ένα συνέδριο παρωδία, εξαργυρώνοντας τη συμμετοχή τους με μερικές μέρες άδειας, τις οποίες μάλιστα αξιοποιούν για προσωπικούς σκοπούς και ποτέ για τη λειτουργία και τα ζητήματα της Ομοσπονδίας. 

Οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι της παράταξής μας Αντώνης Σκαρπέλης, Δημήτρης Κριθαράς και Ευγενία Φωτοπούλου προσήλθαν στο χώρο διεξαγωγής του Συνεδρίου για να εκφράσουν και δια ζώσης την τεκμηριωμένη αντίθεσή τους στην πραγματοποίηση του συνεδρίου, να αναγνώσουν τη Δήλωση Αποχής της παράταξής μας, όπου παρατίθενται αναλυτικά οι λόγοι αποχής και καταγγελίας του συνεδρίου, και να αποχωρήσουν, υλοποιώντας την απόφαση των Εκτάκτων να μην παρέχουν νομιμοποιητική ισχύ διά της συμμετοχής τους σε αυτό το φιάσκο. Τα όσα διαδραματίστηκαν κατά την παρουσία τους εκεί, καθώς και η άθλια αντιμετώπιση που επιφύλασσε η Ομοσπονδία σε εκλεγμένους αντιπροσώπους, δεν περιποιούν τιμή σε κανέναν, ούτε στη Διοίκηση της ΠΟΕΙΔΔ ούτε στους συνέδρους της ΔΑΣ με τους οποίους συνεργάστηκε για να «εξουδετερώσει» τους «ενοχλητικούς» των Εκτάκτων που χαλούσαν τους αντικαταστατικούς σχεδιασμούς τους. 

Κατ’ αρχάς, η Διοίκηση, διά στόματος του απερχόμενου Γενικού Γραμματέα Άρη Βάσσιου, απαίτησε να γίνει η παρέμβαση των εκπροσώπων μας μετά την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου, αποσπώντας εκβιαστικά την υπογραφή στο παρουσιολόγιο του συναδέλφου Αντώνη Σκαρπέλη («Αν δεν υπογράψεις, δεν έχεις άδεια να διαβάσεις το κείμενο»). Σε ανύποπτο χρόνο και χωρίς να έχουν ενημερώσει τους αντιπροσώπους των Εκτάκτων, πριν ξεκινήσουν επισήμως οι εργασίες του Συνεδρίου, και σε συνεννόηση με τη ΔΑΣ, έδωσαν το λόγο σε εκπρόσωπό της, η  οποία με μειλίχιο ύφος είπε διάφορες αοριστολογίες στο πνεύμα τού «ναι μεν, αλλά…» και αμέσως μετά, αγνοώντας τις αντιδράσεις των αντιπροσώπων μας, ανέβηκε στο βήμα ο κ. Βάσσιος, ο οποίος ανέλαβε το «ξέπλυμα» του Συνεδρίου επιτιθέμενος στο… Πανελλήνιο Σωματείο Εκτάκτου Προσωπικού και προσωπικά στον Πρόεδρό του. Να σημειώσουμε ότι και οι δύο ομιλητές ουσιαστικά απαντούσαν σε όλα τα σημεία της Δήλωσης Αποχής, ένα προς ένα, χωρίς να έχει ενημερωθεί το σώμα του συνεδρίου για το περιεχόμενό της.
Αμέσως μετά ζήτησε το λόγο, μετ’ επιτάσεως, έτερος σύνεδρος της ΔΑΣ, ο κ. Λαμπράκος, πείθοντας πια και τον πλέον δύσπιστο για τη συμπαιγνία που είχε στηθεί. Όταν ο αντιπρόσωπός μας Αντώνης Σκαρπέλης απαίτησε να σεβαστεί επιτέλους κάποιος τη σειρά των ομιλητών, ο κ. Λαμπράκος τον αντιμετώπισε με το… επιχείρημα "Μη μου κάνεις μαγκιές εμένα".
Στη σύντομη ομιλία του ο εκπρόσωπος της παράταξής μας τόνισε ότι οι προηγούμενοι ομιλητές με τις τοποθετήσεις τους επιχείρησαν να απαντήσουν στις αιτιάσεις των Εκτάκτων, οι οποίες συμπεριλαμβάνονται στη Δήλωση Αποχής, την οποία και ξεκίνησε να διαβάζει. Τον διέκοψε μαινόμενος ο κ. Βάσσιος, ο οποίος του απαγόρευσε να τη διαβάσει -με τη σιωπηλή κατάφαση της ΔΑΣ- αφαιρώντας του ουσιαστικά το λόγο.
Οι αντιπρόσωποί μας κατήγγειλαν τη διαδικασία, κατέθεσαν ένσταση λόγω παράβασης των άρθρων 16, 17 & 19 του καταστατικού της ΠΟΕΙΔΔ, ζήτησαν να αποφασίσει το σώμα την αναβολή του συνεδρίου και την πραγματοποίησή του με βάση τις προβλέψεις του καταστατικού και αποχώρησαν.

Κατόπιν τούτων, ως παράταξη καταγγέλλουμε τις μεθοδεύσεις των ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-ΣΥΡΙΖΑ-ΔΑΣ της ΠΟΕΙΔΔ, οι οποίοι:
Έστησαν ένα συνέδριο παρωδία, καταπατώντας κάθε λέξη του καταστατικού της Ομοσπονδίας.
•  Εκβίασαν την παρουσία των εκπροσώπων μας με δόλιο τρόπο
•  Αφαίρεσαν το δικαίωμα λόγου από εκλεγμένο σύνεδρο κατά παράβαση του καταστατικού και κάθε δημοκρατικής διαδικασίας
•  Φίμωσαν τη δημόσια δήλωση 7 εκλεγμένων συνέδρων 

Δηλώνουμε ότι η νέα Διοίκηση της ΠΟΕΙΔΔ, που προέκυψε από το συνέδριο, είναι παράνομη, παράτυπη και έχει εκλεγεί με μη δημοκρατική διαδικασία.
Θα αγωνιστούμε, κόντρα σε γραφειοκρατικές και τυχοδιωκτικές πρακτικές, για μια Ομοσπονδία δυνατή και μαζική, που θα βάζει μπροστά μόνο τα εργατικά συμφέροντα!

Οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι της παράταξης «ΟΙ ΕΚΤΑΚΤΟΙ», για την ΠΟΕΙΔΔ