Βρίσκεστε στον Ιστότοπο του Πανελληνίου Σωματείου Εκτάκτου Προσωπικού του Υπουργείου Πολιτισμού.
Ο Ιστότοπος αυτός, ευελπιστούμε να λειτουργήσει ως πόλος ενημέρωσης και συσπείρωσης των μελών του Σωματείου. 

Ο Ιστότοπος βρίσκεται σε διαδικασία ανάπτυξης, σταδιακά θα ολοκληρωθεί.

«ΟΙ ΕΚΤΑΚΤΟΙ»
Παράταξη του
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΟΥ ΥΠ.ΠΟ.

 

Τέρμα στο χαρτοπόλεμο. Να αναλάβουμε όλοι τώρα τις ευθύνες μας:
Σχετικά με τη συνεδρίαση σύστασης του νέου ΔΣ

 

Αθήνα, 22/06/2018

Συνάδελφοι,


 Στις 19/6/2018 συνεδρίασαν οι εκλεγμένοι σύμβουλοι των «Εκτάκτων» και της ΔΑΣ για τη σύσταση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου. Οι «Έκτακτοι» πρότειναν την απλή αναλογική για τη σύνθεση του Προεδρείου, δηλαδή τρεις θέσεις για τους «Έκτακτους» και δύο για τη ΔΑΣ, σε αναλογία με τις έξι προς πέντε έδρες που προέκυψαν από τα αποτελέσματα των εκλογών.

 Από την πλευρά της ΔΑΣ ζητήθηκαν συγκεκριμένες θέσεις, διαφορετικά η πρόθεσή τους, όπως αρχικά δήλωσαν, ήταν να απέχουν από κάθε θέση του Προεδρείου.

 Εφόσον η παραπάνω απαίτηση δεν έγινε δεκτή από την πλειοψηφία των μελών, πραγματοποιήθηκε μυστική ψηφοφορία ξεχωριστά για κάθε θέση του Προεδρείου. Διαδικασία με την οποία συμφώνησε, τελικά, και η ΔΑΣ. Οι «Έκτακτοι», όπως προέκυψε από την ψηφοφορία, κάλυψαν τις θέσεις του Προέδρου, του Γενικού Γραμματέα και του Οργανωτικού Γραμματέα, ενώ η ΔΑΣ αυτές του Αντιπροέδρου και του Ταμία. Αμέσως μετά την επικύρωση των αποτελεσμάτων οι νεοεκλεγμένοι Αντιπρόεδρος και Ταμίας υπέβαλαν εγγράφως την παραίτησή τους.

 Θεωρούμε πως η πρόθεση της ΔΑΣ να καταλάβει τις θέσεις του Γενικού και του Οργανωτικού Γραμματέα αποσκοπεί στον έλεγχο του μητρώου των μελών, των πρακτικών, του αρχείου του Σωματείου, αλλά και στον έλεγχο της επικοινωνίας, των ανακοινώσεων, της αλληλογραφίας με τα μέλη, την εργοδοσία, τα ΜΜΕ και τα υπόλοιπα συνδικαλιστικά όργανα, καθώς και του συντονισμού με τις τοπικές επιτροπές. Εν ολίγοις, διεκδίκησαν να αναλάβουν τη διοίκηση του Σωματείου από την πίσω πόρτα, αμφισβητώντας έμπρακτα τα αποτελέσματα των εκλογών. Και επιπλέον, μ' αυτόν τον τρόπο να κρατούν δέσμιό τους τον Πρόεδρο του Σωματείου, εκβιάζοντάς μας, μάλιστα, ότι, αν δεν ενδώσουμε στην απαίτησή τους, δε δέχονται καμία θέση του Προεδρείου.

 Είναι προφανές ότι με βάση το συσχετισμό δυνάμεων στο ΔΣ (που προέκυψε από τις εκλογές) δεν είναι δυνατό να παραδοθούν οι παραπάνω νευραλγικές αρμοδιότητες στη μειοψηφούσα παράταξη. Πόσω μάλλον όταν έχουν προηγηθεί αποδεδειγμένα περιστατικά πλαστογράφησης υπογραφών, παράτυπης χρήσης της σφραγίδας του Σωματείου, δημοσίευσης ανακοίνωσης χωρίς τη συγκατάθεση του ΔΣ και υφαρπαγής ηλεκτρονικών διευθύνσεων μελών του Σωματείου, περιστατικά για το οποία ουδέποτε απολογήθηκαν. Όπως μπορεί να αντιληφθεί κανείς, δε θα μπορούσαμε να παραδώσουμε τη διαχείριση σημαντικών λειτουργιών του Σωματείου σε μια παράταξη με βεβαρημένο παρελθόν, η οποία δείχνει να βαδίζει ακριβώς στον ίδιο δρόμο παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις μας.

 Οι «Έκτακτοι» επιμείναμε στην αναλογική εκπροσώπηση των παρατάξεων στο Προεδρείο, όπως αυτή προέκυψε από την ψηφοφορία, θεωρώντας ότι με την κατανομή αυτή των θέσεων εξασφαλίζεται παράλληλα η αντιπροσωπευτική εκπροσώπηση βάσει συσχετισμού των δυνάμεων. Άλλωστε, ακριβώς την ίδια αναλογική κατανομή (τρεις-δύο θέσεις στο Προεδρείο) είχαμε συναποφασίσει με τη ΔΑΣ κατά τη σύσταση του Προεδρείου του προηγούμενου ΔΣ, οπότε η ΔΑΣ είχε αποδεχτεί την πρότασή μας. Σήμερα αντιθέτως παραιτούνται από τις θέσεις στις οποίες εκλέχτηκαν, προβάλλοντας ως αιτιολογία τη μη εφαρμογή της απλής αναλογικής στο Προεδρείο, πράγμα που εκ του αποτελέσματος δεν ισχύει, αφού κατέλαβαν τις θέσεις του Αντιπροέδρου και του Ταμία (δύο στις πέντε), θέσεις εξαιρετικά σημαντικές, ιδιαίτερα από τη στιγμή που η ΔΑΣ έχει αμφισβητήσει επανειλημμένα την προηγούμενη διαχείριση του Ταμείου, ακόμη και τον έλεγχο της Ελεγκτικής Επιτροπής στην οποία συμμετείχαν με εκπρόσωπο. Αναρωτιόμαστε τι έχει αλλάξει από τον Ιούλη του 2016. Μήπως βρήκαν αφορμή για να αποποιηθούν για μία ακόμα φορά των ευθυνών τους στη διοίκηση του Σωματείου, αναλαμβάνοντας δύο τόσο καίριες θέσεις όπως αυτές του Αντιπροέδρου και του Ταμία, απαξιώνοντας έτσι την ψήφο των συναδέλφων στο πρόσωπό τους. Ποιος άραγε ευνοεί την εργοδοσία και το κεφάλαιο αν όχι αυτός που, επικαλούμενος συνεχώς γραφειοκρατικά και παραταξιακά κωλύματα, παρακωλύει συστηματικά τη λειτουργία και δράση του Σωματείου, τη στιγμή που υπάρχουν ανοιχτά θέματα που χρειάζονται άμεσες αγωνιστικές πρωτοβουλίες;

 Ας σημειώσουμε επίσης πως και οι δύο παρατάξεις παρουσίασαν αύξηση των ψήφων (με τη διαφορά μεταξύ των Εκτάκτων και της ΔΑΣ να αυξάνεται σε σχέση με τις εκλογές του 2016), λόγω της αυξημένης συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία, αποτέλεσμα της αδιάκοπης αγωνιστικής ταξικής δράσης του Σωματείου που οδήγησε σε ανώτερο επίπεδο συσπείρωσης όλων των συναδέλφων, τους οποίους δε διανοούμαστε να διαχωρίσουμε σε «δικούς τους» και «δικούς μας».

 Τέλος, τώρα και ανέκαθεν οι κινήσεις μας ως παράταξης ακολουθούσαν και ακολουθούν το καταστατικό του Σωματείου (διαθέσιμο στην ιστοσελίδα του Σωματείου) και την άποψη της πλειοψηφίας του ΔΣ. Κάθε πρότασή μας πριν γίνει απόφαση, ζητούσε τη γνώμη όλων των μελών του ΔΣ, μέσω ψηφοφορίας και με δημοκρατικές διαδικασίες. Οι περισσότερες μάλιστα από αυτές υπερψηφίζονταν και από τη ΔΑΣ. Παρόλα αυτά, φαίνεται πως το αποτέλεσμα της δημοκρατικής διαδικασίας, και αυτή τη φορά, δεν άρεσε στη ΔΑΣ.

 Τις κατηγορίες που εξαπολύουν εναντίον μας για πολλοστή φορά περί εργοδοτικών – κυβερνητικών, αντιδημοκρατικών, ουράς της γραφειοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ, υποταγμένους στη γραμμή του κεφαλαίου, ούτε καν οι ίδιοι δεν τις πιστεύουν, αφού υποστήριξαν ότι οι ίδιες ακριβώς κατηγορίες που εξαπέλυαν στην προεκλογική τους διακήρυξη δεν αφορούσαν εμάς (;!). Ας θυμίσουμε, λοιπόν, στους συναδέλφους της ΔΑΣ για αρχή ότι η μέρα των εκλογών του Σωματείου είναι δικαιολογημένη άδεια και δεν υπάρχει κανένας λόγος να διαπραγματευόμαστε με τον εργοδότη ολιγόωρη απουσία, προσπαθώντας έτσι να αποφύγουμε μια υποτιθέμενη σύγκρουση με τα αφεντικά, προσπαθώντας να τους δείξουμε καλό πρόσωπο. Η άγνοια των εργασιακών δικαιωμάτων μπορεί να συγχωρεθεί σε έναν απλό εργαζόμενο, αλλά ποτέ σε έναν υποψήφιο ή μέλος μιας παράταξης που αναφέρεται στην ταξική πάλη, ειδικά αν αυτή επαναλαμβάνεται. Τους θυμίζουμε επίσης πως, αντίθετα με το αντι-ΠΑΜΕ μένος που μας καταλογίζουν, το Σωματείο μας στηρίζει το ΠΑΜΕ και συμμετείχε στην τελευταία Πανελλαδική του Συνδιάσκεψη, απόφαση που πρότεινε και στήριξε η παράταξή μας ομόφωνα. Η μονομανής επανάληψη των κατηγοριών τους δεν πείθει πια κανένα και έχει ξεπεράσει πλέον τα όρια της συκοφαντίας. Την αφήνουμε στην κρίση των συναδέλφων.

 Υπάρχουν όρια στην ύβρη, τα ψέματα, τον καιροσκοπισμό και τις ανυπόστατες καταγγελίες, συνάδελφοι της ΔΑΣ.

 Εμείς θα αναλάβουμε τις ευθύνες της διοίκησης του Σωματείου, όπως αυτές απορρέουν από την ψήφο των συναδέλφων που μας τίμησαν. Το ίδιο ακριβώς αναμένουμε και από εσάς.
 
 Προς επίρρωσιν των λεγόμενών μας υπάρχουν τα αντίστοιχα ντοκουμέντα που τα πιστοποιούν και είναι στη διάθεση του κάθε συναδέλφου, εφόσον τα ζητήσει.