Βρίσκεστε στον Ιστότοπο του Πανελληνίου Σωματείου Εκτάκτου Προσωπικού του Υπουργείου Πολιτισμού.
Ο Ιστότοπος αυτός, ευελπιστούμε να λειτουργήσει ως πόλος ενημέρωσης και συσπείρωσης των μελών του Σωματείου. 

Ο Ιστότοπος βρίσκεται σε διαδικασία ανάπτυξης, σταδιακά θα ολοκληρωθεί.

«ΟΙ ΕΚΤΑΚΤΟΙ»

Παράταξη του

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΟΥ ΥΠ.ΠΟ.

Διακήρυξη για τις εκλογές της 1ης Ιούνη

21/05/2018

Οι εκλογές του Σωματείου μας πραγματοποιούνται σε μια κρίσιμη περίοδο, με έντονες πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στη χώρα μας και διεθνώς, ενώ αποτελούν ένα σημαντικό σταυροδρόμι για την πορεία του Σωματείου, τόσο σχετικά με τη συσπείρωση και οργάνωση των συμβασιούχων του ΥΠ.ΠΟ.Α όσο και για την ευόδωση των στόχων και αγώνων μας.

Την τελευταία περίοδο έχουμε πετύχει μικρές αλλά σημαντικές νίκες. Με τη μεγάλη μας απεργιακή κινητοποίηση του φθινοπώρου 2016 και του χειμώνα 2017 καταφέραμε τη σχετική ομαλοποίηση της καταβολής των δεδουλευμένων στις περισσότερες υπηρεσίες του ΥΠ.ΠΟ.Α, ενώ επαγρυπνούμε για περιπτώσεις καθυστέρησης στην καταβολή της μισθοδοσίας. Με ανυποχώρητο αγώνα καταφέραμε την ανάκληση απολύσεων σε Λήμνο, Χίο και Ανατολική Αττική. Κερδίσαμε παρατάσεις συμβάσεων στο Μουσείο Ακρόπολης και την επικείμενη έκδοση 18μηνης προκήρυξης στην καθαριότητα. Σταθήκαμε κριτικά και ενάντια στον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό, αναδεικνύοντας την ανάγκη για σωματεία των εργαζομένων. Επιδιώξαμε την ανάπτυξη εργασιακών επιτροπών στους χώρους δουλειάς, με νικηφόρες μάχες όπου τέτοιες επιτροπές λειτούργησαν. Επειδή μόνος του ο καθένας δεν μπορεί να ανατρέψει τους συσχετισμούς, στηρίξαμε όλους τους εργατικούς αγώνες της περιόδου, συμμετείχαμε σε συντονισμούς συλλογικοτήτων και σωματείων και εργατικά μέτωπα και αναλάβαμε πρωτοβουλίες συντονισμού συμβασιούχων του Δημοσίου, αλλά και συντονισμού με τους μόνιμους συναδέλφους μας, με σημαντικά αποτελέσματα. Πιέσαμε από κοινού με άλλα σωματεία και συλλογικότητες τις δευτεροβάθμιες και τριτοβάθμιες οργανώσεις για να προωθήσουν τα αιτήματά μας. Αποκορύφωμα αυτών των διεργασιών η απεργία της 11ης Μάη και η πορεία στο Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης και συνέχειά της η απεργία στις 30/5 για μία πανεργατική απεργία στα χέρια των εργατών και όχι των γραφειοκρατών, ενάντια στην κυβερνητική πολιτική και την «κοινωνική συμμαχία» γραφειοκρατών και αφεντικών. Συμμετείχαμε με όλες μας τις δυνάμεις σε όλες τις αντιρατσιστικές και αντιφασιστικές μάχες που δόθηκαν. Αναλάβαμε δράση, τέλος, ενάντια σε φαινόμενα σεξιστικών διακρίσεων εις βάρος γυναικών από την εργοδοσία, δημοσιοποιώντας τα και περιορίζοντάς τα. Προσπαθήσαμε να συμβάλλουμε στη λειτουργία ενός σωματείου ανοιχτού στους συναδέλφους, δημοκρατικού και καθαρού στη λειτουργία του, τακτικού στις ενημερώσεις των μελών του και ανυποχώρητου στην υπεράσπιση των εργατικών συμφερόντων.

Η κυβέρνηση υπόσχεται το τέλος της μνημονιακής εποχής, ένα καλύτερο αύριο και την επιστροφή στην «κανονικότητα», όπου «κανονικότητα» λογίζεται ο δανεισμός από τις αγορές και η περιβόητη ανάπτυξη. Η εξάρτηση από τους δανειστές της Ε.Ε. – ΔΝΤ – ΕΚΤ θα αντικατασταθεί από την εξάρτηση από τις διεθνείς αγορές κεφαλαίου, οι οποίες, σε συνδυασμό με την αυστηρή επιτήρηση που προβλέπεται για τη μεταμνημονιακή εποχή από τους «θεσμούς», θα υπαγορεύουν πολιτικές στήριξης του κεφαλαίου και θα εναντιώνονται σε οποιαδήποτε προσπάθεια ξηλώματος του μνημονιακού νομικού οπλοστασίου. Η «ανάπτυξη» στην οποία προσβλέπουν, θα αφορά αποκλειστικά ανάπτυξη των κερδών του κεφαλαίου και θα συνοδεύεται από τη διατήρηση όλων των πολιτικών λιτότητας και απαξίωσης της εργασίας, ιδιωτικοποιήσεων και ξεπουλήματος του δημόσιου πλούτου. Οι εργαζόμενοι δεν έχουν να περιμένουν τίποτα θετικό από αυτή την εξέλιξη. Ο μόνος δρόμος για την έξοδο από την κρίση είναι αυτός της σύγκρουσης με τις πολιτικές λιτότητας και της διεκδίκησης των εργατικών αιτημάτων: μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας, κρατικοποίηση των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρήσεων με εργατικό έλεγχο, διαγραφή του χρέους, σύγκρουση με Ευρωζώνη και Ε.Ε.

Όσο δε βρίσκεται διέξοδος από την κρίση διεθνώς, εντείνονται οι ανταγωνισμοί μεταξύ των κεφαλαίων και των κρατών με αποτέλεσμα εμπορικούς πολέμους και θερμά πολεμικά μέτωπα που απειλούν τους λαούς. Στην περιοχή μας συνεχίζεται ο πόλεμος στη Συρία, φουντώνουν ξανά οι επιθέσεις του κράτους του Ισραήλ στην Παλαιστίνη, ολόκληρη η Μέση Ανατολή βρίσκεται σε ανάφλεξη. Εκατοντάδες χιλιάδες απελπισμένοι άμαχοι πρόσφυγες επιχειρούν να διαφύγουν στην Ευρώπη. Η ρατσιστική πολιτική της Ευρώπης-φρούριο απέναντι σε πρόσφυγες και μετανάστες θρέφει τη ρατσιστική προπαγάνδα, η οποία, σε συνδυασμό με τη λιτότητα και την πολιτική κρίση στην Ευρώπη, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την άνοδο φασιστικών κινημάτων. Έτσι βλέπουμε με ανησυχία τη συμμετοχή φασιστικών κομμάτων σε ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Στις ίδιες τις ΗΠΑ κυβερνά ο πλέον ρατσιστής και σεξιστής πρόεδρος. Βάλλονται τα δικαιώματα μεγάλων μερίδων του πληθυσμού, όπως των γυναικών και των ΑΜΕΑ, ενώ αναβιώνουν σεξιστικές πρακτικές και αντιλήψεις. Στη χώρα μας το εργατικό και το αντιφασιστικό κίνημα έχουν καταφέρει να περιορίσουν τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής, οι οποίοι δικάζονται με την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης, όμως δε χωράει κανένας εφησυχασμός όπως δείχνουν και οι πρόσφατες φασιστικές επιθέσεις.  Το ελληνικό κράτος συμμετέχοντας στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς της περιοχής μας δημιουργεί κινδύνους εμπλοκής της χώρας σε πολεμικές συγκρούσεις, ενώ τεράστια ποσά απομυζούνται από εξοπλισμούς. Το εργατικό κίνημα πρέπει να συνεχίσει τη μάχη ενάντια στους διαχωρισμούς των εργατών που επιχειρεί η αστική τάξη, ενάντια στο ρατσισμό και το σεξισμό, για την ειρήνη των λαών και τη συντριβή του φασισμού.

Η κυβέρνηση συνεχίζει την πολιτική περικοπών και εξευτελισμού της εργατικής δύναμης όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων. Επέκταση της εργασιακής επισφάλειας σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, πλήρης ασυδοσία της εργοδοσίας και επικράτηση του διευθυντικού δικαιώματος, πάγωμα των σταθερών προσλήψεων  και παραχώρηση της δημόσιας σφαίρας στο κεφάλαιο. Η πολιτική ηγεσία του ΥΠ.ΠΟ.Α εφαρμόζει πιστά αυτές τις πολιτικές, τις οποίες οι συμβασιούχοι ζούμε καθημερινά. Ομηρεία και επισφάλεια, ανακύκλωση της ανεργίας, παράδοση υπηρεσιών σε ιδιώτες εργολάβους και διακρίσεις με βάση τη σχέση εργασίας: μη καταβολή του ανθυγιεινού επιδόματος, περιορισμένα δικαιώματα στις άδειες, μισθολογικές διαφορές, έλλειψη μέσων ασφάλειας και υγιεινής, έλλειψη προστασίας της εγκυμοσύνης και της μητρότητας. Αυτή η κατάσταση σε συνδυασμό με τη μεγάλη υποστελέχωση των υπηρεσιών και φορέων του ΥΠΠΟΑ, τη στιγμή που η επισκεψιμότητα σε Μουσεία και Αρχαιολογικούς Χώρους αυξάνεται κάθε χρόνο, δημιουργεί ασφυκτικές συνθήκες εντατικοποίησης της εργασίας τόσο για τους συμβασιούχους όσο και για τους μόνιμους εργαζόμενους. Απέναντι στην πολιτική αυτή αντιτάσσουμε τις διεκδικήσεις μας για πλήρη εξίσωση των δικαιωμάτων των συμβασιούχων με αυτά των μονίμων και αορίστου χρόνου συναδέλφων (με εμβληματική τη διεκδίκηση του ανθυγιεινού επιδόματος), την εξασφάλιση αποκλειστικά δημόσιας διαχείρισης των φορέων και υπηρεσιών του ΥΠ.ΠΟ.Α, μέτρα ασφάλειας και υγιεινής στους χώρους δουλειάς και κυρίως την εξασφάλιση μόνιμης και σταθερής εργασίας για όλους, την κατάργηση όλων των μορφών ελαστικής εργασίας και μαζικές προσλήψεις με σταθερή σχέση εργασίας. Την αναγνώριση, τέλος, της πραγματικής σχέσης εργασίας κατά την πρόσληψη του συμβασιούχου για την κάλυψη οργανικής θέσης.

 

Στόχοι της παράταξης «Οι Έκτακτοι»

Για την επόμενη περίοδο, όπως και τα προηγούμενα 4 χρόνια, στοχεύουμε να ανταποκριθούμε με ακόμα μεγαλύτερη συσπείρωση σε όλες τις παραπάνω προκλήσεις. Με ένα σωματείο ενωτικό, αγωνιστικό και μαζικό, κόντρα σε διασπαστικές λογικές ανάθεσης, αναβλητικότητας, καιροσκοπισμού, οι οποίες προβάλλονται από την παράταξη που διεκδικεί για τον εαυτό της το αλάθητο και την αποκλειστικότητα της εκπροσώπησης των εργαζομένων. Παράταξη που περιορίζεται σε άκαρπη καταγγελία όσων αγώνων και δράσεων δεν ελέγχει και μέλη της οποίας καταψηφίζουν απεργιακές δράσεις, δεν τις οργανώνουν, λειτουργούν μονομερώς και πληροφορούν τα υπόλοιπα μέλη εκπρόθεσμα, απέχουν από προσπάθειες συντονισμού και συλλογικές διεργασίες του σωματείου, αποτρέποντας συναδέλφους από την παρουσία τους σ’ αυτές και, ενώ κάποιοι από αυτούς είναι πλούσιοι στα μεγάλα λόγια, εμφανίζονται φτωχοί στη σύγκρουση με την εργοδοσία στους χώρους δουλειάς, όντας μάλιστα υποψήφιοι για τα συλλογικά όργανα. Παράταξη που προσπαθεί να στρέψει το σύνολο των συναδέλφων ενάντια στην παράταξη που ανασύστησε το Σωματείο και γκρέμισε τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία, τη στιγμή που εκπρόσωποί τους δημόσια δηλώνουν ότι το σωματείο «το έχουν γραμμένο». Ενάντια σε μια συνολική τακτική η οποία δημιουργεί σοβαρά εμπόδια στην ομαλή λειτουργία του συλλογικού μας οργάνου και την επίλυση των προβλημάτων των εργαζομένων, τους οποίους συστηματικά υποτιμούν αλλά τους θυμούνται πάντα προεκλογικά.

Επειδή εμείς δεν είμαστε εδώ για να εμπλεκόμαστε σε μικροπολιτικές αντιπαραθέσεις, επιμένουμε και προτείνουμε:

  -    Οργάνωση και αγώνας στους χώρους δουλειάς: ανάπτυξη εργασιακών επιτροπών παντού.

  -    Μαζική συσπείρωση των εργαζομένων στο σωματείο. Για σωματείο δημοκρατικό, ταξικό και αγωνιστικό.

  -    Εξίσωση των αμοιβών και των δικαιωμάτων των συμβασιούχων με τους μόνιμους και αορίστου χρόνου εργαζόμενους.

  -    Κατάργηση της ελαστικής εργασίας. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.

  -    Συντονισμός των ταξικών δυνάμεων της εργασίας.

 

Σε αυτές τις εκλογές σας καλούμε να συμμετέχετε μαζικά και να στηρίξετε το συνδυασμό των «Εκτάκτων».

Για ένα σωματείο με ημερομηνία λήξης την ημέρα εκείνη που ο αγώνας μας θα νικήσει, θα συντρίψει την ομηρεία και θα καταργήσει τις σχέσεις εργασίας ορισμένου χρόνου.

 

Υποψήφιοι με τον συνδυασμό "Οι Έκτακτοι" για τα όργανα διοίκησης και για αντιπροσώπους στις δευτεροβάθμιες οργανώσεις:


ΑΜΥΓΔΑΛΑ ΑΝΝΑ του Ευστρατίου  ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΣ

ΓΡΙΣΠΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του Ιωάννη  ΕΡΓΑΤΗΣ ΑΝΑΣΚΑΦΩΝ

ΖΕΡΒΟΣ ΜΙΧΑΗΛ του Ιωάννη  ΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟΣ ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΤΗΣ

ΚΑΠΝΙΣΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ του Ηρακλή  ΑΡΧΑΙΟΦΥΛΑΚΑΣ

ΚΑΡΥΔΗ ΓΕΩΡΓΙΑ του Σπυρίδωνος  ΣΥΝΤΗΡΗΤΡΙΑ

ΚΟΥΜΤΖΗ ΜΑΡΙΑ  του Αριστείδη  ΣΥΝΤΗΡΗΤΡΙΑ

ΚΡΙΘΑΡΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του Βασιλείου  ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΣ

ΝΤΟΓΚΑ ΕΥΓΕΝΙΑ του Παύλου  ΣΥΝΤΗΡΗΤΡΙΑ – ΜΑΡΜΑΡΟΤΕΧΝΙΤΡΙΑ

ΣΚΑΡΠΕΛΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ του Ευαγγέλου  ΑΡΧΑΙΟΦΥΛΑΚΑΣ

ΤΑΓΑΡΙΔΗ ΕΡΑΤΩ του Νικολάου  ΣΧΕΔΙΑΣΤΡΙΑ

ΤΣΕΛΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ του Ευαγγέλου  ΚΑΘΑΡΙΣΤΗΣ

ΦΡΥΣΣΑ ΓΡΗΓΟΡΙΑ του Σάββα  ΑΡΧΑΙΟΦΥΛΑΚΑΣ

ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΕΥΓΕΝΙΑ του Ιωάννη  ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΣ – ΣΥΝΤΗΡΗΤΡΙΑ