Βρίσκεστε στον Ιστότοπο του Πανελληνίου Σωματείου Εκτάκτου Προσωπικού του Υπουργείου Πολιτισμού.
Ο Ιστότοπος αυτός, ευελπιστούμε να λειτουργήσει ως πόλος ενημέρωσης και συσπείρωσης των μελών του Σωματείου. 

Ο Ιστότοπος βρίσκεται σε διαδικασία ανάπτυξης, σταδιακά θα ολοκληρωθεί.

1 ΙΟΥΝΙΟΥ 2018 
ΕΚΛΟΓΕΣ στο
Πανελλήνιο Σωματείο Έκτακτου Προσωπικού ΥΠΠΟ
στα Γραφεία του Σωματείου (Διοσκούρων 1, Πλάκα)

 

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

για τις Αρχαιρεσίες εκλογής
νέου Δ.Σ., Ελεγκτικής Επιτροπής και Αντιπροσώπων στο ΕΚΑ και την ΠΟΕΙΔΔ

 

Δούλοι του 21ου αιώνα δε θα γίνουμε!

 

Συνάδελφε εργαζόμενε στο Μουσείο, τον αρχαιολογικό χώρο, την ανασκαφή, το εργαστήριο συντήρησης, την αποθήκη, άνεργε...

Οι εκλογές του Σωματείου μας πραγματοποιούνται σε μια περίοδο σοβαρών εξελίξεων για την χώρα μας.

Ο λαός άλλωστε έχει ζήσει από πρώτο χέρι τι σημαίνει «ξεπέρασμα της κρίσης» για το κεφάλαιο. Κλήθηκε να κάνει ανείπωτες θυσίες τα τελευταία σχεδόν 10 χρόνια, με κάθε πιθανό κυβερνητικό σχήμα, ώστε να «ανακτηθεί η χαμένη ανταγωνιστικότητα». Φορτώθηκε με τρία μνημόνια, οι μισθοί έπιασαν πάτο, οι συντάξεις έγιναν φιλοδωρήματα, η λαϊκή στέγη στήθηκε στο απόσπασμα, τα μικροχώραφα και τα μικρομάγαζα από πηγή πενιχρού εισοδήματος για τους ιδιοκτήτες τους έγιναν ασήκωτο βάρος. Οι Συλλογικές Συμβάσεις καταργήθηκαν, η οργάνωση της απεργίας στον τόπο δουλειάς κηρύχθηκε σχεδόν παράνομη πράξη. Αυτός ο «οικονομικός πόλεμος» ήταν απαραίτητος για τους επιχειρηματικούς ομίλους, ήταν τα αναγκαία «κίνητρα» για να κάνουν επενδύσεις, για να βρει διέξοδο το συσσωρευμένο κεφάλαιο.

Όπως αποδεικνύεται, όμως, αυτές οι θυσίες δεν αρκούν... Διέξοδος για τους επιχειρηματικούς ομίλους είναι και οι μεγάλες μπίζνες στην ευρύτερη περιοχή, η ανάκτηση του εδάφους που έχασαν ειδικά στα Βαλκάνια τα τελευταία χρόνια.

Για να εξασφαλίσει τη συμμετοχή σε αυτά τα σχέδια, η ελληνική κυβέρνηση παρέχει απλόχερη υποστήριξη στα βρώμικα σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Δίνει γη, θάλασσα και αέρα, ώστε πιο εύκολα να διεξάγουν τις επιδρομές τους στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, όπως έγινε και με την πρόσφατη επίθεση στη Συρία. Γι' αυτό αναλαμβάνει πρωτοβουλίες με προοπτική την «ευρωατλαντική ολοκλήρωση» στα Δυτικά Βαλκάνια. Γι' αυτό αναπτύσσει «στρατηγικές συνεργασίες», με κράτη - δολοφόνους, όπως τις ΗΠΑ και το Ισραήλ. Γι' αυτό κουβάλησε το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και επισφράγισε συμφωνίες με την κυβέρνηση των ΗΠΑ, που τις κρατάει μυστικές από το λαό, αν και τα αποτελέσματά τους φαίνονται καθημερινά.

Βιώνεις καθημερινά τις συνέπειες της βάρβαρης πολιτικής του κεφαλαίου και της ΕΕ στη δουλειά και στη ζωή σου. Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όχι μόνο εφάρμοσε τα μνημόνια των προηγούμενων κυβερνήσεων, αλλά έφερε κι άλλα, πιο αντιλαϊκά μέτρα.

Στο ΥΠ.ΠΟ.Α. συνεχίζεται η ομηρία χιλιάδων ανθρώπων με τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου, η ανακύκλωση της ανεργίας. Επεκτείνονται τα κατάπτυστα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας. Με τη σφραγίδα της ΕΕ και των κυβερνήσεων, μέσω των προγραμμάτων ΕΣΠΑ, αποδομήθηκαν και ξεπουλήθηκαν βασικές υπηρεσίες, όπως η αρχαιολογική έρευνα, η αναστήλωση, η συντήρηση. Έγιναν έργα με ημερομηνία λήξης.
Τον τελευταίο χρόνο απολύθηκαν χιλιάδες συμβασιούχοι. Οι καθυστερήσεις των πληρωμών συνεχίζονται. Οι συνθήκες εργασίας και τα δικαιώματα μας υποβαθμίζονται συνεχώς. Οι “φιλάνθρωποι” (π.χ. Ίδρυμα Νιάρχου) και οι ΜΚΟ (ΔΙΑΖΩΜΑ κ.ά.) γίνονται οι νέοι εργολάβοι, εργολάβοι με φερετζέ.

Στο Σωματείο, οι  πλειοψηφούσες δυνάμεις, με την τακτική τους, υποβάθμισαν τη λειτουργία του Δ.Σ. και τις αποφάσεις του, τις συλλογικές διαδικασίες και συνέβαλαν στην απομαζικοποίηση και την αποδυνάμωσή του Σωματείου. Εξαντλούν τη δράση τους σε επαφές και συναντήσεις με υπουργούς και γραμματείς, επιλύοντας τα προβλήματα με «ανάθεση». Σέρνουν το Σωματείο πίσω από τις δυνάμεις του κυβερνητικού συνδικαλισμού και του τυχοδιωκτισμού. Ακυρώνουν το ρόλο της απεργίας αφού δε  συμβάλλουν στην οργάνωσή της από τα κάτω. Δεν αξιοποιούν άλλες μορφές πάλης. Οδηγούν τους εργαζομένους στην απογοήτευση και την ηττοπάθεια.

Καμία απογοήτευση. Οι αγώνες του τελευταίου διαστήματος είναι ένα σημαντικό δείγμα της δύναμής μας. Αν πιστέψουμε πραγματικά σ’ αυτήν και οργανώσουμε την πάλη μας, μπορούμε όχι μόνο να καθυστερήσουμε αντιλαϊκά μέτρα και πολιτικές αλλά και να ανοίξουμε άλλο δρόμο και άλλη προοπτική για μας και τα παιδιά μας.

 

Με την ψήφο σου μπορείς να αλλάξεις τους συσχετισμούς

 

Στις εκλογές του σωματείου στήριξε τη ΔΑΣ. Πάλεψε μαζί μας για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος. Για ένα Σωματείο μαζικό, οργανωμένο και διεκδικητικό, χωρίς «ημερομηνία λήξης». Ενίσχυσε τις ταξικές δυνάμεις που στηρίζει το Π.Α.ΜΕ. στο Σωματείο, στην ΠΟΕΙΔΔ, στο Ε.Κ.Α., κόντρα στις δυνάμεις του εργοδοτικού συνδικαλισμού, του τυχοδιωκτισμού και του συμβιβασμού.

Διεκδικούμε  μαζικά , ανυποχώρητα, οργανωμένα:

  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα για όλους. Μαζικές προσλήψεις όλων των ειδικοτήτων.
  • Άμεση και σταθερή καταβολή των δεδουλευμένων.
  • Πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα από την πρώτη μέρα δουλειάς. Κανένας εργαζόμενος χωρίς βιβλιάριο. Καμιά μέρα δουλειάς χωρίς ένσημο στους αρχαιοφύλακες.
  • Αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας. Μέτρα προστασίας, υγιεινής και ασφάλειας σε όλους τους χώρους. Τέρμα στον εκφοβισμό και την πίεση στους εργαζομένους.
  • Κάτω τα χέρια από τα συνδικαλιστικά δικαιώματα. Όχι στις αντιδραστικές αλλαγές που αφορούν την λειτουργία  των συνδικάτων, την προκήρυξη απεργιών, την ανάπτυξη αγώνων και τις εργατικές διεκδικήσεις.
  • Πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Καμία περικοπή σε μισθούς και επιδόματα. Αναγνώριση πτυχίων και προϋπηρεσίας. Ανθυγιεινό επίδομα για όλους όσους εργάζονται σε ανθυγιεινό περιβάλλον. Οικοδομικό ένσημο στους εργατοτεχνίτες των ανασκαφών. Γονικές και δίωρες άδειες. Κανένας συμβασιούχος με μπλοκάκι στο ΥΠΠΟΑ.
  • Μέτρα προστασίας για τους ανέργους.
  • Κανένας πλειστηριασμός κατοικίας.
  • Καμιά συμμετοχή στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους εκτός συνόρων. Καμία εμπλοκή στα σφαγεία του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Να κλείσουν όλες οι ξένες στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Έξω το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο και τα Βαλκάνια.

 

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ

ΑΡΓΥΡΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ (ΕΦ.Α.Αν.Αττικής - Εργατοτεχνίτης)
ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ  (ΕΦ.Α.Αν.Αττικής – Εργατοτεχνίτης)
ΓΑΡΕΦΑΛΛΑΚΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ (ΕΦ.Α.Πειραιώς και Νήσων - Αρχαιολόγος )
ΓΕΩΡΓΑΡΙΟΥ ΚΟΡΙΝΑ (ΕΦΑ Αθηνών - Αρχαιοφύλακας)
ΓΚΙΑΤΑΣ ΜΙΧΑΗΛ (ΕΦ.Α.Αν.Αττικής - Εργατοτεχνίτης)
ΓΚΙΑΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ (ΕΦ.Α.Αν.Αττικής - Εργατοτεχνίτης)
ΔΙΑΣΙΤΟΥ ΒΑΡΒΑΡΑ (ΕΦΑ.Αν.Αττικής – Πολιτικός Μηχανικός)
ΚΑΜΠΕΛΙΑΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ  (ΕΦΑ.Πειραιώς και Νήσων - Εργατοτεχνίτης)
ΚΑΜΠΟΥΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ   (ΕΦΑ.Αν.Αττικής - Εργατοτεχνίτης)
ΚΕΠΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ (ΕΦ.Α. Κυκλάδων - Αρχαιοφύλακας)
ΛΑΜΠΡΑΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ   (ΕΦΑ.Αν.Αττικής - Εργατοτεχνίτης)
ΜΑΥΡΟΚΕΦΑΛΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΕΦ.Α.Πειραιώς και Νήσων - Εργατοτεχνίτης)
ΜΑΡΙΝΗ ΜΥΡΤΩ  (ΕΦ.Α.Χίου –Συντηρήτρια Αρχαιοτήτων)
ΤΣΟΥΤΣΟΥΡΑ ΚΑΤΕΡΙΝΑ   (ΕΦ.Αν.Αττικής - Συντηρήτρια Αρχαιοτήτων)
ΦΥΤΡΙΛΑΚΗ ΜΑΡΙΑ (Μουσείο Δελφών - Αρχαιοφύλακας)