Βρίσκεστε στον Ιστότοπο του Πανελληνίου Σωματείου Εκτάκτου Προσωπικού του Υπουργείου Πολιτισμού.
Ο Ιστότοπος αυτός, ευελπιστούμε να λειτουργήσει ως πόλος ενημέρωσης και συσπείρωσης των μελών του Σωματείου. 

Ο Ιστότοπος βρίσκεται σε διαδικασία ανάπτυξης, σταδιακά θα ολοκληρωθεί.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Δ/ΝΣΗ: ΔΙΟΣΚΟΥΡΩΝ 1  -  105 55 ΠΛΑΚΑ
Τηλ.: 2103219710  -  Fax: 2103219717
email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

ΨΗΦΙΣΜΑ
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΠΟΛΥΣΗ
ΝΕΑΣ ΜΗΤΕΡΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗΣ
ΣΤΗ ΜΚΟ PRAKSIS

Αθήνα,  28 - 2 -2018

 

Η Γενική Συνέλευση της 26ης Φεβρουαρίου του Πανελλήνιου Σωματείου Εκτάκτου Προσωπικού του Υπουργείου Πολιτισμού καταγγέλλει ομόφωνα την παράνομη και καταχρηστική απόλυση εργαζόμενης νέας μητέρας από τη ΜΚΟ PRAKSIS τον Οκτώβριο του 2017 και συμπαρίσταται στον δίκαιο δικαστικό αγώνα (Πέμπτη 1/3 στα δικαστήρια της Ευελπίδων) της συναδέλφου για την επιστροφή στην εργασία της και στον αγώνα των συναδέλφων του Σωματείου Βάσης Εργαζόμενων στις ΜΚΟ (ΣΒΕΜΚΟ).
Όπως αναφέρει το ΣΒΕΜΚΟ σε σχετική ανακοίνωσή του:
«Η συναδέλφισσα προσελήφθη το Μάρτιο του 2016 με το καθεστώς παράνομης απασχόλησης που αποτελεί εδώ και χρόνια συστηματική πρακτική της συγκεκριμένης ΜΚΟ, δηλαδή με σύμβαση έργου ορισμένου χρόνου και αυτασφάλιση ως ελεύθερη επαγγελματίας, παρότι στην πραγματικότητα παρείχε εξαρτημένη εργασία. Το συγκεκριμένο καθεστώς έχουμε καταγγείλει συχνά στο παρελθόν (ενδεικτικά http://svemko.espivblogs.net/?p=826), ενώ και τα ίδια τα υψηλόβαθμα στελέχη της οργάνωσης δε διστάζουν να το διαλαλούν δημόσια (βλ. https://svemko.espivblogs.net/?p=771).
Όταν η συναδέλφισσα ανακοίνωσε την εγκυμοσύνη της, πληροφορήθηκε προφορικά από τη διοίκηση της ΜΚΟ PRAKSIS ότι μπορεί να λείψει από τα καθήκοντά της για ένα τετράμηνο με άδεια μητρότητας “χαριστικά”. Όταν όμως, μετά το πέρας του τετράμηνου επικοινώνησε ξανά με την εργοδοσία, πληροφορήθηκε ότι δεν μπορεί να επιστρέψει στην πρότερη θέση της σε δομή φιλοξενίας ανηλίκων -στην οποία, εν τω μεταξύ, οι συμβάσεις όλων των εργαζομένων είχαν μετατραπεί σε συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας.
Έτσι, με συνοπτικές διαδικασίες, η συνάδελφος απολύθηκε, καθώς η ανθρωπιστική οργάνωση με τις κοινωνικές ευαισθησίες, η οποία παρουσιάζεται ως υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μεταξύ άλλων διεκδικεί την πρόσβαση ευάλωτων ομάδων στην αγορά εργασίας, δε δίστασε να οδηγήσει στην ανεργία μια νέα μητέρα, καταστρατηγώντας κάθε έννοια νομοθεσίας και ηθικής. Όμως, ούτε η συναδέλφισσα δίστασε, και κατέθεσε αγωγή εναντίον της ΜΚΟ!
Η περίπτωση της συναδέλφισσας δεν είναι μοναδική στη ΜΚΟ PRAKSIS, καθώς η ίδια η εργοδοσία μας ενημέρωσε σε επίσημη συνάντηση με εκπροσώπους του ΣΒΕΜΚΟ το Μάρτιο του 2017 ότι, σε περίπτωση εγκυμοσύνης εργαζομένης με αυτασφάλιση, αποτελεί πάγια τακτική της η “καταβολή τεσσάρων μηνών αμοιβών χαριστικά”. Σημείωση: αναρωτιόμαστε αν αυτό συμβαίνει με τη λήξη της σύμβασης, άρα ισοδυναμεί με παράνομη απόλυση εγκύου, ή με τετράμηνη σύμβαση έργου στο πλαίσιο προγράμματος, οπότε και ισοδυναμεί με ρητή αναγνώριση του εξαρτημένου εργασίας και «παρατυπία» προς τον εκάστοτε χρηματοδότη.
Αντίστοιχα, μοναδική δεν είναι η περίπτωση της PRAKSIS. Οι έμφυλες διακρίσεις στις ΜΚΟ έρχονται να προστεθούν στην εργοδοτική πρακτική του εκφοβισμού, που τα τελευταία χρόνια ισχυροποιείται από τη γενικότερη επισφάλεια που αντιμετωπίζουμε οι εργαζόμενες στις ΜΚΟ. Στο φόβο της “μη ανανέωσης σύμβασης”, λόγω οποιασδήποτε διεκδίκησης για αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, προστίθενται πλέον οι εργοδοτικές πιέσεις για αδιάλειπτη παροχή εργασίας και αντίστοιχα εργοδοτικής εκμετάλλευσης.
Οι ΜΚΟ δεν αποτελούν εξαίρεση στις έμφυλες διακρίσεις που υφίσταντο ανέκαθεν οι γυναίκες στους χώρους εργασίας και οι εργαζόμενες σε ΜΚΟ γνωρίζουμε πολύ καλά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει μια γυναίκα, έγκυος, μητέρα που απασχολείται σε συνθήκες επισφάλειας. Ταυτόχρονα, γνωρίζουμε ότι η επίθεση στη μητρότητα, η τρομοκράτηση των εργαζομένων και οι εκδικητικές συμπεριφορές δε θα σταματήσουν αν δεν τις σταματήσουμε εμείς».

Επειδή συμβασιούχοι και επισφαλείς εργαζόμενοι του ΥΠ.ΠΟ.Α. έχουμε έρθει κατά το παρελθόν αντιμέτωποι με παρόμοιες αντεργατικές πρακτικές της εργοδοσίας, ενστερνιζόμαστε πλήρως τα αιτήματα των συναδέλφων του ΣΒΕΜΚΟ και διεκδικούμε:

Πλήρης εξασφάλιση των εργατικών δικαιωμάτων - Προστασία της εγκυμοσύνης και της μητρότητας
Κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας – Συλλογικές συμβάσεις για όλους τους εργαζόμενους
Μόνιμη και σταθερή εργασία!

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος                                                         Ο Γενικός Γραμματέας

Μιχαήλ Ζερβός                                                         Αντώνης Σκαρπέλης