Βρίσκεστε στον Ιστότοπο του Πανελληνίου Σωματείου Εκτάκτου Προσωπικού του Υπουργείου Πολιτισμού.
Ο Ιστότοπος αυτός, ευελπιστούμε να λειτουργήσει ως πόλος ενημέρωσης και συσπείρωσης των μελών του Σωματείου. 

Ο Ιστότοπος βρίσκεται σε διαδικασία ανάπτυξης, σταδιακά θα ολοκληρωθεί.

«ΟΙ ΕΚΤΑΚΟΙ»
Παράταξη του
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΟΥ ΥΠ.ΠΟ.

Ανακοίνωση – Απάντηση στην από 20/2 καταγγελία της ΔΑΣ

Συνάδελφοι,

Η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία καταγγέλλει την πλειοψηφία του ΔΣ του Σωματείου μας, χωρίς να κατονομάζει την παράταξή μας, για «εκβιασμό» των συναδέλφων, για «αποφάσεις στο πόδι» και «τελεσίγραφα», ενώ μας χρεώνει «συνελεύσεις πίσω από κλειστές πόρτες».

Το εδάφιο που ενόχλησε τους συναδέλφους της ΔΑΣ και τους ώθησε στους παραπάνω χαρακτηρισμούς, είναι το ακόλουθο που περιέχεται στην από 10/2 ανακοίνωση του Σωματείου σχετικά με την οργάνωση της Γενικής Συνέλευσης της ερχόμενης Δευτέρας:
«Δικαίωμα συμμετοχής, λόγου και ψήφου έχουν όλα τα οικονομικά τακτοποιημένα μέλη του Σωματείου. Δεδομένου ότι μοναδικός οικονομικός πόρος του Σωματείου για την κάλυψη των αναγκών του (λογαριασμοί ΔΕΚΟ, αναλώσιμα υλικά, έντυπο υλικό, έξοδα μετακίνησης κ.λπ.) είναι οι συνδρομές των μελών, σας προσκαλούμε να τακτοποιήσετε τις συνδρομές και τις εγγραφές σας.»

Το κατά πόσο οι προβλέψεις του Καταστατικού του Σωματείου (άρθρο 6 & 10 παρ. [ι] & [ιγ]) στις οποίες είναι βασισμένο το παραπάνω εδάφιο, η διαδικασία που ακολουθήσαμε και στην προηγούμενη συνέλευσή μας τον Οκτώβρη του 2017 ή το ίδιο το ύφος και η διατύπωση της παραπάνω παραγράφου, συνιστούν «εκβιασμό» και «τελεσίγραφο» το αφήνουμε στην κρίση των συναδέλφων.

Η απόφαση για τη συγκεκριμένη ρύθμιση πάρθηκε ομόφωνα κατά τις εργασίες του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου της 10ης Γενάρη. Εδώ το σχετικό απόσπασμα από τα πρακτικά της συνεδρίασης: «6. Προγραμματισμός Γενικών Συνελεύσεων και αρχαιρεσιών 2018-01-18: Ομόφωνη απόφαση: Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση στις 21 Φλεβάρη στο ΕΚΑ. Ξεκινάει ο προγραμματισμός από τώρα. Η οικονομική τακτοποίηση των μελών να πραγματοποιηθεί όπως και στη ΓΣ του 2017».

Εξάλλου, αντίστοιχη απόφαση είχε πάρει και το Σώμα κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης της 19ης Οκτώβρη. Παραθέτουμε το απόσπασμα από τα πρακτικά: «Εκτός ημερησίας διάταξης μπήκαν δύο προτάσεις: 1. Πρόταση για συμμετοχή στη Συνέλευση 15 περίπου συναδέλφων μη οικονομικά τακτοποιημένων που βρίσκονταν εντός της αίθουσας, με τη δέσμευση να τακτοποιήσουν τις εισφορές τους το αμέσως επόμενο διάστημα. Υπερψηφίστηκε ομόφωνα από το Σώμα».

Το προσχέδιο της σχετικής ανακοίνωσης εστάλη στα μέλη του ΔΣ με mail τη 18η Γενάρη για διορθώσεις, παρατηρήσεις και έγκριση. Η παράταξη της ΔΑΣ δεν έστειλε ποτέ κάποια παρατήρηση, οπότε η ανακοίνωση δημοσιεύτηκε έπειτα από μεγάλο χρονικό διάστημα, τη 10η Φλεβάρη. Αφήνουμε στην κρίση σας το κατά πόσο η παραπάνω διαδικασία συνιστά «απόφαση στο πόδι».

Σχετικά με την κατηγορία για «συνελεύσεις πίσω από κλειστές πόρτες», θεωρούμε τη ΔΑΣ αναρμόδια να κρίνει, καθώς η πλειονότητα των μελών της συνειδητά απείχε από την τελευταία μας Γενική Συνέλευση της 19ης Οκτώβρη 2017. Οι καλύτεροι να κρίνουν το ακριβές άνοιγμα της πόρτας της Συνέλευσης είναι οι δεκάδες συνάδελφοι που συμμετείχαν, τοποθετήθηκαν και συνέβαλαν στην επιτυχία της.

Επιπλέον, ας μας απαντήσει η ΔΑΣ ποια σκοπιμότητα εξυπηρετεί και εάν συμβάλλει στη συσπείρωση και την ανάπτυξη της δράσης του Σωματείου (για την οποία τόσο κάνουν λόγο), η δημοσίευση της καταγγελίας τους 10 ολόκληρες μέρες μετά την έκδοση της αρχικής ανακοίνωσης της Γενικής Συνέλευσης και 2 μόλις μέρες πριν από την πραγματοποίηση 24ωρης απεργίας του Σωματείου για τις δουλειές και τα δικαιώματά μας.

Τέλος, οφείλουμε να σημειώσουμε ότι οι συνδρομές αποτελούν τους μοναδικούς πόρους του Σωματείου μας, μιας και το Σωματείο μας δεν παίρνει κανενός είδους επιδότηση ούτε και επιδιώκει κάτι τέτοιο, και ότι η καταχώρηση και ανάλυση των εσόδων – εξόδων του είναι στη διάθεση του κάθε μέλους να τα ελέγξει, ώστε να ξέρει πού ακριβώς χρησιμοποιούνται οι συνδρομές του.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς.