A N A K O I N Ω Σ Η

Διεκδίκηση αναδρομικών 13ου και 14ου μισθού

Aθήνα, 14/2/2019

Συνάδελφοι,
Σας ενημερώνουμε ότι την 1/2/2019 εκδικάστηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας το ζήτημα της συνταγματικότητας ή μη της κατάργησης των επιδομάτων αδείας και εορτών του Ν.4093/2012. Η δημοσίευση της απόφασης αναμένεται στα τέλη Μαρτίου.
Η περαιτέρω ένδικη διεκδίκηση των αναδρομικών των προηγούμενων χρόνων αφορά μόνο τους συναδέλφους οι οποίοι έκαναν την αίτηση μη παραγραφής των αναδρομικών στον εργοδότη τους εντός του 2018 και μέχρι την 31/12/2018. Οι δικαστικές αγωγές γίνονται ατομικά ή ομαδικά, άμεσα από τους ενδιαφερόμενους, και σ’ αυτές δεν εμπλέκονται Σωματεία ή άλλες συλλογικότητες.
Η θέση του Σωματείου μας, όπως αυτή καθορίστηκε στη Γενική Συνέλευση στις 2/11/2018 και στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου στις 8/1/2019 είναι ότι η διεκδίκηση τόσο της επαναφοράς του 13ου & 14ου μισθού, όσο και της καταβολής των αναδρομικών, είναι συνδικαλιστική και πολιτική, θα πρέπει να δοθεί ενιαία, και το αποτέλεσμα να έχει καθολική ισχύ για όλους τους εργαζόμενους, και θα κερδηθεί στους δρόμους με συνδικαλιστικό και πολιτικό αγώνα. Ο αγώνας αυτός δε θα πρέπει να καθορίζεται από τις συνδιαλλαγές και εκάστοτε σκοπιμότητες κυβέρνησης, κρατικής και δικαστικής εξουσίας, αλλά αντιθέτως μέσω της κινηματικής και απεργιακής δράσης να καθορίσει τις πολιτικές επιλογές της κρατικής εξουσίας. Τέλος, θεωρούμε πως η αναζήτηση προσφορών από δικηγορικά γραφεία, εν είδει πώλησης και προσφοράς εμπορεύματος, δε συνάδει με τη δραστηριότητα και τους σκοπούς ενός εργατικού σωματείου.
Με βάση το παραπάνω σκεπτικό, το Σωματείο δεν προτίθεται να ζητήσει προσφορές από δικηγορικά γραφεία ούτε να δώσει «γραμμή» για ομαδικές αγωγές σε συγκεκριμένο δικηγορικό γραφείο. Όσοι συνάδελφοι επιθυμούν να ασκήσουν ένδικα μέσα διεκδίκησης του 13ου & 14ου μισθού, μπορούν να απευθυνθούν ατομικά ή ομαδικά σε δικηγόρο της αρεσκείας τους, με απαραίτητο για την αγωγή έγγραφο το πρωτοκολλημένο αίτημα μη παραγραφής που κατέθεσαν στον εργοδότη τους εντός του 2018.

Ο Πρόεδρος                                                         H Γενική Γραμματέας

Μιχαήλ Ζερβός                                                         Mαρία Κουμτζή