Βρίσκεστε στον Ιστότοπο του Πανελληνίου Σωματείου Εκτάκτου Προσωπικού του Υπουργείου Πολιτισμού.
Ο Ιστότοπος αυτός, ευελπιστούμε να λειτουργήσει ως πόλος ενημέρωσης και συσπείρωσης των μελών του Σωματείου. 

Ο Ιστότοπος βρίσκεται σε διαδικασία ανάπτυξης, σταδιακά θα ολοκληρωθεί.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Δ/ΝΣΗ: ΔΙΟΣΚΟΥΡΩΝ 1  -  105 55 ΠΛΑΚΑ
Τηλ.: 2103219710  -  Fax: 2103219717
email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Συνάδελφοι,
Το Σωματείο μας, υλοποιώντας τη σχετική απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, πήρε την πρωτοβουλία να καλέσει σωματεία συμβασιούχων και μονίμων του δημοσίου, ομοσπονδίες, σωματεία ιδιωτικού και εργατικές συλλογικότητες σε οργανωτική σύσκεψη συντονισμού στην Π.Ο.Ε.Ι.Δ.Δ την Τρίτη 27 Μάρτη, ώστε να οργανωθεί κοινή απεργιακή κινητοποίηση εντός του Απρίλη για τη διεκδίκηση μόνιμης και σταθερής εργασίας για όλους. Παρακάτω δημοσιεύουμε το κείμενο της πρόσκλησης.

 

Πρόσκληση σε Οργανωτική Σύσκεψη
διοργάνωσης απεργιακής κινητοποίησης
για τη διεκδίκηση μόνιμης και σταθερής εργασίας

 

Αθήνα,    20 - 03 -2018

 

Αγαπητοί Συνάδελφοι,
Η Γενική Συνέλευση της 26ης Φλεβάρη του Πανελλήνιου Σωματείου Εκτάκτου Προσωπικού του Υπουργείου Πολιτισμού με ομόφωνη απόφασή της εξουσιοδότησε το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου για οργάνωση απεργίας σε συντονισμό με άλλα Σωματεία συμβασιούχων και την Π.Ο.Ε.Ι.Δ.Δ. για διεκδίκηση νομοθετικής ρύθμισης περί μονιμοποίησης συμβασιούχων και μόνιμες προσλήψεις, με συγκέντρωση στο Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Το Δ.Σ. του Σωματείου μας, υλοποιώντας την σχετική απόφαση, σας προσκαλεί σε Οργανωτική Σύσκεψη την Τρίτη 27 Μάρτη και ώρα 17:00 στα γραφεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Ιδιωτικού Δικαίου Δημοσίου (Π.Ο.Ε.Ι.Δ.Δ.), Χαλκοκονδύλη 13, Αθήνα, ώστε να συνδιοργανώσουμε απεργιακή κινητοποίηση εντός του Απρίλη, διεκδικώντας μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους.

Η παρουσία σας είναι απαραίτητη για την υπεράσπιση των κοινών μας στόχων.

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε την αναλυτική μας πρόταση:

Συνάδελφοι,
1. Οι διακρίσεις και η καταστρατήγηση των εργατικών δικαιωμάτων αποτελεί κοινό τόπο και καθημερινή εμπειρία για όλους μας στους χώρους δουλειάς. Ο κατακερματισμός του εργατικού δυναμικού και η διάσπαση της ενότητας με βάση τον κλάδο και τη σχέση εργασίας κάνει ευκολότερο τον έλεγχο των αντιστάσεων των εργαζομένων από την εργοδοσία, ώστε αυτή να περνάει ευκολότερα τις «μεταρρυθμίσεις» και «αναδιαρθρώσεις» που πάντα θύμα έχουν τους ίδιους τους εργαζόμενους και τα δικαιώματά μας.

Εργαζόμενοι όλων των σχέσεων εργασίας δίνουν καθημερινά αμέτρητους αγώνες στους χώρους δουλειάς για την ισονομία και την υπεράσπιση των εργατικών δικαιωμάτων. Ένας αμυντικός αγώνας που δίνεται πολλές φορές με επιτυχία. Χρειάζεται όμως να υπερβούμε την αμυντική τακτική και να εστιάσουμε στην αντεπίθεση του εργατικού κινήματος και τη διαμόρφωση ενός επιθετικού διεκδικητικού πλαισίου.

Ταυτόχρονα, θεωρούμε πως προϋπόθεση της νίκης των αγώνων των εργαζομένων αποτελεί και η υπέρβαση του κλαδικού κατακερματισμού, η κατάκτηση της πιο πλατιάς ενότητας της αντίστασης στον κάθε χώρο δουλειάς αλλά και κεντρικά απέναντι στην κυβερνητική πολιτική και τις επιθέσεις του κεφαλαίου.

2. Οι επιμέρους μικρές αλλά σημαντικές νίκες του αμέσως προηγούμενου διαστήματος τόσο στο ΥΠ.ΠΟ.Α. (περιορισμός των απλήρωτων εργαζόμενων, διεκδίκηση ίσων δικαιωμάτων, παρατάσεις και ανανεώσεις συμβάσεων, μακροχρόνιες συμβάσεις στην καθαριότητα), αλλά και σε άλλους χώρους του Δημοσίου όπου οι εργαζόμενοι, μόνιμοι και συμβασιούχοι, παλεύουν (παρατάσεις στην καθαριότητα στους Δήμους, ανανέωση συμβάσεων ΟΑΕΔ και έξωση των εργολάβων στα Νοσοκομεία), καθώς και η πλήρης κατάρρευση της αντιδραστικής αξιολόγησης μέσω του αγώνα των αορίστου χρόνου και μόνιμων συναδέλφων, είναι σημάδια των δυνατοτήτων που έχει το εργατικό κίνημα όποτε αντιστέκεται απεργιακά και στριμώχνει την πολιτική ηγεσία των Υπουργείων και την κυβέρνηση.

Την ίδια στιγμή μεγάλα επισφαλή εργατικά κομμάτια (αναπληρωτές, επικουρικοί κ.ά.) φαίνεται να μπαίνουν μαζικά και οργισμένα στο δρόμο του αγώνα. Κρίνουμε ότι τώρα είναι το momentum της υπέρβασης του κατακερματισμού του αγώνα, του διαχωρισμού ανά Υπουργείο, κλάδο ή ονομασία της ομηρίας μας (ΙΔΟΧ, ΕΣΠΑ, ΟΑΕΔ, αναπληρωτές, επικουρικοί, εργολαβικοί, μπλοκάκηδες), ώστε με ενωτικό και συντονισμένο αγώνα, με απεργιακή κλιμάκωση, να σπάσουμε ακριβώς αυτή καθαυτή τη φύση της ομηρίας.

3. Σε αυτόν τον αγώνα χρειάζεται η στήριξη και συμπαράσταση των αορίστου χρόνου και μονίμων συναδέλφων μας. Η υπόθεσή μας είναι και υπόθεσή τους. Αφενός η συνύπαρξη εργαζομένων διαφορετικών ταχυτήτων στον ίδιο χώρο εργασίας συμπιέζει μισθούς και δικαιώματα προς τα κάτω για όλους, αφετέρου η υποστελέχωση ολόκληρων υπηρεσιών και φορέων ζωτικών για τις ανάγκες του εργαζόμενου λαού (σχολεία, νοσοκομεία, δήμοι, υπηρεσία ασύλου κ.λπ.) και η κάλυψη των κενών με επισφαλές προσωπικό, το οποίο όποτε απολύεται αφήνει το φορέα να υπολειτουργεί και το οποίο ανακυκλώνεται τη στιγμή ακριβώς που έχει εξειδικευτεί στην εργασία του, λειτουργεί ενάντια στο δημόσιο – κοινωνικό συμφέρον, ενάντια εντέλει στο συμφέρον της εργατικής τάξης στο σύνολό της.

Απέναντι στις αιτιάσεις κυβέρνησης, αστικής αντιπολίτευσης, ΜΜΕ, δικαστικής εξουσίας και κεφαλαίου ότι η ανακύκλωση των ανέργων καταπολεμά την ανεργία, επιχειρηματολογούμε ότι η κατάργηση της ελαστικής εργασίας, οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, η αύξηση των μισθών και η μείωση των ωρών εργασίας είναι οι μόνες πολιτικές που θα εξασφαλίσουν δουλειά σε όλους τους ανέργους. Απέναντι στις αιτιάσεις τους ότι το κόστος της μόνιμης και σταθερής εργασίας είναι δυσβάσταχτο, απαντάμε ότι είναι πολύ μικρότερο από το γραφειοκρατικό – διοικητικό, εκπαιδευτικό κόστος της ανακύκλωσης των ανέργων καθώς και τη ζημιά που προκαλείται από τις αναθέσεις σε ιδιώτες. Απέναντι στις αιτιάσεις τους περί «παράνομων» και «αντισυνταγματικών» παρατάσεων συμβάσεων και μονιμοποιήσεων, αντιλέγουμε ότι η μόνη παρανομία είναι η κάλυψη οργανικών θέσεων με εργαζομένους ορισμένου χρόνου και η μόνη «αντισυνταγματικότητα» είναι η μη εξασφάλιση σταθερής δουλειάς σε όλους τους εργαζομένους.

4. Όλες οι προηγούμενες πολιτικές οδηγούν στην απαξίωση των υπηρεσιών και φορέων του Δημοσίου, με τελικό στόχο και αποτέλεσμα την ολοκληρωτική τους πώληση στο κεφάλαιο ή την είσοδο ιδιωτών σ’ αυτούς. Το ξεπούλημα δημοσίων επιχειρήσεων μέσω του Υπερταμείου, η ένταξη σε αυτό δημόσιας περιουσίας, από σχολεία μέχρι νοσοκομεία, και η ανάθεση δημοσίων έργων και υπηρεσιών σε ιδιώτες έχουν ενταθεί τον καιρό εφαρμογής των Μνημονίων. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνεχίζει στο θεάρεστο δρόμο των προκατόχων της, στη συνεχή αναζήτηση «επενδυτών» που υποτίθεται θα φέρουν την «ανάπτυξη», ανάπτυξη που αναφέρεται αποκλειστικά στην κερδοφορία του κεφαλαίου και όχι στο βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων.

Στο ΥΠ.ΠΟ.Α., παρότι η περιουσία του έχει εξαιρεθεί από την ένταξη στο Υπερταμείο, βλέπουμε με αγωνία ότι, μέσω της απαξίωσης της πολιτιστικής κληρονομιάς, ολόκληροι κλάδοι και έργα παραδίδονται βορά σε ιδιώτες εργολάβους, «πολιτιστικούς διαχειριστές» και εταιρείες, κοστίζοντας εντέλει περισσότερο, προσφέροντας λιγότερο έργο και  εξευτελίζοντας την εργατική δύναμη που απασχολείται σε αυτούς.

5. Τα ρυάκια της εργατικής αντίστασης πρέπει να πολλαπλασιαστούν και να συντονιστούν με στόχο ένα μεγάλο, ανυποχώρητο κίνημα συμβασιούχων, το οποίο σαν χείμαρρος να στριμώξει την κυβέρνηση και να ανατρέψει την κυβερνητική πολιτική. Κίνημα που θα έχει τη συμπαράσταση των μονίμων και ΙΔΑΧ συναδέλφων και των σωματείων τους, ώστε να υπερασπιστούμε τα κοινά μας συμφέροντα. Κίνημα που θα οργανώσει ενωτικές και μαζικές απεργίες και άλλες πολύμορφες δράσεις και θα βάλει την πίεση στις ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, ώστε να προκηρυχθεί γενική απεργία. Με άμεσους στόχους:


•    Τη μετατροπή όλων των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου.
•    Την κατάργηση κάθε μορφής ελαστικής εργασίας.
•    Μόνιμες μαζικές προσλήψεις.
•    Συλλογικές Συμβάσεις σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς.
•    Έξωση των ιδιωτών εργολάβων και του κεφαλαίου από τους φορείς και τις υπηρεσίες του Δημοσίου.

Προτείνουμε την από κοινού διοργάνωση μεγάλης 24ωρης απεργίας στις 17 Απρίλη 2018, με συγκέντρωση στο Υπουργείο Εργασίας και πορεία στο Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, όπου θα ζητηθεί να νομοθετηθεί το παραπάνω πλαίσιο.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,

 

 

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος                                                         Ο Γενικός Γραμματέας

Μιχαήλ Ζερβός                                                         Αντώνης ΣκαρπέληςΧρήσιμοι Σύνδεσμοι