Αθήνα,  1 - 03 - 2018

ΥΠ.ΠΟ.Α και Διοίκηση ΤΑΠ
απέλυσαν τους 200 συμβασιούχους
του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων

Η Διοίκηση του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και η πολιτική ηγεσία του ΥΠ.ΠΟ.Α. απέλυσαν τελικά τους 200 συμβασιούχους εργαζόμενους του Ταμείου, αφήνοντας το Ταμείο πρακτικά χωρίς το απαραίτητο προσωπικό για την ομαλή διοικητική λειτουργία του και την παραγωγή και πώληση των πολιτιστικών του προϊόντων. Μάλιστα, χωρίς να έχει φροντίσει να συντάξει νέα προκήρυξη πρόσληψης προσωπικού για να καλύψει τα κενά που αφήνουν οι απολυμένοι, με προφανή σκοπιμότητα να ισχυριστεί ότι δεν υπάρχει οργανική ανάγκη σε περίπτωση εξάσκησης ένδικων μέσων από τους απολυμένους. Η Διοίκηση του ΤΑΠ προκρίνει την αναλγησία, την εκδικητικότητα και την ανάγκη «νομικής θωράκισης» απέναντι στους πρώην εργαζομένους της, εις βάρος της ομαλής λειτουργίας του Ταμείου που αποφέρει δημόσιο κέρδος εν όψει και της νέας τουριστικής περιόδου που ξεκινά από αύριο.

Τα πρώτα συμπτώματα αυτής της κατάστασης εμφανίστηκαν από την πρώτη μέρα κιόλας, με θύματα τους ίδιους τους απολυμένους. Οι συνάδελφοι που προσήλθαν χθες στα κεντρικά γραφεία του ΤΑΠ για να παραλάβουν την καταγγελία της σύμβασης, την αναγγελία της απόλυσης στον ΟΑΕΔ και τη βεβαίωση ενσήμων του εργοδότη τους, βρέθηκαν μπροστά σε μια δυσάρεστη έκπληξη. Η υπηρεσία τούς ανακοίνωσε ότι δεν έχει έτοιμα όλα τα χαρτιά τους, καθώς ύστερα από την απόλυσή τους δε διαθέτει προσωπικό για να τα εκδώσει έγκαιρα. Τους υποσχέθηκαν ότι θα τα ετοιμάσουν σε 7 ημέρες, οπότε και λήγει η προθεσμία για την εγγραφή στον ΟΑΕΔ ώστε να τους καταβληθεί άμεσα το επίδομα ανεργίας.

Και ενώ θα πίστευε κανείς ότι ο εμπαιγμός έχει όρια, νέες δυσάρεστες σκηνές διαδραματίστηκαν στα δικαστήρια της Ευελπίδων κατά τη διάρκεια εκδίκασης αιτήσεων ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσαν οι απολυμένοι απέναντι στο ΤΑΠ, διεκδικώντας τη μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου επικαλούμενοι την κάλυψη οργανικών θέσεων κατά την εργασία τους. Οι δικηγόροι του ΤΑΠ εμφανίστηκαν άκρως αρνητικοί απέναντι στους εργαζόμενους, εκφράζοντας με αυτό τον τρόπο τις διαθέσεις της Διοίκησης και υπέπεσαν σε σωρεία αντιφάσεων.

• Ισχυρίστηκαν ότι οι συμβασιούχοι δεν καλύπτουν «πάγιες και διαρκείς ανάγκες», τη στιγμή που ακόμα και η ίδια η πολιτική ηγεσία του ΥΠ.ΠΟ.Α. αναγνωρίζει το αντίθετο.
  • Ισχυρίστηκαν ότι δεν έχουν ανάγκη το προσωπικό αυτό, τη στιγμή που η ίδια η Πρόεδρος του ΤΑΠ Α. Χατζηπέτρου έχει επανειλημμένως δηλώσει το αντίθετο τόσο δημοσίως σε συνεντεύξεις της όσο και κατ’ ιδίαν σε αντιπροσωπείες του Σωματείου μας. Επίσης και οι ίδιοι οι Προϊστάμενοι του ΤΑΠ βεβαιώνουν την ανάγκη παραμονής του εν λόγω προσωπικού, αφού συνυπογράφουν τα έγγραφα αιτήματα των συναδέλφων.
  • Όσο για τον ισχυρισμό ότι το Σωματείο μεροληπτεί για όφελος των συγκεκριμένων συναδέλφων, είναι εντελώς άστοχος, αφού και η ίδια η Πρόεδρος του Οργανισμού αναφέρθηκε σε αντίστοιχη προσπάθεια του Σωματείου μας ένα χρόνο πριν, όταν  φυσικά το προσωπικό ήταν εντελώς διαφορετικό.
  • Ας προσθέσουμε και την απαράδεκτη προσπάθεια καθοδήγησης της Προέδρου του Δικαστηρίου, από πλευράς της εργοδοσίας που μίλησε για ανηθικότητα σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, επιμένοντας να τονίζει  προηγούμενη αρνητική απόφαση.
  • Αντέκρουσαν το επιχείρημα της πολύχρονης εργασίας των συναδέλφων   χρησιμοποιώντας το αυτοδιοίκητο του ΤΑΠ, ισχυριζόμενοι ότι οι συμβάσεις τις οποίες η μεγάλη πλειοψηφία των απολυμένων του οργανισμού έχει κατά το παρελθόν συνάψει με άλλες υπηρεσίες και φορείς του ΥΠΠΟΑ, δεν αφορούν το ΤΑΠ (παρόλο που οι συμβάσεις αυτές προσμετρώνται για πρόσληψη). Το ίδιο αυτοδιοίκητο που πήγαινε περίπατο κατά τη διάρκεια των συζητήσεών μας με τη Διοίκηση του ΤΑΠ σχετικά με την παραμονή του προσωπικού, καθώς τότε η κα Χατζηπέτρου ισχυριζόταν ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα χωρίς την έγκριση της Υπουργού.

Φαίνεται πως για κάποιους η κοροϊδία δεν έχει όρια. Έχει όμως για εμάς και τα όρια έχουν ήδη ξεπεραστεί.
Συμπαραστεκόμαστε σε όλες τις ενέργειες των απολυμένων συναδέλφων του ΤΑΠ και απαιτούμε το σεβασμό της Διοίκησης του Ταμείου.

Ζητάμε από ΤΑΠ & ΥΠ.ΠΟ.Α.:
Μετατροπή όλων των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου.
Άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Ο Πρόεδρος                                                         Ο Γενικός Γραμματέας

Μιχαήλ Ζερβός                                                         Αντώνης Σκαρπέλης