Δελτίο Τύπου

Αθήνα, 8/2/2018

Οι 200 συμβασιούχοι του ΤΑΠ
να παραμείνουν στην εργασία τους

Οι συμβασιούχοι του ΤΑΠ

«Μικρά βήματα σταθερότητας, καινούργιες κατευθύνσεις, αξιοποίηση των υπαρχόντων δομών και αποτελεσματικότητα» ήταν μερικά από τα σημεία που τόνισε η υπουργός Λ. Κονιόρδου κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσε στα εργαστήρια του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων (ΤΑΠ) την 17η Γενάρη, ενώ η νέα πρόεδρος του ΤΑΠ Α. Χατζηπέτρου δήλωσε την πίστη της στο «αναπτυξιακό όραμα του ΤΑΠ, στο οποίο με τον νέο Οδικό χάρτη», όπως τον αποκάλεσε, «μπορούν να πραγματοποιηθούν μικρά, αλλά σταθερά βήματα».

Παρ’ όλες τις υποσχέσεις που δόθηκαν για το ΤΑΠ (ενίσχυση επισκεψιμότητας, πλάνο ανάπτυξης πωλητηρίων, ηλεκτρονικές πωλήσεις πολιτιστικών προϊόντων και αυθεντικών αντιγράφων εκμαγείων) δεν ειπώθηκε τίποτα για το προσωπικό και δη τους συμβασιούχους εργαζόμενους του Ταμείου. Οι 200 συνάδελφοι που προσελήφθησαν με οκτάμηνη σύμβαση στο τέλος Ιουνίου 2017 για να στελεχώσουν και να επανδρώσουν τη Διοίκηση, την παραγωγή, τη μελέτη και την πώληση πρόκειται να απολυθούν στα τέλη του Φλεβάρη. Συνάδελφοι οι οποίοι ύστερα από εντατική εκπαίδευση στελέχωσαν με την εξειδικευμένη και σκληρή εργασία τους τον μοναδικό δημόσιο οργανισμό που παράγει και διακινεί τέτοιας ποιότητας πολιτιστικά προϊόντα. Το Σωματείο μας έχει ζητήσει επανειλημμένα τους τελευταίους 3 μήνες από την πολιτική ηγεσία του ΥΠ.ΠΟ.Α. την παραμονή των συναδέλφων που καλύπτουν κενές οργανικές θέσεις, η οποία όμως δείχνει να μη συνειδητοποιεί ότι η εξέλιξη στην οποία αναφέρθηκαν Υπουργός και Πρόεδρος στην παραπάνω συνέντευξη Τύπου, προϋποθέτει σταθερό προσωπικό. Απορούμε πώς «στο επόμενο τρίμηνο η ηλεκτρονική πώληση των εκμαγείων και αντιγράφων και η αποστολή τους θα είναι εφικτή», όπως ειπώθηκε, εάν απολυθεί το αρμόδιο προσωπικό, πλην της ιδιωτικής μεταφορικής εταιρείας που θα πάρει την εργολαβία, η οποία στην πραγματικότητα δεν θα έχει τι να μεταφέρει. Με ποιον τρόπο άραγε θα ανταποκριθεί το ΥΠ.ΠΟ.Α. στις ανάγκες που θα παρουσιαστούν με την έναρξη της νέας τουριστικής περιόδου, αφού κιόλας όλα δείχνουν πως η τουριστική κίνηση θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο. Πώς θα εξασφαλιστεί η ομαλή γραφειοκρατική λειτουργία και η πληρωμή των εξαιρεσίμων ύστερα από την απόλυση των διοικητικών; Πώς θα συνεχιστεί η εξαιρετική παραγωγή των αντιγράφων με την απόλυση εκπαιδευμένων ζωγράφων, γλυπτών και συντηρητών; Και τέλος, πότε θα προλάβουν να εκπαιδευτούν οι νέοι πωλητές που θα προσληφθούν κάποια άγνωστη ημερομηνία αγνοούμενης, εξ όσων γνωρίζουμε, προκήρυξης; Τον Αύγουστο;

Καλούμε την πολιτική ηγεσία του ΥΠ.ΠΟ.Α. και τη Διοίκηση του ΤΑΠ να αναλάβουν τώρα τις ευθύνες τους και να απαντήσουν χωρίς μισόλογα εάν προτίθενται να κρατήσουν τους συναδέλφους στην εργασία τους, όπως άλλωστε ζητούν και οι προϊστάμενοί τους όλων των τομέων του Ταμείου. Οποιαδήποτε άλλη λύση θα προκαλέσει απώλεια δημοσίων εσόδων και σοβαρή δυσλειτουργία του ΤΑΠ. Αναμένουμε άμεσες απαντήσεις από την αυριανή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΑΠ, στην οποία θα παρευρίσκεται ο Πρόεδρος του Σωματείου μας.

Καμία απόλυση!

Ο Πρόεδρος                                                         Ο Γενικός Γραμματέας

Μιχαήλ Ζερβός                                                         Αντώνης Σκαρπέλης