Βρίσκεστε στον Ιστότοπο του Πανελληνίου Σωματείου Εκτάκτου Προσωπικού του Υπουργείου Πολιτισμού.
Ο Ιστότοπος αυτός, ευελπιστούμε να λειτουργήσει ως πόλος ενημέρωσης και συσπείρωσης των μελών του Σωματείου. 

Ο Ιστότοπος βρίσκεται σε διαδικασία ανάπτυξης, σταδιακά θα ολοκληρωθεί.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Δ/ΝΣΗ: ΔΙΟΣΚΟΥΡΩΝ 1  -  105 55 ΠΛΑΚΑ
Τηλ.: 2103219710  -  Fax: 2103219717
email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

 Ενημερωτικό Δελτίο

Αθήνα  18 - 12 -2017

Το Σωματείο μας βρίσκεται σε διαδικασία διαρκούς επεξεργασίας της τροπολογίας που περιλαμβάνεται στο ΦΕΚ 191Α (12-12-17) και καθημερινής πίεσης και επικοινωνίας με τα συναρμόδια Υπουργεία για την εφαρμογή των προβλέψεων της τροπολογίας προς όφελος όλων των συναδέλφων. Είχαμε προγραμματισμένη συνάντηση με το Διευθυντή του Γραφείου του Υπουργού Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου την Παρασκευή 15/12 και τριμερή συνάντηση στην Επιθεώρηση Εργασίας με εκπροσώπους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αθηνών και του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου στις 18/12 για το ζήτημα των δεδουλευμένων των παρατασιούχων καθαριστών.
Σας ενημερώνουμε για τα αποτελέσματα των συναντήσεων και της υπόλοιπης δράσης μας:

 

Καταβολή δεδουλευμένων των καθαριστών

  • Η καταβολή των δεδουλευμένων των παρατασιούχων καθαριστών για το διάστημα 1/7/17 – 12/12/17 εξασφαλίστηκε. Η αποζημίωση θα καταβληθεί το αργότερο την 28η Δεκεμβρίου. Γίνεται προσπάθεια από την πλευρά του Σωματείου να πιστωθούν τα χρήματα νωρίτερα.
  • Επίσης γίνεται προσπάθεια για την εξασφάλιση της πληρωμής των δεδουλευμένων της περιόδου 12/12/17 – 31/12/17. Κατανοούμε ότι η παράγραφος 1, άρθρο 10 της τροπολογίας, στο σημείο όπου αναφέρει το παραπάνω χρονικό διάστημα, περιγράφει το χρονικό διάστημα απασχόλησης του προσωπικού που θα αποζημιωθεί με τον τρόπο που περιγράφεται στη συνέχεια της παραγράφου και όχι το χρονικό διάστημα αποζημίωσης της εργασίας. Η ερμηνεία μας αυτή βρίσκει σύμφωνο το Υπουργείο Οικονομικών το οποίο και θα εκδώσει σχετική ερμηνευτική εγκύκλιο και θα την αποστείλει στα ενδιαφερόμενα Υπουργεία.

Σε κάθε περίπτωση, η επίσχεση εργασίας συνεχίζεται μέχρι να καταβληθούν τα δεδουλευμένα της περιόδου 1/7/17 – 12/12/17. Αυτό σημαίνει ότι εάν υποθέσουμε ότι αυτά καταβάλλονται την 28η Δεκέμβρη οι συνάδελφοι καθαριστές που βρίσκονται σε επίσχεση θα επιστρέψουν στην δουλειά την επομένη της πληρωμής τους, δηλαδή την 29η Δεκεμβρίου.

 


Παρατάσεις συμβάσεων

Το άρθρο 9 της τροπολογίας δίνει τη δυνατότητα, για εξαιρετικούς λόγους υγιεινής και ασφαλείας, σε φορείς του Δημοσίου να κρατήσουν το προσωπικό καθαριότητας και φύλαξης που απασχολούν και απασχολούνταν στις 30/6/17, μέχρι την έκδοση προσωρινών πινάκων επόμενης προκήρυξης πρόσληψης αντίστοιχου προσωπικού.
Η παράταση γίνεται με αιτιολογημένη απόφαση Υπουργού ή απόφαση του διοικητικού οργάνου του φορέα (σε περιπτώσεις ΝΠΔΔ για παράδειγμα). Αναμένουμε ερμηνευτική εγκύκλιο που θα αποσαφηνίζει ακριβή διαδικασία παράτασης αυτών των συμβάσεων.
Το άρθρο 9 αφορά και το φυλακτικό προσωπικό.
Ζητήσαμε από το Υπουργείο Οικονομικών να μεριμνήσει από τώρα, ώστε να καταβληθούν απρόσκοπτα και ομαλά οι μισθοί των παρατασιούχων από 1/1/18.

Είναι προφανές σε όλους μας ότι υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις προσωπικού σε όλους τους φορείς και υπηρεσίες του Υπουργείου, ειδικά με τη μεγάλη καθυστέρηση δημοσίευσης των χειμερινών προκηρύξεων πρόσληψης προσωπικού. Η εφαρμογή όμως του άρθρου 9 δεν είναι υποχρεωτική, αλλά παρέχει δυνατότητα στο φορέα να την εκμεταλλευτεί, και επιπλέον συναντά μεγάλες αντιστάσεις από ορισμένους φορείς. Πολλοί συνάδελφοι κινητοποιούνται ήδη σε αρκετούς φορείς, ώστε να ζητήσουν την εφαρμογή του άρθρου 9 από την υπηρεσία τους. Ενθαρρύνουμε τους συναδέλφους σε κάθε φορέα να συντονιστούν μεταξύ τους, να εκλέξουν επιτροπή εργαζομένων και να απευθυνθούν στη διεύθυνση/διοίκηση του φορέα τους, ώστε να κάνει χρήση της δυνατότητας που παρέχει το άρθρο 9 της τροπολογίας.

 

 

18μηνες συμβάσεις

Το άρθρο 8 της τροπολογίας επιτρέπει σε φορείς του Δημοσίου να προκηρύξουν 18μηνες θέσεις εργασίας ΙΔΟΧ σε καθαριότητα και φύλαξη. Οι προκηρύξεις αυτές εκδίδονται με Κοινή Υπουργική Απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών, Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης και του Υπουργείου Πολιτισμού, στην περίπτωσή μας. Για να «κουμπώσουν» με το άρθρο 9, θα πρέπει να εκδοθούν μέχρι 31/1/18. Καταλαβαίνουμε, λοιπόν, ότι η έκδοση αυτών των προκηρύξεων θα αποτελέσει προϊόν πολιτικού σχεδιασμού και πολιτικής βούλησης του Υπουργείου Πολιτισμού. Το Σωματείο μας θα βρίσκεται σε διαρκή δράση ώστε να εξασφαλίσει την εφαρμογή αυτής της δυνατότητας.

 


Ανθυγιεινό Επίδομα

Στη συνάντησή μας στο Υπουργείο Οικονομικών (στις 18/12) ενημερωθήκαμε ότι η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης του Μνημονίου, θα συστήσει εντός του Ιανουαρίου επιτροπή επανεξέτασης της χορήγησης του επικίνδυνου και ανθυγιεινού επιδόματος στο σύνολό του για ολόκληρο το Δημόσιο. Η σύσταση αυτής της επιτροπής αποτελεί μνημονιακό προαπαιτούμενο για την καταβολή της επόμενης δόσης του δανείου. Όπως εύκολα καταλαβαίνουμε τα ανθυγιεινά επιδόματα κινδυνεύουν με περικοπή.

Το Σωματείο μας δεν θα σταματήσει τη διεκδίκηση του επιδόματος για όλους τους ΙΔΟΧ του ΥΠ.ΠΟ.Α. που το δικαιούνται και θα επαναφέρει άμεσα το αίτημα στο ίδιο το Υπουργείο μας, ενώ θα παρακολουθήσει στενά τη διαδικασία σύστασης και τις εργασίες της επιτροπής επανεξέτασης.


Σας ενημερώνουμε τέλος ότι έχουμε προγραμματίσει συνάντηση εκπροσώπων του Σωματείου με το Διευθυντή του Γραφείου Υπουργού την Πέμπτη 21/12, για να συζητήσουμε όλα τα προηγούμενα αλλά και όλα τα επίκαιρα και επείγοντα θέματα.
Εφόσον προκύψουν νέες εξελίξεις θα επανέλθουμε με επιπλέον ενημέρωση.

 

Εκ μέρους του Δ.Σ.
Αντώνης Σκαρπέλης
Γενικός ΓραμματέαςΧρήσιμοι Σύνδεσμοι