Βρίσκεστε στον Ιστότοπο του Πανελληνίου Σωματείου Εκτάκτου Προσωπικού του Υπουργείου Πολιτισμού.
Ο Ιστότοπος αυτός, ευελπιστούμε να λειτουργήσει ως πόλος ενημέρωσης και συσπείρωσης των μελών του Σωματείου. 

Ο Ιστότοπος βρίσκεται σε διαδικασία ανάπτυξης, σταδιακά θα ολοκληρωθεί.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Δ/ΝΣΗ: ΔΙΟΣΚΟΥΡΩΝ 1  -  105 55 ΠΛΑΚΑ
Τηλ.: 2103219710  -  Fax: 2103219717
email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Αθήνα  28 - 12 -2017

Αντιπροσωπεία του Πανελληνίου Σωματείου Εκτάκτου Προσωπικού του ΥΠ.ΠΟ. συναντήθηκε για εφ’ όλης της ύλης συζήτηση με την πολιτική ηγεσία του ΥΠ.ΠΟ.Α. την Πέμπτη 21/12 και ιδιαίτερα για να εκφράσουμε τις θέσεις μας και να αποσαφηνιστούν καίρια και επείγοντα ζητήματα σχετικά με την εφαρμογή των άρθρων 8-10 του ΦΕΚ 191Α (12-12-2017) (Τροπολογία Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης). Από τη συζήτηση προέκυψαν τα εξής:

1. Το Σωματείο μας εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επικείμενη εξόφληση των δεδουλευμένων των παρατασιούχων καθαριστών και ζητήσαμε την έγκαιρη καταβολή των δεδουλευμένων της περιόδου 12/12 έως 31/12/2017 με τον ίδιο τρόπο. Επιστήσαμε την προσοχή των εκπροσώπων της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠ.ΠΟ.Α. στην καταβολή των δεδουλευμένων στην ΕΦΑ Πρέβεζας, η οποία για μία ακόμη φορά δεν ολοκλήρωσε έγκαιρα τη διαδικασία επίδοσης των ενταλμάτων πληρωμής.

2. Ζητήσαμε την πλήρη εφαρμογή των προβλέψεων των άρθρων 8-10 του ΦΕΚ 191Α (12-12-2017) [Τροπολογία Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης] για την ανανέωση των συμβάσεων σε καθαριότητα και φύλαξη σε όσους χώρους απασχολούνται ακόμη εργαζόμενοι που καλύπτονται από την τροπολογία και ιδιαίτερα για τους παρατασιούχους καθαριστές. Έχουμε διαπιστώσει πως συγκεκριμένοι φορείς εμφανίζουν απροθυμία ή έντονη αντίδραση να ανανεώσουν τις συβάσεις. Η διοίκηση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου (ΕΑΜ), όπως εκφράστηκε από την εκπρόσωπο του ΕΑΜ κατά τη διάρκεια της τριμερoύς συνάντησης στην Επιθεώρηση Εργασίας (18/12), εμφανίζεται να αντιδρά με μένος στο ενδεχόμενο ανανέωσης και επιπλέον φαίνεται να διακατέχεται από εκδικητικές τάσεις ενάντια σε όσους συνάδελφους εξάσκησαν το νόμιμο διακαίωμα της επίσχεσης εργασίας. Το Σωματείο μας θα σταθεί στο πλευρό των συναδέλφων σε όλους τους φορείς και απέναντι σε αντεργατικές συμπεριφορές οποιασδήποτε Διοίκησης, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις εκδικητικότητας απέναντι στους συναδέλφους που προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας. Δεδομένου ότι η συνήθης δικαιολογία ορισμένων φορέων και μουσείων είναι η έλλειψη σαφούς οδηγίας από την πολιτική ηγεσία του ΥΠ.ΠΟ.Α. για την εφαρμογή του άρθρου 9 και επειδή την τελική απόφαση παίρνει η Υπουργός, ζητήσαμε από τους εκπροσώπους της πολιτικής ηγεσίας να ξεκαθαρίσουν άμεσα τη θέση τους και να εκδόσουν Οδηγία προς τους φορείς για ανανέωση των συμβάσεων των ΙΔΟΧ που υπόκεινται στο ΦΕΚ 191Α. Μας δήλωσαν πως περιμένουν διευκρινιστικές εγκυκλίους από τα συναρμόδια Υπουργεία και υποσχέθηκαν πως μόλις αυτές εκδοθούν, τότε θα συντάξουν Οδηγία προς τους φορείς του Υπουργείου. [Παραθέτουμε την εγκύκλιο (27/12/2017) του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης με διευκρινήσεις για την εφαρμογή των άρθρων 8-10 του ΦΕΚ 191Α]

3. Απέναντι στην καθυστέρηση του Υπουργείου και την ολιγωρία κάποιων φορέων συνιστούμαι στους συναδέλφους μας που εξακολουθούν να απασχολούνται σε όλους τους φορείς στον τομέα καθαριότητας και φύλαξης, να συντονιστούν άμεσα και να πιέσουν τις Διοικήσεις/Διευθύνσεις των φορέων για την εφαρμογή του άρθρου 9. Προτείνουμε να συστήσουν επιτροπή εργαζομένων, να επιδόσουν εγγράφως επιστολή επιθυμίας παραμονής στην εργασία τους στη διοίκηση και να διεκδικήσουν ο φορέας τους να αποστείλει σχετικό έγγραφο στις κεντρικές υπηρεσίες του Υπουργείου. Την περασμένη εβδομάδα οι συνάδελφοι στη φύλαξη του Μουσείου Ακρόπολης πέτυχαν την ανανέωση των συμβάσεών τους ακολουθώντας την παραπάνω τακτική, η οποία δείχνει να φέρνει αποτελέσματα. Αντίστοιχες ενέργειες στην ΕΦΑ Αθηνών και στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο οδήγησαν τις Διοικήσεις τους να στείλουν σχετικό έγγραφο στο Υπουργείο. Το Σωματείο μας θα συνεχίσει να πιέζει το Υπουργείο για την έκδοση Οδηγίας και για την πλήρη εφαρμογή του άρθρου 9 σε όλους τους χώρους.

4. Ζητήσαμε από την πολιτκή ηγεσία να αναλάβει από τώρα το σχεδιασμό των 18μηνων συμβάσεων του άρθρου 8 της τροπολογίας και των ειδικών πινάκων μοριοδότησης, που θα επιτρέψει στους παρατασιούχους καθαριστές να λάβουν μέρος και να παραμείνουν στη δουλειά τους. Δεσμεύτηκαν ότι θα κοιτάξουν το θέμα. Σε κάθε περίπτωση η έκδοση των προκηρύξεων 18μηνων συμβάσεων απαιτεί Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΥΠ.ΟΙΚ., ΥΠ.ΔΙΟΙΚ.ΑΝ., ΥΠ.ΠΟ.Α.) και αποτελεί αντικείμενο πολιτικής βούλησης της ηγεσίας των παραπάνω Υπουργείων. Το Σωματείο μας θα διεκδικήσει την εφαρμογή των προβλεπόμενων στο άρθρο 8 και καλούμε τους συναδέλφους να συσπειρωθούν και να εργαστούν μαζί μας συντονισμένα σε αυτή την κατεύθυνση.

5. Ύστερα από έναν γύρο διεκδίκησης και διαβουλεύσεων με τα συναρμόδια Υπουργεία σχετικά με τη χορήγηση του ανθυγιεινού επιδόματος στους ΙΔΟΧ εργαζομένους του ΥΠ.ΠΟ.Α., καταλήξαμε σε κάποια ασφαλή συμπεράσματα. Διαπιστώσαμε ότι η διαδικασία «κολλάει» σε δύο στάδια: Στο Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, όπου χρειάζονται νομική διευκρίνηση σχετικά με τη φύση των καθηκόντων των ΙΔΟΧ, και στο Υπουργείο Οικονομικών καθώς το αίτημα συμπερίληψης και των ΙΔΟΧ του ΥΠ.ΠΟ.Α. στην καταβολή του επιδόματος συμψηφίζεται με τα κατά καιρούς αιτήματα διεύρυνσης των ειδικοτήτων που λαμβάνουν το επίδομα, με αποτέλεσμα να κόβεται επειδή προκαλείται μεγάλη δαπάνη στον κρατικό προϋπολογισμό. Από το ΥΠ.ΟΙΚ. λάβαμε τη δέσμευση ότι θα αποσυνδέσουν το αίτημά μας από τα υπόλοιπα. Ζητήσαμε από το Υπουργείο μας να αποστείλει εγκύκλιο στο ΥΠ.ΔΙΟΙΚ.ΑΝ., όπου θα δηλώνεται ρητά πως οι ΙΔΟΧ του ΥΠ.ΠΟ.Α. εκτελούν ακριβώς τις ίδιες εργασίες με τους ΙΔΑΧ και μόνιμους, ώστε να ξεπεραστεί το νομικό κώλυμα. Το Υπουργείο δεσμεύτηκε ότι θα το πράξει. Το Σωματείο μας θα επιβλέπει τη διαδικασία, ώστε να εξασφαλίσουμε την πρόοδό της. Ταυτόχρονα ενημερωθήκαμε από το ΥΠ.ΟΙΚ. πως στο πλαίσιο της «3ης αξιολόγησης» του Μνημονίου η κυβέρνηση θα εκδόσει ΦΕΚ για τη σύσταση επιτροπής επανεξέτασης του συνόλου των επιδομάτων επικινδυνότητας και ανθυγιεινής εργασίας στο Δημόσιο. Η σύσταση αυτής της επιτροπής αποτελεί προαπαιτούμενο για την καταβολή της 3ης δόσης του δανείου. Εκτιμούμε πως κυβέρνηση και δανειστές ετοιμάζουν μεγάλες περικοπές στο ανθυγιεινό επίδομα. Τη διαδικασία αυτή θα παρακολουθεί το Σωματείο μας στενά και σε συντονισμό με τα υπόλοιπα Σωματεία και Ομοσπονδίες του Δημοσίου.

6. Συζητήσαμε για τη μη καταβολή του μισθού και των ασφαλιστικών εισφορών  Σεπτεμβρίου στους συναδέλφους που εργάζονται στο έργο της «Νέας Μονής» στην ΕΦΑ Χίου. Η διευθύντρια της ΕΦΑ έπειτα από τον απαράδεκτο τρόπο που ανανέωσε τις συμβάσεις των συναδέλφων, συνεχίζει την αντεργατική της συμπεριφορά. Η υπόθεση κρίθηκε από την Επιθεώρηση Εργασίας η οποία δικαίωσε τους συναδέλφους μας, ενώ στο επόμενο διάστημα θα υπάρξει τριμερής συνάντηση στην Επιθεώρηση. Ζητήσαμε από την πολιτική ηγεσία του ΥΠ.ΠΟ.Α. να μεριμνήσει ώστε να εξοφληθούν τα δεδουλευμένα.

7. Ενημέρωθήκαμε για την πορεία της ταλαιπωρημένης υπόθεσης των συναδέλφων που έχουν δικαιωθεί με ένδικα μέσα. Η δέσμευση από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας ήταν ότι μέχρι την 30ή Γενάρη θα έχει δημοσιευτεί το ΦΕΚ με την Υπουργική Απόφαση, που θα δώσει το πράσινο φως για τη δημοσίευση των δικαστικών αποφάσεων και την τοποθέτηση των συναδέλφων.

8. Ζητήσαμε να παραταθούν οι συμβάσεις του ΙΔΟΧ προσωπικού του ΤΑΠ (προκήρυξη ΣΟΧ 1/2017) καθώς καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες παραγωγής και διανομής στο Ταμείο. Η πολιτική ηγεσία δεσμεύτηκε να μελετήσει το αίτημα και να μας απαντήσει σχετικά.

9. Ζητήσαμε να εκδοθεί Οδηγία για χορήγηση αδειών αιμοδοσίας & μητρότητας στους ΙΔΟΧ εργαζομένους στην κατεύθυνση εξίσωσης των αδειών με τους ΙΔΑΧ. Το Υπουργείο απάντησε αόριστα. Το Σωματείο μας θα προχωρήσει σε χαρτογράφηση των αδειών και θα επανέλθει δυναμικά στο ζήτημα.

10. Εκφράσαμε τις ενστάσεις μας σχετικά με τα απαραίτητα προσόντα αρχαιολόγων στην προκήρυξη 16Κ 2017 για μόνιμες θέσεις εργασίας. Με τις προβλέψεις της προκήρυξης ακυρώνεται στην πράξη το δικαίωμα των αρχαιολόγων Π.Ε. να κάνουν αίτηση, καθώς ως απαραίτητα προσόντα, πέραν του τίτλου σπουδών ή τη γνώση ξένης γλώσσας και χρήσης Υ/Η, μπαίνουν συγκεκριμένα μεταπτυχιακά ή συγκεκριμένη προϋπηρεσία. Ευθυγραμμιστήκαμε με τους συναδέλφους του Συλλόγου Εκτάκτων Αρχαιολόγων και ζητήσαμε την απόσυρση και αναθεώρηση της προκήρυξης. Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου δήλωσε απροετοίμαστη για το ζήτημα και υποσχέθηκε πως θα το κοιτάξει.


Συνάδελφοι,

Στα περισσότερα ζητήματα η ηγεσία του ΥΠ.ΠΟ.Α. δείχνει σταθερά προσανατολισμένη στην κατεύθυνση της εφαρμογής της πολιτικής λιτότητας και συνέχισης της ομηρίας των συμβασιούχων για την κάλυψη των κενών. Σας καλούμε να συσπειρωθείτε στο Σωματείο μας, να οργανωθείτε σε επιτροπές στους χώρους δουλειάς για να διεκδικήσουμε την άμεση επίλυση όλων των προβλημάτων. Ειδικότερα για τα ζητήματα του ΦΕΚ 191Α οι πιέσεις που εξασκεί το Σωματείο και οι επιτροπές αγώνα σε κάθε χώρο δουλειάς δείχνουν να πιάνουν τόπο και να φέρνουν αποτελέσματα. Με την ίδια ανυποχώρητη τακτική πρέπει να συνεχίσουμε και στις μεγάλες προκλήσεις που θα βρούμε μπροστά μας με το νέο έτος, αλλά και τις προοπτικές που ανοίγονται στον αγώνα μας για μόνιμη και σταθερή εργασία.

 

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος                                                         Ο Γενικός Γραμματέας

Μιχαήλ Ζερβός                                                         Αντώνης Σκαρπέλης Χρήσιμοι Σύνδεσμοι