Βρίσκεστε στον Ιστότοπο του Πανελληνίου Σωματείου Εκτάκτου Προσωπικού του Υπουργείου Πολιτισμού.
Ο Ιστότοπος αυτός, ευελπιστούμε να λειτουργήσει ως πόλος ενημέρωσης και συσπείρωσης των μελών του Σωματείου. 

Ο Ιστότοπος βρίσκεται σε διαδικασία ανάπτυξης, σταδιακά θα ολοκληρωθεί.

ΤΑ ΕΞΑΙΡΕΣΙΜΑ ΔΕΝ ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑ ΜΑΣ: ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΩΡΑ!

Τι συμβαίνει όταν ένα Υπουργείο – και οι λοιπές αρμόδιες αρχές – εφαρμόζει διαχρονικά μια πολιτική στρατηγική που απαξιώνει συνολικά τις υπηρεσίες Πολιτισμού, καθώς και τα δικαιώματα των συμβασιούχων εργαζομένων του σε αυτές; Μεταξύ πολλών άλλων, καταβάλλει στους υπαλλήλους τα οφειλόμενα για τα εξαιρέσιμα μόνο σε… εξαιρετικές περιπτώσεις – και πάντα με πολύμηνη καθυστέρηση – και καθιστά την καταβολή της μισθοδοσίας των εργαζομένων σε «κατάσταση εξαίρεσης».

Αλλά αν εξαιρέσει κανείς:

– ότι οι συμβασιούχοι του ΥΠΠΟΑ παίρνουν τα δεδουλευμένα τους στην καλύτερη με 1,5 μήνα καθυστέρηση, και μάλιστα αυτό θεωρείται «ομαλή ροή χωρίς προβλήματα»

– ότι περνάνε μήνες ή και συμβάσεις ολόκληρες μέχρι να δουν τα εξαιρέσιμα στον λογαριασμό τους

– ότι οι υποστελεχωμένες υπηρεσίες υπολειτουργούν και σταματάνε σχεδόν κατ’ έθιμο τη μισθοδοσία τον Αύγουστο

– και ότι τα ίδια ή παρόμοια προβλήματα εμφανίζονται κάθε χρόνο, με μαθηματική ακρίβεια…

κατά τα άλλα, οι μισθοί των συμβασιούχων καταβάλλονται κανονικά…

Η μόνη διαχρονική σταθερά σε όλα αυτά είναι ο εμπαιγμός των εργαζόμενων, που γίνονται μπαλάκι μεταξύ των αρχών και βλέπουν τους εμπλεκόμενους φορείς (Υπουργείο, Εφορείες, ΤΑΠΑ) να μεταβιβάζουν ο ένας στον άλλον τις ευθύνες για τις αδικαιολόγητες καθυστερήσεις.

Τη στιγμή που οι θιασώτες αυτής της πολιτικής αναφέρονται στο «θαύμα του τουρισμού» με χιλιάδες τουρίστες να συρρέουν καθημερινά στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους, τη στιγμή που τα έσοδα από τα εισιτήρια σπάνε κάθε ρεκόρ και οι ανάγκες για μόνιμο προσωπικό αυξάνονται, οι εργαζόμενοι παραμένουν κακοπληρωμένοι, αν όχι απλήρωτοι, και δουλεύουν διαρκώς με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, δηλαδή βρίσκονται σε κατάσταση διαχρονικής εργασιακής ομηρίας.

Ειδικά σε ένα από τα μεγαλύτερα μουσεία της χώρας, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, δεν έχει καταβληθεί ούτε μια δόση για εξαιρέσιμα από την αρχή της τρέχουσας σύμβασης, δηλαδή από τον Απρίλιο, ενώ μπαίνουμε ήδη στον Σεπτέμβρη!

Παράλληλα, τα λογιστήρια ορισμένων Εφορειών αρνούνταν – τουλάχιστον μέχρι πρότινος – να αναγνωρίσουν τις επιπλέον μέρες άδειας που δικαιούνται οι συνάδελφοι με αυξημένη προϋπηρεσία στον ιδιωτικό τομέα, ενώ πέρυσι είχαν στερήσει στους συναδέλφους μας τις επιπλέον ημέρες που δικαιούνταν, κατά παράβαση της σχετικής διάταξης!

Συνάδελφοι, ο μόνος λόγος που οι επίσημες αρχές βρίσκουν πάτημα για αυτές τις αυθαιρεσίες και αντίστοιχες συμπεριφορές είναι ότι μας θεωρούν «δεδομένους» και «αδύναμους». «Δεδομένοι», όμως, είμαστε όσο δεν αντιδρούμε και δεν υψώνουμε ανάστημα. «Αδύναμοι» είμαστε όσο δεν οργανώνουμε τον αγώνα μας.

Δε μας ταιριάζει η μίζερη λογική που λέει να μην κάνουμε τίποτα για τα εξαιρέσιμα γιατί… «κάποτε θα τα πάρουμε» και δεν πρόκειται να χάσουμε τα λεφτά μας. Δε μας αρκεί «να έχουμε μια δουλίτσα» για λίγους μήνες, αδιαφορώντας για τους όρους εργασίας και τα δικαιώματά μας.

Είναι καιρός να αλλάξουμε αυτή την εικόνα. Η δική μας δύναμη είναι η συλλογική διεκδίκηση, ο αγώνας και η συσπείρωση στο Σωματείο μας!

Δηλώνουμε προς όλες τις κατευθύνσεις ότι δεν σκοπεύουμε να μείνουμε στο ίδιο έργο θεατές. Δεν ανεχόμαστε να μας αντιμετωπίζουν σαν αναλώσιμους υπαλλήλους χωρίς φωνή και δικαιώματα!

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ – ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

– Άμεση καταβολή των εξαιρέσιμων σε όλες τις Εφορείες

– Ουσιαστική λύση στο διαχρονικό και απαράδεκτο ζήτημα με τις πολύμηνες καθυστερήσεις στην καταβολή της μισθοδοσίας και των εξαιρέσιμων.

– Γενναίες αυξήσεις στους μισθούς! Δεν είναι δυνατόν να εργαζόμαστε με χειρότερους μισθολογικούς όρους από ό,τι 10 και 20 χρόνια πριν, την ίδια στιγμή που οι τιμές σκαρφαλώνουν στα ύψη, θερίζουν το λαϊκό εισόδημα και το κόστος διαβίωσης έχει γίνει δυσβάσταχτο.

– Μονιμοποίηση των συμβασιούχων για την κάλυψη των τεράστιων κενών του Υπουργείου Πολιτισμού! Δεν είναι δυνατόν να αυξάνονται διαρκώς οι ανάγκες σε φύλαξη λόγω αύξησης του τουρισμού και αυτές να καλύπτονται από έκτακτο προσωπικό!

 

 


Χρήσιμοι Σύνδεσμοι