Βρίσκεστε στον Ιστότοπο του Πανελληνίου Σωματείου Εκτάκτου Προσωπικού του Υπουργείου Πολιτισμού.
Ο Ιστότοπος αυτός, ευελπιστούμε να λειτουργήσει ως πόλος ενημέρωσης και συσπείρωσης των μελών του Σωματείου. 

Ο Ιστότοπος βρίσκεται σε διαδικασία ανάπτυξης, σταδιακά θα ολοκληρωθεί.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠΠΟ ΓΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

Αθήνα, 4 Φεβρουαρίου 2022

Υπόψιν της Υπουργού Πολιτισμού & Αθλητισμού Κας Λ. Μενδώνη

Αξιότιμη Κα Υπουργέ,

Aπευθυνόμαστε σε εσάς εκ μέρους των μελών του Πανελλήνιου Σωματείου Έκτακτου Προσωπικού του Υπουργείου Πολιτισμού, ενός από τα παλαιότερα και πολυπληθέστερα σωματεία του Υπουργείου μας, με αφορμή τις πρόσφατες αρχαιρεσίες μας και την εκλογή νέου Προεδρείου.

Το έκτακτο προσωπικό του Υπουργείου Πολιτισμού αποτελεί ένα νευραλγικό κομμάτι στον χώρο του Πολιτισμού, και ειδικότερα στον τομέα των αρχαιολογικών ερευνών, καθώς επιλέγεται με αυστηρά και αντικειμενικά κριτήρια, εκτελεί με αυταπάρνηση απαιτητικές αρχαιολογικές εργασίες και φέρει υψηλή εξειδίκευση με ανώτερο και ανώτατο επίπεδο σπουδών. Το σωματείο μας αντιπροσωπεύει όλες τις ειδικότητες των εργαζομένων (αρχαιολόγοι, συντηρητές αρχαιοτήτων και έργων τέχνης, εργατοτεχνίτες, μαρμαροτεχνίτες, διοικητικοί-λογιστές, μηχανικοί, σχεδιαστές, καθαριστές, αρχαιοφύλακες, πωλητές) και ως εκ τούτου ενημερώνεται και προσπαθεί καθημερινά να επιλύει ποικίλες εργασιακές αντιξοότητες, οι οποίες το τελευταίο διάστημα έχουν οξυνθεί λόγω των πρωτόγνωρων συνθηκών πανδημίας του COVID-19.

Με την παρούσα επιστολή αιτούμαστε μια συνάντηση μαζί σας, προκειμένου να συζητήσουμε τα εξής εργασιακά ζητήματα που ταλανίζουν τα μέλη του σωματείου μας και γενικότερα το έκτακτο προσωπικό του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού:

Α) Μόνιμη και σταθερή εργασία: το έκτακτο προσωπικό του Υπουργείου μας εκτελεί τις ίδιες ακριβώς εργασίες με το αντίστοιχο μόνιμο προσωπικό, διαθέτοντας υψηλό επίπεδο εξειδίκευσης και φέρνοντας εις πέρας ιδιαίτερα απαιτητικές και επικίνδυνες εργασίες καθημερινά. Η τεράστια υποστελέχωση όλων των Εφορειών Αρχαιοτήτων με σοβαρές επιπτώσεις (αρχαιότητες που μένουν αφύλακτες, εγκαταλελειμμένοι αρχαιολογικοί χώροι, ημιτελείς ανασκαφικές έρευνες κτλ.), καθώς και τα προβλήματα ακόμη και στην ίδια λειτουργία των υπηρεσιών, μπορεί και πρέπει να αντιμετωπιστεί με το εργασιακά ενεργό Ι.Δ.Ο.Χ. προσωπικό, που συνεισφέρει καθοριστικά και σε καθημερινή βάση στη διεκπεραίωση, εκτέλεση και επιτυχή ολοκλήρωση όλων των απαιτητικών έργων (ΕΣΠΑ ή μη). Το προσωπικό ορισμένου χρόνου καλύπτει εδώ και δεκαετίες πάγιες και διαρκείς ανάγκες του Υπουργείου Πολιτισμού, σημαντικά κενά, που είναι ανέφικτο να καλύψει το αντίστοιχο, ελάχιστο αριθμητικά, μόνιμο προσωπικό.

Β) Απλήρωτη εργασία: Το Σωματείο μας δέχεται καθημερινά αναφορές εργαζομένων σε διάφορες Εφορείες Αρχαιοτήτων που παραμένουν απλήρωτοι για 2, 3 ακόμη και 7 συνεχόμενους μήνες. Η μη καταβολή δεδουλευμένων έχει γίνει «κανονικότητα» για τους συμβασιούχους ΙΔΟΧ, ενώ πολλοί από αυτούς μετακομίζουν από τον τόπο μόνιμης κατοικίας τους προκειμένου να δουλέψουν στα προκηρυσσόμενα έργα του ΥΠΠΟ. Παρόλο που πρόκειται για σημαντικά έργα με μεγάλη χρηματοδότηση, δεν έχει ακόμα εξασφαλιστεί ότι οι εργαζόμενοι θα πληρώνονται τακτικά για τον κάθε μήνα που δούλεψαν. 

Γ) Μέτρα προστασίας για τον COVID-19 στους χώρους εργασίας: Απέναντι στο σαρωτικό κύμα της πανδημίας, τα πρωτόκολλα που έχουν επιβληθεί δεν εξασφαλίζουν την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων, γεγονός που επιβεβαιώνουν οι καταγγελίες εργαζομένων που φθάνουν στο σωματείο μας, όπου σημειώνεται πλήρης αυθαιρεσία και ασυδοσία στους χώρους εργασίας, ακριβώς λόγω της έλλειψης μέτρων προστασίας. Ως σωματείο που αγωνίζεται για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων, διεκδικούμε το Υπουργείο Πολιτισμού να λάβει ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, όπως τη διενέργεια τακτικών rapid tests από κλιμάκια του ΕΟΔΥ που θα περιοδεύουν σε μαζικούς χώρους δουλειάς καθώς και έπειτα από την εμφάνιση κρούσματος, αποσυμφόρηση των κλειστών χώρων εργασίας, χορήγηση μασκών υψηλής προστασίας, αντισηπτικών.  

Δ) Επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας / Μέτρα ατομικής προστασίας: όλες οι ειδικότητες Ι.Δ.Ο.Χ. του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού εργάζονται σε ιδιαίτερα αντίξοες καιρικές συνθήκες στο πεδίο, με ελλιπή μέτρα προστασίας και με διαρκή επαφή με χημικές ουσίες, θέτοντας καθημερινά τη σωματική τους ακεραιότητα σε κίνδυνο. Τα μεγάλα και μικρότερα έργα του Υπουργείου εκτελούνται και διεκπεραιώνονται από συμβασιούχους εργαζομένους, οι οποίοι δουλεύουν σε σκαλωσιές και σκάμματα χωρίς τα κατάλληλα είδη ατομικής προστασίας (παπούτσια, φόρμες εργασίας, κράνη, μάσκες για χημικά κλπ.), γεγονός που αυξάνει κατακόρυφα τον κίνδυνο εργατικού ατυχήματος, όπως δυστυχώς είχαμε πρόσφατα στο έργο Καλοπλύτη στη Χίο. Παρόλα αυτά, όχι μόνο δεν αποδίδεται σε κανέναν εργαζόμενο Ι.Δ.Ο.Χ. το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, γεγονός που συνιστά καταστρατήγηση της ίσης μεταχείρισης των εργαζομένων ορισμένου χρόνου και μόνιμων/αορίστου χρόνου, αλλά δεν χορηγούνται καν τα απαραίτητα είδη ατομικής προστασίας στους εργαζόμενους. 

Ε) Εσφαλμένη ασφαλιστική αποτύπωση: έχει διαπιστωθεί – σε πολλές ειδικότητες – ασφαλιστικά λανθασμένη αποτύπωση της πραγματικής εργασίας που προσφέρουν οι Ι.Δ.Ο.Χ. Το γεγονός αυτό έχει ως συνέπεια για τους εργαζομένους, να μην κατορθώνουν να θεμελιώσουν ασφαλιστικά δικαιώματα που υπό κανονικές συνθήκες θα θεμελίωναν, όπως οι υπόλοιποι εργαζόμενοι που διεκπεραιώνουν ταυτόσημες ή παρόμοιες εργασίες ενώ στην ειδικότητα των εργατοτεχνιτών να μην καταβάλλεται το δωρόσημο.

Ζ) Κατάργηση του οκτάμηνου κωλύματος: Βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, οι εργαζόμενοι Ι.Δ.Ο.Χ. που απασχολούνται σε έργα με χρηματοδότηση ίδιων πόρων, δεν μπορούν να δουλέψουν πέραν των οκτώ μηνών, και αυτοδικαίως αναγκάζονται να διακόψουν στην εργασία τους. Το Υπουργείο με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζει πως κανένας εργαζόμενος δεν θα έχει αξίωση για μονιμοποίηση, παρά το γεγονός πως υπάρχουν εκατοντάδες συνάδελφοι που δουλεύουν έτσι δεκαετίες τώρα. Το Υπουργείο αναγκάζει ουσιαστικά τους συμβασιούχους Ι.Δ.Ο.Χ. να δουλεύουν οκτώ από τους δώδεκα μήνες και τους υπόλοιπους τέσσερις τους εξαναγκάζει σε ανεργία. 

Από όλα τα παραπάνω, θεωρούμε αναγκαία τη συνάντηση μαζί σας και είμαστε ανοιχτοί σε ένα γόνιμο διάλογο, που θα οδηγήσει στην επίλυση των κρίσιμων προβλημάτων των εργαζομένων του κλάδου.

Με εκτίμηση,

Νίκη Δημητρίου, Πρόεδρος Π.Σ.Ε.Π.-ΥΠ.ΠΟ.
Κατερίνα Τσούτσουρα, Αντιπρόεδρος Π.Σ.Ε.Π.-ΥΠ.ΠΟ.
Μυρτώ Μαρίνη, Γενική Γραμματέας Π.Σ.Ε.Π.-ΥΠ.ΠΟ.


Χρήσιμοι Σύνδεσμοι