ΔΑΣ ΕΚΤΑΚΤΩΝ – ΥΠΠΟΑ

Άμεση καταβολή των δεδουλευμένων στους συμβασιούχους στα ΕΣΠΑ

3/2/2019

Συνάδελφοι,
Η «ανάπτυξη», που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση, η αντιπολίτευση και οι εκπρόσωποί τους στην τοπική διοίκηση (δήμοι, περιφέρειες) αλλά και η «μεταμνημονιακή κανονικότητα», σημαίνει αύξηση της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου και για τους εργαζόμενους συνεχή ομηρία με τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ελαστικές σχέσεις εργασίας, εργασιακή περιπλάνηση μεταξύ δουλειάς και ανεργίας, περικομμένους χαμηλούς μισθούς σε αντίθεση με την τεράστια αύξηση του κόστους ζωής και την άμεση και έμμεση φορολόγηση, ειδικά σε βασικά είδη της καθημερινότητας.

Η κατάσταση φτάνει στο απροχώρητο με τις συνεχείς καθυστερήσεις πληρωμών όλα αυτά τα χρόνια στα έργα ΕΣΠΑ. Το ίδιο συμβαίνει και σήμερα, όπου εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι για το μήνα Δεκέμβριο 2018 - κάποιοι και για το Νοέμβριο.

Ενημερωθήκαμε ότι θα ενταχθεί η μισθοδοσία μας στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών (ΕΑΠ) και επειδή υπάρχουν διοικητικά-τεχνικά προβλήματα, τη Δευτέρα 28-1-2019 έγινε σύσκεψη για το θέμα στο Υπουργείο Οικονομικών και Ανάπτυξης, με παράγοντες της Περιφέρειας και του ΥΠΠΟΑ, λύση δεν βρέθηκε και το θέμα θα επανεξεταστεί στις 12 Φεβρουαρίου. Έπειτα από συνάντηση μελών της ΔΑΣ στις 31-1-2019 με την Προϊσταμένη της ΕΑΠ κ. Στρουγκή, ενημερωθήκαμε ότι θα σταλεί άμεσα έγγραφο με  θετική εισήγηση, για να υπογραφεί από τον κ. Χουλιαράκη (Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών), έτσι ώστε οι πληρωμές να συνεχίσουν να γίνονται με τον παλιό τρόπο πληρωμής μέχρι να ομαλοποιηθούν όλες οι διαδικασίες.

Αν και έχουμε λάβει δεσμεύσεις, η αντιμετώπιση αυτή είναι για εμάς προκλητική και απαράδεκτη. Τα έξοδα και οι υποχρεώσεις μας τρέχουν, οι ανάγκες οι δικές μας και των οικογενειών μας δεν μπορούν να περιμένουν. Υπάρχει ζήτημα επιβίωσης αλλά και της δυνατότητας ακόμη και να προσέλθουμε στην εργασία μας, καθώς ακόμα και για τη μετακίνησή μας προς και από την εργασία χρειάζονται αρκετά χρήματα κάθε μέρα. Έχουμε λογαριασμούς (ΔΕΗ κ.λπ.), νοίκια, έξοδα θέρμανσης, έξοδα για τα παιδιά μας.

Δεν θα δεχθούμε να γίνουμε μπαλάκι μεταξύ των υπουργείων και των περιφερειών, που κοινός παρανομαστής είναι η υλοποίηση όλης της αντεργατικής πολιτικής της εκάστοτε κυβέρνησης και της ΕΕ. Δεν θα ανεχθούμε να ακούμε το «κάντε λίγο υπομονή, άλλοι είναι άνεργοι …» και όλα τα προκλητικά που ακούμε κατά καιρούς, όταν ζητάμε το αυτονόητο, να πληρωθούμε για τη δουλειά μας, δουλειά που έπρεπε να γίνεται από εργαζόμενους με μόνιμη σχέση εργασίας.

Καταγγέλλουμε τις καθυστερήσεις πληρωμών, για άλλη μία φορά, στους συναδέλφους που εργάζονται σε έργα ΕΣΠΑ σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία, τα οποία χρηματοδοτούνται από Περιφέρειες, υπουργεία ή Δήμους και εκτελούνται με αυτεπιστασία από το ΥΠΠΟΑ.

Απαιτούμε να πληρωθούμε άμεσα και να σταματήσουν επιτέλους οι καθυστερήσεις στην καταβολή της μισθοδοσίας.