Βρίσκεστε στον Ιστότοπο του Πανελληνίου Σωματείου Εκτάκτου Προσωπικού του Υπουργείου Πολιτισμού.
Ο Ιστότοπος αυτός, ευελπιστούμε να λειτουργήσει ως πόλος ενημέρωσης και συσπείρωσης των μελών του Σωματείου. 

Ο Ιστότοπος βρίσκεται σε διαδικασία ανάπτυξης, σταδιακά θα ολοκληρωθεί.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Δ/ΝΣΗ: ΔΙΟΣΚΟΥΡΩΝ 1  -  105 55 ΠΛΑΚΑ
Τηλ.: 2103219710  -  Fax: 2103219717
email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 


Στήριξη Συλλαλητηρίου 12/2/2019

Aθήνα, 6/2/2019

 
Ο αγώνας για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων είναι αγώνας ενάντια σε όλες τις ελαστικές μορφές απασχόλησης, ενάντια στις απολύσεις, είναι αναγκαίος όρος για μια αξιοπρεπή διαβίωση, κόντρα στον κανιβαλισμό που προωθούν το κεφάλαιο, οι κυβερνήσεις και ο εργοδοτικός συνδικαλισμός. Τα προβλήματα είναι κοινά για όλους τους συμβασιούχους και επιβάλλεται ο κοινός αγώνας ενάντια στις πολιτικές που τσακίζουν τη ζωή μας. Στο παραπάνω πλαίσιο θεωρούμε θετική εξέλιξη την κατάθεση πρότασης συνταγματικής αναθεώρησης στη Βουλή σε όλα τα κόμματα, πλην της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, από 100 περίπου συνδικαλιστικές οργανώσεις του Δημοσίου για την αλλαγή σχετικών διατάξεων του Συντάγματος (άρθρο 103, παρ. 2, 3 & 8).

Ταυτόχρονα, θεωρούμε προβληματικό το περιεχόμενο της πρότασης αυτής και οφείλουμε να σημειώσουμε ότι μια συνδυαστική ερμηνεία των παραπάνω συνταγματικών διατάξεων οδηγεί στο εξής συμπέρασμα: το Σύνταγμα ορίζει ότι για την κάλυψη πάγιων και διαρκών αναγκών επιβάλλονται οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού ή η σύναψη συμβάσεων αορίστου χρόνου, ενώ η σύναψη συμβάσεων ορισμένου χρόνου πρέπει να γίνεται μόνο σε περιπτώσεις στις οποίες εμφανίζονται πρόσκαιρες ή απρόβλεπτες ή επείγουσες ανάγκες. Τούτο σημαίνει ότι η συνταγματική απαγόρευση μονιμοποίησης ή μετατροπής συμβάσεων σε αορίστου χρόνου ισχύει μόνο για τις περιπτώσεις στις οποίες οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου πραγματικά αφορούν πρόσκαιρες, απρόβλεπτες ή επείγουσες ανάγκες, πχ όταν χρειάζεται επιπλέον προσωπικό για να αντιμετωπιστεί ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο. Άρα, το Σύνταγμα δεν απαγορεύει τη μετατροπή εκείνων των συμβάσεων στις οποίες η σύμβαση γράφει «ορισμένου χρόνου» γιατί ο/η συμβασιούχος καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες αφού εκτελεί καθήκοντα ίδια με εκείνα των μόνιμων ή των αορίστου χρόνου υπαλλήλων.

Σε κάθε περίπτωση το πρόβλημα είναι καταρχήν πολιτικό. Η ερμηνεία του Συντάγματος δε γίνεται ερήμην των ταξικών συγκρούσεων αλλά καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από αυτές. Η οργάνωση και ο κοινός αγώνας των εργαζομένων στους δρόμους και τις απεργίες είναι τα βασικά όπλα τους για να διεκδικήσουν τη μόνιμη και σταθερή εργασία.  Στην προοπτική αυτή κλιμάκωσης του αγώνα το Πανελλήνιο Σωματείο Εκτάκτου Προσωπικού του ΥΠΠΟ στηρίζει την οργάνωση πανδημοσιοϋπαλληλικού συλλαλητηρίου την Τρίτη 12 Φλεβάρη, με συγκέντρωση στις 6 μ.μ., στην πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία στη Βουλή.Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος                                                         H Γενική Γραμματέας

Μιχαήλ Ζερβός                                                         Mαρία ΚουμτζήΧρήσιμοι Σύνδεσμοι