A N A K O I N Ω Σ Η   -   Δ Ε Λ Τ Ι Ο Υ   Τ Υ Π Ο Υ

Αθήνα, 18/10/2018

Δε φτάνει η καθημερινή τρέλα που βιώνει ο συμβασιούχος του ΥΠ.ΠΟ.Α, τρέλα που ξεκινά από την ημερομηνία λήξης της σύμβασης και συμπληρώνεται από την εντατικοποίηση και τα επαναλαμβανόμενα εργατικά ατυχήματα, την έλλειψη υλικών και ΜΑΠ στους χώρους εργασίας ενώ οι αποθήκες είναι γεμάτες, την απληρωσιά, την έλλειψη προσωπικού και την υποχρηματοδότηση τη στιγμή που το ΤΑΠ αποδίδει εκατομμύρια κέρδη, έρχονται να προστεθούν και κλιμακούμενα περιστατικά διακρίσεων λόγω της σχέσης εργασίας, αντισυναδελφικής συμπεριφοράς, λεκτικών και σεξιστικών επιθέσεων. Οι εκάστοτε διευθύνσεις αντί να λύσουν τα προβλήματα, σφυρίζουν αδιάφορα.

Η κατάσταση που επικρατεί στο Λύκειο του Αριστοτέλη (αρμοδιότητας της ΕΦΑ Πόλης Αθηνών) είναι χαρακτηριστική και εξωφρενική. Στο χώρο εργάζονται δύο (2) φύλακες αρχαιοτήτων, ένας μόνιμος και ένας συμβασιούχος, οι οποίοι είναι επιφορτισμένοι με τον έλεγχο της πύλης και των εισιτηρίων, το ταμείο, την εξυπηρέτηση εκατοντάδων επισκεπτών  και τη φύλαξη του αρχαιολογικού χώρου, ταυτόχρονα και από τις 6:00 π.μ. έως τις 10:00 μ.μ. Το φυλάκιο δε διαθέτει τηλέφωνο και, για να χρεωθεί με ασύρματο, ο φύλακας πρέπει να κάνει αίτηση. Τα κλειδιά του αρχαιολογικού χώρου βρίσκονται σε άλλη υπηρεσία, στο παρακείμενο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο (ΒΧΜ), το οποίο ασκεί μια περίεργη μορφή συνδιοίκησης στο Λύκειο. Η διεύθυνση του ΒΧΜ επεμβαίνει διαρκώς στη λειτουργία του Λυκείου, με αποφάσεις και εντολές στους εργαζόμενους (με ιδιαίτερη επιτακτικότητα και σκαιότητα απέναντι στο συμβασιούχο), με τη σιωπηρή ανοχή της ΕΦΑ Πόλης Αθηνών στην οποία ανήκει ο χώρος). Αν οι δύο υπηρεσίες δεν έχουν αποφασίσει ακόμη σε ποια ανήκει ο αρχαιολογικός χώρος, αυτό δεν αφορά τους συμβαλλόμενους με την ΕΦΑ Πόλης Αθηνών εργαζόμενους, οι οποίοι δεν είναι υποχρεωμένοι να δέχονται εντολές από τη διεύθυνση άλλου φορέα. Τα όποια προβλήματα λειτουργίας του Λυκείου οφείλονται αποκλειστικά στην παντελή έλλειψη προσωπικού στο Λύκειο και στην ασυνεννοησία που επικρατεί μεταξύ των δύο υπηρεσιών που εμπλέκονται.

Η παραπάνω περίπτωση δεν είναι μοναδική και μεμονωμένη. Είναι χαρακτηριστική της κατάστασης που επικρατεί στο ΥΠ.«ΠΟ».Α. Καλούμε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού να αναλάβει τις ευθύνες της και να μας απαντήσει επιτέλους στα αιτήματα συνάντησης που της έχουμε υποβάλει. Να προβεί άμεσα σε κάλυψη όλων των κενών με άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με σταθερή σχέση εργασίας.
Καλούμε τους συναδέλφους να μη φοβούνται και να οργανωθούν στους χώρους δουλειάς τους. Να συστήσουν επιτροπές αγώνα και να απευθύνονται στα συλλογικά τους όργανα.

Δεν είμαστε αναλώσιμοι!
Ενωμένοι θα αγωνιστούμε για δουλειά και αξιοπρέπεια!

Ο Πρόεδρος                                                         H Γενική Γραμματέας

Μιχαήλ Ζερβός                                                         Mαρία Κουμτζή