Βρίσκεστε στον Ιστότοπο του Πανελληνίου Σωματείου Εκτάκτου Προσωπικού του Υπουργείου Πολιτισμού.
Ο Ιστότοπος αυτός, ευελπιστούμε να λειτουργήσει ως πόλος ενημέρωσης και συσπείρωσης των μελών του Σωματείου. 

Ο Ιστότοπος βρίσκεται σε διαδικασία ανάπτυξης, σταδιακά θα ολοκληρωθεί.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Δ/ΝΣΗ: ΔΙΟΣΚΟΥΡΩΝ 1  -  105 55 ΠΛΑΚΑ
Τηλ.: 2103219710  -  Fax: 2103219717
email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Aθήνα, 23/8/2018

 

Δεν ανεχόμαστε
ούτε λεκτική
ούτε σωματική
ούτε σεξουαλική βία
στους χώρους εργασίας!

 

Καθημερινά και με κριτήριο τη σχέση εργασίας μας, την προσωρινότητά μας, την ελαστικότητα της εργασιακής συνθήκης μας, βιώνουμε την υποτίμησή μας ως εργάτες και εργάτριες αναλώσιμοι/ες, με μειωμένα δικαιώματα και διακρίσεις εις βάρος μας. Συχνά, οι εργοδότες, οι προϊστάμενοι, ακόμα και μόνιμοι – «παλιοί» συνάδελφοι θεωρούν φυσικό να συμπεριφέρονται με αγένεια, να μιλούν προσβλητικά, να διατάζουν, να φωνάζουν, να μας ασκούν βία. Καλούμαστε να ανεχόμαστε την επίδειξη της εξουσίας τους, ακόμα κι όταν προβαίνουν σε ακραίες πράξεις, με την αυτοπεποίθηση που τους γεμίζει η «ανώτερη» θέση τους και η προστασία που συχνά συνεπάγεται.

Πρόσφατα, συμβασιούχος αρχαιοφύλακας υπέστη τραμπουκισμό και προπηλακισμό από επόπτη, που οδήγησε στην παραίτηση του πρώτου αντί στην τιμωρία του δράστη. Συνέβη, μάλιστα, στον ίδιο εμβληματικό χώρο εργασίας όπου είχε λάβει χώρα και απαράδεκτη κακομεταχείριση εγκύου, η εγκυμοσύνη της οποίας κινδύνεψε έπειτα από εκδικητική τοποθέτηση σε πόστο ορθοστασίας, επειδή δεν ενέδωσε στις πιέσεις να παραιτηθεί.

Και βέβαια η βία στους εργασιακούς χώρους που αντιστοιχεί στις γυναίκες υφιστάμενες, είναι και σεξιστικής  μορφής. Ως γυναίκες και εργάτριες ορισμένου χρόνου, προσωρινές και εξαρτώμενες από ολιγόμηνες συμβάσεις, τις θεωρούν ευάλωτες και, ως εκ τούτου, ότι βρίσκονται εκεί για να ικανοποιούν κάθε είδους απαιτήσεις. Πέρα από τα βλέμματα, τα σχόλια, τα υπονοούμενα, τα «αστειάκια» που είναι υποχρεωμένες, πολλές φορές, να ανέχονται, ορισμένοι προϊστάμενοι φτάνουν σε σημείο να απλώσουν τα ξερά τους πάνω τους.

Στις 20 Ιουνίου η συμβασιούχος αρχαιοφύλακας, η οποία είχε βάρδια στην αποθήκη του Αρχαιολογικού Mουσείου Δήλου, δέχθηκε δύο φορές σωματική παρενόχληση από υπηρετούντα αρχιφύλακα. Από τη θέση αυτή και με την αλαζονεία του «παλιού», που περιμένει τη σύνταξη και κάνει ό,τι θέλει, δηλώνει ότι «δεν τον νοιάζει» κι ας «του κάνει αναφορά». Αναρωτιόμαστε από πού πηγάζει αυτή η σιγουριά της ατιμωρησίας, που τον γεμίζει με τόση αυτοπεποίθηση. Το σίγουρο είναι ότι δύο μήνες μετά, δεν έχει υποστεί καμία κύρωση. Από την άλλη, οι αρμόδιοι θεσμοί προσανατολίζουν την εργάτρια φύλαξης στη συλλογή αποδείξεων, λες και δεν αρκεί η μαρτυρία της!

Εμείς δε χρειαζόμαστε καμία απόδειξη, γιατί ξέρουμε ότι η σεξουαλική βία συμβαίνει, κατά κόρον, στους εργασιακούς χώρους και είναι άλλο ένα μέσο υποτίμησης, που εφαρμόζεται στις πλάτες μας. Ξέρουμε ότι εφαρμόζεται από άτομα υψηλότερα στην εργασιακή ιεραρχία και έχει να κάνει με το φύλο και την εργασιακή σχέση. Ξέρουμε ότι δεν είναι ζήτημα προσωπικό, είναι κοινωνικό, γι’ αυτό αντανακλά τις ταξικές και έμφυλες κοινωνικές σχέσεις. Ξέρουμε, επίσης, ότι κάθε φορά θα χαρακτηριστεί ως μεμονωμένο γεγονός, «Έτυχες στον περίεργο». Η σεξιστική βία δεν είναι ούτε τυχαίο ούτε μεμονωμένο περιστατικό. Είναι τόσο παλιά μέθοδος εργασιακής πειθάρχησης όσο και η γυναικεία μισθωτή εργασία. Διαπράττεται από άνδρες καθημερινούς, συνηθισμένους, που ποντάρουν στην «ανώτερη» θέση τους και στην έλλειψη συλλογικής οργάνωσης.

Οι θύτες πολύ συχνά απολαμβάνουν προστασίας -το πολύ να τους γίνουν κάποιες ήπιες συστάσεις-, ενώ οι θιγόμενες υποτιμούνται περαιτέρω μέσω της αδιαφορίας «Δεν είμαι εγώ αρμόδιος» ή αποθαρρύνονται, «Μην το κάνεις και θέμα», «Ε, δε σου έκανε και τίποτα», γιατί το ζητούμενό τους είναι «Να μην εκτεθεί η Υπηρεσία».

Εξίσου συχνά καταλήγουν εκείνες να κατηγορούνται, να δέχονται καψόνια επειδή τόλμησαν να μιλήσουν ή να εξωθούνται σε παραίτηση.

Δε θα τους κάνουμε τη χάρη! Αν δε θέλουν να το κάνουν θέμα, θα το κάνουμε εμείς! Η απάντησή μας θα είναι άμεση, δυναμική, συλλογική και δημόσια αν δεν αποδοθούν πειθαρχικές και περιοριστικές κυρώσεις στον αρχιφύλακα της Εφορείας Κυκλάδων, που να εξασφαλίζουν την απόλυτη προστασία της συμβασιούχου και όποιων άλλων θίγονται από τη σεξιστική συμπεριφορά του!

Τα επαναλαμβανόμενα και εντεινόμενα φαινόμενα απαξιωτικής συμπεριφοράς και τραμπουκισμών στους  χώρους εργασίας του ΥΠ.ΠΟ.Α αναδεικνύουν την πλήρη αποθράσυνση ορισμένων «συναδέλφων» απέναντι σε άλλους, τη σιωπή ή και συνενοχή των εφόρων και των προϊσταμένων, αλλά και τις μεγάλες ευθύνες της πολιτικής και διαχειριστικής ηγεσίας του ΥΠ.ΠΟ.Α, το οποίο στο όνομα της παραχώρησης του διευθυντικού δικαιώματος στις εκάστοτε διευθύνσεις και την απόπειρα πειθάρχησης του εργατικού δυναμικού, απόρροια των μεγάλων ελλείψεων σε προσωπικό και της εντατικοποίησης της εργασίας, σιωπά, δε λαμβάνει πειθαρχικά μέτρα εναντίον των θυτών ή, το ελάχιστο, δεν κάνει συστάσεις στους αρμόδιους προϊστάμενους.

Καλούμε τους συναδέλφους να μην αδιαφορούν και να μη φοβηθούν! Να καταγγέλλουν ονομαστικά κάθε περιστατικό αυθαιρεσίας και τραμπουκισμού εναντίον τους στο Σωματείο. Να συσπειρωθούν μαζικά στο Σωματείο για να υπερασπιστούμε συλλογικά και μαχητικά τα δικαιώματά μας!Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος                                                         H Γενική Γραμματέας

Μιχαήλ Ζερβός                                                         Mαρία ΚουμτζήΧρήσιμοι Σύνδεσμοι