Δελτίο Τύπου

Αθήνα,  21 - 04 -2018

Δικαστική Προσφυγή του ΙΚΑ
εναντίον συναδέλφου, θύματος εργατικού ατυχήματος

Η Διοίκηση του ΙΚΑ Νέου Κόσμου προσέφυγε δικαστικά εναντίον απόφασης της Τοπικής Διοικητικης Επιτροπής (ΤΔΕ) του ίδιου υποκαταστήματος, η οποία δικαίωνε τη συνάδελφο νέα μητέρα Μ.Δ. και τη σχετική της αίτηση για αναγγελία εργατικού ατυχήματος. Τη σχετική υπόθεση είχαμε δημοσιοποιήσει την 16η Ιουνίου 2017 σε Δελτίο Τύπου του Σωματείου μας με τίτλο «Εργατικό Ατύχημα στο Νέο Μουσείο Ακρόπολης».

Η Διεύθυνση του ΙΚΑ Ν. Κόσμου με απόφασή της (Π/Δ/32/2017) χαρακτήρισε το ατύχημα «Κοινή Νόσο» ώστε να μην πληρωθεί η συνάδελφος την προβλεπόμενη αποζημίωση από το ΙΚΑ. Η συνάδελφος υπέβαλε εμπρόθεσμη ένσταση επί της απόφασης στις 7/12/2017.
Ενώ στο μεταξύ η συνάδελφος δικαιώθηκε από την Επιθεώρηση Εργασίας (ΣΕΠΕ 175074/14-7-2017) και η εργοδοσία (Διοίκηση του Μουσείου Ακρόπολης) προχώρησε σε αναγγελία του ατυχήματος (ΑΠ4533/6-7-2017), η διεύθυνση του ΙΚΑ Ν. Κόσμου στις 7/2/2018 εισηγήθηκε την απόρριψη της ένστασης. Και, τέλος, ενώ η ΤΔΕ ΙΚΑ Ν. Κόσμου σε συνεδρίασή της στις 13/2/2018 αποφάσισε ομόφωνα την έγκριση της ένστασης της συναδέλφου και το χαρακτηρισμό του συμβάντος ατύχημα (απόφαση 132), η Διεύθυνση στις 16/3/2018 προσέφυγε κατά της απόφασης της ΤΔΕ ενώπιον των Δικαστηρίων.

Η Διεύθυνση του ΙΚΑ Ν. Κόσμου ισχυρίζεται ότι δεν μπορούσε να μην προσφύγει δικαστικά λόγω του νόμου. Παρά ταύτα παραμένει το γεγονός ότι αρνείται εξαρχής να χαρακτηρίσει το γεγονός ατύχημα. Δεν μπορούμε να σχολιάσουμε λογικά επιχειρήματα του τύπου «Δεν ξέρουμε αν δεν χτύπησε στον καναπέ του σαλονιού της και ύστερα το δήλωσε ατύχημα» ή «Εφόσον ήταν έγκυος, ας μην έπιανε δουλειά», ως λόγους απόρριψης. Μπορούμε όμως να αντικρούσουμε το σκεπτικό της απόρριψης, το οποίο, επικαλούμενο τον Ν 1846/1951, θεωρεί ως εργατικό ατύχημα το αποτέλεσμα βίαιου συμβάντος που έλαβε χώρα στιγμιαία στο χώρο εργασίας. Θεωρούμε το σκεπτικό της Διεύθυνσης του ΙΚΑ Ν. Κόσμου νομικά διάτρητο. Πέραν του ότι ο χαρακτηρισμός ενός γεγονότος ως «βίαιου» υπόκειται τόσο στην υποκειμενική κρίση του καθενός όσο και στη δικαιική ερμηνεία της βίας, όπως σαφώς δηλώνει και η ίδια η αρνητική εισήγηση της Διεύθυνσης «το ατύχημα θεωρείται εργατικό όταν είναι αποτέλεσμα βίαιου συμβάντος που έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια της εργασίας του ασφαλισμένου ή με αφορμή την εργασία του. Κατά τη δικαστηριακή νομολογία και ασφαλιστική πρακτική θεωρούνται εργατικά και τα ατυχήματα που συμβαίνουν κατά τη μετάβαση και αποχώρηση του ασφαλισμένου από την εργασία του». Ποια υποκειμενική κρίση δεν θεωρεί «βίαιο συμβάν» την κολπική αιμορραγία και την παραλίγο αποβολή εμβρύου; Επ’ αυτού έχουν απαντήσει τα αναφερόμενα στην απόφαση της ΤΔΕ έγγραφα και υπομνήματα του Ιατρού Εργασίας, του ΣΕΠΕ και του ίδιου του εργοδότη της συναδέλφου.

Γεγονός παραμένει ότι η οδύσσεια της συναδέλφου θα συνεχιστεί στα δικαστήρια. Θα μας έχει αρωγούς, καθώς ο αγώνας της είναι αγώνας όλων μας. Αγώνας ενάντια στην εργοδοτική αυθαιρεσία, την κρατική γραφειοκρατική αναλγησία, τους άδικους νόμους και διατάξεις που μετατρέπουν τους εργαζόμενους ορισμένου χρόνου, λόγω της φύσης της σχέσης εργασίας που εναλλάσσεται μεταξύ εργασίας και ανεργίας, σε ομήρους με μειωμένα ασφαλιστικά δικαιώματα.

Καταγγέλλουμε την πολιτική του ΙΚΑ και του Υπουργείου Εργασίας, η οποία δημιουργεί προσκόμματα στην ασφαλιστική κάλυψη των εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις εργασίας και ευνοεί αντικειμενικά την εργοδοσία.

Απαιτούμε από τη Διοίκηση του ΙΚΑ, του ΕΦΚΑ, την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και του ΥΠΠΟΑ:

-    Πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα και ασφαλιστική-υγειονομική κάλυψη σε όλους τους εργάτες και ανέργους.
     -    Πλήρη προστασία της εγκυμοσύνης και της μητρότητας.

Ο Πρόεδρος                                                         Ο Γενικός Γραμματέας

Μιχαήλ Ζερβός                                                         Αντώνης Σκαρπέλης