Βρίσκεστε στον Ιστότοπο του Πανελληνίου Σωματείου Εκτάκτου Προσωπικού του Υπουργείου Πολιτισμού.
Ο Ιστότοπος αυτός, ευελπιστούμε να λειτουργήσει ως πόλος ενημέρωσης και συσπείρωσης των μελών του Σωματείου. 

Ο Ιστότοπος βρίσκεται σε διαδικασία ανάπτυξης, σταδιακά θα ολοκληρωθεί.

Ενημερωτικό Δελτίο

Σύσκεψη συμβασιούχων
στην ΠΟΕΙΔΔ (27/3/2018)

 

Πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΠΟΕΙΔΔ, την Τρίτη 27 Μάρτη, η σύσκεψη συντονισμού για τη διεκδίκηση μόνιμης και σταθερής εργασίας που κάλεσε το Πανελλήνιο Σωματείο Εκτάκτου Προσωπικού του ΥΠ.ΠΟ. Στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν εργαζόμενοι από το Σύλλογο Εκτάκτων Αρχαιολόγων, το Σύλλογο Συντηρητών Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης Τ.Ε., το Σωματείο Εργαζομένων Συμβασιούχων Υπηρεσίας Ασύλου, το Σωματείο Εργαζομένων Αττικού Νοσοκομείου, την Ομοσπονδία Υπαλλήλων τέως ΥΠ.ΑΝ., την ΠΟΕΙΔΔ και τις συλλογικότητες Συντονισμός Ενάντια στα Μνημόνια και Attack στην Επισφάλεια και την Ανεργία.

Στην πλούσια συζήτηση παρουσιάστηκε η πρόταση του ΠΣΕΠ-ΥΠΠΟ, η οποία έγινε αποδεκτή ως βάση συζήτησης. Ανταλλάχθηκαν οι εμπειρίες μας από τους χώρους δουλειάς και αναδείχθηκαν τα κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συμβασιούχοι στο Δημόσιο, όπως η απλήρωτη εργασία, τα μειωμένα εργασιακά δικαιώματα και οι διακρίσεις στο χώρο δουλειάς. Κοινή συνισταμένη του αγώνα των συμβασιούχων αναδείχθηκε η διεκδίκηση μόνιμης και σταθερής εργασίας για όλους, για μετατροπή όλων των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου, μαζικές μόνιμες προσλήψεις και την κατάργηση της πρακτικής «ανακύκλωση της ανεργίας». Ως προϋποθέσεις νίκης του αγώνα προτάθηκαν ο συντονισμός των συμβασιούχων του Δημοσίου και η συνεργασία με τους μόνιμους και ΙΔΑΧ συναδέλφους μας καθώς και ο συντονισμός με τους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα.

Συναντίληψη των συμμετεχόντων υπήρξε ότι ο αγώνας των συμβασιούχων και το άνευ όρων δικαίωμά τους στη μόνιμη και σταθερή εργασία θα πρέπει να γίνει κτήμα των συναδέλφων στους χώρους δουλειάς, καθώς δεν επαρκεί ούτε και είναι επιθυμητός ένας συντονισμός ή απεργιακός αγώνας «από τα πάνω» με αποφάσεις Διοικητικών Συμβουλίων. Προτάθηκε η οργάνωση του αγώνα να περάσει στα χέρια των εργαζομένων. Συζητήθηκαν μορφές οργάνωσης και πάλης, η λειτουργία εργασιακών επιτροπών – επιτροπών αγώνα στους χώρους δουλειάς, όπως και η οργάνωση των ανέργων καθώς ο άνεργος είναι εν δυνάμει εργαζόμενος και ο εργαζόμενος εν δυνάμει άνεργος.

Η σύσκεψη κατέληξε στις παρακάτω προτάσεις:


Εμβάθυνση της επεξεργασίας των αιτημάτων ώστε αυτά να συγκεκριμενοποιηθούν (π.χ. κατάργηση των «κωλυμάτων» του Π.Δ. Παυλόπουλου, κατάργηση των μνημονιακών νόμων ελαστικοποίησης της εργασίας, εφαρμογή της αρχής μη διάκρισης, κατάργηση του μνημονιακού μέτρου 1 πρόσληψη ανά 5 αποχωρήσεις κ.λπ.).

- Έναρξη καμπάνιας ενημέρωσης των συναδέλφων με περιοδείες στους χώρους δουλειάς και δημοσιοποίηση με έκδοση τετρασέλιδου εντύπου.

- Συμμετοχή σε όλες τις απεργιακές και άλλες δράσεις και κινητοποιήσεις συμβασιούχων του Δημοσίου (Δήμοι, Παιδεία, Νοσοκομεία). Συμμετοχή στην απεργία 25 Απρίλη 2018 στα Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ & ΟΕΝΓΕ).

- Παρουσία κοινού μπλοκ συμβασιούχων στην απεργιακή πορεία της Πρωτομαγιάς.

- Οργάνωση απεργιακής κινητοποίησης των συμβασιούχων τον Ιούνη.

- Διοργάνωση νέας σύσκεψης διευρυμένης συμμετοχής την Παρασκευή 20 Απρίλη στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας.

Συναδελφικά,
Αντώνης Σκαρπέλης
Γενικός Γραμματέας ΠΣΕΠ-ΥΠΠΟΧρήσιμοι Σύνδεσμοι