ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
ΠΟΕ - ΥΠΠΟ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Συνάδελφοι
Την Παρασκευή 9/2/2018 πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕ-ΥΠΠΟ.
Τα θέματα της ημερησίας διάταξης ήταν οι εξελίξεις στο ΤΑΥΠΠΟ, οι επικείμενες απολύσεις 20 εργαζομένων ΙΔΑΧ, προσλήψεις (200 αρχαιοφύλακες, ένδικα μέσα) και οι, κατά την πλειοψηφία της ΠΟΕ-ΥΠΠΟ, «πολιτικές διώξεις» δύο συνδικαλιστών.
Όπως σε κάθε συνεδρίαση της Ε.Ε. και του Γενικού Συμβουλίου, έτσι και αυτή τη φορά αποκαλύφθηκε ο πραγματικός  ρόλος του «παλιού» κυβερνητικού εργοδοτικού συνδικαλισμού. Οι βαθιά αντιδραστικές δυνάμεις, ενός μηχανισμού που γιγαντώθηκε με τις πελατειακές   σχέσεις των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, έχουν ταχθεί σε έναν και μόνο σκοπό: την υπονόμευση του κινήματος και τη σπίλωση κορυφαίων μορφών αγώνα όπως η απεργία και κατάληψη.
Με τη στάση και την τακτική τους όχι μόνο δίνουν «χέρι βοηθείας»
στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να τσακίσουν ό,τι έχει απομείνει από τα δικαιώματα  των εργαζομένων, αλλά αποτελούν το ισχυρό άλλοθι του «νέου» κυβερνητικού εργοδοτικού συνδικαλισμού, που, έχοντας πάρει  τη σκυτάλη, μας «σφυροκοπά» αδιάκοπα με «ιδεολογήματα» για την αναποτελεσματικότητα των αγώνων και των κινητοποιήσεων.
Τις τελευταίες μέρες το ΤΑΥΠΠΟ τελεί υπό κατάληψη(!) από τις πλειοψηφούσες δυνάμεις της ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ για την απομάκρυνση του τέως διευθυντή του Ταμείου Αλληλοβοήθειας και γιατί είναι  αντίθετοι  με την  τοποθέτηση των τριών από τα πέντε μέλη του ΔΣ του ΤΑ  με εντολή της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟ.
Την απόφαση για την κατάληψη οι πλειοψηφούσες δυνάμεις ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ την έλαβαν σε προηγούμενη συνεδρίαση της Ε.Ε. και του Γενικού Συμβουλίου. Όταν τους καταγγείλαμε πως ενεργούν  ερήμην των εργαζομένων και οι αποφάσεις για τις μορφές πάλης λαμβάνονται στις Γενικές Συνελεύσεις των Σωματείων και όχι σε «επίπεδο κορυφής» των ηγεσιών τους,   επικαλέστηκαν,  με περισσή αλαζονεία, πως οι ίδιοι οι εργαζόμενοι τους έχουν εξουσιοδοτήσει  να αποφασίζουν εξ ονόματός τους, όταν τους έδωσαν την πλειοψηφία στο Συνέδριο της Ομοσπονδίας !!
                                                   Όμως το θράσος και η υποκρισία τους δεν έχουν όρια!
-    Όταν πριν από λίγο καιρό ψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο και  σάρωσε κάθε κεκτημένο των εργαζομένων και των λαϊκών οικογενειών με την κατάργηση της απεργίας, την κατάργηση των προνοιακών επιδομάτων, τους πλειστηριασμούς κ.ά., οι πλειοψηφούσες δυνάμεις της ΠΟΕ-ΥΠΠΟ όχι μόνο δεν πήραν απόφαση για απεργία αλλά έκαναν ό,τι μπορούσαν για να μην πετύχει ούτε η τρίωρη στάση εργασίας που προκήρυξε η ΑΔΕΔΥ.
-    Όταν καθημερινά οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο ερχόμαστε αντιμέτωποι με  σημαντικά προβλήματα στο χώρο μας, όπως τις αναδιαρθρώσεις στο Δημόσιο (αξιολογήσεις, οργανογράμματα κ.ά.), το πάγωμα των μισθών μας, τις υποστελεχωμένες υπηρεσίες, την έλλειψη προσωπικού και υλικοτεχνικών υποδομών κ.ά, οι πλειοψηφούσες δυνάμεις της ΠΟΕ-ΥΠΠΟ αναλώνονται σε διαξιφισμούς με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου για το ποιος θα είναι ο Πρόεδρος, ποιος ο διευθυντής και οι ποιοι οι παρατρεχάμενοι στο Ταμείο Αλληλοβοήθειας.!!
Στην προχθεσινή συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου πάρθηκε η απόφαση για 24ωρη απεργία στις 15/2/2017. Στο πλαίσιο των αιτημάτων τους για την απεργία «τσουβαλιάζουν» δίκαια αιτήματα (τη μονιμοποίηση των εργαζομένων του Παιδικό Σταθμό και του ΤΑΥΠΠΟ, τις απολύσεις 20 υπαλλήλων του ΥΠΠΟ, προσλήψεις) με τα «αλισβερίσια» στο ΤΑΥΠΠΟ και την παραπομπή συνδικαλιστών στο πειθαρχικό!! Δηλώνουν αδικημένοι, θιγμένοι από ένα πολιτικό σύστημα που τους κατατρέχει και δεν τους θέλει πια, θύματα και πολιτικά διωκόμενοι και ψάχνουν για ομπρέλα προστασίας, την ίδια ώρα που σταθερά αρνούνται να δώσουν στο φως όλα τα στοιχεία.
Στην πραγματικότητα χρησιμοποιούν τις κορυφαίες μορφές πάλης, την απεργία και την κατάληψη, για να προασπίσουν «ίδια» συμφέροντα,  απαξιώνοντας  στα μάτια των εργαζομένων τη σημασία και το περιεχόμενό τους. Δεν έχουν την τόλμη να παρουσιάσουν το διεκδικητικό τους πλαίσιο ανοικτά στους εργαζόμενους και να  συγκαλέσουν Γενικές Συνελεύσεις, ακυρώνοντας  τις συλλογικές διαδικασίες για τη λήψη αποφάσεων.

Συνάδελφοι

Σε αυτό το μοτίβο ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός έχει το δικό του καταμερισμένο ρόλο. Πλήρως ευθυγραμμισμένος με τις απαιτήσεις των αφεντικών του και πρόθυμος σε κάθε περίοδο να έχει το ρόλο αερόσακου απέναντι σε λαϊκή οργή και αγανάκτηση, αποτελεί κομμάτι του μαύρου μετώπου απέναντι στους εργαζόμενους. Την απάντηση θα δώσει  η άνοδος της οργάνωσης και των αγώνων των εργαζομένων απέναντι στον πραγματικό αντίπαλο, η μάχη για την αλλαγή των συσχετισμών, η πάλη για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος.

Η ΔΑΣ κατέθεσε στο Γενικό Συμβούλιο το δικό της πλαίσιο για τη συμμετοχή της σε 24ωρη απεργία καταψηφίζοντας το πλαίσιο αιτημάτων της πλειοψηφίας και  καλεί  τους εργαζόμενους να παλέψουν με όλες τους τις δυνάμεις:

-    Ενάντια στις απολύσεις των 20 υπαλλήλων του ΥΠ.ΠΟ.Α και σε κάθε επανέλεγχο συμβάσεων που στοχοποιεί τους εργαζόμενους
-    Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων του Παιδικού Σταθμού και του ΤΑΥΠΠΟ στο ΥΠΠΟΑ. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Μαζικές προσλήψεις όλων των ειδικοτήτων.
-    Όχι στις ελαστικές σχέσεις εργασίας – Καμία απόλυση συμβασιούχου.
-    Πλήρης μισθολογική αναγνώριση της προϋπηρεσίας εκτός δημοσίου.
-    Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού.
-    Εναντιωνόμαστε στους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις σε βάρος εργατικών - λαϊκών νοικοκυριών.
-    Αλληλεγγύη στους φτωχούς αγωνιζόμενους αγρότες.

Απαιτούμε άμεσα σύγκληση Γενικής Συνέλευσης του Ενιαίου Συλλόγου για να συζητηθούν:
-    όλα τα τρέχοντα θέματά μας και να ενημερωθούν οι εργαζόμενοι (εξελίξεις στο ΤΑΥΠΠΟ, απολύσεις υπαλλήλων, προσλήψεις, αξιολογήσεις κ.ά.)
-    ο σχεδιασμός δράσης μας απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης.

Φεβρουάριος 2018