Βρίσκεστε στον Ιστότοπο του Πανελληνίου Σωματείου Εκτάκτου Προσωπικού του Υπουργείου Πολιτισμού.
Ο Ιστότοπος αυτός, ευελπιστούμε να λειτουργήσει ως πόλος ενημέρωσης και συσπείρωσης των μελών του Σωματείου. 

Ο Ιστότοπος βρίσκεται σε διαδικασία ανάπτυξης, σταδιακά θα ολοκληρωθεί.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Δ/ΝΣΗ: ΔΙΟΣΚΟΥΡΩΝ 1  -  105 55 ΠΛΑΚΑ
Τηλ.: 2103219710  -  Fax: 2103219717
email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

 Ενημερωτικό Δελτίο

Αθήνα  16 - 1 - 2018

 

Ανταπόκριση από τις απεργιακές κινητοποιήσεις

Απεργία 12-1-2018
Το Πανελλήνιο Σωματείο Εκτάκτου Προσωπικού του ΥΠΠΟ συμμετείχε στις απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στο μνημονιακό πολυνομοσχέδιο με 24ωρη απεργία την Παρασκευή 12 Γενάρη, οπότε συγκεντρωθήκαμε στο Υπουργείο Εργασίας και στη συνέχεια πορευτήκαμε στη μαζική συγκέντρωση των συνδικάτων μέχρι τη Βουλή. Τη Δευτέρα 15 Γενάρη, ημέρα ψήφισης του πολυνομοσχεδίου, συμμετείχαμε με νέα 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στο Υπουργείο Πολιτισμού καθώς και στη μαζική βραδινή συγκέντρωση στο Σύνταγμα, κόντρα στη συνειδητή αδράνεια των ηγεσιών της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Μπορεί το πολυνομοσχέδιο να ψηφίστηκε, αλλά συνεχίζουμε τον αγώνα για να μην εφαρμοστεί ποτέ η αντιαπεργιακή διάταξη όπως και όλες οι αντεργατικές προβλέψεις του πατώντας πάνω στην αγωνιστική παρακαταθήκη του πολύμορφου ενωτικού αγώνα των προηγούμενων ημερών.

 

Συνάντηση με τον Διευθυντή Γραφείου Υπουργού Ε. Πολίτη και την Πρόεδρο του Δ.Σ. του ΤΑΠΑ Α. Χατζηπέτρου

Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσής μας στο Υπουργείο Πολιτισμού τη Δευτέρα 15 Γενάρη, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας του Σωματείου, αντιπροσωπεία του Σωματείου από κοινού με αντιπροσωπεία του Συλλόγου Εκτάκτων Αρχαιολόγων και της ΠΟΕΙΔΔ, οι οποίοι βρίσκονταν εκεί επίσης με 24ωρη απεργία, συναντηθήκαμε με τον Διευθυντή Γραφείου Υπουργού Ε. Πολίτη και την Πρόεδρο του Δ.Σ. του ΤΑΠΑ Α. Χατζηπέτρου. Ακολούθησε συζήτηση εφ’ όλης της ύλης, όπου ειπώθηκαν τα εξής για τα παρακάτω θέματα:

  • Ανανέωση συμβάσεων στο ΤΑΠΑ

Η κα Χατζηπέτρου δήλωσε απόλυτα ικανοποιημένη από το έργο των συναδέλφων που εργάζονται με τη σύμβαση ΣΟΧ1/2017 στο Ταμείο, με απτά αποτελέσματα στην παραγωγή και τη διανομή. Ενημέρωσε ότι έχει ήδη αποστείλει νέα 8μηνη προκήρυξη στον ΑΣΕΠ προς έγκριση. Δεσμεύτηκε ότι θα κάνει ό,τι μπορεί ώστε να μη μείνει το ΤΑΠΑ υποστελεχωμένο και ότι η Διοίκηση του Ταμείου θέλει να εξασφαλίσει την ομαλή συνέχεια των εργασιών. Από τη μεριά μας τονίσαμε ότι η υλοποίηση των προθέσεων της Διοίκησης του ΤΑΠ για ανάπτυξη των εργασιών και τερματισμό της υποστελέχωσης  προϋποθέτει την άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού αλλά και την άμεση ανανέωση των συμβάσεων όλων των συμβασιούχων συναδέλφων της σύμβασης ΣΟΧ1. Η Διοίκηση αλλά και η πολιτική ηγεσία του ΥΠ.ΠΟ.Α. δεσμεύτηκε να απαντήσει στο αίτημά μας και να εξετάσει όλα τα νομοθετικά ενδεχόμενα για την παράταση των συμβάσεων. Σημειώνουμε τέλος ότι εκκρεμεί αίτημα επίσημης συνάντησης του Σωματείου με την κα Χατζηπέτρου.

  • Κοινή Υπουργική Απόφαση για την εφαρμογή του άρθρου 8 του Ν. 4506/2017 (ΦΕΚ Α΄191)

Ο κ. Πολίτης μάς ενημέρωσε ότι το ΥΠ.ΠΟ.Α. έστειλε τις παρατηρήσεις του σχετικά με την εφαρμογή του άρθρου 8 και την έκδοση 18μηνων συμβάσεων στο Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης και ότι η έκδοση της ΚΥΑ είναι θέμα ημερών. Ειδικότερα για τους εργαζόμενους στην καθαριότητα δεσμεύτηκε ότι θα εκδοθούν προκηρύξεις 18μηνης διάρκειας ύστερα από την έκδοση της ΚΥΑ.

  • Καταβολή Ανθυγιεινού Επιδόματος

Ο κ. Πολίτης μάς ενημέρωσε ότι το ΥΠ.ΠΟ.Α. έστειλε βεβαίωση στο Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης με την οποία βεβαιώνει ότι οι ΙΔΟΧ εργαζόμενοι του ΥΠ.ΠΟ.Α. εκτελούν ακριβώς τις ίδιες εργασίες με τους ΙΔΑΧ και μόνιμους συναδέλφους τους, όπως ακριβώς είχε ζητήσει το Σωματείο μας. Στο αμέσως επόμενο διάστημα θα επικοινωνήσουμε με το Διοικητικής Ανασυγκρότησης, ώστε να εξασφαλίσουμε τη συνέχεια της υπόθεσης.

  • Εξίσωση αδειών με εκείνες των ΙΔΑΧ και μόνιμων

Το Σωματείο μας εξέφρασε την αγανάκτησή του για τη διαφορετική αντιμετώπιση των συμβασιούχων σε σχέση με τους μόνιμους και αορίστου χρόνου συναδέλφους στο ζήτημα των αδειών. Ζητήσαμε ίση μεταχείριση, παροχή όλων των αδειών ασθενείας και μητρότητας που δικαιούνται οι συμβασιούχοι, αλλά και εξίσωση με αυτές του μόνιμου προσωπικού όπου υπάρχουν νομικές διαφοροποιήσεις. Για πρώτη φορά η πολιτική ηγεσία του ΥΠ.ΠΟ.Α. δεσμεύτηκε ότι θα μελετήσει το θέμα και θα μας απαντήσει σχετικά.

  • Καθυστερήσεις πληρωμών στο έργο Δέλτα Φαλήρου

Ενημερώσαμε την πολιτική ηγεσία ότι οι 18 συνάδελφοι που εργάζονται στο έργο της ανασκαφής στο Δέλτα Φαλήρου (Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος») της ΕΦΑ Πειραιά, Δυτικής Αττικής και Νήσων παραμένουν απλήρωτοι εδώ και δύο μήνες. Ζητήσαμε από το Γραφείο Υπουργού να κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να καταβληθούν άμεσα τα δεδουλευμένα και να ομαλοποιηθεί η μισθοδοσία των συναδέλφων. Το γραφείο Υπουργού δεσμεύτηκε να το πράξει.

  • Σχετικά με την προκήρυξη μόνιμων θέσεων εργασίας 16Κ/2017

Από κοινού με τους συναδέλφους του ΣΕΚΑ δηλώσαμε ότι θεωρούμε ότι η προκήρυξη 16Κ/2017 έχει φωτογραφικά κριτήρια πρόσληψης σχετικά με την εντοπιότητα και τη χρήση συγκεκριμένων μεταπτυχιακών και προϋπηρεσίας ως κύριων προσόντων και όχι μοριοδοτούμενα κριτήρια, ακυρώνει στην πράξη το πτυχίο των Αρχαιολόγων, επισημοποιεί με τη βούλα του ΑΣΕΠ παρατυπίες που έχουμε κατά το παρελθόν καταγγείλει σε προκήρυξη πρόσληψης σε έργα αυτεπιστασίας και οι οποίες έχουν οδηγήσει σε φωτογραφικές προσλήψεις. Ζητήσαμε την άμεση απόσυρση της προκήρυξης, την επιστροφή των παραβόλων για όσες αιτήσεις έχουν γίνει και την άμεση αναθεώρησή της και έκδοση νέας διορθωμένης. Η πολιτική ηγεσία κατέγραψε τις απόψεις μας και δεν απάντησε σχετικά.

  • Οργανόγραμμα και καθηκοντολόγιο

Ζητήσαμε τη συμμετοχή του Σωματείου μας και των σωματείων των συμβασιούχων στις διαβουλεύσεις σύνταξης του καθηκοντολογίου και του οργανογράμματος όπως ακριβώς γίνεται και με τα σωματεία των μονίμων και αορίστου χρόνου συναδέλφων. Η πολιτική ηγεσία δεσμεύτηκε να το πράξει.

  • Μητρώο Προσωπικού Αρχαιολογικών Εργασιών

Από κοινού με τους συναδέλφους του ΣΕΚΑ εκφράσαμε την έντονη δυσαρέσκειά μας και τον προβληματισμό μας σχετικά με την παράγραφο 2, άρθρο 344 του Πολυνομοσχεδίου για το Μητρώο Προσωπικού Αρχαιολογικών Εργασιών, όπου αναφέρεται ότι με απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού θα καθορίζονται τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα καθώς και η μοριοδότηση αυτών όλων των
ειδικοτήτων και κλάδων των εργαζόμενων που θα εγγράφονται στο Μ.Π.Α.Ε. Ζητήσαμε την απόσυρση της πρόβλεψης αυτής, καθώς τυχόν εφαρμογή της θα μας οδηγήσει 50 χρόνια πίσω στο ζήτημα των προσλήψεων. Λάβαμε τη διαβεβαίωση ότι, όπως δήλωσε και η Υπουργός ΠΟ.Α. στη Βουλή κατά τη συζήτηση του Πολυνομοσχεδίου, «τα προσόντα και η μοριοδότηση θα καθορίζονται από την ισχύουσα νομοθεσία». Από τη μεριά μας θα παρακολουθούμε στενά το θέμα, ώστε να εξασφαλίσουμε τη δέσμευση της πολιτικής ηγεσίας. (Δείτε τα σχετικά άρθρα του πολυνομοσχεδίου εδώ.)

Τέλος, η αντιπροσωπεία των εργαζομένων εξέφρασε την έντονη αντίθεσή της στο σύνολο του Πολυνομοσχεδίου και ζήτησε την απόσυρσή του. Ζητήσαμε άμεσες μαζικές μόνιμες προσλήψεις στο ΥΠ.ΠΟ.Α. Εκφράσαμε τη σταθερή προσήλωσή μας στον αγώνα για μόνιμη και σταθερή εργασία και δηλώσαμε ότι η αντιαπεργιακή πρόβλεψη του Πολυνομοσχεδίου θα μείνει στα χαρτιά και δε θα κάμψει επ’ ουδενί τις απεργιακές και αγωνιστικές αντιστάσεις μας.


ΦΕΚ για καθορισμό ωρών απασχόλησης πέραν του πενθημέρου κατά τις Κυριακές και εξαιρέσιμες μέρες του 2018

Καλωσορίζουμε το προσωπικό φύλαξης και καθαριότητας που προσλαμβάνεται με τις νέες 5μηνες συμβάσεις σε Μουσεία και Αρχαιολογικούς χώρους. Σας καλούμε να συσπειρωθείτε στο Σωματείο μας και να αγωνιστούμε μαζί για την υπεράσπιση των  δικαιωμάτων μας και την προοπτική της μόνιμης και σταθερής δουλειάς για όλους.
Δείτε εδώ και εδώ τα σχετικά ΦΕΚ με τις Υπουργικές Αποφάσεις για καθορισμό ωρών απασχόλησης πέραν του πενθημέρου κατά τις Κυριακές και εξαιρέσιμες μέρες του 2018 για το ΙΔΟΧ προσωπικό με συμβάσεις 5 μηνών καθώς και για τους συναδέλφους που εργάζονται με ασφαλιστικά μέτρα.

Εκ μέρους του Δ.Σ.
Αντώνης Σκαρπέλης
Γενικός ΓραμματέαςΧρήσιμοι Σύνδεσμοι