ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΥΠΠΟ

Ανακοίνωση σχετικά με τη συνάντηση

του προεδρείου με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ

Την Τρίτη 8 Μαρτίου 2022, το Πανελλήνιο Σωματείο Έκτακτου Προσωπικού του ΥΠΠΟ συναντήθηκε με στελέχη του Υπουργείου Πολιτισμού προκειμένου να κατατεθούν τα πάγια αιτήματα των εργαζόμενων του κλάδου, όπως αυτά είχαν κοινοποιηθεί πρόσφατα στα μέλη και να λάβουμε απάντηση επί αυτών. Το Σωματείο εκπροσώπησε το Προεδρείο, ενώ από την πλευρά του Υπουργείου παρευρέθηκε ο Υπηρεσιακός Γραμματέας, η Προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, και η Προϊστάμενος του Τμήματος Διοικητικής και Οικονομικής Υποστήριξης.

Το Υπουργείο ξεδίπλωσε μέσω των θέσεων του τις διαχρονικά κυνικές πολιτικές επιλογές του σε σχέση με τους συμβασιούχους, ρίχνοντας φυσικά το φταίξιμο στο βολικό «σφιχτό νομοθετικό πλαίσιο», που όμως όλες οι ηγεσίες του ΥΠ.ΠΟ. και οι κυβερνήσεις έχουν στηρίξει και διαμορφώσει όλα αυτά τα χρόνια. Δεν δόθηκε καμία σαφής απάντηση και καμία δέσμευση απέναντι στα αιτήματα των εργαζομένων.  Συγκεκριμένα,

-          Μας είπαν για το δίκιο που έχουμε να ζητάμε μονιμοποίηση των συμβασιούχων αλλά «δυστυχώς δεσμεύονται από το θεσμικό πλαίσιο». Δεν μας είπαν όμως πως αυτό το δίκιο συμβιβάζεται με την εκχώρηση όλο και περισσότερων δραστηριοτήτων σε ιδιώτες και μεγαλοεργολάβους.

-          Μας έκαναν ξεκάθαρο ότι το ΥΠ.ΠΟ. κάνει ό,τι είναι «ανθρωπίνως δυνατόν ώστε οι ΙΔΟΧ να πληρώνονται στην ώρα τους» και ότι οι πολύμηνες καθυστερήσεις πληρωμών μας είναι το αποτέλεσμα… αυτής της τεράστιας προσπάθειας. Δεν μας είπαν όμως τι παραπάνω κάνουν και οι μεγαλοεργαλάβοι πληρώνονται τακτικά και στην ώρα τους.

-          Μας ενημέρωσαν ότι τα μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων κατά του COVID που έχει λάβει το ΥΠ.ΠΟ. είναι η κοινοποίηση των εγκυκλίων του ΕΟΔΥ. Υπογράμμισαν ότι θα πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι που εντέλει δεν εξαιρεθήκαμε από το ποσοστό τηλεργασίας, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός. Ωστόσο, δεν μας πείσαν με ποιον τρόπο τα παραπάνω αποτελούν ουσιαστικά μέτρα για την εξασφάλιση της προστασίας της υγείας μας.

-          Ισχυρίστηκαν πως το 8μηνο κώλυμα δεν μπορεί να καταργηθεί, γιατί και πάλι «δεσμεύονται από το θεσμικό πλαίσιο» και θα αξιώσουμε μονιμοποίηση. Αντί αυτού, η «φιλοεργατική» λύση τους για να μην παραιτούνται νωρίτερα οι συνάδελφοι από 8μηνες συμβάσεις είναι να γίνουν αυτές … 7μηνες! Να μειώσουν, δηλαδή, περαιτέρω τον ήδη μειωμένο χρόνο εργασίας μας.

-          Μας επιβεβαίωσαν ότι σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα που έχουν στα χέρια τους σχετικά με το ανθυγιεινό επίδομα, θα συνεχιστεί η αδικία σε βάρος των συμβασιούχων, καθώς το πόρισμα της επιτροπής δεν εντάσσει τους ΙΔΟΧ στους δικαιούχους του επιδόματος.

-          Τέλος, ενημέρωσαν ότι θα δοθεί οδηγία προς τις Εφορείες προκειμένου το ένσημο που αποδίδεται σε εργαζόμενους που δουλεύουν σε σκαλωσιές, εργοτάξια ή έρχονται σε επαφή με χημικά να είναι βαρύ και όχι ένσημο «υπαλλήλου γραφείου», όπως συχνά συμβαίνει.

Το Υπουργείο και οι κυβερνήσεις τους προσπαθούν όλα αυτά τα χρόνια να μας πείσουν πως οι εργαζόμενοι πρέπει να έχουμε μειωμένες απαιτήσεις, να μην διεκδικούμε την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας, να μην απαιτούμε τα αυτονόητα, να χαμηλώσουμε κι άλλο τον πήχη, να συμβιβαστούμε με αυτήν την ασφυκτική πραγματικότητα. Προσπαθεί να μας πείσει ότι δεν έχει χρήματα για προσλήψεις, για την προστασία των αρχαιοτήτων που καταρρέουν από την εγκατάλειψη, για τα αναγκαία μέτρα προστασίας των εργαζομένων, για το ανθυγιεινό επίδομα των συμβασιούχων. Ωστόσο, μέσα σε λίγες ώρες βρίσκονται τα χρήματα για αποστολή όπλων και πυραύλων στην Ουκρανία από τα χρήματα των εργαζόμενων, για πληρωμή πάσης φύσεως μεγαλοεργολάβων.

Εμείς στον εμπαιγμό τους απαντάμε ΩΣ ΕΔΩ! Απαντάμε με αγώνα! Βάζουμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες!

Δεν δεχόμαστε να δουλεύουμε με εργασιακές σχέσεις-λάστιχο. Δεν δεχόμαστε να δουλεύουμε χωρίς να πληρωνόμαστε στην ώρα μας και τελικά ο μισθός να μην αρκεί να καλύψει τις βασικές και οξυμένες ανάγκες μας. Δε μπορούμε να αποδεχτούμε πως ο κατώτερος μισθός βρίσκεται παγωμένος στα επίπεδα του 2007. Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού.

Η δύναμη βρίσκεται στην οργάνωση των εργαζομένων. Δεν περιμένουμε εργολάβους λύσεων, κυβερνητικούς μεσσίες που δήθεν θα προστατεύσουν τη ζωή και τα δικαιώματά μας. Δεν αποδεχόμαστε καμία θυσία για τα συμφέροντα και τους ανταγωνισμούς του κεφαλαίου. Η δύναμή μας βρίσκεται στην οργάνωση και στον αγώνα, στο δρόμο της διεκδίκησης και της ανατροπής. Το αποδεικνύουν οι αγώνες εκατοντάδων εργαζόμενων στους χώρους δουλειάς, στη Cosco, στην e- food.

Ούτε βήμα πίσω στις σύγχρονες ανάγκες μας!

Απαντάμε με τη μαζική συμμετοχή μας στην Γενική Συνέλευση του σωματείου μας, την Παρασκευή 1 Απρίλη!

Απαντάμε με διεκδίκηση και αγώνα, και μαζική συμμετοχή στην γενική απεργία στις 6 Απρίλη!

Το Δ.Σ. του Σωματείου