Βρίσκεστε στον Ιστότοπο του Πανελληνίου Σωματείου Εκτάκτου Προσωπικού του Υπουργείου Πολιτισμού.
Ο Ιστότοπος αυτός, ευελπιστούμε να λειτουργήσει ως πόλος ενημέρωσης και συσπείρωσης των μελών του Σωματείου. 

Ο Ιστότοπος βρίσκεται σε διαδικασία ανάπτυξης, σταδιακά θα ολοκληρωθεί.

ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ, ΟΧΙ ΧΙΟΝΑΝΘΡΩΠΟΙ

Σφοδρή χιονόπτωση, πολικές θερμοκρασίες, κλειστοί δρόμοι και μεγάλη ταλαιπωρία για πολλούς εργαζόμενους, που ήταν υποχρεωμένοι να πάνε κανονικά για δουλειά, λες και ετοιμάζονται για χιονοπόλεμο. Αυτή ήταν η σημερινή εικόνα σε πολλούς χώρους και έργα, για τους εργαζόμενους του Υπουργείου Πολιτισμού.

Οι Περιφέρειες ξέμειναν από αλάτι, πολλές κεντρικές αρτηρίες έκλεισαν, ενώ εγκλωβίστηκαν αρκετά οχήματα ακόμα και στην Αττική Οδό! Οι αρχές δεν είχαν καν τη στοιχειώδη ετοιμότητα να δώσουν εγκαίρως εντολή, για να μην προσέλθουν για δουλειά οι συνάδελφοι που εργάζονται σε ανοιχτούς χώρους, υπό αντίξοες συνθήκες. Ακόμα και όσοι πέτυχαν το αυτονόητο, κατόπιν δικής τους πίεσης, αποχωρώντας νωρίτερα από τη δουλειά, δε γλίτωσαν την ταλαιπωρία, ώσπου να φτάσουν με ασφάλεια σπίτι τους.

Το Υπουργείο Εσωτερικών έβγαλε την τελευταία στιγμή μια εγκύκλιο-απόφαση, για να αποδεσμευτούν νωρίτερα οι δημόσιοι υπάλληλοι από την εργασία τους. Το ΥΠΠΟΑ αδιαφόρησε επιδεικτικά, αλλά είχε φροντίσει να μας ενημερώσει με... ένα κατατοπιστικό φυλλάδιο πώς βάζουμε αλυσίδες στο αυτοκίνητό μας (βλέπε εικόνα στα σχόλια). Οι κατά τόπους Εφορείες ακολούθησαν το «νόμο της αδράνειας» και δεν πήραν κανένα μέτρο για την ασφάλεια των εργαζόμενων. Ενώ μέχρι αυτή τη στιγμή -αργά το απόγευμα- δεν είχε υπάρξει ακόμα καμία ανακοίνωση εν όψει της Τρίτης, που αναμένεται να είναι ακόμα πιο δύσκολη.

Το Σωματείο μας προειδοποίησε έγκαιρα για τους κινδύνους και τα μέτρα που πρέπει να παρθούν, αλλά αντί για απάντηση, είδαμε τους αρμόδιους να κάνουν τις ευθύνες τους μπαλάκι. Η απάντηση του ΥΠΠΟΑ ήταν ότι υπεύθυνες για όλα αυτά είναι οι Εφορείες, ενώ αυτές σήμερα ψάχνονταν και περίμεναν το ΥΠΠΟΑ να τους δώσει σχετικές οδηγίες! Το αποτέλεσμα ήταν πως το Υπουργείο «έσυρε» τους εργαζόμενους στα εργοτάξια, παρά τους κινδύνους και την ταλαιπωρία, για να μην πέσουν ούτε μέρα έξω τα χρονοδιαγράμματα... Ενώ η ασφαλής μετακίνηση των εργαζόμενων, θεωρείται -για άλλη μια φορά- «ατομική τους ευθύνη», χωρίς να έχουν την παραμικρή συνδρομή από τις αρχές!

Συνάδελφοι-ισσες,

Ας μην περιμένουμε από το «Επιτελικό Κράτος» να δούμε άσπρη μέρα. Δεν αφήνουμε κανέναν να παίζει με την ασφάλειά μας και τις συνθήκες εργασίας μας.

Παίρνουμε υπόψη και εφαρμόζουμε τις παρακάτω οδηγίες.

-Αν δεν είναι εφικτή η προσέλευσή μας στον χώρο εργασίας, δε βάζουμε για κανέναν λόγο σε κίνδυνο τη σωματική μας ακεραιότητα! Ενημερώνουμε τους αρμόδιους πως δε θα παρευρεθούμε στην εργασία μας, δικαιολογημένα.

-Σε καμία περίπτωση, δεν εργαζόμαστε σε ακατάλληλες συνθήκες σε εξωτερικούς χώρους. Όλες οι υπηρεσίες οφείλουν να έχουν εσωτερικούς θερμαινόμενους χώρους και να φροντίσουν για να διασφαλίσουν κατάλληες συνθήκες για τους εργαζόμενους.

-Το ΥΠΠΟΑ και κάθε Εφορεία Αρχαιοτήτων οφείλουν να πάρουν έγκαιρα μέτρα πρόληψης και προστασίας και να ενημερώσουν σχετικά τους εργαζόμενους.

-Σε περίπτωση που δεν τηρούνται τα μέτρα και δεν υπάρχουν κατάλληλες συνθήκες εργασίας, ερχόμαστε σε επαφή με το Σωματείο για να υπάρχει ενημέρωση και συλλογική πίεση.

Είναι βασικό να μαθαίνουμε τα δικαιώματά μας, να μαθαίνουμε να τα διεκδικούμε και να μη μένει κανείς συνάδελφος μόνος του να αντιμετωπίζει παραβιάσεις, καταχρήσεις κτλ. Ελάτε σε επαφή με το Σωματείο, δυναμώστε τον συλλογικό αγώνα. Κανένας δεν είναι μόνος του!

Για το Δ.Σ.

Η Πρόεδρος Νίκη Δημητρίου
Η Γενική Γραμματέας - Μυρτώ Μαρίνη

 

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι