Βρίσκεστε στον Ιστότοπο του Πανελληνίου Σωματείου Εκτάκτου Προσωπικού του Υπουργείου Πολιτισμού.
Ο Ιστότοπος αυτός, ευελπιστούμε να λειτουργήσει ως πόλος ενημέρωσης και συσπείρωσης των μελών του Σωματείου. 

Ο Ιστότοπος βρίσκεται σε διαδικασία ανάπτυξης, σταδιακά θα ολοκληρωθεί.

          ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Δ/ΝΣΗ: ΔΙΟΣΚΟΥΡΩΝ 1  -  105 55 ΠΛΑΚΑ

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. http://psep-yppo.gr  

 

Παράταση της άδειας ειδικού σκοπού για όλους τους υπαλλήλους με ανήλικα τέκνα για την περίοδο του Πάσχα

 

Αθήνα, 21/4/2021

 

Αντιφατική και απαράδεκτη είναι η οδηγία της τελευταίας εγκυκλίου (20/42020)[1] για τη μη παράταση της άδειας ειδικού σκοπού για όλους τους εργαζόμενους γονείς και την καταναγκαστική λήψη κανονικής άδειας για τις δύο εβδομάδες των διακοπών του Πάσχα.

Ενώ οι διατάξεις περί καραντίνας, απαγόρευσης κυκλοφορίας, απαγόρευσης των μετακινήσεων σε άλλο νομό δεν έχουν αρθεί, η απόφαση που υποχρεώνει τους γονείς να καταναλώσουν την άδειά τους για να κρατήσουν τα ανήλικα τέκνα τους στο σπίτι, φαίνεται να κινείται εκτός τόπου και χρόνου.

Ακόμα και πέρυσι, με πολύ λιγότερα περιοριστικά μέτρα, είχε παραταθεί η χρήση της άδειας ειδικού σκοπού για όλους τους εργαζόμενους γονείς και την περίοδο του Πάσχα[2], με γνώμονα την προστασία των ηλικιωμένων[3], που εναλλακτικά θα αναλάμβαναν την φροντίδα των τέκνων, καθώς και τον δεδομένο περιορισμό μετακίνησης προς τα χωριά αλλά και γενικότερα.

Ο ίδιος ο τότε Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος είχε τονίσει ότι «οι άδειες ειδικού σκοπού για τους δημοσίους υπαλλήλους που έχουν παιδιά έως 15 ετών, ασχέτως εάν τα παιδιά ήταν πολύ μικρά και δεν ήταν γραμμένα σε παιδικό ή βρεφονηπιακό σταθμό, συνεχίζονται και το Πάσχα, ασχέτως αν την περίοδο αυτήν τυπικά τα σχολεία είναι κλειστά».

Ενώ είχε διευκρινιστεί και από μια σειρά εγκυκλίων η σημαντικότητα της παράτασης αυτής κατά την εορταστική περίοδο του Πάσχα: «Κατόπιν της ΔΙΔΑΔ/Φ.69/112/οικ.863/2.4.2020 Εγκυκλίου του Υπουργείου Εσωτερικών, σας γνωρίζουμε ότι είναι δυνατή η χορήγηση της άδειας αυτής και κατά την περίοδο του Πάσχα για την ταυτότητα του λόγου για τον οποίο χορηγείται, ιδίως την προστασία της υγείας των ηλικιωμένων γονέων των υπαλλήλων, ενόψει της αντικειμενικής αδυναμίας ανάληψης της φροντίδας των τέκνων από αυτούς.»[4]

Οι εργαζόμενοι γονείς υποχρεώνονται να καταναλώσουν όλη την άδειά τους (αν έχουν) για να κρατήσουν τα παιδιά τους στο σπίτι και να μείνουν χωρίς κανένα περιθώριο για το διάστημα που ακολουθεί, για περαιτέρω αντιμετώπιση της κατάστασης των έκτακτων κρατικών κλεισιμάτων των σχολείων και όχι μόνο.

Ως σωματείο με πολλούς εργαζόμενους γονείς και μάλιστα με αρκετούς από αυτούς σε ολιγόμηνες συμβάσεις, χωρίς περιθώριο αδειών, το λιγότερο που απαιτούμε είναι η παράταση της χρήσης της άδειας ειδικού σκοπού κατά τη διάρκεια των εορτών του Πάσχα για όλους και η ακώλυτη δικαιολόγηση της απουσίας γονέων για λόγους φροντίδας τέκνων, που έχουν εξαντλήσει κάθε περιθώριο αδείας.

 

[1] ΔΙΔΑΔ/Φ.69/156/οικ.6988/20/04/2021

[2] Κ.Υ.Α. 14556/448/20 (ΦΕΚ-1208 Β/7-4-20) : Παράταση της ισχύος των έκτακτων και προσωρινών μέτρων στην αγορά εργασίας για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19 ως προς την οργάνωση του χρόνου εργασίας και της άδειας ειδικού σκοπού του άρθρου 4 της από 11.03.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορωνοϊού COVID-19 και της ανάγκης περιορισμού της διάδοσης του» (Α’ 55).

[3] ΔΙΔΑΔ/Φ.69/112/οικ.8632/2020 Πρόσθετα μέτρα και ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της ανάγκης περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού

[4] ΔΔΑΔ Α 1043183 ΕΞ 2020 – ΑΑΔΕ.

 

Ομάδα για θέματα γυναικών και μητρότητας ΠΣΕΠ - ΥΠΠΟ

Για το Δ.Σ.

           Ο Πρόεδρος                                              H Γενική Γραμματέας

Μιχαήλ Ζερβός                                                 Μαρία ΚουμτζήΧρήσιμοι Σύνδεσμοι