Βρίσκεστε στον Ιστότοπο του Πανελληνίου Σωματείου Εκτάκτου Προσωπικού του Υπουργείου Πολιτισμού.
Ο Ιστότοπος αυτός, ευελπιστούμε να λειτουργήσει ως πόλος ενημέρωσης και συσπείρωσης των μελών του Σωματείου. 

Ο Ιστότοπος βρίσκεται σε διαδικασία ανάπτυξης, σταδιακά θα ολοκληρωθεί.

Ημερίδα

Ελληνική αρχαιότητα, σύμβολα και ζητήματα πρόσληψης στον 19ο αιώνα:
το Λάβαρο του Πανεπιστημίου Αθηνών του Νικολάου Γύζη

Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών
Θόλου 5, Πλάκα, Αθήνα

2/12/2017

Το Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης «Το Λάβαρο του Πανεπιστημίου Αθηνών: Σύγχρονες εικαστικές προσεγγίσεις» (6 Μαΐου-31 Δεκεμβρίου 2017), διοργανώνει επιστημονική ημερίδα με θέμα: «Ελληνική αρχαιότητα, σύμβολα και ζητήματα πρόσληψης στον 19ο αιώνα: το Λάβαρο του Πανεπιστημίου Αθηνών του Νικολάου Γύζη».
Στόχος της ημερίδας είναι να αναδειχτεί ο ρόλος και η χρήση της αρχαιότητας και των συμβόλων της στη διαμόρφωση της κοινωνικής και καλλιτεχνικής ζωής της χώρας κατά τον 19ο αιώνα. Με αφορμή το λάβαρο του Πανεπιστημίου Αθηνών του Νικολάου Γύζη, που απεικονίζει τη θεά Αθηνά, δίνεται έμφαση στις πηγές έμπνευσης του καλλιτέχνη και στην πρόσληψη της αρχαιότητας στο εν λόγω έργο του.

Πρόγραμμα ημερίδας

10-10.30 Προσέλευση
10.30 Χαιρετισμός. Κωνσταντίνος Μπουραζέλης, Καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας, Αναπληρωτής Πρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Διεθνών Σχέσεων, ΕΚΠΑ.
10.45  «Tο λάβαρο του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο ζωγράφος και το πρότυπό του». Δημήτρης Παυλόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, ΕΚΠΑ και Αλεξάνδρα Σφυρόερα, Δρ. Αρχαιολογίας, Μέλος Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού, ΕΚΠΑ.
11.05  «Αποικίζοντας το παρελθόν, σχεδιάζοντας το μέλλον: Το Πανεπιστήμιο Αθηνών και η Αρχαιότητα». Βαγγέλης Καραμανωλάκης, Πρόεδρος Ιστορικού Αρχείου, Επίκουρος Καθηγητής Θεωρίας και Ιστορίας της Ιστοριογραφίας, ΕΚΠΑ.
11.25  «Η Αθηνά ως αλληγορία της Ελλάδος σε έργο των αδελφών Φυτάλη». Ευθυμία Μαυρομιχάλη, Επίκουρη Καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, ΕΚΠΑ.
11.45-12.15 Διάλειμμα
12.15  «Ο Νικόλαος Γύζης και η αρχαία Ελλάδα. Το παράδειγμα του Λαβάρου του Πανεπιστημίου Αθηνών». Δρ. Αφροδίτη Κούρια, Ιστορικός της Τέχνης, Επιμελήτρια εκθέσεων.
12. 35 «Στο εργαστήριο του καλλιτέχνη. Ένας εικαστικός διάλογος με τη ζωγραφική του Νικολάου Γύζη». Πελαγία Κυριαζή, Ζωγράφος.
12.55-13.30 Συζήτηση
13.30-14.30 Ξενάγηση στην έκθεση «Το λάβαρο του Πανεπιστημίου Αθηνών: Σύγχρονες εικαστικές προσεγγίσεις» με την επιμελήτρια της έκθεσης Ειρήνη Σαββανή.

Είσοδος ελεύθερη
Περισσότερες πληροφορίες εδώ και στο τηλ.: 210 368 9502-9506