Βρίσκεστε στον Ιστότοπο του Πανελληνίου Σωματείου Εκτάκτου Προσωπικού του Υπουργείου Πολιτισμού.
Ο Ιστότοπος αυτός, ευελπιστούμε να λειτουργήσει ως πόλος ενημέρωσης και συσπείρωσης των μελών του Σωματείου. 

Ο Ιστότοπος βρίσκεται σε διαδικασία ανάπτυξης, σταδιακά θα ολοκληρωθεί.

Πρακτικό της Βουλής με ερώτηση του ΚΚΕ για τους απολυμένους συντηρητές της Νέας Μονής Χίου.

Κοινοβουλευτική Ομάδα

Λεωφ. Ηρακλείου 145, 14231 ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ, 

τηλ.: 2102592213, 2102592105, 2102592258, fax: 2102592097

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., http://www.kke.gr

Γραφεία Βουλής: 2103708168, 2103708169, fax: 2103707410

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού

Θέμα: Για τους απολυμένους στο έργο συντήρησης της Νέας Μονής Χίου.

Στις απολύσεις έξι εργαζομένων προχώρησε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χίου στο έργο «Συντήρηση μαρμαροθετημένων δαπέδων Καθολικού Νέας Μονής Χίου» με τη μη ανανέωση των συμβάσεών τους όπως προβλεπόταν από αυτές. Οι έξι συντηρητές προσελήφθηκαν στο πλαίσιο του παραπάνω έργου που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, με οκτάμηνη σύμβαση στις 3/1/17 και δυνατότητα παράτασης έως τις 31/7/18, ημερομηνία λήξης του έργου.
Από την έναρξη του έργου οι εργαζόμενοι αντιμετώπισαν διάφορα προβλήματα όπως η καθυστέρηση πληρωμών τους κατά το πρώτο τρίμηνο και οι ελλείψεις υλικών για την υλοποίηση των εργασιών. Επίσης επειδή είχαν ερωτήματα πάνω στη μελέτη που πραγματοποιούσαν, προχώρησαν στη σύνταξη αναφοράς προς την ΕΦΑ Χίου, προκειμένου να δοθούν λύσεις στα προβλήματα που προαναφέρθηκαν.
Η θεσμική ηγεσία της εν λόγω υπηρεσίας επικαλέστηκε ενδεχόμενες φθορές στο μνημείο από τους εργαζόμενους και έτσι στις 14/9/17 έγινε αυτοψία από τη Διεύθυνση Συντήρησης στις εργασίες της Νέας Μονής Χίου, κατά την οποία όμως δεν διαπιστώθηκαν φθορές στο μνημείο, καταρρίπτοντας ότι αυτός ήταν ο λόγος της μη ανανέωσης - απόλυσης των συγκεκριμένων έξι εργαζομένων, όπως είχε αφήσει η έφορος Χίου να εννοηθεί σε επικοινωνία της με την ηγεσία του ΥΠΠΟ.
Και ενώ οι εργαζόμενοι με τη στήριξη του Σωματείου τους (Πανελλήνιο Σωματείο Εκτάκτων ΥΠΠΟΑ) ήρθαν σε αλλεπάλληλες επαφές με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού (γενική γραμματέα και γραφείο υπουργού) και έλαβαν προφορική δέσμευση για την ανανέωση των συμβάσεων τους, η έφορος Χίου προχώρησε στις απολύσεις, προβάλλοντας ως επιχείρημα την ανάγκη ανακύκλωσης προσωπικού λόγω ανεργίας.
Είναι η πρώτη φορά στο Υπουργείο Πολιτισμού που γίνονται τέτοιου είδους απολύσεις με παράλληλη παύση έργου ΕΣΠΑ, ενώ υπάρχει χρηματοδότηση και χρονοδιάγραμμα για την υλοποίησή του και δυνατότητα ανανέωσης των συμβάσεων των εργαζομένων. Αυτό καθιστά τους συμβασιούχους εργαζόμενους αναλώσιμους, ανακυκλώσιμους και υπό το καθεστώς τρομοκράτησης σε κάθε διεκδίκηση, αφήνοντας παράθυρο για μαζικές απολύσεις σε έργα ΕΣΠΑ. Υπάρχει φόβος για γενίκευση των απολύσεων καθώς οι περισσότεροι συμβασιούχοι του ΥΠΠΟ εργάζονται σε αντίστοιχα έργα.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση ώστε να ανακληθούν οι απολύσεις των έξι συντηρητών από τη στιγμή που υπάρχει έγκριση προϋπολογισμού , φυσικό αντικείμενο εργασίας και χρονοδιάγραμμα έως τις 31/7/ 18.

Οι βουλευτές 

Σταύρος Τάσσος

Χρήστος Κατσώτης

Μανώλης Συντυχάκης