Βρίσκεστε στον Ιστότοπο του Πανελληνίου Σωματείου Εκτάκτου Προσωπικού του Υπουργείου Πολιτισμού.
Ο Ιστότοπος αυτός, ευελπιστούμε να λειτουργήσει ως πόλος ενημέρωσης και συσπείρωσης των μελών του Σωματείου. 

Ο Ιστότοπος βρίσκεται σε διαδικασία ανάπτυξης, σταδιακά θα ολοκληρωθεί.

Περιοδική Έκθεση

Αντιγράφοντας (σ)το παρελθόν:
 Ιστορίες αντιγραφής και έμπνευσης

Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
αίθουσα «Ιουλία Βοκοτοπούλου»
Μανόλη Ανδρόνικου 6
Θεσσαλονίκη

25/11/2018  -  24/11/2019

 

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης συμμετέχοντας στον εορτασμό του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018 διοργανώνει την περιοδική έκθεση με τίτλο: «Αντιγράφοντας (σ)το παρελθόν: Ιστορίες αντιγραφής και έμπνευσης».
Η έκθεση αποπειράται να προσεγγίσει το πολυσήμαντο φαινόμενο της αντιγραφής, στο παρελθόν και το παρόν και στις αμέτρητες σε ποικιλία εκφράσεις του. Βασισμένη σε μια πρωτότυπη θεματική, μέσα από μια παρουσίαση που συνδυάζει λόγο, ήχο και εικόνα διερευνά το φαινόμενο της αντιγραφής στο πλαίσιο της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Παράλληλα ανιχνεύει τον καίριο ρόλο που έπαιξε η αρχαία ελληνική τέχνη στη διαμόρφωση ενός συλλογικού ευρωπαϊκού εικαστικού λεξιλογίου.
Τα εκθέματα -110 αντικείμενα, τα οποία εκπροσωπούν 5.000 χρόνια τέχνης στον ελληνικό κόσμο, ξεκινώντας από την Πρωτοκυκλαδική εποχή και φθάνοντας στην τέχνη του 20ού αιώνα- εικονοποιούν τη διαχρονική ιδέα της αντιγραφής είτε ως δημιουργικής και συμβολικής έμπνευσης είτε ως πιστής μίμησης. Παράλληλα με τα εκθέματα δύο βίντεο εμπνευσμένα από το σκεπτικό της έκθεσης με τίτλο «Η Αρχαιότητα εμπνέει» και «Αλέξανδρος ο Μέγας: Το αιώνιο πρότυπο»,  οπτικοποιούν με εύληπτο τρόπο το πώς η ελληνική αρχαιότητα αποτέλεσε πρότυπο και πηγή έμπνευσης για την ευρωπαϊκή αλλά και την παγκόσμια τέχνη.
Η έκθεση επενδύεται μουσικά από το ηχοτοπίο του συνθέτη Δημήτρη Μπάκα με τίτλο «Αντιγράφοντας το αρχέτυπο». Πρόκειται για ένα μουσικό περιβάλλον που πλαισιώνει την έκθεση βασισμένο στην οντολογική διάσταση της αντιγραφής.

Σε όλη τη διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά και ειδικά σχεδιασμένο εργαστήριο χαρακτικής για ενήλικες. Το πρόγραμμα θα υλοποιείται από το Μουσείο σε συνεργασία με την εικαστικό-χαράκτρια Κυριακή Φωτιάδου. Αξιοποιώντας τα εκθεσιακά αντικείμενα οι συμμετέχοντες θα εξοικειωθούν με την έννοια της πολλαπλής αναπαραγωγής στην αρχαία ελληνική τέχνη και θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν όλα τα στάδια της χαρακτικής τέχνης, από τη χάραξη και το μελάνωμα, μέχρι την τελική εκτύπωση.

Ωράριο μουσείου
Δευτέρα ως Κυριακή:  9:00 π.μ. – 4:00 μ.μ.

Περισσότερες πληροφορίες στον ιστότοπο του ΑΜΘ