Βρίσκεστε στον Ιστότοπο του Πανελληνίου Σωματείου Εκτάκτου Προσωπικού του Υπουργείου Πολιτισμού.
Ο Ιστότοπος αυτός, ευελπιστούμε να λειτουργήσει ως πόλος ενημέρωσης και συσπείρωσης των μελών του Σωματείου. 

Ο Ιστότοπος βρίσκεται σε διαδικασία ανάπτυξης, σταδιακά θα ολοκληρωθεί.

Κυκλαδικά στιγμιότυπα από τα μνημεία και τους ανθρώπους τους

Έκθεση 

Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών
Βασ. Σοφίας 22

22/11/2017 -  28/2/2018      

Λεπτομέρεια από ψηφιδωτό έμβλημα με παράσταση Διονύσου πάνω σε τίγρη, από την Οικία του Διονύσου στη Δήλο

Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών διοργανώνει έκθεση με εμβληματικά έργα από τις ανασκαφές στις Κυκλάδες. Τα εγκαίνια θα γίνουν το βράδυ της Τετάρτης 22 Νοεμβρίου στις 8.00 μ.μ. και η έκθεση θα παραμείνει στο χώρο των περιοδικών εκθέσεων, σε τρεις αίθουσες του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου Αθηνών, έως και το τέλος Φεβρουαρίου 2018.
H έκθεση διαρθρώνεται σε τρεις ενότητες, παρουσιάζοντας συγκεκριμένες αρχαιότητες και μνημεία, δημιουργώντας, ωστόσο, το πλαίσιο για να υπογραμμισθεί το δύσκολο και πολύπλοκο έργο των ανθρώπων που εργάστηκαν άοκνα για τη διάσωση του αρχαιολογικού πλούτου των Κυκλάδων.
-   Η πρώτη ενότητα αφορά τις πρώτες ανασκαφές στη Δήλο και τη Ρήνεια, τη συμβολή της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής και της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας του νεοσύστατου ελληνικού κράτους στην αποκάλυψη μοναδικών αρχιτεκτονικών καταλοίπων, τη συνακόλουθη αποτύπωσή τους, την τεκμηρίωση κινητών ευρημάτων αλλά και τις εργασίες συντήρησης που έλαβαν χώρα σε αυτή την πρώιμη εποχή.
-  Η δεύτερη ενότητα αναπτύσσεται με επίκεντρο την εξαιρετικά σημαντική συμβολή του Νικολάου Ζαφειρόπουλου στην προστασία και ανάδειξη του μνημειακού πλούτου των Κυκλάδων.
-  Η τελευταία ενότητα αναφέρεται στις συντονισμένες προσπάθειες τόσο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας όσο και ανεξάρτητων ερευνητών για την προστασία και συντήρηση σημαντικών βυζαντινών και μεταβυζαντινών μνημείων αλλά και μοναδικών αντικειμένων εξέχουσας ιστορικής και καλλιτεχνικής αξίας.
Παράλληλα με τα αρχαία έργα από τα μουσεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, θα εκτεθεί και πρωτότυπο αρχειακό υλικό από τα αρχεία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής αλλά και άλλων ιδρυμάτων ή ιδιωτών, επίσης βίντεο με μαρτυρίες κ.α.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ