ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΑΣ - ΥΠΠΟΑ

5/12/2018

Συνάδελφοι
Στο έργο αποκατάστασης του θεάτρου της Νικόπολης εργάζονταν συνολικά σαράντα δύο (42) συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου, διαφόρων ειδικοτήτων, εκ των οποίων τριάντα τρεις (33) εργατοτεχνίτες. Οι εργατοτεχνίτες προσλήφθηκαν με δύο διαφορετικές προκηρύξεις, οι οποίες ολοκληρώθηκαν στις 30-11-2018, και εργάστηκαν όλοι απρόσκοπτα και χωρίς προβλήματα κατά την περσινή χειμερινή περίοδο, γεγονός που αναιρεί τις αιτιάσεις του Αναπληρωτή Προϊσταμένου περί έλλειψης αντικειμένου εργασίας και επικινδυνότητας καιρού. Όλες οι συμβάσεις προβλέπουν τη δυνατότητα παράτασής τους, βάσει των διαθέσιμων πιστώσεων του έργου και τον αρχικό προγραμματισμό της ΕΦΑ Πρέβεζας, για τουλάχιστον έξι μήνες ακόμα, μέχρι και τον προσεχή Μάιο του 2019.

Παρόλα αυτά ο Αναπληρωτής Προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων (ΕΦΑ) Πρέβεζας «συντεταγμένος» στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δε δίστασε να προχωρήσει στην απόλυση των 17 συμβασιούχων με μοναδικό επιχείρημα τις καιρικές συνθήκες …

Οι απολύσεις των 17 συμβασιούχων εργατοτεχνιτών στο Νομό Πρέβεζας, στα εκτελούμενα έργα της αρχαίας Νικόπολης και αρχαίας Κασσώπης αποδεικνύουν ξεκάθαρα  πως η  "ανάπτυξη" που επικαλούνταν κυβέρνηση και τοπικοί παράγοντες (Περιφέρεια, Δήμοι ) στα αναπτυξιακά συνέδρια ανά την Ελλάδα, δε σημαίνει τίποτα άλλο παρά εργάτες φθηνούς, ευέλικτους, χωρίς δικαιώματα, που θα πηγαινοέρχονται ανάμεσα στην ανεργία και σε δουλειά με όρους γαλέρας.
Τα έργα ΕΣΠΑ είναι προσανατολισμένα για παρεμβάσεις «βιτρίνας» ή στο οικονομικό «φιλέτο» της πολιτιστικής κληρονομιάς, σύμφωνα με τους στρατηγικούς στόχους της ΕΕ, με βάση τα συμφέροντα του κεφαλαίου, τη διασφάλιση και ενίσχυση των κερδών των μονοπωλίων. Δε στοχεύουν στην κάλυψη των λαϊκών αναγκών, δεν μπορούν να εξασφαλίσουν σταθερή δουλειά στους εργαζομένους, παρά μόνο ανακύκλωση της ανεργίας και ελαστικές σχέσεις εργασίας.

Συνάδελφοι
 Η ΔΑΣ-ΥΠΠΟΑ καταγγέλλει τις απολύσεις 17 συμβασιούχων εργατοτεχνιτών καθώς και τον εμπαιγμό της ανανέωσης των συμβάσεων των υπόλοιπων εργατοτεχνιτών στα εκτελούμενα έργα ΕΣΠΑ της αρχαίας Νικόπολης και αρχαίας Κασσώπης για ένα μήνα δοκιμαστικά, προετοιμάζοντας το έδαφος για περαιτέρω απολύσεις.

Καλούμε σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και απαιτούμε:

- Την  άμεση επαναπρόσληψη των  απολυμένων συναδέλφων μας και την ανανέωση όλων των συμβάσεων σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό του έργου.

- Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους κόντρα στον αυταρχισμό, την αναλγησία και τη βάρβαρη πολιτική που εφαρμόζουν οι εκάστοτε θεσμικοί και πολιτικοί παράγοντες!

- Την άμεση εξασφάλιση από το ΥΠΠΟΑ των αναγκαίων και  κατάλληλων συνθηκών εργασίας (στέγαστρα, μέτρα ασφαλείας, υγιεινής) για την απρόσκοπτη απασχόληση των εργαζομένων.

- Όχι σε αυθαίρετες απολύσεις που στηρίζονται σε αντεργατικούς νόμους και ενισχύουν την εργοδοτική ασυδοσία.