Βρίσκεστε στον Ιστότοπο του Πανελληνίου Σωματείου Εκτάκτου Προσωπικού του Υπουργείου Πολιτισμού.
Ο Ιστότοπος αυτός, ευελπιστούμε να λειτουργήσει ως πόλος ενημέρωσης και συσπείρωσης των μελών του Σωματείου. 

Ο Ιστότοπος βρίσκεται σε διαδικασία ανάπτυξης, σταδιακά θα ολοκληρωθεί.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΗΡΗΤΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ
Προπυλαίων 7, 11742 Αθήνα
Τηλ./Fax: 2109239913, email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.    www.pesa.gr

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΑΠΟΦΑΣΗ
ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ
ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΣΥΝΤΗΡΗΤΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ

7-12-2017

Ετεροαπασχόληση προσωπικού
στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης Αθηνών

Για άλλη μια φορά στο ΥΠ.ΠΟ.Α χρησιμοποιείται η μέθοδος της ετεροαπασχόλησης και μάλιστα στον ιδιαίτερα ευαίσθητο τομέα της φύλαξης του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης Αθηνών, ώστε να καλυφθεί η αδυναμία της διοίκησης και της πολιτικής ηγεσίας να προβλέψει, να προγραμματίσει και να οργανώσει εγκαίρως τις απαιτούμενες προσλήψεις προσωπικού.
Έτσι, δυνάμει του άρθρου 30 του ν. 3528/2007, εντέλλονται τρεις συνάδελφοί μας της Ειδικότητας ΔΕ Τεχνικών Συντήρησης να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην ημερήσια φύλαξη του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης «λόγω εκτάκτων υπηρεσιακών αναγκών για το μήνα Δεκέμβριο».
Σε αυτό το σημείο πρέπει να καταστήσουμε σαφές ότι το επικαλούμενο έκτακτο πρόβλημα στη φύλαξη της Ακρόπολης δεν προέκυψε αιφνιδίως και συνεπώς δεν είναι έκτακτο. Πόσω μάλλον όταν βρισκόμαστε εντός του χειμερινού ωραρίου. Επομένως η διοικητική ιεραρχία και η πολιτική ηγεσία όφειλαν εγκαίρως να συναποφασίσουν την αντιμετώπιση τέτοιων ή παρόμοιων θεμάτων στο πλαίσιο της χρηστής διοίκησης και επ’ ωφελεία του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης Αθηνών.

Αναρωτιόμαστε αν η ετεροαπασχόληση, ως μέθοδος που κρύβει τα προβλήματα «κάτω από το χαλί», είναι η τελική επιλογή της διοίκησης και της πολιτικής ηγεσίας για την κάλυψη της εν λόγω ανάγκης.

Είναι σαφές ότι τόσο η ΠΟΕ-ΥΠΠΟ όσο και τα πρωτοβάθμια Σωματεία πρέπει να πάρουν ξεκάθαρη θέση απέναντι στο απαράδεκτο, αναγκαστικό και αντεργατικό μέτρο της ετεροαπασχόλησης που επαναλαμβάνεται συχνά και συμβαίνει αυτή τη στιγμή στη μεγαλύτερη ΕΦΑ της χώρας.

Οι τρεις συνάδελφοί μας δυνάμει του άρθρου 25 του ν. 3528/2007 εκτέλεσαν την εντολή χωρίς υπαίτια καθυστέρηση και με όρους Καλής Πίστης. Από την άλλη, η διοίκηση, αγνοώντας εκ των προτέρων τους όρους Καλής Πίστης, ούτε τους εξέθεσε εγκαίρως την επιλογή της και ούτε τους προετοίμασε. Αντίθετα τους αιφνιδίασε. Δηλαδή η επικαλούμενη έκτακτη ανάγκη δεν επικοινωνήθηκε σε όλο το προσωπικό, αλλά επιλέχθηκε για άλλη μια φορά από Υπηρεσία του ΥΠ.ΠΟ.Α η «αξιοποίηση» υπαλλήλων των κλάδων μας.

Ο αρχαιολογικός χώρος της Ακρόπολης σήμερα είναι επισκέψιμος στο διευρυμένο ωράριο 08:00 – 17:00. Από τις 06:00 ως τις 08:00 και από τις 17:00 ως τις 22:00 φυλάσσεται από ημερήσιο προσωπικό ασφαλείας, τις υπόλοιπες ώρες υπάρχει νυχτοφύλαξη.

Ας θυμηθούμε τις παραγράφους 1 και 2 του άρθρου 30 του ν. 3028/2007:

1. Ο υπάλληλος εκτελεί τα καθήκοντα του κλάδου ή της ειδικότητας του.
2. Σε περιπτώσεις επιτακτικής υπηρεσιακής ανάγκης που δεν μπορεί να καλυφθεί με άλλον τρόπο, επιτρέπεται να ανατίθενται στον υπάλληλο καθήκοντα άλλου κλάδου ή ειδικότητας. Σε όμοιες περιπτώσεις επιτρέπεται να ανατίθενται στον υπάλληλο εργασίες συναφείς με την ειδικότητα ή τα καθήκοντα του ή για τις οποίες έχει την απαιτούμενη εμπειρία ή ειδίκευση.

Ως προϋποθέσεις για την εκτέλεση καθηκόντων άλλου κλάδου ή ειδικότητας τίθενται:
Α) η επιτακτική υπηρεσιακή ανάγκη, δηλαδή ανεπίδεκτη αναβολής λόγω του επείγοντος χαρακτήρα της που δεν μπορεί να καλυφθεί με άλλο τρόπο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση προβάλλεται από τη μια η αδυναμία της διοίκησης να στελεχώσει εγκαίρως με προσωπικό τις αναγκαίες θέσεις φύλαξης και από την άλλη η κωλυσιεργία εξεύρεσης λύσης εκ των ενόντων δηλαδή εκ του έμπειρου φυλακτικού προσωπικού της υπηρεσίας.
Β) οι εργασίες που ανατίθενται στον υπάλληλο να είναι συναφείς με την ειδικότητα ή τα καθήκοντα του ή να έχει την απαιτούμενη εμπειρία ή ειδίκευση. Και αυτή η προϋπόθεση δεν εξυπηρετείται, αφού η ειδικότητα των Τεχνικών Συντήρησης Αρχαιοτήτων δεν έχει καμία συνάφεια με τα καθήκοντα φύλαξης και βέβαια οι ίδιοι δεν έχουν την απαιτούμενη εμπειρία ή ειδίκευση την οποία ασφαλώς κατέχουν οι Αρχαιοφύλακες της υπηρεσίας. Από μόνη της αυτή η προϋπόθεση, που με κανέναν τρόπο δεν μπορεί να ικανοποιηθεί από τους συναδέλφους μας, θέτει ζητήματα ασφάλειας.

Οι Συντηρητές Αρχαιοτήτων δεν είμαστε άεργοι ούτε επιτελούμε εργασία δευτερεύουσας προτεραιότητας, που μπορεί ανά πάσα στιγμή να περάσει σε λίστα αναμονής. Στα πλαίσια της διάσωσης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, έχουμε δύσκολο και ογκώδες έργο να επιτελέσουμε. Η εργασία μας συνιστά ζωτικό τμήμα της λειτουργίας του ΥΠ.ΠΟ.A που δεν μπορεί ενίοτε να μπαίνει σε δεύτερη μοίρα. Ερχόμαστε πρώτοι σε επαφή με τα αρχαιολογικά ευρήματα, τους δημιουργούμε συνθήκες υγείας και σταθερότητας και στο τέλος αναλαμβάνουμε την ευθύνη της έξωθεν καλής και πειστικής μαρτυρίας τους, γεγονός που αντανακλά άμεσα και με θετικό τρόπο στην αξιοπιστία των Υπηρεσιών του ΥΠ.ΠΟ.Α.

Ζητάμε την άμεση επαναφορά των συναδέλφων στα καθήκοντά τους και την άμεση επίλυση του ζητήματος της φύλαξης – ασφάλειας του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης από το απολύτως αρμόδιο και εξουσιοδοτημένο προσωπικό φύλαξης και υπό την ευθύνη της διοικητικής ιεραρχίας και της πολιτικής ηγεσίας.

Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ
ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΣΥΝΤΗΡΗΤΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ