Βρίσκεστε στον Ιστότοπο του Πανελληνίου Σωματείου Εκτάκτου Προσωπικού του Υπουργείου Πολιτισμού.
Ο Ιστότοπος αυτός, ευελπιστούμε να λειτουργήσει ως πόλος ενημέρωσης και συσπείρωσης των μελών του Σωματείου. 

Ο Ιστότοπος βρίσκεται σε διαδικασία ανάπτυξης, σταδιακά θα ολοκληρωθεί.

ΔΑΣ-ΥΠΠΟΑ

Εκτεθειμένοι οι εργαζόμενοι στον κορονοϊό από τις ελλείψεις σε μέτρα προστασίας, με ευθύνη κυβέρνησης και πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟΑ

 

Την Τετάρτη 9/9 το μεσημέρι επιβεβαιώθηκε κρούσμα του COVID-19 σε συνάδελφο που υπηρετεί στο κεντρικό κτίριο του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού στην οδό Μπουμπουλίνας 20-22 και δόθηκε εντολή εκκένωσης του κτηρίου.

Παρόλα  αυτά  η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ,  επιδεικνύοντας την ίδια ανευθυνότητα όπως και σε προηγούμενες περιπτώσεις (κρούσματα σε αρχαία αγορά, αρχαιολογικό μουσείο Μυτιλήνης)  δεν εξέδωσε  δελτίο τύπου για την επίσημη και επαρκή ενημέρωση των εργαζομένων.

 Ακολουθώντας για άλλη μια φορά την τακτική του αυταρχισμού, εγκάλεσε τους εργαζόμενους με mail και τηλέφωνα, να επιστρέψουν όλοι την επόμενη μέρα ( δηλ. Πέμπτη 10-9)  στους χώρους εργασίας τους, εντείνοντας  τη σύγχυση και την ανησυχία των υπαλλήλων.

Σε συνθήκες έξαρσης της πανδημίας αναδεικνύονται οι τεράστιες ελλείψεις σε μέτρα προστασίας των εργαζόμενων από την πανδημία, με ευθύνη της εργοδοσίας (ιδιωτικού και δημόσιου τομέα)  και της κυβέρνησης, η οποία κατά τα άλλα κουνάει το δάχτυλο της ατομικής ευθύνης στο λαό.

Σε θέση μάχης για την προστασία των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς

Η ΔΑΣ-ΥΠΠΟΑ απαιτεί :

• Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ να ενημερώσει τους εργαζόμενους για τα κρούσματα covid-19 στο ΥΠΠΟΑ και τα μέτρα πρόληψης και προστασίας που έχει λάβει για τον περιορισμό της διασποράς  του ιού και την ασφάλεια των εργαζομένων   ΥΠΠΟΑ 

• Τη λήψη ουσιαστικών μέτρων για την προστασία της υγείας ( επαρκείς χώροι εργασίας, με προδιαγραφές που απαιτούνται για την προστασία από τη πανδημία, φυσικός εξαερισμός, επαναλαμβανόμενες απολυμάνσεις, μάσκες αντισηπτικά κ.ά)  

• Άμεσα, μαζικά, επαναλαμβανόμενα τεστ από κλιμάκια του  ΕΟΔΔΥ  σε όλους τους υπαλλήλους της Κεντρικών και Περιφερειακών Διευθύνσεων και των Μουσείων.

• Άμεσα  ιχνηλάτηση των επαφών των διαπιστωμένων κρουσμάτων από τις κρατικές υπηρεσίες και κλιμάκια του ΕΟΔΔΥ  και όχι σε τυχαίους, ανεπαρκείς και  αποσπασματικούς δειγματοληπτικούς ελέγχους επαφών με τα κρούσματα

•Το κτίριο της Μπουμπουλίνας, να παραμείνει κλειστό για  48 ώρες μέχρι την ολοκλήρωση των απαραίτητων ελέγχων και την λήψη των αναγκαίων μέτρων προστασίας

 

Μπροστά στο δεύτερο κύμα της πανδημίας η κυβέρνηση με παλινωδίες και ημίμετρα φέρει  την ευθύνη στο ακέραιο για την εξάπλωση του κορονοϊού.

 

Απέναντι στην ολιγωρία και στην ανεπάρκεια κυβέρνησης και της πολιτικής ηγεσία του ΥΠΠΟΑ που μόνο να υπερασπίζονται τα συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρηματιών γνωρίζουν καλά, οι εργαζόμενοι με τη δράση μας να υπερασπίσουμε την υγεία και την ασφάλεια και τη δική μας και των οικογενειών μας.

 

 

                                                                                                            ΔΑΣ-ΥΠΠΟΑ

                                                                                                              Σεπτέμβριος 2020