ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΑΣΥΛΟΥ
ΕΔΡΑ: Π. ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ 2, ΑΘΗΝΑ
ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ: 2017
email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Αθήνα, 4/3/2019

8 Μάρτη Παγκόσμια Μέρα των Γυναικών
Απεργία στο σπίτι, απεργία στη δουλειά

Στάση εργασίας – Πορεία

Παρά την υποτιθέμενη θεσμική κατοχύρωση της ισότητας των φύλων, η εκμετάλλευση που βιώνουμε ως γυναίκες όχι μόνο υπάρχει αλλά και εντείνεται μέσα στην κρίση. Και μάλιστα είναι εκμετάλλευση διπλή: στη δουλειά και στο σπίτι. Πάνω σε αυτή τη διπλή εκμετάλλευση έρχονται να προστεθούν πολλαπλές καταπιέσεις: σε σχέση με την έκφραση της σεξουαλικότητάς μας, την κοινωνική συμπεριφορά μας, την ηλικία, το θρήσκευμα, την εθνότητά μας και κάθε άλλη όψη της ζωής μας.

Την ίδια στιγμή, ο σεξισμός και η απειλή βίας πυκνώνουν γύρω μας. Θρηνούμε σχεδόν καθημερινά θύματα γυναικοκτονιών, βιασμών και επιθέσεων. Η Ελένη, η Αγγελική, η Zackie και τόσες ακόμα που δε μαθαίνουμε ποτέ το όνομα τους και που δολοφονούνται είτε επειδή αρνούνται να συναινέσουν είτε επειδή παρεκκλίνουν από αυτό που προβάλλεται ως «σωστό» και «φυσιολογικό». Και μπροστά σε όλα αυτά, ανυπαρξία δημόσιων δομών κοινωνικής προστασίας ώστε να απευθύνουμε τις καταγγελίες μας ή να ζητάμε στήριξη, ανυπαρξία νομικής κάλυψης, αφού οι γυναικοκτονίες δεν αναγνωρίζονται νομικά ως εγκλήματα στοχοποίησης των γυναικών λόγω της ταυτότητας φύλου τους. Δεν κατοχυρώνεται νομικά η αυτοάμυνα αν κάποια τολμήσει να αντισταθεί στη σεξιστική βία, ούτε αναγνωρίζεται ο βιασμός αν δεν υπάρχουν εμφανή αποδεικτικά στοιχεία άσκησης βίας, ενώ ακόμα κι αν υπάρχουν, πάντα θα βρεθούν καλοθελητές να «δικαιολογήσουν» τους θύτες, να ψάξουν αιτίες, να παρουσιάσουν σαν «κανονική» μια βάναυση πρακτική.

Ως εργαζόμενες στην Υπηρεσία Ασύλου, αναγνωρίζουμε ότι οι προσφύγισσες και οι μετανάστριες είναι στόχος βαθύτερων και πολλαπλότερων καταπιέσεων. Γινόμαστε καθημερινά μάρτυρες αφηγήσεων απάνθρωπων μορφών έμφυλης βίας. Γυναίκες που πήραν το δρόμο της προσφυγιάς για να ξεφύγουν από την κλειτοριδεκτομή, τον εξαναγκαστικό γάμο, την ενδοοικογενειακή βία με σκοπό να κάνουν μια νέα αρχή σε ένα ασφαλές περιβάλλον, εγκλωβίζονται στη Μόρια, στη Σάμο και στα camps όλης της χώρας, όπου επανεκτίθενται σε κακοποιητικές συνθήκες. Σε αυτές λοιπόν τις γυναίκες εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράσταση και το σεβασμό μας στους αγώνες για αξιοπρέπεια και επιβίωση.

Οι εργαζόμενες συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου της Υπηρεσίας Ασύλου, που αποτελούμε τη συντριπτική πλειοψηφία του συνολικού προσωπικού της, πέρα από τις διακρίσεις που υφιστάμεθα από κοινού με τους άνδρες συναδέλφους μας (μειωμένα δικαιώματα και άδειες, διαρκή εργασιακή ομηρεία, καθυστερήσεις στη μισθοδοσία), υφιστάμεθα διακρίσεις λόγω φύλου και σεξιστικές συμπεριφορές. Οι εργαζόμενες μητέρες δε λαμβάνουν πλήρως το 9μηνο της άδειας ανατροφής τέκνου, αλλά αναλογία αυτού, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να επιλέξουν ανάμεσα στον πρόωρο αποθηλασμό και την άδεια άνευ αποδοχών δίχως καταβολή ενσήμων.

Παλεύουμε για ίση ζωή με ίσα δικαιώματα

·   Επίδομα κύησης και μητρότητας, γονεϊκή άδεια υποχρεωτική με πλήρεις αποδοχές και για τους δύο γονείς, πρόσθετη στήριξη μονογονεϊκών οικογενειών.

·   Προστασία της μητρότητας με πλήρη εξίσωση των αδειών και 9μηνη άδεια για όλες και όλους τους συναδέλφους

·   Κατάργηση των ανισοτήτων και διακρίσεων στην εργασία

·   Καμία μόνη απέναντι στην πατριαρχία, τον σεξισμό, την παρενόχληση, τον εργοδότη.

·   Προστασία των προσφυγισσών και των μεταναστριών, αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης.

·   Stop στις γυναικοκτονίες, στην έμφυλη βία, στις διακρίσεις βάσει ταυτότητας φύλου ή/και σεξουαλικού προσανατολισμού.

·   Νομική κατοχύρωση της γυναικοκτονίας και της γυναικείας αυτοάμυνας.

·  Δημόσιες και δωρεάν δομές προστασίας κακοποιημένων γυναικών.

Για να μη χρειαστεί ποτέ ξανά καμιά από εμάς να σηκώσει το βάρος της καταπίεσης της μόνη της. Να μη σιωπήσουμε, να βγούμε όλες μαζί στο προσκήνιο ενάντια στην πατριαρχία και στο σύστημα που την αναπαράγει. Για να χτίσουμε έναν κόσμο που θα μας χωρά όλες.

Το Σωματείο Εργαζομένων Συμβασιούχων Υπηρεσίας Ασύλου προκηρύσσει πανελλαδική στάση εργασίας για την Παρασκευή 08/03/2019 ως εξής: στάση εργασίας τις τελευταίες τέσσερις (4) ώρες της πρωινής βάρδιας / ωραρίου κάθε υπαλλήλου και αντίστοιχη στάση εργασίας τις πρώτες τέσσερις (4) ώρες της απογευματινής βάρδιας /ωραρίου κάθε υπαλλήλου. Καλούνται όλοι/ες να συμμετάσχουν στην απεργιακή συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ και των σωματείων στην πλ. Κλαυθμώνος στις 13.30 μ.μ. και στην πορεία ενάντια στην έμφυλη καταπίεση και βία στις 18.00 μ.μ. με σημείο έναρξης την  πλ. Κλαυθμώνος.

H Πρόεδρος                                                         H Γραμματέας

EIΡΗΝΗ ΖΑΝΝΗ                                                        ΙΝΤΙΡΑ ΓΚΟΓΚΟΥ