Βρίσκεστε στον Ιστότοπο του Πανελληνίου Σωματείου Εκτάκτου Προσωπικού του Υπουργείου Πολιτισμού.
Ο Ιστότοπος αυτός, ευελπιστούμε να λειτουργήσει ως πόλος ενημέρωσης και συσπείρωσης των μελών του Σωματείου. 

Ο Ιστότοπος βρίσκεται σε διαδικασία ανάπτυξης, σταδιακά θα ολοκληρωθεί.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

11/6/2017                                    

ΨΗΦΙΣΜΑ

Όχι νέες Μανωλάδες στα εργοστάσια της ΒΙΠΕ Αυλώνα

Αλληλεγγύη στους απεργούς της Κώστας Γεωργίου ΑΕ - Όχι στη ρατσιστική εργοδοτική τρομοκρατία

Από την Τετάρτη 31 Μαΐου οι μετανάστες εργάτες της βιομηχανίας πλαστικών «Κώστας Γεωργίου ΑΕ» στην Αυλώνα απεργούν ενάντια στην εργοδοτική - ρατσιστική τρομοκρατία. Την Τρίτη 30 Μάη, ο εργάτης Ασίφ Μαχμούντ, που δούλευε στην εταιρία για τέσσερις μήνες και απολύθηκε λίγες μέρες πριν, πήγε στο εργοστάσιο για να ζητήσει τα χαρτιά της απόλυσής του και το πιστοποιητικό υγείας που είχε δώσει στον εργοδότη όταν προσελήφθη.

Ο εργοδότης αντί να του δώσει τα έγγραφα που ζήτησε, άρχισε να τον χτυπά μαζί με το γιο του τραυματίζοντάς τον. Οι εργάτες κάλεσαν την αστυνομία έκαναν μήνυση και μετά αποφάσισαν να προχωρήσουν σε  απεργία απέναντι στην εργοδοσία που έχει μακρύ ιστορικό ρατσιστικής μεταχείρισης και τρομοκρατίας των εργαζομένων.

Στη δίκη για τον ξυλοδαρμό του Ασίφ, ξεκίνησε την Παρασκευή 2 Ιούνη και θα συνεχιστεί στις 14 Ιουνίου στην Ευελπίδων, το δικαστήριο  απαίτησε από την εταιρία να προσκομίσει το υλικό από τις κάμερες για να εξεταστεί, έστειλε τον εργάτη σε γιατρό για ιατρική γνωμάτευση και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο της αναγνώρισης του ρατσιστικού κινήτρου για την επίθεση κατά του εργάτη.

Η εργοδοσία της επιχείρησης που φτιάχνει πλαστικές και χάρτινες σακούλες για μεγάλες εταιρίες (όπως Σκλαβενίτη, Βασιλόπουλο, Τζάμπο, Προμηθευτική, Γρηγόρης κ.λπ.) όχι μόνο συμπεριφέρεται ρατσιστικά στους μετανάστες εργάτες, αλλά και παραβιάζει συστηματικά όλα τα στοιχειώδη  εργατικά δικαιώματα και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Έχει βάλει παντού κάμερες και χρησιμοποιεί μεγάφωνα για να βρίζει συνέχεια χυδαία τους εργάτες. Οι συνθήκες υγιεινής είναι άθλιες. Δεν υπάρχει χώρος ξεκούρασης για τους εργάτες ούτε πόσιμο νερό γι’ αυτούς. Το ζεστό νερό το έχει κλειδώσει το αφεντικό, και υπάρχει μία τουαλέτα ακατάλληλη για 70 άτομα. Οι εργαζόμενοι δουλεύουν σε τρεις 8ωρες βάρδιες καθημερινά αλλά και τις Κυριακές, χωρίς να  παίρνουν ούτε ένα ευρώ για υπερωρίες, νυχτερινά και αργίες.

Η εργοδοσία πίστεψε ότι θα ήταν παιχνιδάκι να επιβάλει τη ρατσιστική τρομοκρατία της πάνω στους μετανάστες εργάτες. Διαψεύστηκε όμως μια που, χωρίς εξαίρεση, οι πενήντα μετανάστες εργάτες από το Πακιστάν (από ένα σύνολο περίπου 70 εργατών) βγήκαν σε απεργία και συνεχίζουν απεργιακά εδώ και μία βδομάδα μέχρι να δικαιωθούν.

Οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση πλαστικών Κώστας Γεωργίου ΑΕ ζητάνε: Δικαιοσύνη για τον απολυμένο εργάτη Ασίφ Μαχμούντ. Να τιμωρηθεί η εργοδοσία για τις επιθέσεις. Όχι απολύσεις όποτε θέλει το αφεντικό. Μόνιμη και σταθερή δουλειά. Να σταματήσει η ρατσιστική εργοδοτική τρομοκρατία και ασυδοσία. Όχι κάμερες και μεγάφωνα στο χώρο δουλειάς. Σεβασμός στα εργασιακά δικαιώματα και στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Όχι δουλειά την Κυριακή. Ανάπαυση. Πληρωμή των αργιών, υπερωριών και νυχτερινών. Καθαρό πόσιμο νερό, γάλα, γάντια, μάσκες, φόρμες.

Στο πλευρό τους βρέθηκε από την πρώτη στιγμή η ΚΕΕΡΦΑ, η Πακιστανική Κοινότητα, ο Συντονισμός ενάντια στα Μνημόνια, το κλαδικό Συνδικάτο Χημικής Βιομηχανίας Αττικής, το ΠΑΜΕ, το ΕΚΑ και πολλοί συνδικαλιστές και αλληλέγγυοι. Χρειάζεται να βρεθούμε όλοι στο πλευρό τους για να νικήσουν σε αυτήν τη μάχη που δίνουν με την εργοδοσία, το ρατσισμό, την τρομοκρατία και την αυθαιρεσία. Η νίκη των μεταναστών εργατών στην «Κ. Γεωργίου ΑΕ» θα είναι νίκη για όλους στη μάχη που δίνουμε ενάντια στα Μνημόνια και τα αφεντικά αλλά και ενάντια στο ρατσισμό και το φασισμό. 

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος                                                         Ο Γενικός Γραμματέας

Μιχαήλ Ζερβός                                                         Αντώνης Σκαρπέλης