Βρίσκεστε στον Ιστότοπο του Πανελληνίου Σωματείου Εκτάκτου Προσωπικού του Υπουργείου Πολιτισμού.
Ο Ιστότοπος αυτός, ευελπιστούμε να λειτουργήσει ως πόλος ενημέρωσης και συσπείρωσης των μελών του Σωματείου. 

Ο Ιστότοπος βρίσκεται σε διαδικασία ανάπτυξης, σταδιακά θα ολοκληρωθεί.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Δ/ΝΣΗ: ΔΙΟΣΚΟΥΡΩΝ 1  -  105 55 ΠΛΑΚΑ
Τηλ.: 2103219710  -  Fax: 2103219717
email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Πανελλαδική στάση εργασίας

Παρασκευή 8/9/2017

12.00 - 16.00

Συγκέντρωση: 13.00, YΠ.ΠΟ.Α, Μπουμπουλίνας 20


ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΛΗΡΩΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Το Πανελλήνιο Σωματείο Εκτάκτου Προσωπικού του ΥΠ.ΠΟ κηρύσσει 3ωρη ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ την Παρασκευή 8 Σεπτέμβρη από τις 12:00 έως τις 16:00. Καλούμε σε συγκέντρωση την ίδια μέρα στις 13:00 στο ΥΠ.ΠΟ.Α. επί της Μπουμπουλίνας 20.

Απαιτούμε την άμεση ανανέωση των συμβάσεων των 6 συναδέλφων συντηρητών στο έργο ΕΣΠΑ της Νέας Μονής που υλοποιεί η ΕΦΑ Χίου. Η ΕΦΑ Χίου χρησιμοποιεί συνεχώς και νέες δικαιολογίες για να στηρίξει την απόφασή της για τη μη ανανέωση των συμβάσεων των συναδέλφων, εξαπολύoντας αναπόδεικτες κατηγορίες τόσο εναντίον τους όσο και εναντίον του Σωματείου μας. Στηρίζουμε τους συναδέλφους μας, οι οποίοι με αξιοπρέπεια δούλεψαν σε ένα σημαντικό έργο, παρά τα διάφορα προβλήματα που δημιουργούνταν από δυσκολίες ή τοπικούς παράγοντες. Επειδή η απόφαση της ΕΦΑ Χίου δημιουργεί ένα σημαντικό προηγούμενο, ότι η οποιαδήποτε διοίκηση ή διεύθυνση θα αλλάζει τους εργαζόμενους κατά το δοκούν κατά τη διάρκεια εκτέλεσης σημαντικών έργων (ενταγμένων ή μη στο ΕΣΠΑ, είναι αδιάφορο), εργαζόμενους που έχουν ήδη αποκτήσει την απαραίτητη εμπειρία για την ομαλή ολοκλήρωση του έργου, ζητάμε από την πολιτική ηγεσία να πάρει ξεκάθαρη θέση στη διαφορά που έχει προκύψει.

Απαιτούμε την άμεση πληρωμή όλων των δεδουλευμένων των συναδέλφων που προσελήφθησαν τον Ιούνη με οκτάμηνη σύμβαση εργασίας στο ΤΑΠ. Η Διοίκηση του ΤΑΠ συνεχίζει τον εμπαιγμό των συναδέλφων μας. Αποδεικνύεται πλέον ότι ένας οργανισμός με τεράστια κέρδη μέσα στην τουριστική περίοδο δεν μερίμνησε εδώ και τρεις μήνες, μέχρι και τη Δευτέρα 4/9/2017, να ετοιμάσει και να αποστείλει προς έγκριση τη μισθοδοσία των συμβασιούχων υπαλλήλων του. Διακοσίων (200) εργαζομένων που προσελήφθησαν με κριτήριο την ανεργία και εξαναγκάζονται να παραμένουν απλήρωτοι, πληρώνοντας από την άδεια τσέπη τους και τα έξοδα μετακίνησής τους από και προς τη δουλειά. Η υπόσχεση καταβολής του μισθού του Ιούνη την 13η Σεπτέμβρη εντείνει τον εμπαιγμό, καθώς αφορά 4 (τέσσερα) ημερομίσθια. Η δικαιολογία ότι έτσι γίνεται πάντα στο ΥΠ.ΠΟ καταρρίπτεται, αφού φέτος (ως αποτέλεσμα του αγώνα των εργαζομένων) σε όλες τις υπόλοιπες υπηρεσίες του Υπουργείου η καθυστέρηση δεν ξεπέρασε τους 2 μήνες και στη συνέχεια ομαλοποιήθηκε η μισθοδοσία. Το πρόβλημα γίνεται εντονότερο από τη στιγμή που ο οργανισμός αυτός στην ουσία είναι ακέφαλος και δεν συνεδριάζει καν το Δ.Σ. του, ενώ ταυτόχρονα η Διοίκηση δημιουργεί προσκόμματα στην ελεύθερη συνδικαλιστική δράση και διεκδίκηση των απλήρωτων συναδέλφων. Ζητάμε από την πολιτική ηγεσία να δώσει τώρα λύση.

Οι παρατασιούχοι συνάδελφοι καθαριστές παραμένουν απλήρωτοι από τον Ιούνη 2017, οπότε το Ελεγκτικό Συνέδριο εξέδωσε την περίφημη αντεργατική απόφασή του και ζήτησε από την κυβέρνηση την κεφαλή των καθαριστών επί πίνακι. Την ίδια στιγμή διασπείρονται φήμες στους χώρους δουλειάς περί επικείμενης απόλυσης των καθαριστών μέσα στο Σεπτέμβρη, ενώ οι συμβάσεις τους λήγουν το Δεκέμβρη. Μιλάμε για συναδέλφους, στην πλειονότητά τους γυναίκες, που με αξιοπρέπεια διατήρησαν καθαρούς τους αρχαιολογικούς χώρους στη διάρκεια του καλοκαιριού, που με τη γλώσσα της κυβέρνησης καλύπτουν «πάγιες και διαρκείς ανάγκες». Απαιτούμε την άμεση καταβολή της μισθοδοσίας τους και ζητάμε από την πολιτική ηγεσία του ΥΠ.ΠΟ.Α να αποσαφηνίσει άμεσα τις προθέσεις της για τους παρατασιούχους συναδέλφους μας.

Ακούμε συνεχώς τη γνωστή επωδό ότι αφού έληξε η σύμβασή σας, αναγκαστικά θα φύγετε. Χρειάζεται να αποσαφηνίσουμε ότι η λήξη της σύμβασης (ιδιαίτερα όταν παρέχεται δυνατότητα παράτασης) εργαζομένων που καλύπτουν «πάγιες και διαρκείς ανάγκες», που κάθε άλλο από εποχικοί είναι πλέον (αφού κάθε λήξη σύμβασης συνοδεύεται με νέα πρόσληψη συμβασιούχου στην ίδια θέση εργασίας), που είναι απαραίτητοι για την ανάδειξη, προστασία και διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, ανεξαρτήτως τρόπου πρόσληψης και διάρκειας σύμβασης, συνιστά καταγγελία της σύμβασης και απόλυση. Όλοι οι συμβασιούχοι, όχι μόνο αυτού του Υπουργείου, ανακυκλωνόμαστε από την εργασία στην ανεργία και τανάπαλιν, οι περισσότεροι από εμάς χωρίς να δικαιούμαστε επίδομα ανεργίας λόγω των εξωφρενικών προϋποθέσεων του ΟΑΕΔ, προσφέροντας όμως την ίδια ακριβώς και το ίδιο απαραίτητη εργασία με τους μόνιμους συναδέλφους μας. Γινόμαστε αντικείμενο εντατικοποιημένης εκμετάλλευσης, εργασιακής ομηρίας, απλήρωτης εργασίας, αντισυναδελφικών συμπεριφορών από τις εκάστοτε διευθύνσεις και διοικήσεις, με μειωμένα εργατικά δικαιώματα, μισθούς και άδειες, με την απειλή της απόλυσης πάνω από το κεφάλι μας.

Χρειάζεται να τονίσουμε ότι η παραπάνω κατάσταση παράλληλα με την εικόνα διάλυσης που εμφανίζει τελευταία το ΥΠ.ΠΟ.Α, δεν είναι αποτέλεσμα του δείνα ή του άλλου προσώπου στις Διοικήσεις, Διευθύνσεις ή στην ηγεσία του Υπουργείου, αλλά αποτέλεσμα συγκεκριμένης πολιτικής. Της πολιτικής των περικοπών και της υποχρηματοδότησης που οδηγεί στα προβλήματα στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και ανοίγει το δρόμο για την είσοδο ιδιωτών και εργολάβων, της μνημονιακής πολιτικής απαγόρευσης των προσλήψεων που δημιουργεί τις ελλείψεις προσωπικού και τις πολλαπλές ταχύτητες εργαζομένων μειωμένων δικαιωμάτων. Της πολιτικής της καπιταλιστικής διαχείρισης που με ευλάβεια ακολουθεί και αυτή η πολιτική ηγεσία του ΥΠ.ΠΟ.Α, όπως και η ίδια η κυβέρνηση, όπως και όλες οι προηγούμενες.

Ζητάμε τη συμπαράσταση των Σωματείων εκτάκτων του ΥΠ.ΠΟ.Α στον αγώνα μας. Με μέτωπο μπορούμε να σταματήσουμε την εξοντωτική αυτή πολιτική και να διεκδικήσουμε μόνιμη και σταθερή δουλειά.
Ζητάμε από τα Σωματεία των μονίμων και αορίστου χρόνου συναδέλφων να πάρουν θέση και να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Τα αποτελέσματα της υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης τα ζούμε μαζί στους χώρους δουλειάς, ενώ αν οι πρακτικές που αντιπαλεύουμε γίνουν καθεστώς, τότε θα έρθει και η σειρά τους να τις βιώσουν. Ζητάμε τη συμπαράσταση των μονίμων και αορίστου χρόνου συναδέλφων στον δίκαιο αγώνα μας.

Καλούμε τα μέλη μας να συμμετάσχουν μαζικά στην κινητοποίηση και να βρίσκονται σε εγρήγορση για την επικείμενη κλιμάκωση του αγώνα.

Άμεση αποπληρωμή των δεδουλευμένων.
Όχι στις απολύσεις συμβασιούχων.
Αξιοπρέπεια και ασφάλεια στην εργασία μας.
Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους.


Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος                                                         Ο Γενικός Γραμματέας

Μιχαήλ Ζερβός                                                         Αντώνης Σκαρπέλης  Χρήσιμοι Σύνδεσμοι