Αθήνα,  28 - 8 -2017

ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΣΤΗ ΝΕΑ ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΕΦΑ ΧΙΟΥ

Στο έργο ΕΣΠΑ της «Νέας Μονής» που υλοποιείται από την ΕΦΑ Χίου, εργάζονται από τον Γενάρη 2017, 6 συνάδελφοι συντηρητές με σύμβαση εργασίας διάρκειας 8 μηνών και προοπτική παράτασης των συμβάσεων, καθώς το έργο έχει ορίζοντα την 31η Ιουλίου 2018 με εξασφαλισμένη τη χρηματοδότηση. Η ΕΦΑ Χίου, ενώ έχει ανανεώσει όλα τα υπόλοιπα έργα και τις συμβάσεις των εργαζομένων σε αυτά, αρνείται την ανανέωση του συγκεκριμένου, πετώντας στο δρόμο τους εργαζόμενους.
Από την αρχή του έργου οι συνάδελφοι αντιμετώπισαν πλείστες όσες δυσκολίες όπως έλλειψη λίστας υλικών, ανεπάρκεια εργαλείων, ελλείψεις προσωπικού. Οι εργασίες διακόπτονταν ανά τακτά χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια τοπικών ή εκκλησιαστικών εκδηλώσεων. Υπήρξε προφανής ασυνεννοησία μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών. Λόγω ανεπάρκειας της μελέτης και λάθη εκτέλεσης των εργασιών που πραγματοποιήθηκαν το 2007 από εργολάβο, εμφανίζονταν συνεχώς νέα προβλήματα και καθυστερήσεις στο χρονοδιάγραμμα.
Όταν οι εργαζόμενοι συνέταξαν έγγραφο ανάδειξης των παραπάνω προβλημάτων, δεν έλαβαν καμία έγγραφη απάντηση από την Υπηρεσία.
Ενώ οι συνάδελφοι συνέχιζαν να εκτελούν αποτελεσματικά την εργασία τους και το έργο προχώρησε, σύμφωνα και με τις αναφορές εκτέλεσης εργασιών, και ενώ το έργο προχωρά με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, η Υπηρεσία προτίθεται να μην ανανεώσει τις συμβάσεις τους, ρίχνοντάς τους την ευθύνη για τα προβλήματα που εκθέσαμε. Την αποκλειστική ευθύνη όμως για την ομαλή εκτέλεση των εργασιών την έχει η αρμόδια Υπηρεσία και όχι οι εργαζόμενοι σε αυτό.
Στις διαρκείς οχλήσεις του Προέδρου του Σωματείου μας, η Προϊσταμένη της ΕΦΑ Χίου απαξιούσε να απαντήσει. Όταν τελικά συνομίλησαν, η Προϊσταμένη εξέφρασε την επιθυμία της να απολυθούν οι συνάδελφοι. Θεωρούμε ότι η απόφασή της είναι εκδικητική προς τους συναδέλφους μας, επειδή αυτοί δεν έσκυψαν το κεφάλι και εξέθεσαν τα προβλήματα του έργου.
Συνάδελφοι που με επαγγελματισμό εκτέλεσαν το έργο τους και οι οποίοι στην πλειονότητά τους μετακόμισαν στη Χίο ειδικά για να εργαστούν στο συγκεκριμένο έργο.

Απαιτούμε την άμεση ανανέωση των συμβάσεων των συναδέλφων.
Όχι στις απολύσεις συμβασιούχων.

Ο Πρόεδρος                                                         Ο Γενικός Γραμματέας

Μιχαήλ Ζερβός                                                         Αντώνης Σκαρπέλης