Βρίσκεστε στον Ιστότοπο του Πανελληνίου Σωματείου Εκτάκτου Προσωπικού του Υπουργείου Πολιτισμού.
Ο Ιστότοπος αυτός, ευελπιστούμε να λειτουργήσει ως πόλος ενημέρωσης και συσπείρωσης των μελών του Σωματείου. 

Ο Ιστότοπος βρίσκεται σε διαδικασία ανάπτυξης, σταδιακά θα ολοκληρωθεί.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Δ/ΝΣΗ: ΔΙΟΣΚΟΥΡΩΝ 1  -  105 55 ΠΛΑΚΑ

Τηλ.: 2103219710  -  Fax: 2103219717

email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.      http://psep-yppo.gr

 

Αθήνα,  2 - 7 - 2017

 

Νέο κρούσμα αντεργατικής συμπεριφοράς σε εγκυμονούσα στην ΕΦΑ Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας

 

Καταγγέλλουμε την αντεργατική και απάνθρωπη αντιμετώπιση εγκυμονούσας συναδέλφου εργαζόμενης σε εργολάβο από την Προϊσταμένη της ΕΦΑ Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας.

Η συνάδελφος εργάσθηκε από το Φεβρουάριο έως τον Απρίλιο του 2017 στα γραφεία της ΕΦΑ Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας στο έργο της ψηφιοποίησης. Η εταιρεία από το Μάρτιο μετέτρεψε τις συμβάσεις σε αορίστου χρόνου. Στις αρχές Απριλίου ενημέρωσε τόσο την εταιρεία όσο και την Προϊσταμένη της Εφορείας ότι είναι έγκυος. Στο τέλος του ίδιου μήνα της ζητήθηκε από την εταιρεία να υπογράψει την μετατροπή της σύμβασής της από αορίστου σε ορισμένου χρόνου. Αρνήθηκε να το κάνει ύστερα από τις συμβουλές της Eπιθεώρησης Eργασίας και της νομικής συμβούλου της Γενικής Γραμματείας Ισότητας. Για όλα τα παραπάνω είχε ενημερώσει και την Προϊσταμένη της Εφορείας. Από τις 20 Απριλίου είχε μάλιστα μεταφερθεί με άδεια της Προϊσταμένης από το Μεσολόγγι στο Μουσείο Αγρινίου για να μην υπάρξει κίνδυνος στην εγκυμοσύνη της, καθώς κατοικεί στο Αγρίνιο. Στις 27 Απριλίου η εταιρεία την απέλυσε αιφνιδιαστικά και η εργαζόμενη προχώρησε σε καταγγελία στο τμήμα της Eπιθεώρησης Eργασίας Αγρινίου.

Μια ημέρα πριν από το καθορισμένο ραντεβού με την εταιρεία και την Επιθεώρηση Εργασίας, η εργαζόμενη δέχθηκε επιθετικό και αυστηρό τηλεφώνημα από την Προϊσταμένη της Εφορείας, η οποία επέκρινε την προσφυγή της στην Επιθεώρηση Εργασίας και την απείλησε ότι εκείνη δεν θα βεβαιώσει ότι η εργαζόμενη μετακινήθηκε στο Μουσείο με άδειά της ή ότι εργάστηκε εκεί.

Μετά τα αλλεπάλληλα ραντεβού με την εταιρεία και την επιθεώρηση εργασίας η υπόθεση έληξε πριν από λίγες μέρες. Η συνάδελφος δικαιώθηκε και η εταιρεία ανανέωσε τη σύμβαση της για τους επόμενους 14 μήνες, οπότε και θα παρέχει τις υπηρεσίες της από το σπίτι.

Η υπόθεση αυτή έχει πολλές προεκτάσεις. Δείχνει την αναισθησία απέναντι στις εγκυμονούσες εργαζόμενες που δείχνουν διάφορες Υπηρεσίες του ΥΠ.ΠΟ.Α. Αναδεικνύει την αποθράσυνση όσων Προϊσταμένων Εφορειών  αφήνονται από την ηγεσία του Υπουργείου να λειτουργούν σαν δερβέναγες. Και τέλος, επιβεβαιώνει τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων που φέρνει η είσοδος των ιδιωτών και η ανάθεση έργων και υπηρεσιών του ΥΠ.ΠΟ.Α. σε εργολάβους, όπως στο έργο της ψηφιοποίησης στην περίπτωσή μας.

Η συναδέλφισσα εργάστηκε από το 2005 και για σειρά πολλών ετών στο ΥΠ.ΠΟ.Α. ως ΙΔΟΧ, πριν μεταφερθεί από ανάγκη σε εργολάβο ώστε να δουλέψει στην ψηφιοποίηση, με αποτέλεσμα να γίνει έρμαιο εκμετάλλευσης, όπως και εκατοντάδες άλλοι συνάδελφοί μας. Η Προϊσταμένη της Εφορείας καμία δουλειά δεν είχε να προχωρήσει σε συμπαιγνία με ιδιωτική εταιρεία, ώστε να απολυθεί εγκυμονούσα εργαζόμενη.

Τα φαινόμενα είναι επαναλαμβανόμενα. Απαιτούμε από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου να αναλάβει τις ευθύνες της.

Προστασία της εγκυμοσύνης και της μητρότητας.

Έξω τώρα ιδιώτες και εργολάβοι από το ΥΠ.ΠΟ.Α.

Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους!

 

Για το Δ.Σ.

 

Ο Πρόεδρος                                                         Ο Γενικός Γραμματέας

 

Μιχαήλ Ζερβός                                                         Αντώνης Σκαρπέλης  Χρήσιμοι Σύνδεσμοι