Βρίσκεστε στον Ιστότοπο του Πανελληνίου Σωματείου Εκτάκτου Προσωπικού του Υπουργείου Πολιτισμού.
Ο Ιστότοπος αυτός, ευελπιστούμε να λειτουργήσει ως πόλος ενημέρωσης και συσπείρωσης των μελών του Σωματείου. 

Ο Ιστότοπος βρίσκεται σε διαδικασία ανάπτυξης, σταδιακά θα ολοκληρωθεί.

          ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Δ/ΝΣΗ: ΔΙΟΣΚΟΥΡΩΝ 1  -  105 55 ΠΛΑΚΑ

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. http://psep-yppo.gr  

 

Ενημέρωση για την ΕΦΑ Λέσβου και τη θέση του Σωματείου για την τακτική των ολιγόμηνων συμβάσεων και των τρομοκρατικών πρακτικών

Τον Φεβρουάριο του 2021 συνάδελφος συντηρήτρια απολύθηκε λόγω εγκυμοσύνης, με τη μορφή της μη ανανέωσης της σύμβασής της από έργο που διαχειρίζεται η ΕΦΑ Λέσβου. Κατόπιν της άμεσης αντίδρασης του Σωματείου και της καταγγελίας της απόλυσης, η σύμβαση της συναδέλφου ανανεώθηκε με τη δέσμευση της απασχόλησής της, όπως και όλου του υπόλοιπου προσωπικού, μέχρι την διεκπεραίωση του έργου.

Όμως, το Σωματείο δεν έμεινε εκεί, καθώς έγινε σαφές πως ο νομιμοφανής τρόπος που επιλέγει η διεύθυνση της ΕΦΑ Λέσβου, ώστε να προβαίνει σε αντεργατικές πρακτικές, είναι η τακτική των εξαιρετικά μικρών συμβάσεων. Διαπιστώσαμε ότι οι συνάδελφοι στη συγκεκριμένη υπηρεσία εργάζονται συστηματικά με εξαιρετικά μικρές συμβάσεις εργασίας, δίμηνες και μηνιαίες, οι οποίες ανανεώνονται συνεχώς. Καταλαβαίνουμε ότι αυτό, μάλλον, δεν οφείλεται σε κακή εκτίμηση του έμπειρου προϊσταμένου, σε σχέση με τα χρονοδιαγράμματα, τις ανάγκες και τη χρηματοδότηση ενός τόσο σπουδαίου έργου. Αντιλαμβανόμαστε ότι πρόκειται για τακτική ελέγχου και πίεσης των εργαζομένων, υπό τη σκιά της μη ανανέωσης της σύμβασής τους. Η επιλογή αυτής της τακτικής δίνει τη δυνατότητα στον εργοδότη να παύσει αυθαίρετα, αλλά με τυπικό τρόπο, όποιον υπάλληλο θεωρήσει ακατάλληλο, για οποιονδήποτε λόγο. Η τακτική των ολιγόμηνων συμβάσεων έχει καταγγελθεί στο παρελθόν από το σωματείο μας και τελικά επικριθεί από το ίδιο το Υπουργείο και αναρωτιόμαστε υπό ποιες συνθήκες επανήλθε στη συγκεκριμένη Εφορεία.

Επίσης, η τακτική των ολιγόμηνων συμβάσεων δρα, τουλάχιστον, αρνητικά στην ψυχολογία του εργαζόμενου και μπορεί να λειτουργεί, όπως αποδείχτηκε, ως μέθοδος χειρισμού από πλευράς της εργοδοσίας. Πέραν αυτού, είναι σίγουρα και εμπόδιο προγραμματισμού για την επαγγελματική και προσωπική ζωή των συναδέλφων μας. Η μηνιαία σύμβαση δεν επιτρέπει στον εργαζόμενο να κάνει χρήση πάνω από δύο μέρες άδειας, ώστε να ανταποκριθεί σε μια ανάγκη απουσίας μεγαλύτερης διάρκειας, δεν επιτρέπει στον εργαζόμενο να πάει διακοπές και δεν επιτρέπει στους εργαζόμενους γονείς με ανήλικα τέκνα να κάνουν καν χρήση της άδειας ειδικού σκοπού, όταν κλείνουν τα εκπαιδευτικά ιδρύματα με κρατική εντολή!

Στη συνάντηση, που έγινε Πέμπτη 11/3/2021 στο Υπουργείο Πολιτισμού με τον Υπηρεσιακό Γραμματέα του ΥΠΠΟΑ κ. Αντωνόπουλο και την Προϊσταμένη/Γεν. Διευθύντρια της ΓΔΑΠΚ, κ. Βελένη, θέσαμε αυτά τα ερωτήματα και λάβαμε τις διαβεβαιώσεις ότι το υπουργείο θα επιληφθεί του θέματος.

Όταν το πρωί της 12ης/3/2021 ενημερωθήκαμε από τη συνάδελφο ότι, πράγματι, η Εφορεία την κάλεσε να υπογράψει σύμβαση, πληροφορηθήκαμε ότι αυτή ήταν πάλι διάρκειας ενός μήνα, όπως έχουν ήδη κάνει και οι υπόλοιποι συνάδελφοι του συγκεκριμένου έργου. Το γεγονός αυτό προκαλεί ερωτήματα, με γνώμονα τις διαβεβαιώσεις των διοικητικών παραγόντων.

Ξαναθέσαμε το θέμα, επανειλημμένως, στους αρμόδιους του υπουργείου στην περαιτέρω επικοινωνία που είχαμε αυτό το διάστημα χωρίς να έχει αλλάξει κάτι παρά τις συμφωνίες και διαβεβαιώσεις από πλευράς τους.

Μέχρι σήμερα οι συνάδελφοι στην ΕΦΑ Λέσβου συνεχίζουν να υπογράφουν μηνιαίες συμβάσεις αλλά και να δέχονται εκφοβιστικές ή τιμωρητικές πρακτικές. Η εκδικητική στάση της υπηρεσίας απέναντι στην έγκυο συνάδελφο είναι ενδεικτική, καθώς συνεχίζει να υφίσταται, όπως καταγγέλλει, «καψόνια» με τη μορφή των καθυστερήσεων καταβολής μισθού, γραφειοκρατικών χρονοτριβών, μη αναγνώρισης της προϋπηρεσίας, ακόμα και αμφισβήτησης της άδειας τοκετού και λοχείας. Αλλά υπάρχουν και ευρύτερες μαρτυρίες σχετικά με εκφοβισμό συναδέλφων, ώστε να μην καταθέσουν τα χαρτιά τους σε προκηρύξεις της Εφορείας, που προφανώς προορίζονται για «άλλους», αλλά και διακρίσεις σε προνομιούχους εργαζόμενους με ετήσιες συμβάσεις, εν αντιθέσει με τους υπόλοιπους που υπογράφουν μηνιαίες.

Το Σωματείο καταγγέλλει την τακτική των ολιγόμηνων συμβάσεων που ακολουθείται από την ΕΦΑ Λέσβου, και από οποιαδήποτε Εφορεία, ως εργαλείο πίεσης και εκβιασμού των συμβασιούχων εργαζομένων, καθώς και ως παράγοντα υποβάθμισης των συνθηκών εργασίας με αποτέλεσμα την γενικότερη υποτίμηση της εργασίας μας. Επίσης, στέκεται ενάντια σε κάθε μορφή εργοδοτικής αυθαιρεσίας, εκφοβισμού και τιμωρητικής συμπεριφοράς και καλεί τους συνάδελφους να μην ανέχονται και να καταγγέλλουν την όποια εις βάρος τους κατάχρηση εξουσίας!

 

Για το Δ.Σ.

           Ο Πρόεδρος                                              H Γενική Γραμματέας

Μιχαήλ Ζερβός                                                 Μαρία Κουμτζή 
Χρήσιμοι Σύνδεσμοι