Βρίσκεστε στον Ιστότοπο του Πανελληνίου Σωματείου Εκτάκτου Προσωπικού του Υπουργείου Πολιτισμού.
Ο Ιστότοπος αυτός, ευελπιστούμε να λειτουργήσει ως πόλος ενημέρωσης και συσπείρωσης των μελών του Σωματείου. 

Ο Ιστότοπος βρίσκεται σε διαδικασία ανάπτυξης, σταδιακά θα ολοκληρωθεί.

Ενημέρωση

Έγγραφο που απέστειλε το Σωματείο  στην ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού, με ερωτήματα σχετικά με την τήρηση των μέτρων προστασίας των ΙΔΟΧ εργαζομένων του ΥΠΠΟΑ από τον κορωνοϊό COVID-19 στους χώρους εργασίας.

 

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Δ/ΝΣΗ: ΔΙΟΣΚΟΥΡΩΝ 1  -  105 55 ΠΛΑΚΑ

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. http://psep-yppo.gr 

 

Ενημέρωση για ζητήματα αντιμετώπισης και περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού σε εργασιακούς χώρους

Αθήνα, 29/3/2020

Στο πλαίσιο της προστασίας των εργαζομένων και για να αποφευχθούν οι συνθήκες συνωστισμού, συγχρωτισμού και συνάθροισης, αλλά και οι περιττές μετακινήσεις, που, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι η βασική αιτία μετάδοσης της ασθένειας, απαιτούμε από τις υπηρεσίες να μεριμνήσουν για την ορθή εφαρμογή του μέτρου της εκ περιτροπής απασχόλησης όπως ορίζουν οι εγκύκλιοι του Υπ. Εσωτ., καθώς και  η Υπουργική Απόφαση για τη λειτουργία των κεντρικών, περιφερειακών και ειδικών περιφερειακών υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, (ορθή επανάληψη 24-3-2020), σύμφωνα με την οποία έχει προσδιοριστεί ο ελάχιστος απαιτούμενος αριθμός υπαλλήλων ανά οργανική μονάδα, οι οποίοι θα προσέρχονται καθημερινώς για παροχή εργασίας εκ περιτροπής.
Είναι απαράδεκτο να υπάρχουν, σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης, υπηρεσίες που είτε δεν εφαρμόζουν το μέτρο της εκ περιτροπής εργασίας αδιακρίτως για όλους τους εργαζόμενους είτε το εφαρμόζουν πλημμελώς με προγράμματα εργασίας στα οποία ο αριθμός του προσωπικού υπερβαίνει τον προβλεπόμενο από την Υπουργική Απόφαση.

1) Η Υπουργός Πολιτισμού, από την πρώτη στιγμή, μας είχε διαβεβαιώσει για το αυτονόητο, ότι, δηλαδή, δεν πρόκειται να υπάρξει διαχωρισμός των ΙΔΟΧ από το υπόλοιπο προσωπικό του Υπουργείου σε ό,τι αφορά την προστασία της υγείας των εργαζομένων. Παρ’ όλα αυτά, και ενώ οι περισσότερες υπηρεσίες οργανώνουν το πρόγραμμα εργασιών τους με βάση την εκ περιτροπής και εξ αποστάσεως εργασία εφαρμόζοντάς το στο σύνολο των εργαζομένων τους, υπάρχουν ορισμένες, εντός και εκτός Αττικής, που εξαιρούν το προσωπικό ΙΔΟΧ από τα μέτρα αυτά. Ο λόγος που επικαλούνται, μετά από ερωτήματα συναδέλφων, είναι ότι δεν διευκρινίζεται ρητά από το Υπουργείο ότι τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων περιλαμβάνουν και το ΙΔΟΧ προσωπικό (όλων των ειδικοτήτων). 
Αναρωτιόμαστε αν υπάρχει κάποια μελέτη, που αγνοούμε, σύμφωνα με την οποία οι ΙΔΟΧ εργαζόμενοι δεν προσβάλλονται από τον ιό και δεν τον μεταδίδουν. Άραγε η μελέτη αυτή είναι η ίδια που υποστηρίζει ότι τα παιδιά των ΙΔΟΧ εργαζομένων δεν αρρωσταίνουν, όταν μας εξαιρούν από την «άδεια ασθένειας τέκνου», ή ότι τα βρέφη των ΙΔΟΧ εργαζομένων δε χρειάζονται να θηλάσουν, όταν δεν προβλέπεται για εμάς άδεια μητρότητας;
Ζητάμε από το Υπουργείο να επιληφθεί άμεσα του θέματος, με όποιον τρόπο θεωρεί πρόσφορο η ηγεσία του, και να ενημερώσει σχετικά το Σωματείο μας.

2) Καλούμε τον Γενικό Γραμματέα να ενημερώσει το Σωματείο σχετικά με το αν και πώς επιλύθηκε το πρόβλημα των ΙΔΟΧ εργαζομένων που δεν έχουν υπόλοιπο άδειας για να λάβουν την «άδεια ειδικού σκοπού», μετά και την παράταση της αναστολής λειτουργίας των σχολείων. Απευθυνόμαστε στον κ. Διδασκάλου, καθώς στην τελευταία συνάντηση του Σωματείου με την ηγεσία του Υπουργείου ήταν αυτός που δεσμεύτηκε, προσωπικά, για την επίλυση του συγκεκριμένου ζητήματος.

3) Παρά τη διαβεβαίωση του Υπουργείου ότι έχουν πιστωθεί στις υπηρεσίες του κονδύλια για την παροχή όλων των ατομικών και περιβαλλοντικών μέσων προστασίας (μάσκες, γάντια, αντισηπτικά, απορρυπαντικά κ.λπ.), εντούτοις πληροφορούμαστε από συνάδελφους ότι δεν τους έχει χορηγηθεί τίποτα ούτε έχει εξοπλιστεί ο χώρος εργασίας τους με τα απαραίτητα, όπως ορίζεται στις σχετικές εγκυκλίους. Εδώ δεν αναφερόμαστε μόνο στο προσωπικό καθαριότητας, αλλά και σε όλους όσοι καλούνται να παραβρίσκονται στους χώρους εργασίας τους. Επίσης, υπάρχουν περιπτώσεις εργοταξίων, όπου οι συνάδελφοι καλούνται να χρησιμοποιούν χημική τουαλέτα η οποία καθαρίζεται μία φορά την εβδομάδα με συγκεκριμένο τρόπο. Ενώ σε άλλες περιπτώσεις δεν υπάρχει καν τουαλέτα ούτε υδροδότηση, με αποτέλεσμα οι συνάδελφοι να μην έχουν πρόσβαση σε τρεχούμενο νερό.

Καλούμε το Υπουργείο να μεριμνήσει έτσι ώστε οι υπηρεσίες του να εφαρμόζουν κατά γράμμα και με συνέπεια τα μέτρα που προβλέπονται από τις σχετικές εγκυκλίους του Υπ. Εσωτερικών, για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, και να μη θέτουν, με αυτοσχέδιες πρακτικές, σε κίνδυνο την υγεία των εργαζομένων και κατ’ επέκταση τη  δημόσια υγεία.

Καθώς θεωρούμε ότι αντιλαμβάνεστε τη σοβαρότητα της κατάστασης,  αναμένουμε την άμεση διευθέτηση των ζητημάτων και τη σχετική ενημέρωση του Σωματείου.

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος                                                         H Γενική Γραμματέας

Μιχαήλ Ζερβός                                                         Mαρία ΚουμτζήΧρήσιμοι Σύνδεσμοι