Βρίσκεστε στον Ιστότοπο του Πανελληνίου Σωματείου Εκτάκτου Προσωπικού του Υπουργείου Πολιτισμού.
Ο Ιστότοπος αυτός, ευελπιστούμε να λειτουργήσει ως πόλος ενημέρωσης και συσπείρωσης των μελών του Σωματείου. 

Ο Ιστότοπος βρίσκεται σε διαδικασία ανάπτυξης, σταδιακά θα ολοκληρωθεί.

Πρακτικό της Βουλής με ερώτηση του ΚΚΕ για τους απολυμένους συντηρητές της Νέας Μονής Χίου.

Κοινοβουλευτική Ομάδα

Λεωφ. Ηρακλείου 145, 14231 ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ, 

τηλ.: 2102592213, 2102592105, 2102592258, fax: 2102592097

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., http://www.kke.gr

Γραφεία Βουλής: 2103708168, 2103708169, fax: 2103707410

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού

Θέμα: Για τους απολυμένους στο έργο συντήρησης της Νέας Μονής Χίου.

Στις απολύσεις έξι εργαζομένων προχώρησε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χίου στο έργο «Συντήρηση μαρμαροθετημένων δαπέδων Καθολικού Νέας Μονής Χίου» με τη μη ανανέωση των συμβάσεών τους όπως προβλεπόταν από αυτές. Οι έξι συντηρητές προσελήφθηκαν στο πλαίσιο του παραπάνω έργου που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, με οκτάμηνη σύμβαση στις 3/1/17 και δυνατότητα παράτασης έως τις 31/7/18, ημερομηνία λήξης του έργου.
Από την έναρξη του έργου οι εργαζόμενοι αντιμετώπισαν διάφορα προβλήματα όπως η καθυστέρηση πληρωμών τους κατά το πρώτο τρίμηνο και οι ελλείψεις υλικών για την υλοποίηση των εργασιών. Επίσης επειδή είχαν ερωτήματα πάνω στη μελέτη που πραγματοποιούσαν, προχώρησαν στη σύνταξη αναφοράς προς την ΕΦΑ Χίου, προκειμένου να δοθούν λύσεις στα προβλήματα που προαναφέρθηκαν.
Η θεσμική ηγεσία της εν λόγω υπηρεσίας επικαλέστηκε ενδεχόμενες φθορές στο μνημείο από τους εργαζόμενους και έτσι στις 14/9/17 έγινε αυτοψία από τη Διεύθυνση Συντήρησης στις εργασίες της Νέας Μονής Χίου, κατά την οποία όμως δεν διαπιστώθηκαν φθορές στο μνημείο, καταρρίπτοντας ότι αυτός ήταν ο λόγος της μη ανανέωσης - απόλυσης των συγκεκριμένων έξι εργαζομένων, όπως είχε αφήσει η έφορος Χίου να εννοηθεί σε επικοινωνία της με την ηγεσία του ΥΠΠΟ.
Και ενώ οι εργαζόμενοι με τη στήριξη του Σωματείου τους (Πανελλήνιο Σωματείο Εκτάκτων ΥΠΠΟΑ) ήρθαν σε αλλεπάλληλες επαφές με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού (γενική γραμματέα και γραφείο υπουργού) και έλαβαν προφορική δέσμευση για την ανανέωση των συμβάσεων τους, η έφορος Χίου προχώρησε στις απολύσεις, προβάλλοντας ως επιχείρημα την ανάγκη ανακύκλωσης προσωπικού λόγω ανεργίας.
Είναι η πρώτη φορά στο Υπουργείο Πολιτισμού που γίνονται τέτοιου είδους απολύσεις με παράλληλη παύση έργου ΕΣΠΑ, ενώ υπάρχει χρηματοδότηση και χρονοδιάγραμμα για την υλοποίησή του και δυνατότητα ανανέωσης των συμβάσεων των εργαζομένων. Αυτό καθιστά τους συμβασιούχους εργαζόμενους αναλώσιμους, ανακυκλώσιμους και υπό το καθεστώς τρομοκράτησης σε κάθε διεκδίκηση, αφήνοντας παράθυρο για μαζικές απολύσεις σε έργα ΕΣΠΑ. Υπάρχει φόβος για γενίκευση των απολύσεων καθώς οι περισσότεροι συμβασιούχοι του ΥΠΠΟ εργάζονται σε αντίστοιχα έργα.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση ώστε να ανακληθούν οι απολύσεις των έξι συντηρητών από τη στιγμή που υπάρχει έγκριση προϋπολογισμού , φυσικό αντικείμενο εργασίας και χρονοδιάγραμμα έως τις 31/7/ 18.

Οι βουλευτές 

Σταύρος Τάσσος

Χρήστος Κατσώτης

Μανώλης Συντυχάκης


Πρακτικό της Βουλής με ερώτηση του ΚΚΕ για τους Αρχαιολόγους ψηφιοποίησης.

Κοινοβουλευτική Ομάδα

Λεωφ. Ηρακλείου 145, 14231 ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ, 

τηλ.: 2102592213, 2102592105, 2102592258, fax: 2102592097

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., http://www.kke.gr

Γραφεία Βουλής: 2103708168, 2103708169, fax: 2103707410

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού

Θέμα: Για την ψηφιοποίηση κινητών μνημείων και τις άθλιες εργασιακές σχέσεις, που καλούνται να δουλέψουν οι αρχαιολόγοι. 

Εδώ και ενάμιση περίπου χρόνο το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού υλοποιεί το έργο «Ψηφιοποίηση κινητών μνημείων».

Απ’ ότι γνωρίζουμε το έργο γίνεται με αυτεπιστασία της ΔΔΕΑΜ, ωστόσο ένα τμήμα του υλοποιείται από συμβασιούχους αρχαιολόγους που προσλήφθηκαν με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου στο ΥΠΠΟΑ και αμείβονται με το ενιαίο μισθολόγιο του δημοσίου, με καθυστερήσεις στις πληρωμές τους, δίμηνες παρατάσεις κλπ, ενώ ένα άλλο τμήμα θα υλοποιηθεί μέσω μεγαλοεργολάβων, οι οποίοι προσπαθούν να επιβάλλουν εργασιακές σχέσεις - λάστιχο.  

Μάλιστα με την ανοχή των αρμοδίων υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ, οι 5 ανάδοχοι εργολάβοι πιέζουν τους εργαζόμενους να δουλέψουν με 600 €, με μπλοκάκι ή ακόμα με δουλειά με το κομμάτι (φασόν), χωρίς να αναγνωρίζεται η προϋπηρεσία τους, τα επιπλέον προσόντα τους και εν τέλει η επιστημονική εργασία τους. Η περίπτωση αυτή αποτελεί  χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πως το ΥΠΠΟΑ και οι «εργολάβοι του πολιτισμού» αντιλαμβάνονται το σοβαρό επιστημονικό έργο και την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς του λαού μας. 

Αυτές τις εξελίξεις φέρνει η εργολαβοποίηση των αρχαιολογικών εργασιών, η εμπορευματοποίηση του πολιτισμού την οποία στήριξαν με κάθε τρόπο οι προηγούμενες κυβερνήσεις αλλά και η σημερινή ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, η υποστελέχωση των αρχαιολογικών υπηρεσιών και η μηδαμινή χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ο πολιτισμός πρέπει να αναπτύσσεται με γνώμονα τη μορφωτική και πνευματική καλλιέργεια των εργαζομένων, των ανέργων και της νεολαίας, με δωρεάν πρόσβαση των λαϊκών οικογενειών σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, χωρίς εργολάβους. 

 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο Υπουργός αν προτίθεται να πάρει μέτρα και αποφάσεις ώστε: 

  • Όλα τα έργα να εκτελούνται από το ΥΠΠΟΑ, με προσωπικό που θα προσλαμβάνεται από τις Εφορείες και την εκάστοτε αρμόδια Υπηρεσία του ΥΠΠΟΑ, χωρίς αναθέσεις σε εργολάβους. Ειδικότερα, για το έργο της ψηφιοποίησης, το ΥΠΠΟΑ να αλλάξει τους όρους του έργου και να προκηρύξει άμεσα νέες θέσεις εργασίας, για να το υλοποιήσουν εξολοκλήρου εργαζόμενοι στη ΔΔΕΑΜ.
  •  Οι αρχαιολόγοι που θα δουλέψουν στο έργο να προσληφθούν κανονικά σαν αρχαιολόγοι με σύμβαση εργασίας και όχι σαν εξωτερικοί συνεργάτες (μπλοκάκι), με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, με αμοιβή ανάλογη με την προϋπηρεσία και τα προσόντα τους,  αντίστοιχη με τη ΣΣΕ του Σωματείου τους και σε καμία περίπτωση  κάτω από το ενιαίο μισθολόγιο, με ωράριο εργασίας που δεν θα παρεκκλίνει από το ωράριο των Εφορειών (πενθήμερο - οκτάωρο).

Οι βουλευτές 

Μανώλης Συντυχάκης

Γιάννης Γκιόκας 

Γιάννης Δελής

Χρήστος Κατσώτης


Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Σας καλούμε να δείτε την παρέμβαση του Μιχαήλ Ζερβού στην συνέντευξη τύπου που οργάνωσαν τα σωματεία, ομοσπονδίες και εργατικά κέντρα που συνυπέγραψαν κοινό κάλεσμα διεκδικώντας Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας σύμφωνα με τις εργατικές - λαϊκές ανάγκες.