Βρίσκεστε στον Ιστότοπο του Πανελληνίου Σωματείου Εκτάκτου Προσωπικού του Υπουργείου Πολιτισμού.
Ο Ιστότοπος αυτός, ευελπιστούμε να λειτουργήσει ως πόλος ενημέρωσης και συσπείρωσης των μελών του Σωματείου. 

Ο Ιστότοπος βρίσκεται σε διαδικασία ανάπτυξης, σταδιακά θα ολοκληρωθεί.

 Περιοδική Έκθεση

ΚΑΛΛΟΣ. 

Η Υπέρτατη Ομορφιά

 

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Νεοφύτου Δούκα 4
Αθήνα

29/9/2021 - 16/1/2022

 

 

                                              Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν, copyright Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

 

Οι πολλαπλές πτυχές της έννοιας του «Κάλλους» στην καθημερινή ζωή και τη φιλοσοφική σκέψη της αρχαίας Ελλάδας παρουσιάζονται στη μεγάλη, εμβληματική, αρχαιολογική έκθεση του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης με τίτλο «ΚΑΛΛΟΣ. Η Υπέρτατη Ομορφιά» που θα διαρκέσει έως τις 16 Ιανουαρίου 2022.

Η έκθεση περιλαμβάνει αντικείμενα από το Μουσείο του Βατικανού, τα Αρχαιολογικά Μουσεία της Φλωρεντίας, της Νάπολης, της Ρώμης, της Μπολόνια, της Βενετίας, των Συρακουσών, της Κατάνια και το Εθνικό Αρχαιολογικό Πάρκο της Όστια. 

Τριακόσιες εμβληματικές αρχαιότητες παρουσιάζονται στη συντριπτική πλειονότητά τους για πρώτη φορά εκτός των μουσείων προέλευσής τους και συναντώνται στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης για να αποδώσουν ολοκληρωμένα το ιδεώδες του Κάλλους.

Τα εκθέματα που επιλέχθηκαν χρονολογούνται κυρίως από τον 7ο έως και τον 1ο αι. π.Χ., από την Αρχαϊκή έως και την Ελληνιστική περίοδο, και συμπληρώνονται  από ελάχιστα έργα των ρωμαϊκών χρόνων, σε περιπτώσεις όπου πρωτότυπα έργα των προηγούμενων περιόδων έχουν σωθεί μόνο σε αντίγραφα.  

 

 

Ωράριο λειτουργίας

Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο: 10:00-17:00

Πέμπτη, Παρασκευή*: 10:00-20:00

Κυριακή: 11:00-17:00 Τρίτη: Κλειστή

*Εξαιρούνται η Παρασκευή 24 & Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2021.

Πηγή: Ιστότοπος Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης


Ομαδική έκθεση 

Ancient Vibes in Contemporary Ceramics

Εκθεσιακός χώρος MON COIN Studio
Θησείου 7
Μοναστηράκι

17/9/2020 - 31/10/2020

 

Tο MON COIN Studio, ένας νέος καλλιτεχνικός χώρος αφιερωμένος στη σύγχρονη ελληνική κεραμική, παρουσιάζει, ως τις 31/10, την ομαδική έκθεση Ancient Vibes in Contemporary Ceramics. Στην έκθεση συμμετέχουν 35 καλλιτέχνες, κεραμίστες και εικαστικοί, οι οποίοι μεταφέρουν στο σήμερα την πανάρχαιη τέχνη της κεραμικής, ενώ, διαπραγματευόμενοι την απήχηση της αρχαιοελληνικής τέχνης, δείχνουν το εύρος και το διαφορετικό ύφος της σύγχρονης ελληνικής κεραμικής. Την έκθεση πλαισιώνουν με τα έργα τους designers, σχεδιαστές κοσμημάτων, φωτογράφοι, εικαστικοί, που συνομιλούν με τις κεραμικές δημιουργίες. 

Συμμετέχουν:

AKRONAOTON, DIANEALEXANDRE, ΗΛΙΑΣΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ, COXX, CREAM, EMARAMANSKAITE – ΕΑCERAMICSTUDIO, ΑΡΗΣ ΤΑΜΠΑΤΣΙΚΟΣ – ΕΑ CERAMIC STUDIO, ARIS GALSTYAN, EVI GEO, ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΩΗΣ, IVOG, JASPER CERAMICS, ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΡΝΑΚΗΣ, KI CERAMICS, ISMENE KING, ΧΑΡΟΥΛΑ ΚΟΡΟΠΟΥΛΗ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΛΑΤΟΥΦΗ, ΝΙΚΟΣ ΛΕΜΠΕΣΗΣ, ΗΛΙΑΣ ΛΙΑΝΟΣ, ΜΥΡΤΩ ΛΥΚΟΠΟΥΛΟΥ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΜΟΥΤΖΗΣ,  ΜΑΡΙΑ ΜΑΡΙΝΟΓΛΟΥ, MARUMELENIOU, ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΜΟΡΑΛΗ, ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΛΛΕΣ, ΧΑΡΗΣ ΠΑΝΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ, ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, PINKDOLPHIN, ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΡΙΧΑΣ ΧΡΟΝΗΣ ΤΣΑΚΙΡΑΚΑΚΗΣ, ΘΕΟΔΩΡΑ ΤΣΙΡΑΚΟΓΛΟΥ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΒΑΤΣΗΣ, WOOZY, ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΞΕΝΑΚΗ, YFICERAMICS

Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 10 π.μ. - 8 μ.μ.

Πληροφορίες / Κρατήσεις: Στο τηλ.: 210 3217806

Πηγή: https://www.culturenow.gr/ancient-vibes-in-contemporary-ceramics-omadiki-ekthesi-sto-mon-coin-studio/ 


Ομαδική έκθεση εικαστικών

Παρειδωλία – Pareidolia

Εκθεσιακός χώρος Talc Studio
Kλεισθένους 3
Ψυρρή (3ος όροφος)

26/6/2020 - 31/7/2020

Εύα Τσαγκαράκη

 

Ο εκθεσιακός χώρος Talc Studio παρουσιάζει από τις 26/6 ως τις 31/7/2020, την ομαδική έκθεση εικαστικών «Παρειδωλία – Pareidolia». Δέκα εικαστικοί προσεγγίζουν το οικείο σε όλους μας φαινόμενο της παρειδωλίας, το οπτικό σαρδάμ, τον λεκτικό εκτροχιασμό, το αίσθημα απεραντοσύνης του κόσμου που μας περιβάλλει και που φανερώνεται όταν αναγνωρίζουμε εικόνες, μορφές ή ήχους σε τυχαία πράγματα.
Η έκθεση πραγματοποιείται στο εργαστήριο που στεγάζει τις δραστηριότητες του γραφείου σχεδιασμού Talc Studio και έχει διαμορφωθεί σε χώρο φιλοξενίας σύγχρονων μορφών έκφρασης. Θα τηρούνται όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας (μέχρι 8 άτομα, ταυτοχρόνως, στον εκθεσιακό χώρο).

Ιδέα-Υλοποίηση:
Βασιλική Παναγιωτοπούλου

Συμμετέχουν:
Απόλλωνας Γλύκας, Γιάννης Κόκκαλης, Πάνος Ματθαίου, Ρένα Παπασπύρου, Ηλίας Σιψάς, Γωγώ Σμίλη, Κωνσταντίνος Σωτηρίου, Ερατώ Ταγαρίδη, Εύα Τσαγκαράκη, Γιάννης Χειμωνάκης

Ώρες λειτουργίας: Τετάρτη - Παρασκευή 12.00 - 20.00 | Σάββατο 12.00 - 16.00

Είσοδος ελεύθερη
Πληροφορίες / Κρατήσεις: http://www.talc.gr/

Πηγή: www.culturenow.gr


 Έκθεση  

 

Θάνος Καρδούλας

«χωρίς οικούντες»

 

Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών

Πειραιώς 256

Άγ. Ιωάννης, Ρέντης

 

24 – 27 Ιουνίου 2020

O Θάνος Καρδούλας, που εργάζεται ως ΙΔΟΧ υπάλληλος στο ΥΠ.ΠΟ.Α., παρουσιάζει την έκθεση με τίτλο «χωρίς οικούντες», από τις 24 έως και τις 27 Ιουνίου 2020, στο κτήριο της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών. Η έκθεση γίνεται στο πλαίσιο της παρουσίασης της πτυχιακής εργασίας του καλλιτέχνη και περιλαμβάνει εικαστική εγκατάσταση που δημιουργήθηκε για τις ανάγκες του Πανελλήνιου Σωματείου Εκτάκτου Προσωπικού ΥΠΠΟ. Το έργο είναι εμπνευσμένο από τη δράση και τις διεκδικήσεις του Σωματείου και αποτελεί τη συμβολή και συμμετοχή του δημιουργού του, με εικαστικά μέσα, στον δίκαιο αγώνα του. 

Ωράριο έκθεσης

24/6, 25/6, 26/6/2020: 3 μ.μ. – 9 μ.μ.

27/6: 10 π.μ. – 6 μ.μ.

 


Περιοδική Έκθεση

Από τον Νότο στον Βορρά:
Αποικίες των Κυκλάδων στο Βόρειο Αιγαίο

Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
 Μανόλη Ανδρόνικου 6
Θεσσαλονίκη

12 Ιουλίου 2019 – 31 Αυγούστου 2020

 

Η περιοδική έκθεση «Από τον Νότο στον Βορρά: αποικίες των Κυκλάδων στο βόρειο Αιγαίο» αποπειράται να αφηγηθεί μία από τις πολλές σελίδες που συνθέτουν τη συναρπαστική ιστορία του Ελληνικού Αποικισμού. Η έκθεση επικεντρώνεται στο φαινόμενο του αποικισμού του βόρειου Αιγαίου από τους Κυκλαδίτες, λίγο πριν από τα μέσα του 7ου αι. π.Χ. όταν οι Άνδριοι σε συνεργασία με τους Χαλκιδείς ίδρυσαν αποικίες στην ανατολική Χαλκιδική και τον Στρυμονικό κόλπο και οι Πάριοι εγκαταστάθηκαν στη Θάσο και στη Θασιακή Περαία.
Στόχος της εκθεσιακής αφήγησης είναι να διερευνηθούν τα αίτια, οι συνθήκες και τα κίνητρα της εκδήλωσης του αποικιακού ρεύματος από την Πάρο και την Άνδρο στο βόρειο Αιγαίο, τα ιδιαίτερα αλλά και τα κοινά χαρακτηριστικά των μητροπόλεων και των αποικιών τους, η συμβολή των θαλάσσιων δρόμων στη διαμόρφωση πολιτιστικών και εμπορικών δικτύων στον αιγαιακό χώρο και ευρύτερα, η επαφή και η αλληλεπίδραση των αυτόχθονων πληθυσμών με τους αποίκους, οι απαρχές της διαμόρφωσης της κοινής ελληνικής πολιτιστικής παράδοσης.

Συνολικά, παρουσιάζονται, για πρώτη φορά μαζί, 478 αντικείμενα των συλλογών του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, των Εφορειών Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, Χαλκιδικής και Αγίου Όρους, Σερρών, Καβάλας - Θάσου, της Νομισματικής Συλλογής Alpha Bank και του Μουσείου Εκμαγείων του ΑΠΘ μαζί με κείμενα, εικόνες και αναπαραστάσεις.

Καινοτομία της έκθεσης αποτελεί η δημιουργία ενός δεύτερου επιπέδου αφήγησης που απευθύνεται σε παιδιά. Σε συγκεκριμένα σημεία της έκθεσης αναπτύσσονται παιδικές γωνιές όπου με ειδικό εποπτικό υλικό και hands-on εκθέματα τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία μέσω διάδρασης να γνωρίσουν πτυχές της καθημερινότητας των αρχαίων, όπως η χρήση της γραφής, η μαγειρική και ο αθλητισμός.

Η έκθεση, θα διαρκέσει ένα έτος, κατά τη διάρκεια του οποίου θα διεξαχθούν εκπαιδευτικές δράσεις, πειραματικό εργαστήριο και οργανωμένες ξεναγήσεις.


Ωράριο (θερινό από 15/5 ως 31/10/2019)
Καθημερινά 08:00 – 20:00

Περισσότερες πληροφορίες στον  ιστότοπο του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης